Vergelijk kozijnen offertes
Vind dé kozijnen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Kozijnen Kozijnen kopen

Kozijnen kopen

Kozijnen kopen is niet iets wat je dagelijks doet. Daarom is het extra belangrijk dat je de juiste keuzes maakt. Zo heb je allerlei mogelijkheden op het gebied van materialen, typen kozijnen en bijbehorende ramen. Benieuwd naar de kozijnen kopen prijzen, tips en voordelen? Lees dan snel verder.

Inhoudsopgave

Nieuwe kozijnen kopen: hoeveel kost het?

Kozijnen prijzen vormen een belangrijk onderdeel van kozijnen kopen. Om een goed beeld te krijgen van de kosten, breng je van tevoren je wensen in kaart. Denk na over het materiaal en de afmetingen van je nieuwe kozijnen of renovatie kozijnen. Onderstaand zie je de gemiddelde prijzen voor verschillende soorten kozijnen, die variëren van € 750 tot € 1.200 per m2.

Soort kozijnGemiddelde prijzen voor 1 m², incl. montage & glasVoordeel
Kunststof€ 750 – € 1.000Lange levensduur (50 jaar), weinig onderhoudskosten
Hout€ 850 – € 1.200Sterk isolerende werking, warme uitstraling
Aluminium€ 850 – € 1.100Roest en rot niet, modern uiterlijk

Is er ook subsidie mogelijk?

Het is mogelijk om subsidie te ontvangen voor isolerende kozijnen. Deze moet je wel in combinatie met HR++ glas of triple glas laten plaatsen. Er gelden enkele eisen waar je aan moet voldoen. Zo moet er onder andere minimaal 8 m2 aan glas geplaatst worden. Je ontvangt voor maximaal 45 m2 aan glas en kozijnen subsidie.

Laat het project uitvoeren door een vakspecialist, anders kom je niet in aanmerking. Vraag de subsidie bovendien op tijd aan. De overheid houdt hiervoor een termijn aan van maximaal 12 maanden na uitvoering.

Subsidiebedragen

De subsidiebedragen per januari 2023 zijn afhankelijk van het gekozen glassoort en de U-waarde (isolerende waarde). In 2023 kun je tot 30% van de totale kosten als subsidie ontvangen. Benieuwd naar een compleet overzicht van alle voorwaarden en precieze subsidiebedragen? Je bekijkt ze op de website van de Rijksoverheid.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Kozijnen kopen

Wat zijn de voordelen van nieuwe kozijnen kopen?

Heb je last van tocht in je woning? Zit er houtrot in je huidige kozijnen? Of zijn ze al dusdanig oud dat het sowieso hoog tijd is ze te vervangen? Goede kozijnen kopen helpen je je energierekening laag te houden en dragen bij aan sfeer en wooncomfort. Daarnaast geven ze je de mogelijkheid om het uiterlijk van je huis te transformeren. Je kunt kiezen uit verschillende kleuren kozijnen voor zowel binnen als buiten, en bepalen of je de kozijnen lichter of donkerder wilt hebben dan de muur. Hierdoor kun je de uitstraling van je woning volledig naar wens aanpassen.

Het kopen van goede kozijnen levert je dus meerdere voordelen op. We zetten de belangrijkste op een rij.

 • Lagere energierekening door uitstekende isolatie;
 • Een veiliger thuis door betere inbraakbeveiliging;
 • Een fris ogende woning;
 • Weinig tijd kwijt aan onderhoud;
 • Hogere woningwaarde.

Kozijnen kopen? Vergelijk de materialen

Waar moet je op letten als je kozijnen koopt? Bij het kopen van kozijnen zijn de afmetingen uiteraard het startpunt. Een van de belangrijkste keuze die je daarnaast maakt is het materiaal. Kies je voor kunststof kozijnen of houten kozijnen? Of ga je toch voor een materiaal als aluminium, of zelfs staal? Kunststof kozijnen laten plaatsen is een populaire keuze, omdat deze relatief goedkoop zijn en lang meegaan. Daarnaast is het mogelijk om deze kozijnen te laten wrappen, hierdoor kun je ze altijd volledig naar jouw wens laten zijn. Laat onderstaand overzicht je helpen bij deze keuze:

MateriaalLevensduurMate van onderhoudStijl
Kunststof50 jaarWeinig onderhoudIn elk design leverbaar
Aluminium40 jaarWeinig onderhoudRobuust, modern
Hout40 tot 70 jaarVeel onderhoudAuthentiek, klassiek

Glas in het kozijn

Met alleen een kozijn ben je er natuurlijk nog niet. Het type glas in je kozijn speelt een belangrijke rol op het gebied van isolatie. HR++ glas of triple glas dragen niet alleen bij aan een lagere energierekening, je ontvangt er ook subsidie voor van de overheid. Meer over de mogelijkheden voor glas vind je in het artikel: Glas prijzen.

Kozijnen kopen en garantie

Let bij het kopen van kozijnen altijd goed op de garantietermijn. Zo kom je de komende jaren niet voor onaangename verrassingen te staan. Bijvoorbeeld als schade ontstaat die niet het gevolg is van logische slijtage.

De garantieperiode wordt vermeld op de kozijnen offerte, of in de algemene voorwaarden. Is dit niet het geval, vraag dan de garantievoorwaarden zwart op wit op voordat je besluit de kozijnen te kopen. Per onderdeel van je kozijnen verschilt de garantietermijn. In onderstaande tabel vind je de gemiddelde garantietermijnen.

OnderdeelGemiddeld garantietermijn
Kozijnen10 tot 15 jaar
Beglazing10 jaar
Hang- en sluitwerk2 jaar

Er zijn wel voorwaarden verbonden aan het garantietermijn, waaronder:

 • je kozijnen worden geplaatst door een vakspecialist;
 • je onderhoud je kozijnen goed.

Ziet de vakspecialist dat je kozijnen een mankement vertonen wat veroorzaakt is door slechte eigen plaatsing of achterstallig onderhoud? Het kan zo zijn dat de schade dan niet onder de garantie valt. De kosten voor reparatie of vervanging zullen dan niet of niet volledig vergoed worden.

Waar let je op bij het vinden van goede kozijnen specialist?

Kozijnen kopen en laten plaatsen doe je uiteraard het liefst met behulp van een goede vakspecialist. Hoe vind je deze?

Bekijk recensies

Heb je een kozijnen specialist op het oog, maar wil je meer informatie over diens werkwijze? Wellicht heeft iemand in de buurt al eens met de vakspecialist gewerkt. Een andere opties is het online checken van recensies. Zie je dat veel eerdere klanten positief zijn over het geleverde werk? Dan kun je er wel vanuit gaan dat ook jouw project in goede handen is.

Vergelijk offertes van diverse kozijnen specialisten

Het vergelijken van offertes helpt je bij je keuzes. Je ziet in een opslag wat jouw project bij meerdere aanbieders kost en kunt meteen materialen, garanties en andere voorwaarden vergelijken.

Offertes vergelijken kan een tijdrovende klus zijn. Daarom maakt Homedeal kozijnen kopen online net even iets makkelijker. Doe eenmalig een aanvraag en ontvang meerdere offertes in je inbox. Dit maakt het vergelijken van verschillende vakspecialisten snel en eenvoudig.

Kozijnen kopen glas

Tips bij het kopen van kozijnen

Om ervoor te zorgen dat je na het kopen van kozijnen weer jarenlang vooruit kunt is het belangrijk om te kiezen voor kwaliteit. We delen hiervoor drie tips.

Kies voor een gerenommeerd merk

Koop je nieuwe kozijnen, dan wil je niet dat ze binnen de kortste keren al mankementen vertonen. Kies daarom voor een merk dat bekend staat als goed. Zo heb je net dat beetje extra zekerheid van een betrouwbaar en bekend merk.

Voorbeelden van kunststof kozijnen merken zijn bijvoorbeeld:

 • Veka
 • Schüco
 • Gayko
 • Finstral

Controleer op keurmerken

Naast kozijnen van een betrouwbaar merk, geven keurmerken ook een indicatie van kwaliteit. Binnen de kozijnen markt zijn diverse keurmerken waar vakspecialisten en het materiaal over kunnen beschikken. We noemen er enkele:

 • KOMO
 • CE-markering
 • VKG
 • FSC
 • Politiekeurmerk Veilig Wonen

KOMO

KOMO staat voor kwaliteit van producten en is een belangrijk kwaliteitsmerk in de Nederlandse bouw. Draagt jouw kozijn het KOMO keurmerk dan weet je dat het kozijn uitvoerig getest is.

CE-markering

Een CE-markering staat voor hoogstaande kwaliteit op het gebied van waterdichtheid, luchtdoorlatendheid en windbestendigheid.

VKG

VKG staat voor Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie. Als je kunststof kozijnen zijn voorzien van dit keurmerk ben je verzekerd van 10 jaar garantie.

FSC

FSC zet zich wereldwijd in voor bosbeheer en laten voor iedere gekapte boom een nieuwe planten. Kies je voor houten kozijnen met een FSC-keurmerk, dan ben je dus zeker van duurzame kozijnen.

Politiekeurmerk Veilig Wonen

Wil je extra zekerheid rondom de inbraakveiligheid van jouw nieuwe kozijnen? Kies dan voor kozijnen met een Politiekeurmerk Veilig Wonen. Deze zijn namelijk getest op inbraakwerendheid en duurzaamheid.

Kies voor kwalitatief hang- en sluitwerk

Kwalitatief hang- en sluitwerk op je kozijnen verkleint de kans op inbraken met wel 90%. Een goede graadmeter voor kwalitatief hang- en sluitwerk is het SKG keurmerk. SKG staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Deze organisatie test hang- en sluitwerk op duurzaamheid en werkt met een sterrensysteem.

 • SKG1: Dit slot is niet tot nauwelijks inbraakwerend. Gebruik dit slot daarom enkel in combinatie met een ander slot om inbrekers te vertragen.
 • SKG2: Dit slot is inbraakwerend en vertraagt inbraak met minimaal 3 minuten.
 • SKG3: Nog inbraakwerender dan SKG2 is een slot met drie sterren. Deze sloten vertragen inbrekers met minimaal 5 minuten.

In Nederland moet tegenwoordig hang- en sluitwerk minimaal beschikken over SKG2. Het keurmerk is altijd zichtbaar aan de buitenkant van het hang- en sluitwerk.

Geen SKG-sloten?

Heeft jouw woning sloten zonder dit keurmerk? Dat hoeft niet direct te betekenen dat jouw woning onveilig is. Zo kunnen bijvoorbeeld aanpassingen gedaan zijn om de inbraakwerendheid te verhogen. Voor het keurmerk Veilig Wonen is zijn SKG-sloten wel een vereiste.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost een compleet kozijn kopen?

De kosten voor een compleet kozijn variëren van € 750 tot € 1.200 per m2, inclusief montage en glas. De prijzen hangen o.a. af van de materiaalsoort en het aantal kozijnen dat je koopt. Vergelijk meerdere kozijnen offertes.

Wat kost het plaatsen van een kozijn?

Kozijnen plaatsen kost gemiddeld tussen de € 750 tot € 1.200 per m2, inclusief de kozijnen en het glas. De totale kosten hangen af van het materiaal, de afmetingen en het type glas.

Hoeveel subsidie krijg je voor kozijnen?

Je kunt subsidie ontvangen voor het plaatsen van isolerende kozijnen wanneer je deze laat plaatsen met HR++ glas of triple glas. In 2023 kun je tot 30% van de totale kosten als subsidie ontvangen. De kozijnen moeten wel aan bepaald eisen voldoen, zo moet er minimaal 8 m2 aan glas geplaatst worden. Je ontvangt voor maximaal 45 m2 aan glas en kozijnen subsidie.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden