Vergelijk kozijnen offertes
Vind dé kozijnen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Inspiratie Welke kleur kozijnen binnen en buiten? : Tips voor harmonie in je woning

Welke kleur kozijnen binnen en buiten? : Tips voor harmonie in je woning

Welke kleur kozijnen binnen en welke kleur kozijnen buiten, dat is de vraag die je moet beantwoorden als je je kozijnen gaat verven of vernieuwen. Je vraagt je vast ook af welke RAL kleuren het meest populair zijn en waar je zoal rekening mee moet houden als je een kleur kiest. Lees hier onze tips.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een kleur?

Kozijnen zijn voor een deel van invloed op de uitstraling van je woning. Bij het kopen van kozijnen wil je er dus goed over nadenken welke kleur kozijnen binnen het beste tot zijn recht komen en welke kleur kozijnen buiten het meest geschikt zijn. Het is essentieel dat de kleuren harmoniëren met de rest van je woning. Een verkeerde kleurcombinatie kan de uitstraling negatief beïnvloeden. Binnenshuis heb je meer vrijheid in kleurkeuze dan buitenshuis. Daarnaast speelt het type kozijnen ook een rol, aangezien verschillende soorten kozijnen verschillende kleur- en afwerkingsopties bieden. Bij het vergelijken van kozijnen is het dus belangrijk om rekening te houden met de mogelijkheden die elk type kozijn biedt. Zo kun je een weloverwogen keuze maken die past bij jouw wensen en de uitstraling van je woning.

Hoe bepaal je welke kleur kozijnen binnen het beste passen?

De uitstraling van je woning wordt grotendeels bepaald door de kleur van je vloer, muren en interieur. Bij het kiezen van de juiste kleur kozijnen voor binnen, is het belangrijk om rekening te houden met de mogelijkheden om kleuren te combineren. Als je interieur voornamelijk licht van kleur is, kan een donker gekleurd kozijn zorgen voor een mooi contrast. Maar je kunt ook kiezen voor een kleur die subtiel aansluit bij het geheel. Of je de kozijnen lichter of donkerder dan de muur wilt hebben, is uiteindelijk een kwestie van persoonlijke smaak.

Hoe bepaal je welke kleur kozijnen buiten het meest geschikt zijn?

De kozijnen aan de buitenzijde van je huis zijn ook onderdeel van een woonwijk. Wil je niet volledig uit de toon vallen, dan zul je daar rekening mee moeten houden als je gaat bepalen welke kleur kozijnen je voor buiten kiest. Meestal heb je ook te maken met richtlijnen van de gemeente waaraan je je moet houden. Naast de algemene uitstraling in je woonwijk, wil je natuurlijk ook kozijnen die goed combineren met de kleur van je buitenmuur en je deur. Ook hier geldt dat je zowel voor contrast kan kiezen, zoals bijvoorbeeld donkere kozijnen bij een witte muur, of een kleur die juist opgaat in het geheel.

Drie kleurencombinatie

Tegenwoordig winnen ook drie kleurencombinaties aan populariteit. In dat geval geef je je ramen, kozijnen en deuren allemaal een andere kleur. Zo creëer je een aantrekkelijke overgang van licht naar donker. Denk bijvoorbeeld aan een lichte kleur voor de ramen en een donkere kleur voor de deuren. De kozijnen geef je dan een kleur die het midden houdt tussen de twee contrasterende kleuren. Zo’n drie kleurencombinatie zorgt voor een levendige gevel.

Wat zijn RAL kleuren?

Om de verschillende kleuren van verf en andere coatings te onderscheiden, werd in 1927 in Duitsland een coderingssysteem ontwikkeld, dat bekend is onder de afkorting RAL. Dit staat voor ReichsAusschuss für Lieferbedingungen. Iedere kleur bestaat uit een code van vier cijfers en daarvoor de letters RAL. Daarnaast heeft ook iedere kleurfamilie een eigen groepsnummer. Op die manier geeft het systeem precies aan welke kleuren bij elkaar horen. Voor de tinten wit en zwart moet je kijken naar de codes die beginnen vanaf 9000 terwijl bijvoorbeeld de roodtinten tussen 3000 en 4000 zijn gerangschikt. De hele reeks kleurcodes loopt van RAL 1000, dat de kleur groen beige aanduidt, tot en met RAL 9023, dat staat voor parelmoer donkergrijs.

RAL kleurenwaaiers

RAL kleuren zijn inmiddels overal de standaard. Je ziet deze codes dan ook vaak terug als je je afvraagt welke kleur kozijnen je voor buiten en binnen kiest. Er zijn ook speciale RAL kleurenwaaiers op de markt die je precies laten zien welke code bij welke kleur hoort. Ook op het internet zijn er websites die een overzicht geven van alle RAL kleuren. Dergelijke hulpmiddelen zijn hartstikke handig om de juiste kleurcombinatie te bepalen.

Welke kleur kozijnen buiten wordt vaak gebruikt?

Populaire RAL kleuren voor het schilderen of wrappen van je kozijnen aan de buitenkant zijn onder andere:

 • RAL 9010 – Zuiver wit ook wel rein wit genoemd. Dit is verreweg de meest gebruikte kleur. In de volksmond wordt deze kleur overigens vaak ‘gebroken wit’ genoemd.
 • RAL 9016 – Verkeerswit is nog wat lichter en witter dan zuiver wit en is ook op veel kozijnen en deuren te zien.
 • RAL 9001 – Crèmewit of beige is ook een populaire kleurcode onder de verfsoorten.
 • RAL 7016 – Antracietgrijs is een populaire kleurcode aan de donkere kant van het spectrum.
 • RAL 7021 – Zwartgrijs ook deze kleur, die zorgt voor een moderne uitstraling, is in trek.
 • RAL 9005 – Gitzwart is de officiële benaming van deze kleurcode die ook regelmatig wordt gebruikt bij het verven van de kozijnen
Welke kleur kozijnen buiten

Welke kleur kozijnen binnen wordt vaak gebruikt?

Populaire RAL kleuren voor binnen zijn onder andere:

 • RAL9016 – Verkeerswit
 • RAL9010 – Zuiver wit (rein wit)
 • RAL9001 – Crèmewit (beige)
 • RAL7021 – Zwartgrijs
 • RAL9003 – Signaalwit
 • RAL9005 – Gitzwart

Donker of licht voor welke kleur kozijnen buiten en binnen ga jij?

De kleuren die voor kozijnen buiten worden toegepast, verschillen niet veel van de kleuren die voor binnen het meest populair zijn. In de meeste gevallen maken mensen een keuze tussen een lichte of donkere tint. Welke kleur kozijnen buiten en binnen heeft jouw voorkeur? Kies je voor een donkere tint buiten, hou er dan wel rekening mee dat wanneer donker gekleurde kozijnen veel zonlicht krijgen te verduren, ze eerder onderhoud nodig hebben dan kozijnen met een lichte kleur.

Schakel een vakspecialist in

Bij het kiezen van welke kleur kozijnen voor zowel binnen als buiten, kan het handig zijn om een vakspecialist in te schakelen. Via Homedeal kun je eenvoudig een vakspecialist vinden die niet alleen gespecialiseerd is in het plaatsen en repareren van kozijnen, maar ook waardevol kleuradvies kan geven. Je kunt hier gratis en vrijblijvend een offerte aanvragen

Een vakspecialist is de aangewezen persoon om je te helpen met het kiezen van de perfecte kleur die harmonieert met zowel het interieur als het exterieur van je woning. Dankzij hun kennis en ervaring weet je zeker dat de kleur van je kozijnen naadloos aansluit bij de rest van je huis, waardoor een prachtige en samenhangende uitstraling ontstaat. Bovendien kunnen ze de kozijnen op maat maken, zodat ze volledig aan jouw wensen voldoen. Als je op zoek bent naar goedkope kozijnen, is het voordeliger om te kiezen voor standaard uitvoeringen. De kozijnen prijzen van standaard ontwerpen zijn namelijk lager. Je kunt de kosten van de kozijnen zelf berekenen of een kozijn offerte aanvragen voor een prijsindicatie van de vakspecialist.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden