Vergelijk vloerverwarming offertes
Vind dé vloerverwarming specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Vloerverwarming Elektrische vloerverwarming kosten

Elektrische vloerverwarming kosten

Minimale kosten
€ 110
Gemiddelde kosten
€ 1.400
Maximale kosten
€ 6.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 1.150 - € 1.650

Elektrische vloerverwarming is een efficiënte manier om je huis te verwarmen, waarbij warmte gelijkmatig over de vloer verspreidt. Dit zorgt niet alleen voor een aangename temperatuur en comfort, maar ook voor een stijlvolle woonruimte zonder zichtbare radiatoren. Lees hier alles over de kosten van elektrische vloerverwarming per m2: hoe je dit berekent en welke factoren de prijs beïnvloeden.

Wat zijn de kosten van elektrische vloerverwarming?

Elektrische vloerverwarming brengt verschillende kosten met zich mee. Deze variëren afhankelijk van de oppervlakte van je ruimte, het gekozen systeem en de installatiekosten. De gemiddelde kosten voor elektrische vloerverwarming liggen tussen de € 55 en € 120 per m2. Deze prijs is inclusief het verwarmingssysteem en de installatie ervan.

FactorenGemiddelde kosten (incl. btw)Toelichting
Materiaalkosten€ 45 - € 100 per m²folies, matten of kabels
Installatiekosten€ 10 - € 20 per m²
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Elektrische vloerverwarming kosten

Hoe is de prijs opgebouwd van elektrische vloerverwarming?

Wanneer je overweegt om elektrische vloerverwarming te installeren, is het essentieel om een volledig beeld te hebben van alle kosten. Dit helpt je bij het opstellen van een budget en zorgt ervoor dat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Aanschafkosten

Bij het overwegen van elektrische vloerverwarming zijn de aanschafkosten vaak het eerste waar je aan denkt. Deze kosten kun je als volgt onderverdelen:

Kosten van het systeem

Het kernsysteem vormt de basis van de elektrische vloerverwarming. De kosten hiervan hangen af van factoren zoals het merk, kwaliteit en vermogen. Het is raadzaam om niet te besparen op dit onderdeel; een kwalitatief systeem garandeert namelijk een efficiëntie en duurzaamheid van het hele verwarmingssysteem.

Bijkomende onderdelen en accessoires

Naast het kernsysteem zijn er verschillende onderdelen en accessoires die je wellicht nodig hebt voor een optimale installatie en werking. Hierbij kun je denken aan zaken als thermostaten, sensoren en montagematerialen. Sommige van deze componenten zijn optioneel, maar ze kunnen zeker bijdragen aan een beter energierendement en gebruiksgemak.

Gemiddeld gezien liggen de aanschafkosten voor het gehele systeem vaak tussen de € 45 en € 100 per m2. Als je het systeem laat installeren door een vakspecialist komt hier nog ongeveer € 10 tot € 20 per m2 bovenop.

Verbruikskosten

Na de installatie zijn er ook lopende kosten verbonden aan het gebruik van de vloerverwarming. Deze bestaan uit:

Energieverbruik en prijs per kWh

Elektrische vloerverwarming verbruikt stroom, dus het is goed om te weten wat de kosten per kWh zijn en hoeveel je verwacht te verbruiken. Over het algemeen is elektrische vloerverwarming energie-efficiënt, maar het exacte verbruik hangt af van factoren zoals de isolatie van je huis en hoe vaak je het systeem gebruikt.

Invloed van isolatie en huisgrootte op verbruik

Een goed geïsoleerd huis houdt de warmte beter vast, wat resulteert in lagere energiekosten. De grootte van je huis en de oppervlakte die je wilt verwarmen spelen ook een rol in het energieverbruik. Een grotere ruimte vereist meer energie om te verwarmen, maar met de juiste instellingen en een efficiënt systeem kunnen de kosten worden geminimaliseerd.

Weertype

Weertypes in het stookseizoen

  1. Milde weersomstandigheden: bij een gematigde buitentemperatuur rond de 7°C, zonder significante temperatuurfluctuaties, verwachten we een energieverbruik tussen de 0,025 en 0,03 kWh per m2 verwarmingsfolie.
  2. Standaard winterweer: in deze periode, met temperaturen variërend van 2°C tot 7°C en stabiel weer, ligt het energieverbruik gemiddeld tussen de 0,045 en 0,06 kWh per m2.
  3. Intense winterkou: wanneer de temperatuur daalt tot tussen -3°C en +2°C, zonder grote schommelingen, zien we een toename in energieverbruik. Dit ligt dan gemiddeld tussen de 0,075 en 0,09 kWh per m2.
  4. Extreem koude winterdagen: gedurende dagen waarop de temperatuur consequent onder het vriespunt ligt, soms met zeer lage waarden, stijgt het energieverbruik naar het hoogste niveau. Op deze zeldzame dagen is het verbruik tussen de 0,09 en 0,12 kWh per m2 te verwachten.

Bekijk hieronder hoeveel je gemiddeld per ruimte kwijt bent aan verbruikskosten per dag afhankelijk van het weer. We zijn uitgegaan van een gemiddelde energieprijs van € 0,36 per kWh (2023).

Ruimtes (gem. afmetingen)Vereiste vermogen (W)0,03 kWh (zacht winterweer)0,06 kWh (normaal winterweer)0,09 kWh (koud winterweer)0,12 kWh (zeer koud winterweer)
Toilet (4,4 m³)225 W€ 0.26€ 0.52€ 0.78€ 1.04
Badkamer (13,2 m³)674 W€ 0.78€ 1.56€ 2.33€ 3.11
Keuken (22 m³)1122 W€ 1.30€ 2.59€ 3.89€ 5.18
Woonkamer (66 m³)3366 W€ 3.87€ 7.74€ 11.61€ 15.48

Factoren die de kosten van elektrische vloerverwarming per m2 beïnvloeden

Voordat je elektrische vloerverwarming installeert, is het handig om te begrijpen welke factoren de kosten beïnvloeden. In dit deel onderzoeken we deze factoren, van de ruimtegrootte tot vloermateriaalkeuze, om je te helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing.

  1. Oppervlakte van de ruimte: de grootte van de ruimte is van directe invloed op de kosten. Een grotere ruimte vereist meer verwarmingsmateriaal, wat de materiaalkosten verhoogt. Daarnaast kan de installatie langer duren, wat kan resulteren in hogere arbeidskosten.
  2. Type vloerbedekking: het type vloerbedekking heeft invloed op de installatiekosten omdat verschillende materialen verschillende installatiemethoden vereisen. Bijvoorbeeld, het plaatsen van vloerverwarming onder tegels kan arbeidsintensiever zijn dan onder een houten vloer. Ook kan de keuze van vloermateriaal de duurzaamheid van het systeem beïnvloeden, wat op lange termijn kosten met zich kan meebrengen.
  3. Installatiecomplexiteit: als de installatie complexer is, bijvoorbeeld door obstakels in de ruimte of moeilijke toegang, kan dit leiden tot extra arbeidsuren en daarmee hogere arbeidskosten.
  4. Merk- en modelkeuze: de keuze van het merk en model van het elektrische vloerverwarmingssysteem kan variëren in prijs en kwaliteit. Sommige merken bieden geavanceerdere functies, maar kunnen ook duurder zijn. Het is belangrijk om een systeem te kiezen dat aan je behoeften voldoet zonder onnodige kosten.
  5. Garantie en servicepakketten: systemen met uitgebreide garanties en servicepakketten kunnen aanvankelijk duurder zijn, maar bieden gemoedsrust op lange termijn. In geval van problemen kunnen de kosten voor reparaties of vervangingen lager zijn met een goede garantie.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Is elektrische vloerverwarming duur in gebruik?

Elektrische vloerverwarming heeft initiële kosten, maar door de energie-efficiëntie kunnen de maandelijkse energierekeningen op de lange termijn lager uitvallen.

Hoeveel stroom verbruikt elektrische vloerverwarming per jaar?

Het jaarlijkse stroomverbruik van elektrische vloerverwarming hangt af van diverse factoren zoals de grootte van de ruimte en de gebruiksfrequentie. Gemiddeld gezien kun je uitgaan van een verbruik van 100 tot 150 kilowatt per m2.

Wat kost 50 m2 elektrische vloerverwarming?

De kosten voor 50 m2 elektrische vloerverwarming variëren op basis van het type systeem en installatiekosten. Over het algemeen kan de prijs inclusief montage liggen tussen € 2.750 en € 6.000, afhankelijk van merk, kwaliteit en installatiecomplexiteit. Het is raadzaam om offertes op te vragen bij verschillende vakspecialisten voor een accurate prijsinschatting.

Bespaartips

Vraag meerdere offertes aan en vergelijk vakspecialisten

Benader via Homedeal gratis en vrijblijvend meerdere vakspecialisten voor een offerte. Door meerdere offertes te vergelijken, krijg je inzicht in de marktprijzen en kun je onderhandelen over de beste deal.

Kwantumkorting

Overweeg je meerdere ruimtes in je huis te voorzien van elektrische vloerverwarming? Veel leveranciers bieden kwantumkorting aan als je in één keer een grotere hoeveelheid aanschaft. Je kunt bijvoorbeeld ook samen met je buren een vakspecialist inschakelen. Vaak kun je dan samen profiteren van kwantumkorting.

Kies voor goede isolatie

Een goed geïsoleerde woning behoudt warmte beter. Door te zorgen voor goede isolatie verminder je het energieverbruik van de vloerverwarming, wat resulteert in lagere energiekosten op de lange termijn.

Maak gebruik van een slimme thermostaat

Overweeg het gebruik van een slimme thermostaat. Deze kunnen leren van je gewoontes en zorgen voor een efficiënter energieverbruik, wat weer kan leiden tot kostenbesparing.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden