Vergelijk kozijnen offertes
Vind dé kozijnen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Kozijnen Houten kozijnen

Houten kozijnen

Ben je op zoek naar nieuwe kozijnen? Dan zijn houten kozijnen misschien wel iets voor jou. Houten kozijnen hebben een authentieke uitstraling, zijn gemaakt van natuurlijk materiaal en hebben een levensduur tot wel 75 jaar. In dit artikel lees je alles over de prijzen, mogelijkheden, voor- en nadelen van houten kozijnen en vind je enkele handige tips.

Wat kosten houten kozijnen?

De prijs van houten kozijnen is afhankelijk van het soort hout, het aantal m² en het type raam wat je erin laat zetten. De m² prijs ligt ongeveer rond de € 850 tot € 1.200 per m², inclusief montage en glas. Bij een gemiddeld rijtjeshuis zul je ongeveer € 17.000 tot € 24.000 kwijt zijn aan het vervangen van alle kozijnen, inclusief glas. Kijk in onderstaand overzicht voor een indicatie van de prijzen per project.

ProjectGemiddelde prijzenUitleg
Reparatie van een houten kozijn€ 150 - € 300 per uurbijv. houtrot repareren
Vervangen van een houten kozijn€ 850 - € 1.200 per m2Inclusief montage en HR++ glas

De houten kozijnen prijzen liggen hoger dan die van kunststof kozijnen, doordat kunststof een lagere grondstofprijs heeft en het productieproces veelal geautomatiseerd is. Hout en aluminium kozijnen prijzen komen over het algemeen redelijk overeen met elkaar, maar dit is afhankelijk van het soort hout dat je kiest.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat zijn de voor- en nadelen van houten kozijnen?

Het kopen van kozijnen is een investering waar je goed over na moet denken. Elk materiaal komt met verschillende voor- en nadelen, zo ook hout. Weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af en kijk of houten kozijnen passen bij jouw project.

Voordelen houten kozijnen

  • Hardhout heeft een levensduur tot wel 75 jaar
  • Het is een natuurlijk materiaal
  • Heeft een warme uitstraling
  • Het isoleert goed
  • Het kozijn kan gemakkelijk overgeschilderd worden in een andere kleur
  • Renovatie kozijnen zijn mogelijk

Nadelen houten kozijnen

  • Het is duurder dan kunststof en soms ook duurder dan aluminium
  • Er is meer onderhoud nodig dan bij kunststof of aluminium
  • Zachthout heeft een korte levensduur tot 25 jaar

Is er subsidie voor houten kozijnen?

Wanneer je naast het vervangen van je kozijnen ook je huidige glas laat vervangen voor HR++ of triple glas stelt de overheid de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) beschikbaar. Om gebruik te kunnen maken van de subsidie moet je minimaal 8 m² aan glas vervangen. Je kunt voor maximaal 45 m² aan isolerend glas en bijbehorende kozijnen subsidie ontvangen. Kijk voor de overige voorwaarden en subsidiebedragen op de website van de rijksoverheid.

Houten kozijnen

Wat is het beste hout voor kozijnen?

Houten kozijnen kunnen gemaakt worden van zacht- of hardhout. Daaronder vallen weer verschillende soorten hout, zoals Afzelia en Mahonie. Zachthout is afkomstig van naaldbomen en hardhout van loofbomen. Hierdoor hebben ze allebei andere kenmerken.

Zachthouten naaldbomen groeien relatief snel en zijn makkelijk bewerkbaar. Zachthout is daardoor een stuk goedkoper dan hardhout, maar heeft wel een kortere levensduur van 25 jaar. Hardhout afkomstig van loofbomen daarentegen, kan tot wel 75 jaar meegaan, maar ligt qua prijs daarom hoger.

De levensduur van hout wordt weergegeven met duurzaamheidsklassen. De duurzaamheidsklassen lopen van 1 tot en met 5, waarbij 1 zeer duurzaam is. De soorten hardhout vallen over het algemeen in de klassen 1 en 2 en de zachthout soorten in 3, 4 of 5.

Als je kwaliteit en een lange levensduur belangrijk vindt is hardhout het beste soort hout. Heb je een kleiner budget dan kan zachthout een goed alternatief zijn. Afhankelijk van jouw eigen voorkeuren kun je kiezen welke houtsoort het beste past bij jouw houten kozijnen.

Voor welke type ramen kun je houten kozijnen laten plaatsen?

Bij het plaatsen van kozijnen heeft jouw type raam ook invloed op de prijs. Hoewel allerlei typen en combinaties van deze typen mogelijk zijn, kiezen de meeste mensen voor een vast raam of een draai/kiepraam. Een vast raam kun je niet openen en vereist dus geen ingewikkelde montage, waardoor deze goedkoper is. Een draai/kiepraam kun je op twee manieren openen, waardoor de montage iets meer tijd kost. Je kunt het raam naar binnen kiepen of in één richting naar binnen openen. Hierdoor is dit type raam iets duurder.

Houten kozijnen op maat

Wanneer je een offerte aanvraag doet, zul je verschillende offertes ontvangen van vakspecialisten die houten kozijnen op maat voor jou kunnen maken. Belangrijk hierbij is dat je zo uitgebreid mogelijk beschrijft wat voor kozijnen je nodig hebt, zodat de vakspecialisten precies kunnen aangeven wat de kosten hiervan zijn. Weet je nog niet precies wat je wil of nodig hebt? Geen probleem! Vraag een vrijblijvende en gratis offerte aan en vakspecialisten nemen contact op met jou om jouw behoeften te bespreken.

Homedeal tips

Wij geven enkele tips die van pas kunnen komen voor en na de aanschaf van houten kozijnen.

Offertes vergelijken

Door kozijnen offertes aan te vragen krijg je een goed beeld van de prijs voor jouw project. Leg de verschillende offertes naast elkaar en vergelijk de vakspecialisten met elkaar. Let hierbij op de prijsopbouw, garanties, keurmerken en de tijdsplanning. Vervolgens kun je de vakspecialist kiezen die het beste past bij jouw project, zodat je verzekerd bent van kwaliteit en een goede prijs.

Onderhoud je houten kozijnen goed

Het onderhouden van kozijnen hoeft helemaal niet veel werk te zijn als je het regelmatig bijhoudt. Maak de houten kozijnen jaarlijks schoon en controleer dan gelijk of er zwakke plekken zijn ontstaan. Waar nodig kun je dan een nieuwe laag verf aanbrengen. Wij adviseren om sowieso elke 5 jaar je kozijnen een nieuw likje verf te geven. Hiermee kun je houtrot en beschadigingen voorkomen.

Controleer op keurmerken

Keurmerken zijn een goede indicator voor de kwaliteit. Het FSC keurmerk is speciaal bedoeld voor houten kozijnen. Wanneer het houten kozijn over dit keurmerk beschikt ben je ervan verzekerd dat het eerlijk hout is, niet afkomstig van illegale houtkappingen. Met het Politiekeurmerk Veilig Wonen worden de houten kozijnen gekeurd op duurzaamheid en inbraakwerendheid.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Ik twijfel tussen houten of kunststof kozijnen. Welke zijn beter?

Kunststof kozijnen kosten gemiddeld tussen de € 750 – € 1.000 per m² en gaan ongeveer 50 jaar mee. Houten kozijnen kosten gemiddeld € 850 – € 1.200 per m². gaan tot wel 75 jaar mee. Houten kozijnen zijn dus een duurzamere optie dan de kunststof variant. Vraag eenvoudig gratis offertes aan voor houten kozijnen.

Wat kost een houten kozijn?

Houten kozijnen kosten gemiddeld € 850 – € 1.200 per m², inclusief glas en plaatsing. De totale prijs is afhankelijk van het glas, de afmetingen van de kozijnen en hoeveel kozijnen je koopt.

Wat kost het vervangen of repareren van houten kozijnen?

De prijs voor het vervangen van houten kozijnen ligt rond de € 850 tot € 1.200 per m², inclusief montage en glas. Het repareren van houten kozijnen kan al vanaf € 50, bijvoorbeeld om houtrot te repareren.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden