Vergelijk kozijnen offertes
Vind dé kozijnen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Kozijnen Kozijnen plaatsen

Kozijnen plaatsen

Wil je nieuwe kozijnen plaatsen en ben je benieuwd hoe dit in z’n werk gaat? Lees in dit artikel alles over de plaatsing door een vakspecialist, gemiddelde prijzen, mogelijkheden en bekijk handige bespaartips. Zo maak je een slimme en doordachte keuze.

Inhoudsopgave

Kozijn plaatsen kosten

Laat je kozijnen plaatsen? Dan ben je vast benieuwd welke kosten hieraan verbonden zijn. Gemiddeld gezien kosten kozijnen € 750 tot € 1.300 per m². Kozijnen prijzen hangen af van het materiaal, de afmetingen van het kozijn, het type glas en of het om een raam- of deurkozijn gaat. Zo is kunststof kozijnen plaatsen goedkoper dan bijvoorbeeld stalen kozijnen laten plaatsen. Bekijk onderstaand overzicht voor de gemiddelde prijzen per soort kozijn.

Soort kozijnGemiddelde prijzen per 1 m²
(inclusief montage en glas)
Kunststof€ 750 – € 1.000
Hout€ 850 – € 1.200
Aluminium€ 850 – € 1.100
Staal€ 900 – € 1.300
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Van welk materiaal laat je kozijnen plaatsen? 

Er zijn verschillende soorten materialen waar je uit kunt kiezen bij het kopen van kozijnen. De goedkoopste kozijnen zijn over het algemeen van kunststof. Dit komt doordat de grondstofprijs van kunststof lager ligt en het productieproces grotendeels geautomatiseerd is. Houten en aluminium kozijnen liggen qua prijs wat hoger en dichter bij elkaar dan die van kunststof. Tot slot zijn er nog stalen kozijnen. Deze kozijnen worden minder vaak geplaatst en als ze geplaatst worden is het vaak maatwerk, waardoor de plaatsing van dit materiaal duurder is dan de rest.

Elk materiaal heeft kenmerkende eigenschappen. Denk aan de prijs, de levensduur en hoe de kozijnen onderhouden moeten worden. Kijk in onderstaand overzicht om een beeld te krijgen van de verschillende eigenschappen en kies het materiaal wat bij jou past.

KenmerkenKunststofHoutAluminiumStaal
Gemiddelde prijs per m²€ 750 – € 1.000€ 850 – € 1.200€ 850 – € 1.100€ 900 – € 1.300
Gemiddelde levensduur40 jaar20 tot 75 jaar (afhankelijk van het type hout)50 jaar50 jaar
OnderhoudWeinig onderhoud nodigRedelijk wat onderhoud nodigWeinig onderhoud nodigWeinig onderhoud nodig
Isolatiewaarde1,5 of lager1,8 of hoger1,8 – 2,7afhankelijk van extra isolatiemaatregelen (bijv. luchtkamers)

* Hoe lager de isolatiewaarde, des te beter de isolatie.

Kozijnen plaatsen

Hoe plaats je kozijnen? Stappenplan

Het plaatsen van kozijnen kan een lastige en tijdrovende klus zijn. Om verzekerd te zijn van een goede montage kan het handig zijn om de kozijnen te laten plaatsen door een vakspecialist. Een goede montage zorgt ervoor dat de kozijnen tochtvrij zijn en zo lang mogelijk mee gaan. Over het algemeen doorloopt de vakspecialist bij het plaatsen van de kozijnen de volgende stappen:

Stap 1: Voorbereidingen

Op de dag van de montage moeten allereerst een aantal voorbereidingen worden getroffen. De meubels worden aan de kant geschoven en afgedekt om werkruimte te creëren. Vervolgens wordt de gordijnrails gedemonteerd en wordt er afdekfolie op de vloer gelegd om deze te beschermen tegen vuil en beschadigingen.

Stap 2: Oude kozijnen demonteren

Voordat de kozijnenspecialist de nieuwe kozijnen kan plaatsen, moet die de oude verwijderen. Het glas wordt verwijderd, de oude kozijnen eruit gesloopt en vervolgens in twee delen gezaagd. Daarna worden de oude kozijnen afgevoerd. Deze stap verloopt iets anders wanneer je kiest voor renovatie kozijnen.

Stap 3: Stelkozijnen monteren

Nu het oude kozijn is verwijderd kan het stelkozijn geplaatst worden. Dit is een frame gemaakt van kunststof of hout en heeft een rubberen rand. Het stelkozijn zorgt ervoor dat de kozijnen luchtdicht, tochtvrij en extra inbraakveilig zijn. Daarnaast zorgt een stelkozijn ervoor dat het het monteren van de kozijnen makkelijker gaat en de kozijnen ruimte hebben om uit te zetten of te krimpen.

Stap 4: Kozijnen monteren

De nieuwe kozijnen kunnen nu worden geplaatst. De kozijnen worden waterpas geplaatst, zodat er geen problemen ontstaan met de draaiende en bewegende delen zoals een draai/kiepraam. Het kozijn beschikt evenals het stelkozijn over een rubberen band. Hierbij is het belangrijk dat het kozijn en het stelkozijn naadloos op elkaar aansluiten, waardoor het kozijn luchtdicht en tochtvrij is. Aan de buitenkant wordt de ruimte tussen de muur en het kozijn gedicht met kit of wederom met een rubberen band. Tot slot wordt het kozijn vast geschroefd in het stelkozijn.

Stap 5: Glas en ramen plaatsen

Wanneer de kozijnen geplaatst zijn, kunnen de ramen en beglazing bevestigd worden. In sommige gevallen wordt dit in de fabriek al gedaan. Als dit niet het geval is dan wordt het glas tijdens de montage aan de hand van een glaslat in het kozijn geplaatst. Een glaslat is gemaakt van hout, aluminium of kunststof en wordt gebruikt om het glas vast te zetten waarna het wordt vastgekit. De draaiende delen van het raam worden afgesteld en de kozijnen worden netjes afgewerkt.
De vakspecialist zorgt na de montage dat de bouwmaterialen worden opgeruimd en afgevoerd zodat je met een netjes huis achter blijft.

Kan je zelf kozijnen plaatsen?

Je kunt er ook voor kiezen om de kozijnen zelf te plaatsen. Hou er wel rekening mee dat het plaatsen van kozijnen een lastige klus kan zijn. Slechte montage brengt grote nadelen met zich mee. Je hebt dan kans op lekkage of slechte isolatie waardoor ze vroegtijdig vervangen moeten worden. Daarnaast heb je geen garantie als je de kozijnen zelf monteert.

Als je de kozijnen toch zelf plaatst zorg dan dat je beschikt over de montagehandleiding. In de meeste gevallen wordt deze meegeleverd. Anders kun je deze opvragen bij de leverancier of fabrikant. Zorg ervoor dat je de juiste gereedschappen verzameld, in de meeste gevallen zullen dit zijn:

 • Beschermende bril + handschoenen
 • Waterpas
 • Rolmaat
 • Hamer
 • Boormachine
 • Reciprozaag
 • Koevoet
 • Pluggen
 • Schroeven + schroevendraaier
 • Tochtrubber
 • Kitspuit en/of purschuim
 • Afdekfolie

Bij het plaatsen van de kozijnen is het van belang om een tweede persoon te hebben die je kan ondersteunen bij de werkzaamheden. Voornamelijk bij het tillen van het kozijn en het plaatsen van het glas is een extra paar handen essentieel.

Besparen op kozijnen plaatsen

Nieuwe kozijnen plaatsen kan een flinke investering zijn. Homedeal geeft je een aantal bespaartips waarmee je de kosten zo laag mogelijk kan houden.

Doe een deel van de werkzaamheden zelf

Kijk en overleg met de vakspecialist welke werkzaamheden je zelf al kunt doen. Denk aan ruimte maken voor de montage door meubels aan de kant te schuiven en achteraf zelf de oude kozijnen naar de milieustraat te brengen. De vakspecialist is hier dan minder tijd aan kwijt en jij bespaart op de kosten.

Kwantumkorting

Laat meerdere kozijnen in huis vervangen of probeer samen met de buren dezelfde vakspecialist in te huren. Op die manier maak je wellicht aanspraak op een kwantumkorting en bespaar je op de totale kosten.

Vraag offertes aan

Vraag meerdere kozijnen offertes aan om een goed beeld te krijgen van de kosten voor jouw project. De prijs van een kozijn is afhankelijk van de vakspecialist die je kiest. Leg daarom meerdere offertes naast elkaar om de vakspecialisten te vergelijken op basis van prijs, werkzaamheden, garanties en de tijdsplanning. Deze factoren kunnen je helpen in de keuze voor de beste vakspecialist.

Kies voor een standaard ontwerp

Bij het kiezen van de juiste kleur voor je kozijnen komen er verschillende aspecten om de hoek kijken, zoals het bepalen of de kozijnen lichter of donkerder moeten zijn dan de muur en welke kleur het beste past bij het interieur en exterieur van je huis. Om kosten te besparen, is het aan te raden om te kiezen uit de beschikbare standaardkleuren. Mocht je later toch van gedachten veranderen, dan is het mogelijk om het kozijn te wrappen bij aluminium en kunststof kozijnen. Op die manier kun je nog steeds een andere kleur realiseren.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost het plaatsen van een kozijn?

Gemiddeld kost kozijnen plaatsen tussen de € 750 en € 1.300 per m². De exacte prijs hangt af van het materiaal, de afmetingen van het kozijn en het type glas. Vergelijk eenvoudig meerdere offertes voor kozijnen plaatsen voor de beste deal voor jouw project.

Kan ik zelf een kozijn plaatsen?

Kozijnen kun je zelf plaatsen, of je laat de klus aan een vakman over. Wanneer je twijfelt raden we altijd aan om een aantal kozijnen offertes aan te vragen, zodat je direct kunt zien wat het verschil is in kosten tussen het uitbesteden en zelf plaatsen van de kozijnen.

Welke kozijnen zijn het goedkoopst om te plaatsen?

Kunststof kozijnen zijn het goedkoopst om te plaatsen. De prijzen liggen gemiddeld tussen de € 750 – € 1.000 per m². Vraag direct offertes aan voor kunststof kozijnen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden