Vergelijk vloerverwarming offertes
Vind dé vloerverwarming specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Inspiratie 5 duurzame manieren om je huis te verwarmen

5 duurzame manieren om je huis te verwarmen

De temperatuur daalt en het wordt steeds eerder donker; de winter staat weer voor de deur. Nu aardgas langzamerhand uit huishoudens verdwijnt, is het tijd om duurzame manieren te ontdekken die je woning verwarmen. Zo geniet jij deze winter van een warm huis en belast je het milieu minder. Een win-winsituatie!

Duurzame manier 1. Infraroodstraling

Een van de alternatieven waarmee jij je woning duurzaam verwarmt is infraroodstraling. In tegenstelling tot een traditionele verwarming, verwarmt de infraroodverwarming de massa in een kamer en niet de lucht. De infraroodpanelen geven stralingswarmte af, waardoor het net lijkt alsof je even in de zon zit. Zodra je uit de zon loopt, heb je het meteen minder warmen dit is ook het geval bij infraroodverwarming. Ben je benieuwd naar de voor- en nadelen van verwarmen via infraroodstralen? Bekijk hieronder een handig overzicht.

Voordelen van verwarming via infraroodstralenNadelen van verwarming via infraroodpanelenGemiddelde kosten
Geen luchtcirculaties of convectiestromingen, waardoor stofdeeltjes worden meegenomen en door je hele huis worden verspreidJuiste positie van de panelen is van groot belang€ 300 - € 600 per paneel
10% - 40% minder energieverbruikElektriciteitsdraden
Makkelijk te installerenVolledige verwarming alleen mogelijk als de woning heel goed is geïsoleerd

Duurzame manier 2. Geothermie

Bij deze vorm van duurzaam verwarmen wordt er gebruik gemaakt van de warmte van de aarde om je huis te verwarmen. Er wordt water omhoog gepompt vanuit de aardbodem met een temperatuur van tussen de 100 en 120 graden Celcius. Door middel van een warmtewisselaar verwarmt het water een warmtenet. Deze manier van duurzaam verwarmen is niet iets wat je zelf als huishouden kan regelen, het moet wel beschikbaar zijn bij jou in de buurt. Is geothermie bij jou in de buurt nog niet beschikbaar, maar ben je wel geïnteresseerd? Bekijk hieronder dan de plus- en minpunten van geothermie.

VoordelenNadelen
Lagere en stabiele kostenGeothermie moet dicht bij de bron gebruikt worden vanwege warmteverlies
Geen CO2-uitstoot bij de productieNiet overal beschikbaar
Continu beschikbaarHoge installatiekosten

Duurzame manier 3. Synthetisch gas

Synthetisch gas is gas dat wordt gemaakt van waterstof en kooldioxide dat overblijft uit een teveel aan duurzame elektriciteit. Synthetisch gas heeft dezelfde eigenschappen als traditioneel aardgas en wordt daarom vaak genoemd als waardige opvolger.Bekijk hieronder een overzicht met de voor- en nadelen van synthetisch gas.

VoordelenNadelen
Maakt gebruik van overtollige duurzame energieVeel aanpassingen in het aardgasnetwerk nodig
Altijd beschikbaarNiet overal beschikbaar

Duurzame manier 4. Warmtepomp

Door een warmtepomp te gebruiken om je huis duurzaam te verwarmen, daalt de CO2-uitstoot van je verwarming met 40 tot 60%. Een waterpomp is dus zeker het overwegen waard. Hoe werkt dit apparaat? De pomp haalt warmte uit de omgeving, dus onder andere uit grondwater en de lucht. Een waterpomp werkt op elektriciteit en wordt in Scandinavië al veel gebruikt als alternatief voor een cv-ketel. Bekijk hieronder de voor- en nadelen van de waterpomp.

VoordelenNadelen
Verminderde CO2-uitstoot van je verwarmingDuur in aanschaf: € 4.000 - € 15.000
Lagere energierekening: gemiddeld € 300 per jaarGoed geïsoleerde woning is essentieel voor een goede werking
Goed te gebruiken in combinatie met LTVIn sommige gevallen een vergunning nodig
Niet meer afhankelijk van onstabiele gasprijzen
Mogelijkheid tot CO2 wonen
Geen grote veranderingen nodig bij de installatie

Duurzame manier 5. Lage temperatuur verwarming (LTV)

Wil je toch blijven stoken op aardgas, ga dan voor een lage temperatuur verwarming, ook wel bekend als LTV. Doordat woningen in Nederland steeds beter geïsoleerd zijn, is het heel eenvoudig  om je huis op een lagere temperatuur te verwarmen. Hierdoor verbruik je minder energie wat goed is voor het milieu en tegelijkertijd ook voor je portemonnee. Bij LTV ligt de temperatuur van het aangevoerde water van de cv-ketel tussen de 35 en 55 graden Celcius. Normaliter ligt dit tussen de 75 en 85 graden Celcius. Hieronder vind je een overzicht met de voor- en nadelen van LTV.

VoordelenNadelenGemiddelde kosten
Hoog rendement, je bespaart tot 30% op je energierekeningHet duurt lang voordat een ruimte is opgewarmd€ 7.500 - € 10.000
Vermindering van huisstofmijt, stofschroei en zwevend stof in de lucht
Goede isolatie in de woning is essentieel
Aangenamere temperatuur in het hele huis door gelijke verdeling van de warmteWarmteafgifte van je radiatoren kan te laag zijn om goed te verwarmen met lagere temperaturen
Radiatoren zijn niet essentieel (als je kiest voor vloer-, plafond-, of wand-verwarming)Iets hoger gebruik van elektriciteit

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden