Vergelijk kozijnen offertes
Vind dé kozijnen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Kozijnen Houten kozijnen prijzen

Houten kozijnen prijzen

Minimale kosten
€ 850
Gemiddelde kosten
€ 3.000
Maximale kosten
€ 6.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 1.000 - € 4.500

Ben je benieuwd naar de houten kozijnen prijzen omdat je een nieuw huis hebt gekocht of omdat de oude kozijnen gewoonweg aan vervanging toe zijn? In dit artikel vind je alles over de houten kozijnen prijzen, mogelijkheden, enkele bespaartips en houten kozijnen op maat.

Wat kosten houten kozijnen op maat?

Bij de aanschaf van houten kozijnen heb je de keuze uit zachthout of hardhout. Daaronder vallen verschillende soorten hout zoals Mahonie en Meranti. Het soort hout wat je kiest heeft invloed op de levensduur en de prijs. Houten kozijnen kunnen afhankelijk van het soort hout gemiddeld 20 tot 75 jaar meegaan.

De gemiddelde houten kozijnen prijzen zijn € 850 tot € 1.200 per m². Bij een rijtjeshuis ben je ongeveer € 17.000 tot € 24.000 kwijt voor het vervangen van alle kozijnen, inclusief het plaatsen van HR++ glas.Een investering, maar dan kan je wel weer jaren vooruit. Zie onderstaand overzicht voor een indicatie van de gemiddelde houten kozijnen prijzen per project.

ProjectGemiddelde prijzenUitleg
Reparatie van een houten kozijn€ 150 - € 300 per uurbijv. houtrot repareren
Vervangen van een houten kozijn€ 850 - € 1.200 per m2Inclusief montage en HR++ glas
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
houten kozijnen prijzen

Is er subsidie voor houten kozijnen vervangen?

Wanneer je bij het vervangen van je kozijnen ook het huidige glas vervangt voor HR++ glas of triple glas stelt de overheid een subsidie beschikbaar. Er gelden enkele voorwaarden om gebruik te kunnen maken van de subsidie. Allereerst tel je het aantal m² glas en kozijnen bij elkaar op. Je moet hiervan minimaal 8 m² aan alleen glas vervangen. Je kunt uiteindelijk voor maximaal 45m² van het vervangende glas en kozijnen subsidie ontvangen. Ook geldt er een voorwaarde voor de isolatiewaarde van het glas. De U-waarde (isolerende waarde) van HR++ glas mag maximaal 1,2 W/m2K zijn en van triple glas maximaal 0,7 W/m2K. Kijk voor de overige voorwaarden en subsidiebedragen op de website van de rijksoverheid.

Prijsvoorbeelden

Om de prijzen te verduidelijken volgen hier 3 situaties:

Houten kozijn repareren

Tijdens het verven van je kozijnen ben je erachter gekomen dat er houtrot in je kozijn zit. Het is niet nodig om het hele kozijn te vervangen, dus besluit je het te laten repareren. Je kunt ook kiezen voor renovatie kozijnen. De vakspecialist repareert het houtrot en brengt hier ongeveer € 150 voor in rekening.

Houten kozijn vervangen

Je kozijn gaat al tientallen jaren mee en is daarom nodig aan vervanging toe. Je besluit wederom een houten kozijn (150 x 100 cm) te laten plaatsen. Dit kost je ongeveer € 1.200 tot € 2.000 inclusief plaatsing, btw en afvoer van oude materialen.

Waar zijn de houten kozijnen prijzen uit opgebouwd? 

Houten kozijnen prijze

Kosten voor nieuwe kozijnen bestaan uit arbeids-, en materiaalkosten. Wil je besparen op de arbeidskosten? Vraag dan meerdere kozijnen offertes aan om te vergelijken. Op de materiaalkosten heb je zelf invloed door het maken van enkele prijsbepalende keuzes. Deze keuzes worden hieronder verder toegelicht.

Welke keuzes bepalen de houten kozijnen prijzen?

Er zijn een aantal keuzes waardoor jij invloed hebt op de uiteindelijke prijs.

Welk soort hout?

Bij het kopen van een houten kozijn heb je de keuze uit zachthout of hardhout. Zachthout is afkomstig van naaldbomen en hardhout van loofbomen. De houtsoorten worden ingedeeld in duurzaamheidsklassen die iets zeggen over de levensduur van het hout. Deze kunnen variëren van 1 tot 5, waarbij 1 zeer duurzaam is.

Zachthout

Naaldbomen groeien een stuk sneller waardoor zachthout over het algemeen goedkoper is dan hardhout. De duurzaamheidsklassen van zachthout zijn 3, 4 en 5. Over het algemeen is dit hout dus minder duurzaam dan hardhout, waarvan de duurzaamheidsklasse 1 of 2 is. Gemiddeld gezien heeft zachthout een levensduur van 25 jaar. Voorbeelden van zachthout zijn: Vuren, Grenen en Lariks.

Hardhout

De prijs van hardhouten kozijnen ligt over het algemeen € 10 tot € 50 hoger per kozijn dan bij een zachthouten kozijn. De levensduur is daarentegen wel een stuk langer, namelijk tot 75 jaar. Voorbeelden van hardhout zijn: Meranti, Merbau en Afzelia.

Welk type raam?

De prijs van het houten kozijn varieert afhankelijk van het type raam. Er zijn verschillende soorten ramen en combinaties waar je uit kunt kiezen. De twee meest voorkomende type ramen worden hieronder toegelicht. Bekijk hieronder de kenmerken en prijzen van deze ramen.

Vast raam

Een vast raam kun je niet openen. Dit is daardoor de goedkoopste optie. Vaste ramen zijn bovendien makkelijk te installeren.

Draai/kiepraam

Een draai/kiepraam kun je naar binnen kiepen en in één richting naar binnen openen. Dit raam kun je ook combineren met een vast raam, zodat je een deel van het raam kunt openen. Draai/kiepramen zijn duurder dan vaste ramen, omdat deze een lastigere constructie hebben.

ProjectGemiddelde prijs (incl. montage en HR ++ glas)
Vast raam (150 x 100 cm)€ 1.250 - € 1.800
Draai/kiepraam (150 x 100 cm)€ 1.500 - € 2.050

Welk soort glas?

Er zijn verschillende soorten glas te kiezen voor in een houten kozijn. Van de soorten glas is HR++ isolatieglas de meest gekozen soort, omdat het beter isoleert dan enkel glas en standaard dubbelglas. Kijk voor de gemiddelde prijzen in onderstaand overzicht.

Soort glasIsolatieGemiddelde prijzen
Standaard dubbel glasMatig€65 - €80 per m²
HR glasVoldoende€75 - €90 per m²
HR++ glasGoed€85 - €100 per m²
HR+++ glasUitstekend€100 - €130 per m²

Extra opties

Naast de noodzakelijke keuzes zijn er ook extra opties die je kunt toevoegen aan je kozijnen om je huis te verrijken. Kijk voor de verschillende opties en prijzen in onderstaand overzicht.

Extra optieGemiddelde prijzenVoordeel
VentilatieroostersKlein - €15
Groot - €60
Droge lucht zorgt voor minder kans op schimmels en rot
Veiligheidsglas€100 - €150Inbraakwerend en voorkomt ernstige ongelukken

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kosten houten kozijnen gemiddeld?

Houten kozijnen kosten gemiddeld tussen de € 1.000 en € 4.500. De minimale kosten bedragen € 800 en de maximale kosten liggen rond de €6.000. Wil je de exacte kosten weten? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte aan.

Zijn houten of kunststof kozijnen duurder?

Over het algemeen zijn kunststof kozijnen goedkoper dan houten kozijnen. Kunststof kozijnen kosten gemiddeld tussen de € 750 en € 1.000 per m². Houten kozijnen kosten gemiddeld tussen de € 850 en € 1.200 per m². Vergelijk verschillende kozijnen.

Wat kosten houten kozijnen voor een heel huis?

Voor een rijtjeshuis ben je gemiddeld € 17.000 tot € 24.000 kwijt voor houten kozijnen. Dit is inclusief het plaatsen van HR++ glas. 

Homedeal Bespaartips

Meerdere offertes aanvragen

De houten kozijnen prijzen zijn erg afhankelijk van het soort hout en project. Vraag daarom meerdere kozijnen offertes aan om een goed beeld te krijgen van de prijzen. Vergelijk de offertes met elkaar en kies een vakspecialist die bij jouw project past.

Kozijnen goed onderhouden

Om houtrot te voorkomen is het belangrijk dat het hout zo droog mogelijk blijft. Door een beschermende verflaag aan te brengen kun je het hout beschermen tegen houtrot. Houten kozijnen moeten gemiddeld om de 8 jaar opnieuw geschilderd worden, maar dit kan ook eerder of later zijn. Het is daarom belangrijk om de kozijnen jaarlijks na te kijken en eventueel bij te werken. Volg voor het onderhoud van de kozijnen altijd het advies van de vakspecialist op.

Kies voor HR++ glas

Wil je meer besparen in de toekomst? Kies dan voor HR++ glas in je kozijnen. Dit isolerende glas wordt het meest gekozen in Nederland. Met HR++ glas kun je jaarlijks € 200 tot € 500 besparen op je energiekosten.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden