Vergelijk kozijnen offertes
Vind dé kozijnen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Kozijnen Kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen

Wil je kunststof kozijnen laten plaatsen, bijvoorbeeld omdat je huidige kozijnen aan vervanging toe zijn? Kunststof kozijnen zijn relatief goedkoop, duurzaam en het uiterlijk is naar wens aan te passen. In dit artikel vindt je niet alleen de kosten van kunststof kozijnen, maar een overzicht van alle voor- en nadelen plus enkele tips.

Inhoudsopgave

Hoeveel kosten kunststof kozijnen?

Kunststof kozijnen gaan zeker 50 jaar mee. De kosten voor deze kozijnen in jouw woning zijn niet alleen afhankelijk van het aantal m2, maar ook van de afwerking je hebben wil. Gemiddeld genomen kosten kunststof kozijnen zo’n € 750 tot € 1.000 per m2. Voor een gemiddeld rijtjeshuis liggen de kosten rond de € 15.000 tot € 20.000 als je alle kozijnen laat vervangen.

In de tabel hieronder vind je een indicatie van een aantal specifieke kunststof kozijnen projecten, inclusief plaatsing.

ProjectGemiddelde prijzen
Vast raam (150 cm x 100 cm)€ 1.000 – € 1.500
Draai/kiepraam (150 cm x 100 cm)€ 1.250 – € 1.750
Openslaande deurenVanaf € 3.000

Is er subsidie op kunststof kozijnen?

De overheid verstrekt subsidie voor kunststof kozijnen wanneer je het huidige glas vervangt door HR++ glas of triple glas. Er is een maximum van 45 m2. Je telt hierbij de m2 van de kozijnen op bij het glas. De subsidiebedragen variëren per januari 2022 van € 23 per m2 tot wel € 150 per m2.

Uiteraard zijn er voorwaarden waar je aan moet voldoen. Zo moet het glas een bepaalde isolerende waarde (de U-waarde) halen. De installatie moet gedaan worden door een vakspecialist, je moet zelf eigenaar zijn van de woning en er wonen. Subsidie kun je aanvragen binnen 12 maanden na uitvoering van de eerste isolatiemaatregel. Kijk voor alle voorwaarden en een precies overzicht van de subsidiebedragen op de website van de Rijksoverheid.

Voordelen van kunststof kozijnen

Er zijn meerdere materialen op de markt als het gaat om kozijnen. Wat zijn de voordelen van kunststof kozijnen? Kunststof kozijnen worden gemaakt van PVC, zijn duurzaam, recyclebaar en hebben daarnaast nog diverse andere positieve kenmerken:

Relatief goedkoop

Het laten plaatsen van kozijnen brengt best wat kosten met zich mee. In vergelijking met andere materialen is kunststof een relatief goedkope optie. Zeker aangezien kunststof minimaal 50 jaar meegaat. In combinatie met de overige voordelen haal je de investering er dus zeker uit.

Onderhoudsarm

Erg fijn als je van gemak houdt: kunststof kozijnen onderhouden is eenvoudig. Eens in de zoveel tijd je kunststof kozijnen schoonmaken met een vochtige doek is voldoende. Deze kozijnen zijn bovendien bestand tegen allerlei weertypen en kunststof is vochtwerend.

Kleuren en uitstraling

Je kunt het uiterlijk van kunststof kozijnen naar jouw voorkeuren aanpassen. Het materiaal verkleurt bijna niet en is in vrijwel alle RAL-kleuren mogelijk. Kleuren kunnen afgewerkt worden met een houtnerfstructuur, in een matte look of juist glanzend voor een stijlvolle uitstraling. Zo kun je de kozijnen exact het uiterlijk geven dat bij jou en jouw woning past.

Warmte- en geluidsisolatie

Kunststof kozijnen hebben een goede isolatiewaarde. De PVC zorgt voor goede isolatie zonder gebruik te hoeven maken van isolerende vezels. Zeker in combinatie met bijvoorbeeld HR++ glas, creëert dit goed isolerende ramen.

kunststof kozijnen

Hebben kunststof kozijnen ook nadelen?

Naast alle voordelen van kunststof kozijnen, zijn er ook enkele nadelen om rekening mee te houden bij het kiezen voor dit materiaal:

  • Je kunt geen gaten boren in kunststof kozijnen.
  • Eventuele beschadigingen of defecten zijn lastiger te repareren dan bijvoorbeeld bij een houten kozijn
  • Kies je eenmaal voor een bepaalde uitstraling, dan is het lastiger om kunststof kozijnen van een andere kleur te voorzien. Je kunt ze namelijk niet schilderen.

Hoe kan ik mijn kunststof raamkozijnen openen?

Kunststof kozijnen zijn te combineren met verschillende typen ramen. Zo is er altijd een mogelijkheid die past bij jouw situatie.

Vast raam

Vaste ramen bestaan uit een kozijn en een ruit. Bij een vast raam kan het raam niet geopend worden. Dit heeft als voordeel dat het extra inbraakveilig is. Vaste ramen komen veel voor op de begane grond. Voor ventilatie kun je kiezen voor het toevoegen van een ventilatierooster, of om het vaste raam te combineren met een valraam of draai/kiepraam.

Valraam

Heb je een klein raam dat je wil kunnen openen voor frisse lucht? Een valraam komt veel voor in bijvoorbeeld badkamers en keukens. Bij een valraam zitten de scharnieren aan de onderkant. De bovenkant van dit raam valt daardoor naar binnen open.

Er bestaan ook ramen die niet via de bovenkant, maar aan de onderkant openvallen. In dit geval spreek je van een uitzetraam: deze heeft de scharnieren aan de bovenkant en zet je naar buiten toe open.

Draai/kiepraam

Een draai/kiepraam geeft de meeste mogelijkheden. Dit raam heeft zowel een kiepstand, vergelijkbaar met een valraam, maar kan ook via de zijkant geopend worden. Hierdoor kun je ruimtes altijd op de door jouw gewenste manier ventileren. Draai/kiepramen zijn bovendien makkelijk schoon te maken omdat het raam naar binnen opent.

Tips bij kunststof kozijnen kopen

Waar houd je rekening mee bij kunststof kozijnen kopen voor het beste resultaat en een fijne ervaring? We geven enkele tips.

Controleer op keurmerken

Keurmerken zijn een goede indicator voor kwaliteit. Denk bijvoorbeeld aan het VKG keurmerk voor leveranciers. Dit keurmerk controleert op de kwaliteit van kunststof kozijnen evenals op de montage ervan. Ook geven ze extra garantie. Een ander voorbeeld is het Politiekeurmerk Veilig Wonen, die kunststof kozijnen keurt op duurzaamheid en inbraakwerendheid. Zo heb je net die extra zekerheid voor een veilig thuis.

Neem de tijd

Het is even een investering, kozijnen kopen. Neem daarom geen overhaaste beslissingen. Denk goed na over het soort raam dat je wilt laten plaatsen en welke afwerking je graag wilt voor je kozijnen. Wees zeker van de kwaliteit van het materiaal en de professionaliteit van de vakspecialisten die het project op zich nemen. Zo heb je er ook na de aanschaf nog jaren plezier van je keuze.

Vraag meerdere offertes aan

Verzeker jezelf van een goede prijs én goede voorwaarden door meerdere offertes aan te vragen. Bij Homedeal kan dat heel gemakkelijk met één aanvraag. De prijzen voor kunststof kozijnen kunnen nogal uiteenlopen. Staar je echter niet alleen blind op de prijs, maar let ook op kwaliteit. Loop kozijnen offertes daarom niet alleen op kosten na, maar ook op de garanties, zekerheden en inbegrepen werkzaamheden.

Veelgestelde vragen

Is er subsidie op kunststof kozijnen?

De overheid verstrekt subsidie voor kozijnen wanneer je het huidige glas vervangt door HR++ glas of triple glas. Er is een maximum van 45 m2. Vergelijk eenvoudig en gratis offertes.

Wat zijn de voordelen van kunststof kozijnen?

Kunststof kozijnen hebben meerdere voordelen. Ze zijn relatief goedkoop en onderhoudsarm. Daarnaast kun je het uiterlijk geheel aanpassen aan jouw smaak.

Wat kosten kunststof kozijnen inclusief montage?

Gemiddeld genomen kosten kunststof kozijnen zo’n € 750 tot € 1.000 per m2. Gemiddeld liggen de kosten rond de € 15.000 tot € 20.000 als je alle kozijnen laat vervangen in een rijtjeshuis.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden