Homedeal.nl Inspiratie Duurzaam wonen De 5 voordelen van vloerverwarming

De 5 voordelen van vloerverwarming

voordelen vloerverwarming

Stel je eens voor dat je lekker op blote voeten door de kamer stapt. Dat is toch heerlijk? In veel huizen die tegenwoordig gebouwd worden, wordt vloerverwarming er standaard ingelegd. Ook in oudere huizen is het vaak mogelijk om vloerverwarming in te laten frezen. Waarom zou je kiezen voor vloerverwarming? Lees hier de 5 voordelen van het aanleggen van vloerverwarming.

 • Warme voeten
  Heb je een hekel aan een koude badkamer ‘s ochtends? Of ben je gewoon een ontzettende koukleum? Voornamelijk in de winterperiode is vloerverwarming een uitkomst voor warme voeten en dus een verwarmd lichaam.
 • Geen radiatoren zichtbaar
  Indien je vloerverwarming als hoofdverwarming inzet, zijn er geen radiatoren nodig die het huis op temperatuur brengen of houden. Dit levert het voordeel op dat de wanden vrij zijn om bijvoorbeeld iets tegenaan te zetten, zoals een kastje. Ook worden radiatoren meestal niet als het meest fraaie onderdeel van het huis gezien. Vloerverwarming is onzichtbaar en onderhoudsarm.
 • Warmteverspreiding
  Radiatoren verwarmen een ruimte door warme lucht rond te laten circuleren vanuit één centraal punt. Verwarming met vloerverwarming geeft daarentegen juist een verspreide verwarming vanuit het hele grondoppervlak. Daarbij heb je met vloerverwarming niet te maken met verwarmde luchtstromen, maar juist met stralingswarmte. Dit houdt in dat de vloer wordt verwarmd via infraroodstraling om de objecten in de omgeving te verwarmen. Dit is bevorderlijk voor de juiste temperatuur en luchtvochtigheid in huis.
 • Energiezuinig
  Naast de voordelen op het gebied van comfort, is het aanleggen van vloerverwarming ook goed voor de portemonnee. Mede dankzij het verspreid opwarmen van de lucht is er minder energie nodig om een woning compleet van warmte te voorzien. Minder energie is natuurlijk niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu.
 • Hygiënisch en gezond
  In tegenstelling tot verwarming via radiatoren biedt vloerverwarming het grote voordeel dat stof minder makkelijk ronddwaalt door de ruimte. Daardoor is het verwarmen van je woning met vloerverwarming gezonder en veel hygiënischer dan verwarming via radiatoren, waarbij stof met de opstijgende warme lucht wordt vervoerd.

vloerverwarming woonkamer

Nadelen
Kleven er dan ook nog nadelen aan vloerverwarming? Jazeker, want vloerverwarming heeft een langere opwarmtijd dan radiatoren, maar als je de aanleg van vloerverwarming combineert met een SMART-thermostaat is dat probleem gemakkelijk te verhelpen. Met de meeste SMART-thermostaten kan je de thermostaat namelijk op afstand instellen. Ruim voordat je thuiskomt bijvoorbeeld. Zo geniet je direct na een lange werkdag van een verwarmde vloer.