Vind de beste vloerverwarming specialist
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Vloerverwarming Vloerverwarming woonkamer kosten

Vloerverwarming woonkamer kosten

Minimale kosten
€ 850
Gemiddelde kosten
€ 3.500
Maximale kosten
€ 6.400
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 2.400 - € 4.800

Heb je al een tijdje het idee om vloerverwarming in de woonkamer te plaatsen? Voor zowel nieuwe als bestaande vloeren is het mogelijk om vloerverwarming aan te laten leggen. Wat zijn de vloerverwarming kosten in de woonkamer en welke mogelijkheden heb je? Lees het hier.

Inhoudsopgave

Wat kost vloerverwarming? 

De kosten voor vloerverwarming per m2 liggen gemiddeld op zo’n € 80. Voor een ruimte lopen de kosten daardoor uiteen van gemiddeld € 800 voor 10 m2 tot wel € 6.400 voor ruimtes tot 80 m2. Het grootste verschil in prijs zit hem in het aantal vierkante meters, maar ook de keuze uit de 3 soorten vloerverwarming. Kies je voor vloerverwarming als hoofdverwarming of bijverwarming?

Bekijk in onderstaand overzicht de gemiddelde vloerverwarming kosten in de woonkamer, als hoofdverwarming, die aansluit bij de afmeting van jouw woonkamer.

VloerverwarmingAantal groepenGemiddelde kosten vloerverwarming
tot 10 m21€ 850
tot 20 m22€ 1.600
tot 30 m23€ 2.400
tot 40 m24€ 3.200
tot 50 m25€ 4.000
tot 60 m26€ 4.800
tot 70 m27€ 5.600
tot 80 m28€ 6.400

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Vloerverwarming woonkamer

Welk type vloerverwarming kies je?

Om te beginnen heb je de keuze uit elektrische vloerverwarming of de traditionele vloerverwarming die is aangesloten op een cv installatie. Beide hebben hun eigen voor- en nadelen. Traditionele vloerverwarming is betrouwbaarder en energiezuiniger dan elektrische vloerverwarming en om deze reden wordt traditionele vloerverwarming veel vaker toegepast in de woonkamer.

Elektrische vloerverwarming woonkamer

Bij elektrische vloerverwarming worden matten onder de vloer gelegd. Deze matten zijn voorzien van gloeiende draden. Elektrische vloerverwarming in de woonkamer is goedkoper dan traditionele vloerverwarming. Ook geeft het snel warmte af. Dit type verwarming is wel alleen inzetbaar als bijverwarming.

Traditionele vloerverwarming

Kies je voor traditionele vloerverwarming, laat het project dan uitvoeren door een erkende vakspecialist. Zo houd je de kans op een lekkage of foutieve aanleg zo klein mogelijk. Een vloer achteraf opnieuw openbreken wil je natuurlijk voorkomen. Traditionele vloerverwarming wordt aangesloten op een cv installatie. 

Afhankelijk van de grootte van je woonkamer worden er een aantal groepen buizen volgens een bepaald patroon gelegd. Hoe dichter de buizen op elkaar liggen, hoe beter de verwarming in de woonkamer zal zijn. Dat betekent dat je moet weten of de aan te leggen vloerverwarming in je woonkamer als hoofdverwarming of slechts voor de warme voeten bedoeld is. In dit laatste geval, worden de buizen wat verder uit elkaar gelegd en noemt men het een bij- of comfortverwarming. De afstand die de buizen van elkaar hebben wordt ‘hart op hart’ (H.O.H.) afstand genoemd.

Voorbeelden kosten vloerverwarming

Kleine woonkamer

Je hebt een redelijk kleine woonkamer (tot 20 m2) en je besluit deze te voorzien van traditionele vloerverwarming als bijverwarming. Dit houdt in dat er in de woonkamer een aantal radiatoren blijft hangen om de kamer volledig te voorzien van warmte. De vloerverwarming is alleen bedoeld voor warme voeten. Voor een vloerverwarming als bijverwarming tot 20 m2 reken je op ongeveer € 850 inclusief montage.

Gemiddeld project

Je beschikt over een gemiddelde woonkamer van 30 m2 tot 75 m2 waar je vloerverwarming in wilt aanbrengen. De vloerverwarming dient als uitgebreide bijverwarming, omdat er slechts een klein aantal radiatoren aanwezig zijn. De vloerverwarming draagt in dit geval bij aan de opwarming van de gehele woonkamer. Voor dit project houd je rekening met een bedrag van gemiddeld € 1.600 tot € 4.000 inclusief montage. 

Vloerverwarming als hoofdverwarming

Je hebt een riante woning met een woonkamer groter dan 60 m2 en je besluit deze geheel te voorzien van vloerverwarming als hoofdverwarming. De H.O.H. afstand dient dan ongeveer 10 cm te zijn om de ruimte compleet te kunnen voorzien van warmte. Een project als dit kost gemiddeld € 5.000 tot € 6.400 inclusief montage.

Prijsopbouw van vloerverwarming kosten in de woonkamer

Kostenverdeling vloerverwarming woonkamer kosten

Welke keuzes zijn van invloed op de vloerverwarming kosten in de woonkamer?

Keuze 1: Hoofdverwarming of bijverwarming?

Ga je voor vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming? Vloerverwarming als hoofdverwarming maakt radiatoren overbodig. Blijven er wel radiatoren in je woonkamer hangen? Dan is een hoge buizen intensiteit niet nodig en kies je voor vloerverwarming als bijverwarming. Bijverwarming voor een oppervlakte van 20 m2 kost daardoor evenveel als hoofdverwarming voor een oppervlakte van 10 m2. Voor hetzelfde stuk oppervlak kan het verschil in prijs behoorlijk oplopen.

Hoofdverwarming
(H.O.H. afstand 10 cm)
Uitgebreide Bijverwarming
(H.O.H. afstand 15 cm)
Bijverwarming
(H.O.H. afstand 20 cm)
Aantal groepenGemiddelde kosten
tot 10 m2tot 15 m2tot 20 m21€ 850
tot 20 m2tot 30 m2tot 40 m22€ 1.600
tot 30 m2tot 45 m2tot 60 m23€ 2.400
tot 40 m2tot 60 m2tot 80 m24€ 3.200
tot 50 m2tot 75 m2tot 100 m25€ 4.000
tot 60 m2tot 90 m2tot 120 m26€ 4.800
tot 70 m2tot 105 m2tot 140 m27€ 5.600
tot 80 m2tot 120 m2tot 160 m28€ 6.400

Keuze 2: Elektrische of traditionele vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming in de woonkamer is wat goedkoper in aanleg dan traditionele vloerverwarming. Echter zijn de verbruikskosten van deze elektrische matten groter dan wanneer je kiest voor traditionele verwarming. Ondanks dat traditionele vloerverwarming prijziger is in aanschaf, heb je op lange termijn baat bij de lagere verbruikskosten.

Keuze 3: Extra opties

Bij het aanleggen van traditionele vloerverwarming zijn er een aantal extra opties die de totaalprijs kunnen beïnvloeden. In het overzicht hieronder staan deze opties weergeven. De prijzen zijn allemaal inclusief materiaal, montage en btw.

Extra opties infrezen van traditionele vloerverwarming Gemiddelde prijs per extra optie (inclusief materiaal, montage en btw)Toelichting
Pompschakelaar€ 65 - € 100Iedere vloerverwarming heeft een pomp om het water door de leidingen te laten stromen. Deze pompen staan vaak 24/7 te draaien terwijl de verwarming niet altijd aan is. Een pompschakelaar brengt energiebesparing doordat de pomp niet meer fulltime hoeft te draaien. De pomp draait alleen als de pomp van de cv installatie ook draait.
Aansluiten op stadsverwarming€ 75Indien de woning van warmte voorzien wordt middels stadsverwarming is het aansluiten van de vloerverwarming iets complexer. De installateur brengt hier vaak een meerprijs voor in rekening.
Verwijderen van radiatoren€ 20 - € 30Het weghalen en afvoeren van oude radiatoren.
Bypass-ventiel monteren€ 45 - € 70Een bypass-ventiel laat de doorstroom naar cv ketel rustiger verlopen en voorkomt overbelasting van de pomp.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost 100 m2 vloerverwarming?

Vloerverwarming als hoofdverwarming is duurder dan vloerverwarming als bijverwarming. 100 m2 bijverwarming kost gemiddeld € 4.000. Wil je vloerverwarming als hoofdverwarming? Reken dan op een verdubbeling. Vraag vrijblijvend een offerte aan voor de exacte kosten in jouw situatie.

Kun je vloerverwarming uitzetten in de zomer?

In de zomer kun je vloerverwarming uitschakelen door de pomp en cv-functie van je verwarmingsketel uit te zetten.

Is vloerverwarming voldoende in de woonkamer?

Bij een goed geïsoleerde ruimte kan vloerverwarming prima als hoofdverwarming dienstdoen.

Homedeal bespaartips

Kies voor traditionele verwarming

Elektrische vloerverwarming in de woonkamer is goedkoper in aanschaf. Het energieverbruik van deze elektrische verwarming is daarentegen hoger dan bij traditionele vloerverwarming die is aangesloten op een cv ketel. Bij intensief gebruik van je vloerverwarming bespaar je jaarlijks tot wel € 70 euro door te kiezen voor traditionele verwarming in plaats van elektrische vloerverwarming.

Kies voor uitgebreide bijverwarming

Indien je een klein aantal radiatoren (1 of 2) in je woonkamer hebt hangen, is het niet per se nodig om vloerverwarming als hoofdverwarming aan te leggen. Vaak voldoet een uitgebreide vloerverwarming ook prima om de woonkamer van extra warmte te voorzien. Het kiezen van vloerverwarming als uitgebreide vloerverwarming ten opzichte van vloerverwarming als hoofdverwarming scheelt zo enkele honderden euro’s de totale vloerverwarming kosten.

Meerdere projecten

Het aanleggen van vloerverwarming in de woonkamer wordt meestal uitgevoerd door een installateur of tegelzetter. Mag de cv installatie ook een keer vervangen worden of moet er iets betegeld worden? Neem dit soort projecten dan meteen mee. Dat scheelt je namelijk aan extra voorrijkosten.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden