Vergelijk vloerverwarming offertes
Vind dé vloerverwarming specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Vloerverwarming Soorten vloerverwarming

Soorten vloerverwarming

Bij vloerverwarming kun je kiezen uit verschillende soorten vloerverwarming systemen, elk met hun eigen charme. Of je nu in een nieuwbouwwoning trekt of jouw huidige woning renoveert, er is altijd een type vloerverwarming dat bij jouw situatie past. In dit artikel helpen we je op weg om het systeem te vinden dat aansluit bij jouw wensen.

Welke soorten vloerverwarming zijn er?

Als je overweegt om vloerverwarming te installeren, zul je merken dat je voor een verrassend veelzijdige keuze staat. Elk systeem heeft zijn eigen kenmerken en voordelen, afhankelijk van jouw specifieke behoeften en de aard van jouw project.

Bekijk hieronder de verschillende soorten vloerverwarming die beschikbaar zijn, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken die het beste bij jou past.

Warmwater vloerverwarming

Bij warmwater vloerverwarming circuleert warm water door buizen onder de vloer. Dit type is met name geschikt voor jou als je een duurzame en efficiënte warmteverdeling in jouw hele huis wilt. Er zijn verschillende soorten warmwater vloerverwarming systemen waaruit je kunt kiezen:

1. Vloerverwarming nat systeem

Het natte systeem van vloerverwarming, waarbij verwarmingsbuizen direct in beton worden gegoten, is ideaal tijdens nieuwbouw of grote renovaties.

Dit systeem integreert de buizen in een dekvloer en is optimaal voor een evenwichtige warmtespreiding. De dekvloer functioneert als een thermische massa, die warmte vasthoudt en langzaam afgeeft, wat resulteert in een efficiënte en kosteneffectieve verwarming.

De installatie vereist een structurele ondersteuning en planning, maar is een duurzame keuze die comfort en waarde aan je huis toevoegt.

2. Vloerverwarming droog systeem

Het droge systeem van vloerverwarming staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid en is een uitstekende keuze als je de verhoging van de vloer wilt beperken.

Dit systeem biedt verschillende soorten vooraf gefabriceerde platen, zoals noppenplaten of systeemplaten met voorgevormde kanalen, waarin de verwarmingsbuizen snel en zonder complexe procedures worden vastgeklikt of gelegd.

Vooral bij renovatieprojecten, waar elke millimeter telt, biedt dit systeem uitkomst. De diverse plaatsoorten zorgen voor een solide ondergrond die een uniforme warmteverspreiding faciliteert. Dit alles kan bereikt worden zonder ingrijpende verbouwingen.

Bovendien zorgt de snelle en eenvoudige installatie ervoor dat de vloer meestal direct na installatie beloopbaar is, waardoor je project efficiënter verloopt met minder overlast.

3. Vloerverwarming infrezen

Als je de voorkeur geeft aan een vloerverwarmingssysteem zonder dat de hoogte van je vloer aanzienlijk toeneemt en je beschikt over een betonnen ondervloer, dan biedt vloerverwarming infrezen een efficiënte en elegante oplossing.

Bij deze methode worden er zorgvuldig sleuven in de betonnen ondervloer gefreesd, waarin vervolgens de buizen voor de warmwater vloerverwarming nauwkeurig worden geplaatst.

Deze techniek zorgt voor minimale verstoring van je bestaande vloerhoogte en is daarmee bijzonder geschikt voor renovatieprojecten. Bovendien is de reactietijd van de verwarming sneller, aangezien de buizen dicht onder het vloeroppervlak liggen, wat zorgt voor een snelle warmteafgifte direct na het inschakelen van het systeem.

Elektrische vloerverwarming

Wanneer je kiest voor elektrische vloerverwarming, heb je de keuze uit onderstaande systemen:

1. Infrarood matten

Infrarood matten zijn een populaire keuze voor onder vloeren waar je snelle reactietijd en gemakkelijke installatie belangrijk vindt. Het zijn dunne matten die je eenvoudig onder bijna elke vloerafwerking plaatst.

2. Elektrische kabels

Elektrische kabelsystemen bieden je een flexibele oplossing die je kunt aanpassen aan complexe ruimtes. Ze zijn ideaal als je een aanpasbaar systeem nodig hebt dat zich vormt naar de indeling van jouw ruimte.

3. Verwarmingsfilm

Verwarmingsfilm, vaak gebruikt onder zwevende vloeren zoals laminaat, is een dunne laag die warmte genereert. Dit systeem is geschikt voor jou als je niet wilt breken en boren maar wel wilt genieten van de luxe van vloerverwarming.

Infrarood vloerverwarming

Infrarood vloerverwarming, die gebruikmaakt van stralingswarmte, is een uitmuntende keuze wanneer je streeft naar een systeem dat niet alleen snel opwarmt maar ook de ruimte efficiënt en gelijkmatig verwarmt.

De infrarood matten zijn speciaal ontworpen om zowel de vloer als de objecten in de kamer te verwarmen door middel van infraroodgolven. Dit zorgt voor een aangenaam klimaat omdat niet alleen de lucht, maar alles in de kamer een comfortabele temperatuur krijgt.

Bovendien is dit type vloerverwarming geschikt voor allerlei soorten vloeren en kan het een ideale keuze zijn ongeacht het type vloerverwarming dat je kiest.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Soorten vloerverwarming

Soorten vloerverwarming: welke keuze past bij jou?

De keuze voor het type vloerverwarming hangt af van diverse factoren die samenhangen met jouw persoonlijke situatie, de kenmerken van jouw woning en wat jij belangrijk vindt. Hieronder bespreken we de belangrijkste overwegingen die je helpen bij het maken van deze keuze.

  • Type woning: voor verschillende soorten woningen zijn verschillende typen vloerverwarming geschikt. Een nieuwbouwwoning biedt vaak meer vrijheid voor het type vloerverwarming dan een oudere woning, waar je rekening moet houden met bestaande structuren. Een warmwater systeem is vaak de standaard keuze voor nieuwbouw, terwijl bij renovatie een elektrisch systeem uitkomst kan bieden.
  • Bestaande vloeropbouw: de keuze voor het type vloerverwarming is sterk afhankelijk van de huidige vloeropbouw. Het is essentieel om te bepalen of de bestaande opbouw geschikt is voor de soorten vloerverwarming die je overweegt.
  • Ruimtes in huis: elke kamer kan baat hebben bij een ander type vloerverwarming. Een snel reagerende elektrische vloerverwarming kan ideaal zijn voor de badkamer, terwijl een warmwater systeem een constante comfort biedt in leefruimtes.
  • Energiebron en efficiëntie: bij de keuze voor het type vloerverwarming spelen beschikbare energiebronnen en de gewenste energie-efficiëntie een belangrijke rol. Soorten vloerverwarming die gebruikmaken van hernieuwbare energiebronnen kunnen op lange termijn voordeliger zijn.
  • Isolatie: ongeacht het gekozen type vloerverwarming, is een goede isolatie fundamenteel. Het optimaliseert de prestatie van alle soorten vloerverwarming door warmteverlies te minimaliseren.

Wat kosten de soorten vloerverwarming?

Een elektrisch systeem kan je tussen de € 55 en € 120 per m2 kosten, terwijl een watergedragen systeem vaak begint bij ongeveer € 40 per m2. De exacte kosten hangen af van de complexiteit van de installatie en de gekozen materialen. Bekijk de gemiddelde prijs per soort in onderstaande tabel.

Soorten vloerverwarmingGemiddelde kosten (incl. btw en plaatsing)
Warmwater vloerverwarming
Nat systeem € 40 - € 85 per m²
Droog systeem€ 45 - € 100 per m²
Ingefreesde vloerverwarming€ 35 - € 80 per m²
Elektrische vloerverwarming€ 55 - € 120 per m²
Infrarood vloerverwarming€ 50 - € 100 per m²
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste soort vloerverwarming?

De ideale vloerverwarming hangt af van je woning en wensen; watergedragen systemen zijn top voor een gelijkmatige verwarming, terwijl elektrische perfect is voor kleinere ruimtes.

Welke vloerverwarming is het zuinigst?

Watergedragen vloerverwarming scoort meestal hoger op energie-efficiëntie, zeker als deze gekoppeld is aan een warmtepomp.

Wat is de goedkoopste vloerverwarming?

Qua aanschafkosten wint elektrische vloerverwarming, maar vergeet niet dat watergedragen systemen op lange termijn voordeliger kunnen zijn in gebruik.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden