Vergelijk kozijnen offertes
Vind dé kozijnen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Kozijnen Kozijnen vergelijken

Kozijnen vergelijken

Kozijnen prijzen vergelijken? Nieuwe kozijnen zorgen voor een betere isolatie en geven je woning een frisse uitstraling. Er zijn heel veel verschillende soorten kozijnen. Zijn je kozijnen aan vervanging toe? Het is verstandig om eerst de verschillende kozijnen en de prijzen te vergelijken. Zo kom je te weten welke kozijnen het beste bij je huis passen. Op Homedeal vind je alle informatie over kozijnen.

Inhoudsopgave

Kozijnen prijzen vergelijken

De prijzen van kozijnen lopen ver uiteen, kozijnen prijzen vergelijken levert dus al heel snel besparingen op. De prijzen lopen ongeveer uiteen van € 750 tot € 1.300. Kijk in de onderstaande tabel wat de gemiddelde m² prijzen zijn per soort kozijn.

Soort kozijnGemiddelde prijzen per 1 m²
(inclusief montage en glas)
Kunststof€ 750 - € 1.000
Hout€ 850 - € 1.200
Aluminium€ 850 - € 1.100
Staal€ 900 - € 1.300
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Kozijnen vergelijken

Kozijnen vergelijken: materialen

Bij het zoeken naar de juiste kozijnen is het essentieel om zorgvuldig na te denken over de kleur van de kozijnen binnen en buiten, en of je de kozijnen lichter of donkerder dan de muur wilt hebben. Dit aspect is belangrijk om in gedachten te houden terwijl je de diverse kozijnmaterialen vergelijkt, omdat niet elk materiaal dezelfde esthetische mogelijkheden biedt. Neem dus de tijd om de verschillende opties te overwegen en kies een materiaal en stijl die perfect aansluit bij jouw voorkeuren en de uitstraling van je woning.

De verschillende voor- en nadelen die de materialen met zich mee brengen bekijk je hieronder.

MateriaalLevensduurMate van onderhoudStijl
Kunststof50 jaarWeinig onderhoudIn elk design leverbaar
Aluminium40 jaarWeinig onderhoudRobuust & modern
Hout40 tot 70 jaarVeel onderhoudAuthentiek & klassiek

Kunststof kozijnen vergelijken

Als je kunststof kozijnen gaat vergelijken met andere materialen zul je zien dat dit de belangrijkste voordelen zijn:

 • Goedkoop: als je op zoek bent naar goedkope kozijnen is het laten plaatsen van kunststof kozijnen vaak voordeliger dan het plaatsen van aluminium of houten kozijnen.
 • Onderhoudsarm: kunststof kozijnen vereisen weinig onderhoud. Ze hoeven niet geverfd of behandeld te worden, in tegenstelling tot houten kozijnen. Zo nu en dan je kunststof kozijnen schoonmaken met een vochtige doek is voldoende om ze lang mee te laten gaan. Daarnaast vermijd je hiermee ook nog reparatiekosten.
 • Lange levensduur: gemiddeld gezien gaan kunststof kozijnen 50 jaar mee.
 • Weerbestendig en rotbestendig: kunststof kozijnen zijn bestand tegen verschillende weersinvloeden, waardoor ze lang meegaan.
 • Goede isolatie-eigenschappen voor energiebesparing: door de lage U-waarde minimaliseren ze warmteverlies wat kan leiden tot lagere energiekosten.
 • Diverse kleuren en stijlen beschikbaar: kunststof kozijnen zijn in vrijwel alle RAL-kleuren verkrijgbaar en daarnaast ook verkrijgbaar in een houtnerfstructuur, glanzende of matte afwerking. Ben je de gekozen kleur en stijl na een tijdje toch zat? Dan is het ook nog mogelijk om de kozijnen te laten wrappen.

Het nadeel van deze kozijnen is dat ondanks ze verkrijgbaar zijn in een houtnerfstructuur ze nooit de exacte authentieke uitstraling van houten kozijnen hebben.

Houten kozijnen vergelijken

Bekijk hieronder de belangrijkste voordelen van houten kozijnen in vergelijking met de andere materialen.

 • Natuurlijke uitstraling: Houten kozijnen hebben een warme en authentieke uitstraling die goed past bij traditionele en landelijke woningen.
 • Veelzijdigheid: Hout kan gemakkelijk worden bewerkt en aangepast aan specifieke ontwerpen en afmetingen, waardoor houten kozijnen een grote mate van maatwerk bieden.
 • Milieuvriendelijk: Hout is een hernieuwbare grondstof en heeft een lage milieu-impact, vooral als het afkomstig is van duurzaam beheerde bossen.
 • Goede isolatie: Houten kozijnen hebben van nature goede isolerende eigenschappen en bieden uitstekende warmte- en geluidsisolatie.
 • Lange levensduur: Houten kozijnen gaan, afhankelijk van de houtsoort, gemiddeld 40 tot 70 jaar mee.

Het nadeel van houten kozijnen is daarentegen dat ze wel meer onderhoud vereisen, zoals schilderen of lakken, om ze te beschermen tegen weersinvloeden en houtrot. Ook kunnen houten kozijnen door de hogere materiaalkosten en het arbeidsintensievere productieproces duurder zijn dan andere materialen.

Aluminium kozijnen vergelijken

Aluminium kozijnen zijn erg geschikt als je voor een optimale inbraakveiligheid en stevigheid wil gaan, omdat deze kozijnen het moeilijkst te forceren zijn. Daarnaast bieden aluminium kozijnen ook nog een aantal andere voordelen:

 • Duurzaamheid: aluminium is een sterk en duurzaam materiaal dat bestand is tegen corrosie, rot en vervorming. Het gaat lang mee en vereist weinig onderhoud. Gemiddeld gezien ligt de levensduur rond de 50 jaar.
 • Slank en modern design: aluminium kozijnen hebben een strak en eigentijds uiterlijk dat goed past bij moderne huizen en minimalistische ontwerpen.
 • Goede isolatie: aluminium kozijnen kunnen worden voorzien van isolerende componenten, wat zorgt voor een goede isolatie en energiebesparing.
 • Kleuropties: ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen, waardoor er veel ontwerpmogelijkheden zijn.

Het nadeel van aluminium kozijnen is dat ze ondanks de toevoeging van isolerende componenten over het algemeen een lagere isolatiewaarde hebben dan bijvoorbeeld hout of kunststof.

Stalen kozijnen vergelijken

Stalen kozijnen geven je woning een unieke, stoere, industriële look. Staal biedt meerdere voordelen:

 • Sterkte en veiligheid: stalen kozijnen zijn extreem sterk en bieden uitstekende inbraakbeveiliging en weerstand tegen brand.
 • Slank en elegant design: deze kozijnen hebben dunne profielen die een strak en elegant uiterlijk creëren.
 • Lange levensduur: stalen kozijnen zijn zeer duurzaam en gaan lang mee zonder dat ze aan kwaliteit verliezen.
 • Grote glasoppervlakken: stalen kozijnen kunnen grote glasoppervlakken ondersteunen, waardoor maximale lichtinval mogelijk is.

Als je deze kozijnen gaat vergelijken met andere materialen zul je zien dat ze qua prijs vaak wel een stuk hoger liggen.

Kozijnen vergelijken: garantie

Check bij het vergelijken van kozijnen altijd of er een garantietermijn wordt aangegeven in een offerte. Deze garantie is belangrijk, omdat je niet altijd meteen ziet of een kozijn goed gemonteerd is. Als er geen garantietermijn vermeld is, is het verstandig om deze schriftelijk op te vragen. In de onderstaande tabel staan de gemiddelde garantietermijnen per onderdeel:

Onderdeelgemiddelde garantie
Kozijn10 tot 15 jaar
Beglazing10 jaar
Hang- en sluitwerk2 jaar

Er zijn een aantal randvoorwaarden om in aanmerking te komen voor de garantie:

 • De kozijnen zijn door een vakspecialist geplaatst
 • De kozijnen zijn goed onderhouden

Als jij de kozijnen zelf slecht hebt geplaatst (scheef of niet goed geïsoleerd) of niet goed hebt onderhouden (schoonmaken en schilderen), dan kan het zijn dat de klacht niet gedekt is.  

Tips waar je op kunt letten bij het vergelijken van kozijnen

Kwaliteit is belangrijk, maar hoe herken jij kwaliteit? Lees de onderstaande tips, zodat jij kozijnen koopt die jarenlang meegaan.

Ga niet alleen de kozijnen prijzen vergelijken

Kozijnen vergelijken doe je meestal met het oog op de prijs. Toch is het ook erg belangrijk om te letten op de kwaliteit, keurmerken en kennis en ervaring van de vakspecialist. Een kozijn moet immers jarenlang meegaan.

Check de keurmerken

Kozijnen vergelijken doe je waarschijnlijk niet dagelijks, je wilt bij deze grote uitgave geen miskoop doen. Kozijnen vergelijken aan de hand van keurmerken kan meer zekerheid over de kwaliteit bieden. De volgende keurmerken zijn erg belangrijk:

 • KOMO: KOMO is een keurmerk dat wordt gebruikt in de Nederlandse bouw. Dragen jouw kozijnen het KOMO-keurmerk dan weet je zeker dat deze uitvoerig zijn getest.
 • CE-markering: Een CE-markering staat voor hoogstaande kwaliteit op het gebied van waterdichtheid, luchtdoorlatendheid en windbestendigheid.
 • VKG: Vereniging Kunststof Gevelindustrie, koop je kunststof kozijnen die voorzien zijn van dit keurmerk dan ben je verzekerd van 10 jaar garantie.
 • FSC: Ben je een milieu liefhebber? Het FSC plant voor iedere gekapte boom een nieuwe. Kies je voor houten kozijnen met dit keurmerk? Dan kies je daardoor milieubewust.

Kies voor kwalitatief hang- en sluitwerk

Inbraken zorgen voor schade aan jouw kozijnen, maar geven je ook een onveilig gevoel. Goed hang- en sluitwerk verkleint de kans op inbraken. Ook hiervoor zijn er keurmerken die de kwaliteit waarborgen.

 • SKG1: 3 minuten vertraging bij inbraak
 • SKG2: 5 minuten vertraging bij inbraak
 • SKG3: 10 minuten vertraging bij inbraak

In Nederland moet hang- en sluitwerk tegenwoordig minimaal beschikken over SKG2. Bekende merken die over dit keurmerk beschikken zijn: Wink, Dr. Haun, GU en Roto. Controleer dus altijd in de offerte of er een SKG2 slot gemonteerd wordt.

De voordelen van nieuwe kozijnen

Jouw nieuwe kozijnen kunnen zeer prettige voordelen opleveren. Hieronder staan een aantal voordelen op een rij:

 • Lagere energierekening door betere isolatie;
 • Een veiliger thuis door betere inbraakbeveiliging;
 • Een nieuwe uitstraling van je woning;
 • Nieuwe kozijnen vergen minder onderhoud;
 • Heb jij verkoopplannen? Jouw huis wordt meer waard met nieuwe kozijnen.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de beste kozijnen?

Kunststof kozijnen zijn het goedkoopst en vergen het minste onderhoud. Aluminium kozijnen zijn het veiligst, omdat ze het moeilijkst te forceren zijn. Houten kozijnen hebben een authentieke uitstraling en je kunt hun kleur veranderen. Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Welke soorten materialen zijn er voor kozijnen?

Je kunt kiezen uit verschillende materialen voor jouw kozijnen. Zo zijn er kunststof, aluminium, houten en stalen kozijnen. Vergelijk offertes voor verschillende kozijnen.

Hoeveel kosten kozijnen?

De kosten van kozijnen hangen onder andere af van het materiaal. Kunststof kozijnen kosten gemiddeld € 750 – € 1.000 per 1 m². Houten kozijnen kosten gemiddeld € 850 – € 1.200 per 1 m². Aluminium kozijnen kosten gemiddeld € 850 – € 1.100 per 1 m². Stalen kozijnen kosten gemiddeld € 900 – € 1.300 per 1 m².

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden