Vergelijk vloerverwarming offertes
Vind dé vloerverwarming specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Vloerverwarming Elektrische vloerverwarming woonkamer

Elektrische vloerverwarming woonkamer

Minimale kosten
€ 550
Gemiddelde kosten
€ 6.000
Maximale kosten
€ 1.400
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 1.150 - € 1.650

Heb je al een tijdje het idee om elektrische vloerverwarming in de woonkamer te plaatsen? Voor zowel nieuwe als bestaande vloeren is het mogelijk om elektrisch vloerverwarming aan te laten leggen. Wat zijn de kosten van elektrische vloerverwarming in de woonkamer en welke mogelijkheden heb je? Lees het hier.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Elektrische vloerverwarming woonkamer

Welk type elektrische vloerverwarming kies je voor in je woonkamer?

Om te beginnen heb je voor je woonkamer de keuze uit drie typen elektrische vloerverwarming. Allemaal komen ze met hun eigen voor- en nadelen.

Verwarmingsmatten

Elektrische verwarmingsmatten zijn ideaal voor gebruik in woonkamers, vooral vanwege hun gemakkelijke installatie. Deze matten worden direct onder de vloerbedekking gelegd en zorgen voor een snelle en gelijkmatige verwarming van de ruimte. Ze zijn perfect voor renovatieprojecten of ruimtes waar een efficiënte, ruimtebesparende verwarmingsoplossing nodig is.

Verwarmingskabels

Elektrische verwarmingskabels bieden een flexibele oplossing voor elektrische vloerverwarming in de woonkamer. Ze kunnen in verschillende patronen worden gelegd om aan de specifieke behoeften van de ruimte te voldoen, wat ze ideaal maakt voor ruimtes met ongewone vormen. De kabels kunnen direct in de vloer worden ingebouwd, wat zorgt voor een duurzame en effectieve verwarming.

Verwarmingsfolie

Elektrische verwarmingsfolie is een dunne, innovatieve oplossing die onder de vloerbedekking kan worden aangebracht. Deze folie is bijzonder geschikt voor woonkamers met houten of laminaatvloeren, vanwege de lage opbouwhoogte en gelijkmatige warmteverdeling. Het biedt een snelle opwarming van de ruimte en is energiezuinig, wat bijdraagt aan een comfortabel en gezellig woonklimaat.

Wat kost elektrische vloerverwarming in de woonkamer? 

De kosten voor elektrische vloerverwarming in de woonkamer liggen gemiddeld op zo’n € 45 tot € 100 per m2, exclusief installatie. Voor een ruimte lopen de kosten daardoor uiteen van gemiddeld € 450 voor 10 m2 tot wel € 8.000 voor ruimtes tot 80 m2. Het grootste verschil in prijs zit hem in het aantal vierkante meters en de keuze voor elektrische vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming.

Bekijk in onderstaand overzicht de gemiddelde elektrische vloerverwarming prijzen voor de woonkamer, als hoofdverwarming, die aansluit bij de afmeting van jouw woonkamer.

Elektrische vloerverwarming: afmeting woonkamerGemiddelde kosten (incl. btw en plaatsing)
tot 10 m2€ 550 - € 1.200
tot 20 m2€ 1.100 - € 2.400
tot 30 m2€ 1.650 - € 3.600
tot 40 m2€ 2.200 - 4.800
tot 50 m2€ 2.750 - € 6.000
tot 60 m2€ 3.300 - € 7.200
tot 70 m2€ 3.850 - € 8.400
tot 80 m2€ 4.400 - € 9.600

Prijsvoorbeelden elektrische vloerverwarming in de woonkamer

De keuze voor de ideale elektrische vloerverwarming in jouw woonkamer is sterk afhankelijk van de prijs. Hieronder zijn prijsvoorbeelden van elektrische vloerverwarmingssystemen voor woonkamers van diverse groottes weergegeven. Deze overzichtelijke informatie helpt jou bij het maken van een weloverwogen keuze, passend binnen jouw budget en afgestemd op de specifieke behoeften van jouw woonruimte.

Elektrische vloerverwarming in een kleine woonkamer

Je hebt een redelijk kleine woonkamer (tot 20 m2) en je besluit deze te voorzien van elektrische vloerverwarming. Voor hoofdverwarming tot 20 m2 reken je op ongeveer € 1.100 tot € 2.400, inclusief btw en montage.

Gemiddeld project

Je beschikt over een gemiddelde woonkamer van 30 m2 tot 40 m2 waar je elektrische vloerverwarming in wilt aanbrengen. Voor dit project houd je rekening met een bedrag van gemiddeld € 1.650 tot € 4.800, inclusief btw en montage. 

Grote woonkamer

Je hebt een riante woning met een woonkamer groter dan 60 m2 en je besluit deze geheel te voorzien van elektrische vloerverwarming als hoofdverwarming. De H.O.H. afstand dient dan ongeveer 10 cm te zijn om de ruimte compleet te kunnen voorzien van warmte. Een project als dit kost gemiddeld € 3.300 tot € 7.200 inclusief btw en montage.

Prijsopbouw van vloerverwarming kosten in de woonkamer

Kostenverdeling vloerverwarming woonkamer kosten

Welke factoren zijn van invloed op de elektrische vloerverwarming kosten in de woonkamer?

Bij het overwegen van een elektrisch vloerverwarmingssysteem voor jouw woonkamer, zijn er verschillende factoren die de uiteindelijke kosten beïnvloeden. In de volgende alinea gaan we dieper in op deze factoren, zodat je een goed beeld krijgt van wat de investering in elektrische vloerverwarming voor jouw specifieke situatie zal betekenen.

Factor 1: oppervlakte van de woonkamer

De grootte van de woonkamer speelt een cruciale rol in de kostenbepaling. Een grotere oppervlakte vereist meer materiaal en installatiewerk, wat leidt tot hogere kosten.

Factor 2: isolatie van de woonkamer

De bestaande isolatie van de woonkamer heeft invloed op de keuze en efficiëntie van het vloerverwarmingssysteem. Een goed geïsoleerde ruimte vereist mogelijk minder verwarmingscapaciteit, wat kan leiden tot lagere kosten.

Factor 3: elektrische vloerverwarming in de woonkamer als hoofd- of bijverwarming?

Ga je voor elektrische vloerverwarming in de woonkamer als hoofd- of bijverwarming? Elektrische vloerverwarming als hoofdverwarming maakt radiatoren overbodig. Blijven er wel radiatoren in je woonkamer hangen? Dan is een hoge buizen intensiteit niet nodig en kies je voor elektrische vloerverwarming als bijverwarming.

Bijverwarming voor een oppervlakte van 20 m2 kost daardoor evenveel als hoofdverwarming voor een oppervlakte van 10 m2. Voor hetzelfde stuk oppervlak kan het verschil in prijs behoorlijk oplopen.

Hoofdverwarming
(H.O.H. afstand 10 cm)
Uitgebreide Bijverwarming
(H.O.H. afstand 15 cm)
Bijverwarming
(H.O.H. afstand 20 cm)
Aantal groepenGemiddelde kosten
tot 10 m2tot 15 m2tot 20 m21€ 850
tot 20 m2tot 30 m2tot 40 m22€ 1.600
tot 30 m2tot 45 m2tot 60 m23€ 2.400
tot 40 m2tot 60 m2tot 80 m24€ 3.200
tot 50 m2tot 75 m2tot 100 m25€ 4.000
tot 60 m2tot 90 m2tot 120 m26€ 4.800
tot 70 m2tot 105 m2tot 140 m27€ 5.600
tot 80 m2tot 120 m2tot 160 m28€ 6.400

Factor 4: kwaliteit en merk van het systeem

De keuze voor een bepaald merk of kwaliteitsniveau van het elektrische vloerverwarmingssysteem beïnvloedt direct de prijs. Hoogwaardige systemen van gerenommeerde merken kunnen duurder zijn, maar bieden vaak betere prestaties en garanties.

Factor 5: installatie complexiteit

De complexiteit van de installatie, zoals de noodzaak om bestaande vloeren aan te passen of extra isolatie toe te voegen, kan de kosten significant beïnvloeden. Moeilijkere installaties vereisen meer arbeid en materiaal.

Factor 6: thermostaat en regelopties

De keuze van een thermostaat en andere regelopties voor de elektrische vloerverwarming, zoals slimme thermostaten of zone-regeling, kan de prijs verhogen, maar biedt ook meer comfort en efficiëntie in het energieverbruik.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Is elektrische vloerverwarming geschikt voor de woonkamer?

Elektrische vloerverwarming is een uitstekende keuze voor de woonkamer, niet alleen vanwege de efficiënte warmteverdeling, maar ook omdat het extra ruimte biedt door het wegvallen van de noodzaak voor radiatoren.

Kun je vloerverwarming uitzetten in de zomer?

In de zomer kun je vloerverwarming uitschakelen door de pomp en cv-functie van je verwarmingsketel uit te zetten.

Is vloerverwarming voldoende in de woonkamer?

Bij een goed geïsoleerde ruimte kan vloerverwarming prima als hoofdverwarming dienstdoen.

Homedeal bespaartips

Kies voor uitgebreide bijverwarming

Indien je een klein aantal radiatoren (1 of 2) in je woonkamer hebt hangen, is het niet per se nodig om vloerverwarming als hoofdverwarming aan te leggen. Vaak voldoet een uitgebreide vloerverwarming ook prima om de woonkamer van extra warmte te voorzien. Het kiezen van vloerverwarming als uitgebreide vloerverwarming ten opzichte van vloerverwarming als hoofdverwarming scheelt zo enkele honderden euro’s de totale vloerverwarming kosten.

Meerdere projecten

Het aanleggen van vloerverwarming in de woonkamer wordt meestal uitgevoerd door een vloerspecialist. Hebben jij of je buren nog meer vloer gerelateerde projecten? Neem dit soort projecten dan meteen mee. Dat scheelt je namelijk aan extra voorrijkosten en kan je zelfs een kwantumkorting opleveren.

Vergelijk offertes

Om slim te besparen is het aanvragen en vergelijken van meerdere offertes via Homedeal een effectieve methode. Door verschillende offertes naast elkaar te leggen, krijg je een helder overzicht van de prijsverschillen en de aangeboden diensten. Dit stelt je in staat de meest kosteneffectieve keuze te maken zonder in te leveren op kwaliteit. Homedeal biedt het gemak van een centraal platform waar je snel en eenvoudig offertes van diverse aanbieders kunt vergelijken, wat tijd en moeite bespaart.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden