Vergelijk kozijnen offertes
Vind dé kozijnen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Kozijnen Kozijnen onderhoud

Kozijnen onderhoud

Benieuwd naar kozijnen onderhoud tips en kosten? Je kozijnen geven uitstraling aan je huis. Het is daarom belangrijk om je kozijnen goed te onderhouden. Zo houdt je huis een frisse uitstraling en gaan je kozijnen langer mee. Ben je benieuwd naar de kosten van kozijnen onderhoud en wat er allemaal bij komt kijken?
Lees het in dit artikel.

Inhoudsopgave

Kozijnen onderhoud kosten

Het jaarlijks controleren en onderhouden van kozijnen zorgt ervoor dat ze langer meegaan en er minder vaak reparaties hoeven plaats te vinden. Het is mogelijk om zelf je kozijnen te onderhouden, maar een vakspecialist doet het graag voor je. De kosten van kozijnen onderhoud zijn onder andere afhankelijk van het materiaal en het aantal kozijnen. Bekijk in onderstaande tabel de gemiddelde prijs van kozijnen onderhoud.

Materiaal kozijnenGemiddelde kosten (inclusief btw)
Hout€ 50 – €150
Kunststof€ 50 – € 200
Aluminium of staalnvt

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Onderhoud kozijnen kunststof

Wanneer moet je kozijnen onderhouden?

Om je kozijnen in topconditie te houden, is het belangrijk om je kozijnen regelmatig te onderhouden. Hierdoor stel je het vervangen van je kozijnen uit en bespaar je op het plaatsen van nieuwe kozijnen. Hoe vaak je kozijnen onderhoud nodig hebben is afhankelijk van het materiaal. Lees hieronder meer over het onderhoud per kozijnen materiaal.

Houten kozijnen onderhoud

Veel huizen hebben houten kozijnen met een mooie verflaag eroverheen. Houten kozijnen vragen om relatief meer onderhoud, om houtrot en beschadigingen te voorkomen. Deze zorgen ervoor dat je kozijn zijn werking verliest en er bijvoorbeeld meer koude lucht je huis binnenkomt. Zorg daarom dat de vakspecialist jaarlijks je houten kozijnen schoonmaakt, controleert op beschadigingen en eventueel je kozijnen maakt. Daarnaast is het nodig om elke 5 tot 10 jaar je kozijnen te laten schilderen.

Kunststof kozijnen onderhoud

De meest genoemde reden om voor kunststof kozijnen te kiezen, is omdat ze relatief weinig onderhoud nodig hebben. Toch is het goed om jaarlijks het onderhoud van kunststof kozijnen te laten onderhouden door een vakspecialist. Denk hierbij aan het controleren op scheuren, beschadigingen en zwakke plekken. Als je ervoor zorgt dat het onderhoud van je kunststof kozijnen goed is, gaan ze tot wel 50 jaar mee.

Aluminium en stalen kozijnen onderhoud

Aluminium of stalen kozijnen het minste onderhoud nodig van alle soorten kozijnen. Het volstaat om ze een aantal keer per jaar schoon te laten maken of dit zelf te doen. Beschadigingen en scheuren ontstaan vrijwel nooit in dit materiaal.

Kozijnen onderhoud: Stappenplan

Bij het kozijnen onderhoud komen een aantal stappen kijken, of je het nu zelf doet of een vakspecialist inschakelt. Bekijk dit handige stappenplan en hou zo je kozijnen in topconditie.

Stap 1: Schoonmaken van de kozijnen

De eerste stap is het schoonmaken van de kozijnen. Pak een emmer met lauw water en een zachte doek. Vooral bij houten kozijnen is het belangrijk om voorzichtig schoon te maken en het houten kozijn niet te beschadigen.

Stap 2: Controleren van de kozijnen

Nadat de kozijnen schoon zijn, is de volgende stap van het kozijnen onderhoud aan de beurt. Kijk en voel of er beschadigingen aanwezig zijn. Dit is vooral bij houten kozijnen belangrijk, omdat deze vatbaarder zijn voor beschadigingen.

Stap 3: Repareren van de kozijnen

Vind je beschadigingen of houtrot in je kozijnen? Dan is het nu tijd om dit te laten repareren. De vakspecialist repareert beschadigingen en verwijdert houtrot en vult het kozijn op. Als het nodig is vervangt de vakspecialist de onderkant van het kozijn.

Stap 4: Verzorging van de kozijnen

Bij kunststof kozijnen is het belangrijk om ze in de wax te zetten, hierdoor maak je dof kunststof weer glanzend en hoef je je kozijnen onderhoud minder vaak te herhalen. Het is ook mogelijk om je aluminium of kunststof kozijnen te laten wrappen. Het wrappen van kozijnen zorgt ervoor dat ze kras- en stootvast zijn en dat ze bestand zijn tegen verschillende weersinvloeden.

Bij houten kozijnen is het belangrijk om eens in de 5 jaar de kozijnen te laten schilderen. Na 5 jaar loopt de verflaag beschadigingen op en door op tijd te schilderen voorkom je houtrot en het laten vervangen van het raamkozijn.

Bovendien biedt het schilderen de mogelijkheid om de kleur van de kozijnen aan te passen. Zo kun je overwegen of je de kozijnen lichter of donkerder wilt maken dan de muur, en welke kleur kozijnen het beste bij het interieur en exterieur van je woning past. Door deze keuzes bewust te maken, geef je je huis een nieuwe look en voorkom je de noodzaak om het raamkozijn te vervangen.

Stap 5: Hang- en sluitwerk controleren

Buiten het onderhoud van je kozijnen, is het ook belangrijk om het hang- en sluitwerk hierop meteen te controleren. Als het wat stroef is, smeer het dan met olie en repareer dat wat stuk is. Zo weet je dat je kozijnen niet alleen goed onderhouden zijn, maar ook goed beveiligd.

Onderhoud kozijnen hout

Handige tips voor kozijnen onderhoud

Nu je alles weet over het onderhouden van kozijnen van allerlei materialen, lees je hieronder nog een aantal slimme tips:

Let op keurmerken

Schakel je een vakspecialist in voor het onderhoud van je kozijnen? Let dan goed op keurmerken. Voorbeelden van keurmerken in de kozijnenbranche zijn KOMO en VKG. Zo weet je zeker dat je met een gerenommeerde vakspecialist in zee gaat en geniet je snel van prachtig onderhouden kozijnen.

Ga voor goed isolerend glas

Buiten goed onderhouden kozijnen, is ook het glas belangrijk bij het warmhouden van je huis. Door voor dubbel of zelfs driedubbel glas te kiezen, zorg je ervoor dat je aanzienlijk bespaart op je maandelijkse energierekening.

Vergelijk verschillende offertes

Elke kozijnen specialist hanteert eigen prijzen. Het is daarom slim om meerdere kozijnen offertes aan te vragen bij verschillende vakspecialisten. Vergelijk de offertes en kijk welk bedrijf het best bij jou en jouw project past.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoe moet ik houten kozijnen onderhouden?

Zorg daarom dat de vakspecialist jaarlijks je houten kozijnen schoonmaakt, controleert op beschadigingen en eventueel je kozijnen maakt. Daarnaast is het nodig om elke 5 tot 10 jaar je kozijnen te laten schilderen.

Hoe moet ik kunststof kozijnen onderhouden?

Het is goed om jaarlijks je kunststof kozijnen te laten onderhouden door een vakspecialist. Denk hierbij aan het controleren op scheuren, beschadigingen en zwakke plekken. Als je je kunststof kozijnen goed onderhoud, gaan ze tot wel 50 jaar mee.

Waarmee moet ik ramen en kozijnen schoonmaken?

Het schoonmaken van kozijnen kan met lauw water en een zachte doek. Vooral bij houten kozijnen is het belangrijk om voorzichtig schoon te maken en het houten kozijn niet te beschadigen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden