Vergelijk vloerverwarming offertes
Vind dé vloerverwarming specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Vloerverwarming Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming is een slimme en moderne keuze om je woning te verwarmen. Deze technologie wint snel aan populariteit door het gebruiksgemak en de energie-efficiëntie. Het voelt niet alleen fijn aan je voeten, maar als je nadenkt over het moderniseren van je woning, is het zeker iets om te overwegen vanwege de vele voordelen.

Wat is elektrische vloerverwarming?

Elektrische vloerverwarming is een systeem dat elektriciteit gebruikt om warmte te produceren en deze gelijkmatig over je vloer te verspreiden. In plaats van radiatoren die ruimte in beslag nemen, ligt deze verwarming onder je vloer. Hierdoor geniet je van een gelijkmatige warmteverdeling en een comfortabele ruimtetemperatuur.

Elektrische vloerverwarming

Welke soorten elektrische vloerverwarming zijn er?

Vloerverwarming komt in diverse soorten, zoals infrarood vloerverwarming, elektrische vloerverwarming en warmwater vloerverwarming, elk met hun eigen kenmerken en voordelen.

Binnen de categorie elektrische vloerverwarming zijn er ook verschillende typen waaruit je kunt kiezen. Deze variëren in ontwerp, installatiegemak en functionaliteit. Het is belangrijk om je te verdiepen in de diverse soorten elektrische vloerverwarming, om zo de beste optie voor jouw woning te kunnen selecteren.

Mat vloerverwarming

Heb je snel warme voeten nodig? Mat vloerverwarming is de oplossing. Deze matten zijn al voorzien van verwarmingskabels en zijn ontworpen om snel en eenvoudig te installeren. Een groot voordeel is de gelijkmatige warmteverdeling, wat betekent dat elke hoek van je kamer heerlijk warm zal aanvoelen.

Echter, deze matten hebben hun beperkingen. Ze zijn minder flexibel als het gaat om plaatsing, vooral in ruimtes met een ongebruikelijke vorm of grootte.

Losse kabel vloerverwarming

Als je op zoek bent naar meer flexibiliteit, dan is losse kabel vloerverwarming wellicht de beste optie. Je kunt de kabels precies daar leggen waar je ze nodig hebt, wat ideaal is voor ruimtes met een unieke vorm. Ze kunnen worden aangepast aan elke ruimtevorm, wat betekent dat je de hele vloer gelijkmatig kunt verwarmen, ongeacht de indeling van je kamer.

Toch komt deze flexibiliteit met zijn eigen uitdagingen. De installatie van losse kabels kan ingewikkelder zijn, wat kan resulteren in langere installatietijden of de noodzaak van een vakspecialist. Bovendien kunnen de initiële kosten van losse kabelsystemen iets hoger zijn in vergelijking met mat vloerverwarming.

Elektrische vloerverwarming met foliesystemen

Elektrische vloerverwarming met foliesystemen is speciaal ontworpen voor plaatsing onder zwevende vloeren zoals laminaat of hout. Deze dunne, geleidende folies zijn onopvallend en voegen nauwelijks hoogte toe aan de bestaande vloer. Dit is een uitstekende keuze als je de vloerhoogte niet significant wilt verhogen. Bovendien staan foliesystemen bekend om hun snelle reactietijd, waardoor je kamer snel opwarmt.

Hoewel foliesystemen geweldig zijn voor zwevende vloeren, zijn ze minder geschikt voor direct onder betegelde vloeren. Het kan ook zijn dat je voor de installatie een vakspecialist nodig hebt, gezien de precisie die vereist kan zijn bij het plaatsen van de folie.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

In welke ruimte kun je elektrische vloerverwarming leggen?

In principe kan elektrische vloerverwarming in bijna elke ruimte in huis worden gelegd, maar er zijn een paar overwegingen om in gedachten te houden:

Vloertype en ondergrond

Niet alle vloertypes zijn geschikt voor vloerverwarming. Bijvoorbeeld, sommige houtsoorten kunnen kromtrekken door de warmte. Het is belangrijk om te controleren welke vloeren geschikt zijn voor vloerverwarming. Dit geldt in het bijzonder voor elektrische vloerverwarming in de badkamer, omdat in deze ruimte de combinatie van vocht en warmte extra aandacht vereist voor het vloertype.

Ruimtegebruik en warmtebehoefte

In sommige ruimtes, zoals kleine opbergruimtes of zelden gebruikte kamers, is het wellicht niet kosteneffectief om vloerverwarming te installeren. Daarentegen is het inzetten van elektrische vloerverwarming in de woonkamer vaak wel een uitstekende keuze. Juist in een ruimte waar je veel tijd doorbrengt, zorgt deze verwarming voor aanzienlijk meer comfort en warmte.

Isolatie

Goede isolatie is cruciaal voor de efficiëntie van vloerverwarming. In slecht geïsoleerde ruimtes zal veel warmte verloren gaan, wat de efficiëntie vermindert.

Installatie en bestaande constructie

De installatie van elektrische vloerverwarming kan complexer zijn in ruimtes met veel vaste constructies of meubels. Het kan ook lastiger zijn in kamers waar al een vaste vloer ligt.

Dus hoewel het technisch mogelijk is om in elke ruimte elektrische vloerverwarming te leggen, is het belangrijk om rekening te houden met deze factoren om te bepalen of het een praktische en kosteneffectieve keuze is voor elke specifieke ruimte.

Hoeveel kost elektrische vloerverwarming?

De kosten voor elektrische vloerverwarming variëren tussen € 55 en € 120 per m2, inclusief installatie. Deze prijs wordt beïnvloed door factoren zoals de oppervlakte van de ruimte, het gekozen type verwarming en de complexiteit van de installatie. De maandelijkse kosten zijn afhankelijk van het verbruik. Het is raadzaam om meerdere offertes te vergelijken voor de beste prijs-kwaliteitverhouding.

FactorenGemiddelde kosten (incl. btw)Toelichting
Materiaalkosten€ 45 - € 100 per m²folies, matten of kabels
Installatiekosten€ 10 - € 20 per m²
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voor- en nadelen van elektrische vloerverwarming?

Elektrische vloerverwarming biedt meerdere voordelen. Het reageert snel, is gemakkelijk te installeren in renovatieprojecten en vereist geen onderhoud. Bovendien is het efficiënt in kleinere ruimtes. Echter, de nadelen zijn onder andere hogere werkingskosten in vergelijking met watergedragen systemen en het is mogelijk niet ideaal voor hele grote ruimtes.

Wat is goedkoper: vloerverwarming op gas of elektrisch?

De initiële installatiekosten van elektrische vloerverwarming zijn vaak lager dan die van vloerverwarming op gas. Echter, op de lange termijn kunnen de werkingskosten van elektrische systemen hoger zijn, afhankelijk van de elektriciteitsprijzen en het gebruik.

Is elektrische vloerverwarming duur in gebruik?

Elektrische vloerverwarming kan duurder zijn in gebruik vergeleken met andere verwarmingssystemen, vooral in grote ruimtes. Het is essentieel om te overwegen hoe vaak en hoe lang je het systeem dagelijks gebruikt. Het is echter een zeer efficiënte manier om een ruimte te verwarmen, wat kan helpen bij het beperken van de totale kosten.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden