Vergelijk kozijnen offertes
Vind dé kozijnen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Kozijnen Kozijnen vervangen

Kozijnen vervangen

Wil je jouw kozijnen laten vervangen en ben je benieuwd naar de kosten hiervan? Kozijnen zijn een belangrijk onderdeel van jouw huis, zowel voor binnen als buiten. Ze bepalen het uiterlijk van je woning, maar zorgen er ook voor dat je binnenshuis niet in de tocht zit. Het is dan ook cruciaal om je kozijnen te vervangen wanneer deze zijn verouderd. Alle informatie over het vervangen van kozijnen, ramen en de kosten ervan vind je hier.

Inhoudsopgave

Kozijnen en ramen vervangen: wat zijn de kosten?

De kosten voor kozijnen laten vervangen verschillen per materiaalsoort. Gemiddeld liggen de prijzen voor kozijnen vervangen tussen de € 750 en € 1.300 per m². Kijk in onderstaand overzicht de kozijnen prijzen per soort kozijn. De prijzen zijn voor ramen en kozijnen vervangen.

Soort kozijnGemiddelde prijzen per 1 m²
(inclusief montage en glas)
Kunststof€ 750 - € 1.000
Hout€ 850 - € 1.200
Aluminium€ 850 - € 1.100
Staal€ 900 - € 1.300

Bereken de kosten voor jouw kozijnen vervangen

#calculator { border: 2px solid #1abd5e; padding: 20px; margin-bottom: 20px; }
Kunststof kozijnen Houten kozijnen Aluminium kozijnen Stalen kozijnen

function berekenKosten() { var kozijnType = document.getElementById(“kozijnType”).value; var m2 = document.getElementById(“m2”).value; var kostenPerM2; switch (kozijnType) { case “kunststof kozijnen”: kostenPerM2 = 875; break; case “houten kozijnen”: kostenPerM2 = 1025; break; case “aluminium kozijnen”: kostenPerM2 = 975; break; case “stalen kozijnen”: kostenPerM2 = 1100; break; default: kostenPerM2 = 0; } var totaleKosten = kostenPerM2 * m2; document.getElementById(“resultaat”).innerHTML = “De geschatte kosten voor ” + m2 + “m2 ” + kozijnType + ” zijn €” + totaleKosten.toFixed(2); }
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Openstaand raam

Wanneer moet je kozijnen vervangen?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je kozijnen vervangen moeten worden. In sommige gevallen is het niet nodig om het hele kozijn te vervangen, maar kun je het kozijn ook laten repareren. Bij situaties zoals houtrot, verouderd hang- en sluitwerk en enkel of standaard dubbel glas kun je meestal betere kiezen om je kozijnen volledig te vervangen. Of je kunt een renovatie kozijn overwegen.

Houtrot

Bij houten kozijnen kun je te maken krijgen met houtrot. Houtrot kun je herkennen aan de zachte plekken of barsten in het schilderwerk. Het is een aantasting van het hout, veroorzaakt door schimmels. Dit kan ontstaan door drie verschillende factoren:

 1. Langere tijd een vochtgehalte van 20% of meer.
 2. Een temperatuur tussen de 4 en 40 graden.
 3. Zuurstof

Dit gebeurt al snel en het is daarom erg belangrijk om je houten kozijnen te onderhouden, zodat je houtrot kan voorkomen.

Verouderd hang- en sluitwerk

Een goed hang- en sluitwerk is essentieel voor het hebben van een veilige woning. Verouderd hang- en sluitwerk heeft als gevolg dat het makkelijker wordt om bij je in te breken en je woning onnodig warmte verliest. Laat daarom je kozijnen op tijd vervangen om dit te voorkomen.

Enkel of standaard dubbelglas

Kozijnen met enkel of standaard dubbelglas isoleren vaak niet voldoende. Hierdoor vindt veel warmteverlies plaats. Wanneer je de kozijnen vervangt en daar HR++ of triple glas in laat plaatsen, kun je op je energierekening besparen. Je kunt er dus voor kiezen om ramen en kozijnen te vervangen.

Soms is het mogelijk om alleen het glas te vervangen en het huidige kozijn te behouden. Als je ervoor kiest om ook de kozijnen te vervangen, kijk dan eens naar kozijnen die goed isoleren. Hiermee kun je nog meer besparen op je energierekening.

Hoe worden kozijnen vervangen?

Het proces van kozijnen vervangen verloopt als volgt:

 1. Je bespreekt met de vakspecialist de mogelijkheden zoals het materiaal, de hoeveelheid en waar ze geplaatst moeten worden. Waarna de vakspecialist de kozijnen komt inmeten.
 2. De kozijnen worden besteld bij de leverancier en geleverd.
 3. De werkruimte wordt vrijgemaakt van meubels of deze worden afgedekt. Vervolgens wordt de gordijnrails verwijderd en de werkruimte schoongemaakt.
 4. De vakspecialist verwijdert het glas en de draaiende delen zoals deuren of ramen.
 5. De overige delen van het oude kozijn worden verwijderd en de werkruimte wordt opgeruimd. Na het slopen blijven de oude kozijnen over, deze kun je zelf afvoeren, maar dit kan de vakspecialist ook voor je doen.
 6. De stelkozijnen worden geplaatst. Dit zijn houten of kunststof frames met een rubberen rand. Deze zorgen ervoor dat het kozijn tochtvrij is en het kozijn ruimte heeft om uit te zetten en te krimpen bij temperatuurwisselingen.
 7. De nieuwe kozijnen worden geplaatst, waterpas gezet en vastgeschroefd in het stelkozijn.
 8. Het glas en de draaiende delen worden bevestigd en afgesteld. In sommige gevallen wordt dit al in de fabriek gedaan en wordt het alleen nog goed afgewerkt.
 9. De vakspecialist ruimt het bouwafval op en eventuele raamdecoratie of zonwering kan indien gewenst worden teruggeplaatst.

Voordelen van kozijnen vervangen

Laat jij jouw kozijnen vervangen, dan ga je profiteren van deze voordelen:

 • Lagere energierekening;
 • Betere inbraakbeveiliging;
 • Inspraak op het uiterlijk van je nieuwe kozijnen;
 • Nieuwe kozijnen hebben voorlopig geen onderhoud nodig;
 • Je huis is bij eventuele verkoop meer waard;
 • Betere geluidsisolatie;
 • Eigen keuze welk raam er in het kozijn komt.

Kozijnen vervangen vergunning

Is een vergunning voor het vervangen van kozijnen vereist? In principe heb je voor het vervangen van kozijnen geen vergunning nodig, al bestaan er uitzonderingen voor bijvoorbeeld hoofdgebouwen. Als je kozijnen wil vervangen aan de straatkant of waar ze voor andere mensen zichtbaar zijn, dan kan dit ook zonder vergunning zolang je dezelfde stijl aanhoudt. Controleer bij twijfel altijd bij de gemeente of je een vergunning nodig hebt voor het vervangen van je kozijnen.

Kozijnen laten vervangen: vind de juiste kozijnenspecialist

Wil jij je kozijnen laten vervangen door een vakspecialist? Wanneer je kiest voor een kozijnspecialist, wil je zeker weten dat hij kwaliteit levert. Je kijkt immers elke dag tegen je nieuwe kozijnen aan. Om je te helpen bij het toetsen van de kwaliteit, lees je hier een aantal slimme tips.

Controleer op keurmerken

Wanneer je je kozijnen laat vervangen, wil je dat dit goed gebeurt. Keurmerken bieden houvast bij het kopen van kozijnen. Check daarom van tevoren of de specialist bijvoorbeeld de volgende keurmerken bezit.

KOMO keurmerk

KOMO is een belangrijk keurmerk in de Nederlandse bouwwereld. Als je kozijnen koopt met een KOMO keurmerk dan ben je verzekerd van kwalitatief, goede kozijnen.

CE-markering

De CE markering geeft aan dat de kozijnen volgens de Europese richtlijnen zijn getest.

VKG keurmerk

Het VKG keurmerk staat voor Vereniging Kunststof Gevelindustrie. Dit keurmerk geldt voor kunststof kozijnen en toont aan dat de kozijnen kwalitatief goed zijn en vakkundig geplaatst worden. Daarnaast garandeert dit keurmerk dat de kunststof kozijnen 50 tot 75 jaar meegaan.

FSC keurmerk

Het FSC keurmerk geldt voor houten kozijnen. Hiermee wordt aangetoond dat het hout afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Daarnaast draagt het FSC keurmerk bij aan het wereldwijd in stand houden van de bossen.

Kies voor kwalitatief hang- en sluitwerk

Kwalitatief hang- en sluitwerk vermindert de kans op inbraken aanzienlijk. Zo herken je kwalitatief, goed hang- en sluitwerk:

 • SKG1: 3 minuten vertraging bij inbraak
 • SKG2: meer dan 3 minuten vertraging bij inbraak
 • SKG3: 5 minuten vertraging bij inbraak

Let op de garantietermijn

Laat jij je kozijnen vervangen? Let dan altijd op of een garantietermijn vermeld wordt. Zo weet je zeker dat je goed verzekerd bent. Wordt er geen garantietermijn vermeld in de kozijnen offerte? Vraag deze dan schriftelijk op. Om in aanmerking te komen voor de garantie dien je wel aan deze 2 voorwaarden te voldoen:

 • de kozijnen zijn goed onderhouden
 • de kozijnen zijn door een vakspecialist geplaatst

Als jij de kozijnen zelf slecht hebt geplaatst of niet goed hebt onderhouden, dan is de kans op garantie zeer klein.

De garantietermijn verschilt per onderdeel. Kijk voor de gemiddelde garantietermijn in onderstaand overzicht.

Onderdeelgemiddelde garantie
Kozijn10 tot 15 jaar
Beglazing10 jaar
Hang- en sluitwerk2 jaar

Vergelijk meerdere offertes voor kozijnen laten vervangen

Om de juiste vakspecialist te vinden voor jouw project kan het handig zijn om verschillende offertes naast elkaar te leggen. Vraag daarom meerdere offertes aan en vergelijk ze op basis van bijvoorbeeld prijs, keurmerken, garanties en tijdsplanning. Maak een weloverwogen keuze en kies de vakspecialist die bij jou past.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost het vervangen van kozijnen?

Gemiddeld kost het vervangen van kozijnen tussen de € 750 en € 1.300 per m². De prijzen hangen af van de materiaalsoort. Ze kun je kiezen voor houten, kunststof of aluminium kozijnen. Bekijk alle informatie over de kosten van kozijnen vervangen.

Heb je een vergunning nodig voor vervangen kozijnen?

Nee, in principe heb je geen vergunning nodig voor het vervangen van kozijnen, zolang de stijl van de kozijnen hetzelfde blijft. Er zijn wel uitzonderingen voor bijvoorbeeld hoofdgebouwen. Controleer bij twijfel altijd bij de gemeente of je je kozijnen mag vervangen zonder vergunning.

Hoeveel kost kozijnen en ramen vervangen?

Nieuwe kozijnen en ramen kosten gemiddeld tussen de € 750 en € 1.300 per m², dit is inclusief het glas van de ramen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden