Vergelijk kozijnen offertes
Vind dé kozijnen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Kozijnen Kunststof kozijnen plaatsen

Kunststof kozijnen plaatsen

Kunststof kozijnen laten plaatsen? Of je nu de isolatie van je huis wilt verbeteren of achterstallig onderhoud wilt wegwerken, grote kans dat je op een gegeven moment de kozijnen van je huis moet vervangen. Laat je kunststof kozijnen plaatsen, dan kies je voor een optie met een lange levensduur welke bovendien onderhoudsarm is. Maar wat kost kunststof kozijnen laten plaatsen inclusief montage? En wat zijn eigenlijk de kenmerken en voordelen hiervan? Dit alles lees je op deze pagina.

Inhoudsopgave

Wat kost kunststof kozijnen plaatsen?

Of je nu je oude kozijnen laat vervangen of een nieuwbouw huis laat bouwen, aan kunststof kozijnen hangt ook een prijskaartje. Gemiddeld kosten kunststof kozijnen tussen de de € 750 en € 1.000 per m2 inclusief btw, HR++ glas en montage. Voor het plaatsen van kunststof kozijnen ben je voor een rijtjeshuis tussen de € 16.000 en € 20.000 kwijt.

In onderstaande tabel is een indicatie van de kosten opgenomen van de verschillende soorten kunststof kozijnen die je kunt laten plaatsen. 

Type kozijnKosten inclusief btw, HR++ glas en montage
Draai/ kiepraam (100 cm x 150 cm)€ 1.500 - € 2.000
Vast raam (100 cm x 150 cm)€ 1.250 - € 1.750
Openslaande deuren€2.000 - € 3.000
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
kunststof kozijnen plaatsen

Wat zijn de kenmerken van kunststof kozijnen?

Overweeg je kunststof kozijnen te laten plaatsen, vervangen of denk aan renovatie kozijnen? Dan ben je vast benieuwd naar de kenmerken van kunststof als materiaal. Kunststof kozijnen worden gemaakt van polyvinylchloride, ofwel PVC. Dit is hetzelfde materiaal dat wordt gebruikt voor vloeren van PVC. PVC heeft een aantal kenmerken waardoor dit materiaal zeer geschikt is voor het gebruik in kozijnen:

 • Goedkoop
  In vergelijking tot andere materialen zoals hout en aluminium zijn kunststof kozijnen relatief goedkoop.
 • Uitstekende isolatie
  Kunststof kozijnen zijn over het algemeen uitstekend isolerend. De mate van isolatie is afhankelijk van het specifieke type kozijn en wordt uitgedrukt als de U-waarde van het kozijn. Deze U-waarde is een weergave van de hoeveelheid warmte die per seconde door het kozijn wordt doorgelaten. Hierbij geldt hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie. Kies je daarbij ook voor HR++ glas in het kozijn, dan bereik je pas echt een goede isolatie van je huis. 
 • Lange levensduur
  Kozijnen zijn beschikbaar in verschillende materialen. Afgezet tegen andere materialen hebben kunststof kozijnen een relatief lange levensduur, namelijk zo’n 50 tot 75 jaar. Dit is stukken langer dan kozijnen van zachte houtsoorten (gemiddeld zo’n 20 jaar) en aluminium (40 jaar). Alleen hardhouten kozijnen hebben een vergelijkbare of zelfs langere levensduur (gemiddeld 75 jaar), maar deze zijn in vergelijking tot kunststof kozijnen een stuk duurder in de aanschaf.
 • Milieuvriendelijk
  Met de huidige productiemethoden en mogelijkheden tot recycling kwalificeren kunststof kozijnen als een milieuvriendelijk soort kozijn. Bij houten kozijnen is het afhankelijk van de bron van het hout (of dit uit duurzaam beheerde bossen komt) of het een milieuvriendelijk materiaal is voor kozijnen.
 • Onderhoudsarm
  De kozijnen zijn zeer onderhoudsarm. Kunststof kozijnen periodiek schoonmaken met een nat doekje is voldoende onderhoud. Heb je de kunststof kozijnen laten plaatsen, dan heb je er hierna in de praktijk dus nauwelijks meer omkijken naar.
 • Kleurvast
  Op het moment dat kunststof kozijnen zijn behandeld met een uv-filter en zonder weekmakers zijn geproduceerd, dan gelden deze als zeer kleurvast. De kozijnen zijn bovendien verkrijgbaar in alle mogelijke RAL-kleuren en je kunt kunststof kozijnen volledig op maat laten maken.

Hoe wordt een kunststof kozijn geplaatst?

Een kunststof kozijn plaatsen kan op verschillende manieren. Je kan een kunststof kozijn plaatsen door deze op stelkozijnen te zetten, maar je kan een kunststof kozijn ook plaatsen met compriband. Compriband is een soort tape welke aan de randen van het kozijn wordt bevestigd. Doordat de compriband opzwelt en uitzet, wordt de ruimte rond het kozijn gevuld. Op deze wijze wordt je kozijn en gevel geïsoleerd en ook waterdicht gemaakt. 

Kunststof kozijnen plaatsen op stelkozijnen is echter in veel situaties de beste methode. Dit omdat deze methode van montage er voor zorgt dat de isolatiewaarde (verder) wordt verhoogd, de levensduur wordt verlengd en de inbraakveiligheid wordt vergroot. Laat je kunststof kozijnen plaatsen op stelkozijnen, dan wordt eerst het stelkozijn in de spouw geplaatst. Deze wordt vastgezet en afgekit, waarna de kunststof kozijnen op dit stelkozijn worden geïnstalleerd. 

Welke kunststof kozijnen laat je plaatsen?

Overweeg je kunststof kozijnen, dan is het een goed idee om je eerst goed te oriënteren op wat je precieze wensen zijn. Kunststof kozijnen zijn er namelijk in alle soorten en maten. Een aantal factoren waar je rekening mee kunt houden zijn:

 • Merk
  Net als van veel andere producten, heb je ook van kunststof kozijnen zowel A-merken als B-merken. Bedenk goed waar jij waarde aan hecht. A-merken zijn vaak duurder en van betere kwaliteit, maar met name het verschil in kwaliteit tussen verschillende kozijnen kan lastig zijn om te beoordelen. 
 • Keurmerk
  Dit heeft niet zo zeer betrekking op het kozijn zelf, maar op de leverancier van de kozijnen. Controleer of de leverancier het VKG-keurmerk heeft. Hiermee valt je aankoop niet alleen onder het Waarborgfonds, maar dit keurmerk garandeert ook kwalitatief uitstekende kozijnen.
 • Service en garantie
  Kunststof kozijnen vergen een behoorlijke investering. Dan is het fijn als je ook verzekert bent van kwaliteit en een lange levensduur. Een advies is dan ook om bij aanschaf de garantievoorwaarden door te nemen. Hierbij is een garantietermijn van 15 jaar zeker niet ongebruikelijk. 
 • Kleur en uitstraling
  Kunststof kozijnen zijn zeer beeldbepalend voor de uitstraling van je huis. Denk daarom goed na over de kleur van het kozijn, maar ook over de uitstraling. Zo is het mogelijk om voor kunststof kozijnen te kiezen met een houtstructuur, iets wat je huis direct een meer landelijke uitstraling geeft.
 • Isolatiewaarde
  Verschillende kunststof kozijnen hebben een verschillende isolatiewaarde. Maak hierbij je eigen belangenafweging: betaal je liever meer voor een hogere isolatiewaarde, of betaal je liever minder voor een lagere isolatiewaarde?
 • (Isolatie)glas
  Tot slot hoort bij nieuwe kozijnen natuurlijk ook nieuwe beglazing. Overweeg ook hierbij wat jij belangrijk vindt: kies je voor isolatieglas, glas-in-lood of juist brandwerend glas? Houd er rekening mee dat als je kozijnen met isolatieglas laat plaatsen je in aanmerking kan komen voor de subsidie voor kunststof kozijnen.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost het plaatsen van een kunststof kozijn?

De kosten voor het laten plaatsen van een kunststof kozijn liggen gemiddeld tussen de € 750 en € 1.000 per m2. De totale prijs hangt af van het formaat van de kozijnen, het type glas en het aantal ramen en deuren. Vraag eenvoudig offertes aan voor kunststof kozijnen plaatsen.

Kun je kunststof kozijnen zelf plaatsen?

Of je zelf kunststof kozijnen kunt plaatsen, is natuurlijk volledig afhankelijk van jouw eigen kennis en kunde. Houdt er wel rekening mee dat kunststof kozijnen plaatsen niet alleen een gespecialiseerd vak is, maar dat je ook moet beschikken over de nodige ervaring en materialen. Goede installatie kan een aanzienlijk verschil maken in zowel levensduur, isolatie als inbraakveiligheid van het kozijn. Daardoor is een vakspecialist inhuren al snel lonend. Houdt je rekening met de vraag ‘Wat kost kunststof kozijnen plaatsen?’, dan zal je ook zien dat een groot deel van de kosten betrekking heeft op materialen en niet zozeer op de kosten van montage.

Wat bepaalt de isolatiewaarde van een kunststof kozijn?

De isolatiewaarde van een kunststof kozijn is afhankelijk van het kamersysteem in het kozijn. In beginsel is een kunststof kozijn hol van binnen. De lucht die zich in deze holle ruimte bevindt, zorgt er voor dat het kozijn een isolerende werking heeft. Door de holte in het kozijn te vullen met verschillende kamers, kan de isolerende werking van het kozijn verhoogd worden. Hierbij geldt dat hoe meer kamers het kozijn heeft, hoe beter de isolerende werking van het kozijn is. Een kozijn met een 3-kamersysteem is gebruikelijk, maar er zijn ook kozijnen met een 7-kamersysteem te koop. Een kozijn met meer kamers heeft dus een hogere isolerende werking, maar is ook duurder in aanschaf.

Wat zijn de nadelen van kunststof kozijnen?

Het belangrijkste nadeel van kunststof kozijnen is dat je er niet in mag boren. Hierdoor wordt namelijk de ‘stijfheid’ van het kozijn vernield. Dit betekent dat het kozijn zichzelf niet meer in evenwicht houdt voor wat betreft druk. Boor je toch in een kunststof kozijn, dan zal je direct je garantie verliezen. 

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden