Vergelijk vloerverwarming offertes
Vind dé vloerverwarming specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Vloerverwarming Infrarood vloerverwarming

Infrarood vloerverwarming

Heb je wel eens gehoord van infrarood vloerverwarming? Deze geavanceerde technologie benut de kracht van infraroodstralen om een directe, fijne warmte te bieden. Deze technologie, die gebruikmaakt van infraroodstralen, verwarmt objecten en mensen direct zonder de lucht te verhitten. In dit artikel duiken we in de werking, de kosten en de voor- en nadelen van infrarood vloerverwarming.

Hoe werkt infrarood vloerverwarming?

Heb je je ooit afgevraagd hoe infrarood vloerverwarming precies werkt? Het is eigenlijk heel simpel: infraroodstralen zijn een vorm van energie die directe warmte afgeeft zodra het in contact komt met een object, inclusief jijzelf. Dit betekent dat de vloer onder je voeten opwarmt en die warmte doorgeeft aan alles in de kamer. En het mooie is, het verwarmt niet de lucht, wat energieverspilling beperkt en voor jou een constante en comfortabele warmte garandeert.

Kijkend naar de samenstelling van een infrarood vloerverwarmingssysteem, vinden we verwarmingselementen die zijn ontworpen om gelijkmatig en efficiënt te werken. Deze elementen worden elektrisch aangedreven en geplaatst onder de oppervlakte van je vloer, waardoor ze onzichtbaar zijn terwijl ze je huis verwarmen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Infrarood vloerverwarming

Voor- en nadelen van infrarood vloerverwarming

Het overwegen van infrarood vloerverwarming brengt zowel potentiële voordelen als nadelen met zich mee. Door deze af te wegen, kun je een weloverwogen beslissing maken.

Voordelen

 1. Energie-efficiëntie: infrarood verwarmt objecten en personen direct, wat resulteert in minder energieverbruik vergeleken met traditionele verwarmingssystemen.
 2. Ruimtebesparing: het systeem is verborgen onder de vloer, dus je verliest geen ruimte aan radiatoren of andere verwarmingselementen.
 3. Gezondheidsvoordelen: vermindert luchtcirculatie, wat kan leiden tot minder stof en allergenen in de lucht.

Nadelen

 1. Initiële kosten: de investering kan hoger zijn dan bij traditionele verwarmingssystemen.
 2. Beperkingen in installatie: niet elke vloer is geschikt voor infrarood verwarming, en soms zijn structurele aanpassingen nodig.
 3. Veranderingen in warmtevraag: het kan minder snel reageren op snelle veranderingen in de warmtebehoefte in vergelijking met andere systemen.

Door het afwegen van deze voor- en nadelen kun je bepalen of infrarood vloerverwarming de juiste keuze is voor jouw situatie.

Welke type infrarood vloerverwarmingssystemen zijn er?

Er zijn diverse vloerverwarmingssystemen waar je uit kunt kiezen. Elk type infrarood vloerverwarmingssysteem heeft unieke kenmerken die het geschikt maken voor verschillende toepassingen en voorkeuren:

 1. Infrarood vloerverwarmingsmatten: dit type systeem bestaat uit matten waarin verwarmingskabels zijn verwerkt. Deze matten worden direct onder de vloerbedekking geplaatst, zoals onder tegels, laminaat of hout. Ze zijn relatief eenvoudig te installeren – vaak door ze simpelweg uit te rollen en vast te maken op de ondervloer. Vloerverwarmingsmatten zijn een populaire keuze voor zowel renovaties als nieuwe installaties vanwege hun dunne profiel en gemakkelijke installatie.
 2. Infrarood verwarmingsfolie: dit is een dunne, flexibele folie die specifiek is ontworpen voor gebruik onder zwevende vloeren zoals laminaat en hout. De folie wordt direct onder de vloerbedekking geplaatst en zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling. Het systeem is ideaal voor ruimtes waar je de vloerhoogte niet aanzienlijk wilt verhogen en biedt een efficiënte manier om een comfortabele omgeving te creëren.
 3. Infrarood verwarmingspanelen: deze panelen, vaak gemaakt van carbon of vergelijkbare materialen, worden direct onder de vloeroppervlakte geïnstalleerd. Ze zijn vooral effectief voor het snel en efficiënt verwarmen van een ruimte. Dit type is geschikt voor gebieden waar een snelle opwarming vereist is en kan onder diverse vloertypes geïnstalleerd worden, afhankelijk van de constructie en het materiaal van de panelen.

Hoe wordt infrarood vloerverwarming geplaatst?

Het plaatsen van infrarood vloerverwarming vereist een gestructureerde aanpak om te zorgen voor een optimale werking.

 1. Type verwarmingssysteem kiezen: selecteer het infrarood vloerverwarmingssysteem dat het beste past bij jouw vloertype en ruimte.
 2. Voorbereiding ondervloer: zorg ervoor dat de ondervloer vlak, schoon en vrij van obstakels is.
 3. Leggen van panelen of matten: plaats de infrarood panelen of matten zorgvuldig, rekening houdend met de kamerindeling en meubelplaatsing.
 4. Elektrische aansluitingen: sluit de verwarmingselementen aan op de elektrische voeding. Dit is een technische stap waarbij veiligheid essentieel is.
 5. Installatie thermostaat: installeer de thermostaat voor een nauwkeurige temperatuurregeling en efficiënt energiebeheer.

Door deze stappen zorgvuldig te volgen, zorg je voor een veilige en efficiënte installatie van jouw infrarood vloerverwarming. Wil je zeker weten dat de installatie goed verloopt? Dan raden we je aan om een vakspecialist in te schakelen. Bij Homedeal kun je gratis en vrijblijvend vloerverwarming offertes opvragen bij verschillende vakspecialisten. Hierna kun je kiezen welke vakspecialist het beste aansluit bij jouw budget en wensen.

Infrarood vloerverwarming: de kosten

De kosten voor infrarood vloerverwarming liggen ongeveer tussen de € 50 en € 100 per m2, inclusief installatie. De totale investering hangt dus sterk af van de omvang van je project en de gekozen installatiemethode.

FactorenGemiddelde kosten (incl. btw)
Infrarood vloerverwarming€ 50 - € 100 per m²
Extra vloerisolatie€ 10 - € 15 per m²
Thermostaat€ 150 - € 200 per stuk
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Is infrarood vloerverwarming zuinig?

Infrarood vloerverwarming staat bekend om zijn energiezuinigheid. Omdat het direct objecten en personen verwarmt, is er minder energieverlies in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen die de lucht verwarmen. Dit betekent dat je kunt genieten van een warme vloer en een aangename omgeving, terwijl je energie bespaart.

Is infrarood vloerverwarming geschikt als hoofdverwarming?

Ja, infrarood vloerverwarming kan als hoofdverwarming dienen. Het is belangrijk om vloerverwarming te kiezen die geschikt is voor de grootte van de ruimte en goed geïnstalleerd wordt, zodat het de hele ruimte efficiënt kan verwarmen.

Wat is goedkoper: infrarood of elektrische vloerverwarming?

Infrarood vloerverwarming is qua kosten vaak goedkoper in gebruik dan traditionele elektrische vloerverwarming, omdat het efficiënter werkt en minder energie verbruikt. De aanschafkosten kunnen hoger zijn, maar door de lagere energiekosten bespaar je op lange termijn geld.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden