5.000 specialisten
1 miljoen projecten verricht

De 5 voordelen van vloerverwarming

vloerverwarming

 

Stel je eens voor dat je lekker op warme blote voeten door het huis kan manoeuvreren op een koude winterdag. Dat is toch heerlijk? In veel huizen die tegenwoordig gebouwd worden, wordt vloerverwarming er standaard ingelegd. Ook in oudere huizen is het vaak mogelijk om vloerverwarming in te laten frezen. Waarom zou je kiezen voor vloerverwarming? Lees hier de 5 voordelen van het aanleggen van vloerverwarming.

 • Warme voeten
  Heb je een hekel aan een koude badkamer ‘s ochtens? Of ben je gewoon een ontzettende koukleum? Voornamelijk in de winterperiode is vloerverwarming een uitkomst voor heerlijk warme voeten. Heb je daarnaast een hond of een kat? Dan zal deze het hier roerend mee eens zijn. Vloerverwarming is een zeer comfortabele, en zeker geen overbodige, luxe.
 • Geen radiatoren zichtbaar
  Indien je vloerverwarming als hoofdverwarming inzet, zijn er geen radiatoren nodig die het huis op temperatuur brengen of houden. Dit levert het voordeel dat de wanden vrij zijn om bijvoorbeeld iets tegenaan te zetten, bijvoorbeeld een laag kastje. Ook worden radiatoren meestal niet als het meest fraaie onderdeel van het huis gezien. Vloerverwarming is onzichtbaar en onderhoudsarm.
 • Warmte verspreiding
  Radiatoren verwarmen een ruimte door warme lucht rond te laten circuleren vanuit één centraal punt. Verwarming met vloerverwarming geeft daarentegen juist een verspreide verwarming vanuit het hele grondoppervlak. Daarbij heb je met vloerverwarming niet te maken met verwarmde luchtstromen, maar juist met stralingswarmte. Dit houdt in dat infrarode stralen vanuit de vloer worden uitgestraald om de objecten in de omgeving te verwarmen. Dit is bevorderlijk voor de juiste luchtvochtigheid in huis.
 • Energiezuinig
  Naast alle gemaksvoordelen is het aanleggen van vloerverwarming ook goed voor de portemonnee. Mede dankzij het verspreid opwarmen van de lucht is er minder energie nodig om een woning compleet van warmte te voorzien. Minder energie is natuurlijk niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu.
 • Hygiënisch en gezond
  In tegenstelling tot verwarming met radiatoren geeft vloerverwarming het grote voordeel dat stof niet in huis wordt rondgepompt. Daarmee is het verwarmen van je woning met vloerverwarming gezonder en veel hygiënischer dan verwarming met radiatoren, waarbij stof met de opstijgende warme lucht wordt vervoerd.

Kleven er dan ook nog nadelen aan vloerverwarming? Jazeker, want vloerverwarming heeft een langere opwarmtijd nodig dan radiatoren, maar als je het aanleggen van vloerverwarming combineert met een SMART-thermostaat is dat probleem gemakkelijk te verhelpen. Met de meeste SMART-thermostaten kan je de thermostaat namelijk op afstand instellen. Ruim voordat je thuiskomt bijvoorbeeld. Zo heeft de vloerverwarming zijn werk al gedaan toen jij nog onderweg was vol met het verlangen naar een warm huis.

Foto: Vloerenverwarming