Vergelijk kozijnen offertes
Vind dé kozijnen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Kozijnen Kozijn reparatie

Kozijn reparatie

Is het tijd voor een kozijn reparatie? Voorkomen is beter dan genezen. Dat gaat ook op voor kozijnen. Op tijd een kozijn reparatie uitvoeren, heeft als voordeel dat je niet direct nieuwe kozijnen hoeft aan te schaffen. Een aluminium-, houten-, of kunststof kozijn reparatie doe je dan ook vooral als er sprake is van kleine beschadigingen. Nieuwsgierig naar de kosten van een kozijn reparatie en wanneer dit nodig is? Lees dit artikel. 

Inhoudsopgave

Kozijn reparatie kosten

De kosten van een kozijn reparatie hangen vooral af van de hoeveelheid werkzaamheden die moeten worden verricht. Een houten kozijn reparatie is bijvoorbeeld nodig bij houtrot. Hoe langer je wacht, des te meer werk er aan de winkel is. Daarom is het belangrijk om een kozijn reparatie op tijd uit te voeren. 

MateriaalKosten
Kunststof kozijn reparatie€ 150 - € 200 euro per uur
Houten kozijn reparatie€ 150 - € 300 euro per uur
Aluminium kozijn reparatie€ 150 - € 200 euro per uur
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wanneer een kunststof kozijn reparatie?

De populariteit van kunststof kozijnen is in de afgelopen 50 jaar flink toegenomen. Veel mensen zijn overgestapt op een kozijn dat is gemaakt van PVC. Een van de voordelen van dit soort kozijnen is dat zij maar weinig onderhoud nodig hebben. Toch kunnen ze wel degelijk beschadigen. Dan is een kunststof kozijn reparatie nodig.

Een poging tot inbraak heeft bijvoorbeeld vrijwel altijd beschadiging tot gevolg. Een kras of deuk kun je maar beter zo snel mogelijk wegwerken. Je kunt natuurlijk zelf proberen om dit te herstellen, maar hou er rekening mee dat het niet zo eenvoudig is om een kunststof kozijn te repareren. Een fout is zo gemaakt en dan moet je alsnog een vakspecialist laten komen. Uiteindelijk ben je dan veel duurder uit. 

Ook zonlicht is van invloed en kan op termijn ervoor zorgen dat de kleur vervaagt van je kunststof kozijn. Verven is dan een oplossing. Daarvoor heb je wel een geschikte soort verf en ander specifiek materiaal nodig. Voordat je zelf aan het schuren en verven gaat, moet je dus wel precies weten wat je moet doen, anders kun je beter een schilder inschakelen. 

Het repareren van kunststof kozijnen is een stuk goedkoper dan je kozijnen vervangen. Door bij lichte schade snel actie te ondernemen, bespaar je een hoop kosten. 

Kozijn reparatie

Wanneer een houten kozijn reparatie?

Hoewel veel mensen tegenwoordig kunststof kozijnen hebben, blijven ook houten kozijnen nog steeds gewild. Dit authentieke kozijn isoleert prima en zorgt ook voor een goede akoestiek. Het vergt wel veel meer onderhoud. Hoewel het hout waarvan de meeste kozijnen zijn gemaakt, behoorlijk sterk is, plegen regen, kou en warmte een aanslag op dit natuurlijke materiaal.

Hout kan gaan uitzetten, of juist krimpen waardoor de ramen niet meer goed openen en sluiten. Laat hier een vakman naar kijken om dit probleem op te lossen. 

Hout kan gaan rotten. De plekken waar houtrot is ontstaan, moet je verwijderen en vervangen. Dit gebeurt onder andere met behulp van een houtrotvulmiddel. Wees dus alert, laat je het hout te lang doorrotten, dan moet je steeds grotere stukken hout vervangen. Hoe sneller je er bij bent, des te minder een houten kozijn reparatie je zal kosten. 

Om je houten kozijnen in goede staat te houden en ervoor te zorgen dat ze perfect passen bij zowel het interieur als het exterieur van je woning, is het belangrijk om regelmatig aandacht te besteden aan de kleurkeuze. Naast het beschermen van de kozijnen tegen weersinvloeden, biedt het schilderen van de kozijnen ook de mogelijkheid om de gewenste uitstraling te creëren. Overweeg of je de kozijnen lichter of donkerder wilt maken dan de muur om een harmonieus en esthetisch effect te bereiken.

Vergeet niet dat houten kozijnen om de vijf tot zeven jaar voorzien moeten worden van een nieuwe laag verf, zodat ze in optimale conditie blijven. Als je ervaring hebt met het verven van houten oppervlaktes, kun je ervoor kiezen om dit zelf te doen. Mocht je twijfelen, is het verstandig om een erkende vakspecialist in te schakelen voor het beste resultaat. Zo kun je niet alleen de kleur van je kozijnen perfect afstemmen op je woning, maar ook de duurzaamheid ervan waarborgen.

Wanneer een aluminium kozijn reparatie?

Voor een aluminium kozijn reparatie geldt eigenlijk hetzelfde als voor een kunststof kozijn reparatie. Ook hier is sprake van een weliswaar licht, maar ook zeer sterk materiaal dat maar weinig onderhoud nodig heeft. Mocht er toch beschadiging optreden, bijvoorbeeld tijdens een verbouwing of na een poging tot inbraak, dan is het niet zo eenvoudig om dit zelf te repareren. Je kunt hier dan ook het beste een vakspecialist voor inhuren. Vaklui passen speciale technieken toe tijdens een aluminium kozijn reparatie. In de meeste gevallen zal de beschadiging bestaan uit een kras, gaatje of een deuk, ook kan het nodig zijn om het rubber van het kozijn te vervangen. Bij dit soort kozijn reparaties is het mogelijk om het aluminium kozijn in dezelfde of een nieuwe kleur te laten spuiten. 

Zelf kozijnen repareren: stappenplan

Een kozijnen reparatie laat je meestal over aan een vakspecialist. Ben je zelf handig? Bekijk dan hieronder hoe je in 8 stappen zelf je kozijnen kunt repareren.

 1. Beoordeel de schade:
  Inspecteer het kozijn grondig om de omvang van de schade te bepalen. Identificeer gebroken onderdelen, rot of andere problemen.
 2. Verwijder beschadigde delen:
  Verwijder voorzichtig alle beschadigde delen van het kozijn, zoals gebroken stukken hout of rottend materiaal. Gebruik gereedschap zoals een zaag, beitel of hamer om dit te doen.
 3. Reinig het gebied:
  Maak het gebied rondom de beschadigde delen grondig schoon. Verwijder stof, vuil en eventuele oude verf om een goede hechting te garanderen voor de reparatieproducten.
 4. Vul gaten en scheuren:
  Gebruik een geschikte houtvuller om eventuele gaten, scheuren of andere oneffenheden in het kozijn op te vullen. Breng de houtvuller gelijkmatig aan en laat het volledig uitharden volgens de instructies op de verpakking.
 5. Schuur het oppervlak:
  Nadat de opvulmiddel volledig is uitgehard, schuur je het oppervlak van het kozijn glad met schuurpapier. Zorg ervoor dat het oppervlak gelijkmatig is en vrij van ruwheid.
 6. Behandel het kozijn:
  Breng een geschikte primer aan op het gerepareerde gebied en laat het drogen volgens de instructies op de verpakking. Dit zal helpen bij het bevorderen van de hechting van de verf en bescherming bieden tegen vocht.
 7. Schilder het kozijn:
  Nadat de primer volledig droog is, breng je een geschikte verf aan op het kozijn. Gebruik meerdere dunne lagen verf voor een gelijkmatige dekking. Laat elke laag drogen voordat je de volgende aanbrengt.
 8. Laat het kozijn volledig drogen:
  Zorg ervoor dat de verf volledig droog is voordat je het gerepareerde kozijn weer in gebruik neemt.

Kozijn reparatie voorkomen

Het is zeker aan te bevelen om je kozijnen goed te onderhouden. Voor aluminium of kunststof kozijnen kun je dat beperken tot een jaarlijkse schoonmaakbeurt en deze vervolgens in de wax zetten. Daarnaast kun je deze kozijnen wrappen, wat ze bestand maakt tegen verschillende weersinvloeden en ervoor zorgt dat ze kras- en stootvast zijn. Houten kozijnen daarentegen moet je veel vaker schoonmaken en daarnaast moet je ze regelmatig controleren op zwakke plekken. Vergeet ook niet om je houten kozijnen eens in de vijf tot zeven jaar opnieuw te verven. Investeer ook in inbraakpreventie. Dit is tenslotte een belangrijke reden van schade aan je kozijn.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost een kozijn repareren?

Een kozijn repareren kost gemiddeld tussen € 150 – € 300 euro per uur, afhankelijk van het materiaal en hoeveel werkzaamheden er moeten worden verricht. Vergelijk gratis offertes voor kozijnen repareren.

Hoe lang duurt een kunststof kozijn reparatie gemiddeld?

Monteurs hebben over het algemeen een uur nodig om een standaard kunststof kozijn te repareren. 

Hoe weet ik of er sprake is van houtrot in mijn kozijn?  

Houtrot herken je aan een zacht kozijn. Het hout voelt met andere woorden minder stevig aan. Soms merk je dit niet gelijk op omdat het houtrot zich schuil houdt achter de verflaag. Een klemmend raam of een scheurtje in de lak kan ook een signaal zijn dat er sprake is van houtrot. Vermoed je houtrot? Laat er dan een vakspecialist naar kijken. 

Hoe weet ik of de kozijn rubbers moeten worden vervangen?

Dit merk je vooral als je voelt dat er tocht door het raam komt. Het vervangen van kozijn rubbers is vrij eenvoudig en absoluut de moeite waard als je wilt besparen op je energierekening.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden