Vind de beste kozijnen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Kozijnen Goedkope kozijnen

Goedkope kozijnen

Je wilt natuurlijk het liefst goedkope kozijnen van de beste kwaliteit. Het materiaal, type glas en de extra opties die je neemt beïnvloeden de prijs, maar ook de kwaliteit van de kozijnen. Benieuwd hoe je goedkope kozijnen koopt van uitstekende kwaliteit? In dit artikel lees je alles over de kosten, mogelijkheden en bespaartips.

Wat kosten goedkope kozijnen?

Het belangrijkste in je zoektocht naar goedkope kozijnen is het kiezen van het soort materiaal. Kunststof kozijnen zijn het best geprijsd. Gemiddeld kosten deze kozijnen € 15.000 tot € 20.000 voor het vernieuwen van een heel rijtjeshuis. Bekijk onderstaand prijzenoverzicht voor de gemiddelde prijzen per materiaal.

Soort kozijnGemiddelde prijzen per m²
(incl. montage en HR++ glas)
Kunststof kozijn€ 750 - € 1.000 per m²
Houten kozijn€ 850 - € 1.200 m²
Aluminium kozijn€ 850 - € 1.100 m²
Stalen kozijn€ 900 - € 1.300 m²

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Is er subsidie beschikbaar voor goedkope kozijnen?

Wanneer je goedkope kozijnen koopt kun je in aanmerking komen voor de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) van de overheid. Je kunt tot wel 15% van de kosten terugkrijgen als subsidie. Wanneer je dit combineert met een tweede maatregel zoals isolerend glas, kun je zelfs 30% van de kosten terugkrijgen. Hiervoor gelden wel een aantal voorwaarden.

Je moet minimaal 8 m² aan glas vervangen. Het aantal m² vervangende glas en kozijnen tel je bij elkaar op. Hiervan kun je maximaal 45 m² terugkrijgen als subsidie. Ook voor de isolatiewaarde van het glas gelden bepaalde eisen. Kies je voor HR++ glas dan mag de U-waarde niet hoger zijn dan 1,5 W/m2K. In het geval van triple glas mag de U-waarde niet hoger zijn dan 0,7 W/m2K.

Daarnaast moet de montage volledig door een vakspecialist gedaan zijn. Wanneer je het zelf doet kom je niet meer in aanmerking voor de subsidie. Kijk voor de overige voorwaarden op de website van de Rijksoverheid.

Goedkope kozijnen

Wat zijn goedkope kozijnen?

Kozijnen kun je zelf zo duur maken als je wilt. Wanneer je kiest voor het goedkoopste materiaal en glas en geen extra opties toevoegt, dan zul je de goedkoopste kozijnen hebben. Toch is het niet altijd verstandig om voor de meest goedkope kozijnen te gaan. In sommige gevallen kan dit namelijk betekenen dat ze eerder vervangen moet worden of dat de mate van isolatie minder is. Hiermee kom je dan uiteindelijk alsnog even duur uit of misschien zelfs wel duurder.

Materialen

De prijs van de kozijnen is onder andere afhankelijk van het soort materiaal. Elk materiaal heeft voor- en nadelen. Je hebt de keuze uit kunststof, aluminium, houten of stalen kozijnen. Kijk naar de verschillende materialen en eigenschappen om te bepalen welk materiaal het beste past bij jouw project en budget.

Kunststof

Kunststof kozijnen zijn de meest goedkope kozijnen. Kunststof is gemaakt van de relatief voordelige grondstof PVC. Dit materiaal is duurzaam, recyclebaar en heeft een goede isolatiewaarde. De kozijnen gaan gemiddeld zeker wel 50 jaar mee. Daarnaast is kunststof vochtwerend en gemakkelijk te onderhouden. Zo nu en dan afnemen met een vochtige doek is voldoende.

Het uiterlijk van de kozijnen kan ook geheel aangepast worden naar jouw wens. Kunststof kozijnen zijn verkrijgbaar in bijna alle RAL-kleuren en kunnen ook nog eens afgewerkt worden met een houtnerfstructuur. Hierdoor lijkt het net alsof jouw kunststof kozijnen gemaakt zijn van hout. Het nadeel is wel dat als je eenmaal voor een bepaalde look hebt gekozen je deze moeilijk kunt aanpassen, omdat ze niet geschilderd kunnen worden.

Daarnaast is kunststof lastiger te repareren dan bijvoorbeeld houten kozijnen en kun je geen gaten boren in kunststof kozijnen. Hierdoor is het lastiger om bepaalde raambekleding te bevestigen.

Aluminium

Aluminium is een sterk, duurzaam en 100% recyclebaar materiaal. Vergeleken met de andere materialen ligt de aluminium kozijnen prijs ongeveer in het midden.

Aluminium kozijnen zijn weerbestendig. Ze krimpen niet bij koude temperaturen en zetten ook niet uit bij warmte temperaturen. Gemiddeld gezien is de levensduur van deze kozijnen 40 jaar. Verder trekken aluminium kozijnen geen vuil aan waardoor ze makkelijk in onderhoud zijn. Ook roesten of rotten ze niet, want ze nemen geen vocht op.

Het nadeel van aluminium kozijnen is dat je de kozijnen net zoals kunststof kozijnen beter niet kunt verven, omdat de verf niet goed hecht. Hou er bij het plaatsen van de kozijnen rekening mee dat de aluminium kozijnen niet zonder beschermlaag in contact mogen staan met grondstoffen zoals kalk, cement, koper, lood, staal en hout. Anders kunnen de aluminium kozijnen alsnog gaan roesten.

Hout

Houten kozijnen zijn gemaakt van natuurlijk materiaal en hebben een warme uitstraling. Deze kozijnen isoleren goed en kunnen gemakkelijk overgeschilderd worden. Het nadeel van dit materiaal is dat er meer onderhoud nodig is dan bij andere materialen. Houten kozijnen moet je elk jaar schoonmaken en controleren op zwakke plekken. Indien nodig kun je ze dan gelijk verven. Als er tussentijds geen zwakke plekken zijn ontstaan moet je de kozijnen om de 5 jaar overschilderen. Hiermee kun je beschadigingen en houtrot voorkomen.

De houten kozijnen prijzen zijn afhankelijk van het soort hout dat je kiest. Je hebt de keuze uit zachthout en hardhout. Zachthout is gemaakt van naaldbomen die relatief snel groeien, waardoor deze houtsoort goedkoper is dan hardhout. Het nadeel van zachthout is dat de levensduur gemiddeld rond de 25 jaar ligt. In tegenstelling tot hardhout dat tot wel 75 jaar mee kan gaan. Hardhout ligt daarentegen qua prijs wel weer hoger.

Staal

Stalen kozijnen hebben een stoere, industriële uitstraling. Deze kozijnen zijn sterk en kunnen wel meer dan 50 jaar meegaan. Daarnaast zijn ze inbraakwerend en onderhoudsvrij. Je kunt stalen kozijnen in alle RAL-kleuren kopen, dus ze zijn geheel te stylen naar jouw wens. Naar stalen kozijnen is het minste vraag, waardoor deze duurder zijn om te produceren.

Wat zijn goedkope kunststof kozijnen?

Om de meest goedkope kunststof kozijnen te krijgen kan je besparen op het type glas en de extra opties zoals een ventilatierooster of hor. Hou er wel rekening mee dat een goedkoper type glas ook betekent dat het glas minder goed isoleert.

De goedkope kunststof kozijnen prijzen liggen gemiddeld tussen de € 900 en € 1.400 voor een vast raam en kosten € 1.150 tot € 1.650 voor een draai/kiepraam. De prijs voor een vast raam ligt in tegenstelling tot een draai/kiepraam iets lager. Dit komt doordat een vast raam niet geopend kan worden en daarom makkelijker te monteren is. Een draai/kiepraam kun je laten kiepen en in één richting naar binnen openen, waardoor dit kozijn zelf prijziger is en een lastigere montage vereist.

Type glas

Bij het aanschaffen van goedkope kunststof kozijnen moet je ook kiezen welk type glas je wilt laten plaatsen. Het type glas heeft invloed op de totaalprijs. Het meest gekozen glas is HR++ glas, dat bestaat uit twee glasplaten waar argon gas tussen zit. In tegenstelling tot dubbel glas, waar alleen droge lucht tussen de glasplaten zit.

HR++ glas is niet het goedkoopste glas, maar je bespaart hiermee wel meer op je energiekosten. Kijk in onderstaand overzicht voor de verschillende prijzen en besparing per type glas.

Soort glasGemiddelde prijs per m² incl. btw en montageJaarlijkse kostenbesparing voor een woning met 20 m² aan glas
Isolatieglas€ 125€ 140
HR+€ 135€ 220
HR++€ 140€ 260
HR+++€ 190€ 280

Keuze in hang- en sluitwerk

Ook de keuze in het hang- en sluitwerk zijn bepalend voor de prijs. Onder het hang- en sluitwerk van een kozijn vallen de sloten, de scharnieren en bedieningsmechanismen. Het hang- en sluitwerk wordt door de Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG) gecontroleerd op duurzaamheid. Het SKG keurmerk werkt met een drie sterren systeem:

  • SKG 1: Dit slot is op zichzelf niet inbraakwerend en moet gemonteerd worden met een gelijkwaardig sterren slot of een sterker slot om de inbreker te kunnen vertragen.
  • SKG 2: Dit slot is zelfstandig inbraakwerend en kan een inbreker minstens 3 minuten vertragen.
  • SKG 3: Dit slot is zelfstandig inbraakwerend en kan een inbreker minimaal 5 minuten vertragen.
    Je kunt hier de goedkoopste keuze in maken, maar er ook voor kiezen om te investeren in goed hang- en sluitwerk zodat je inbraken zoveel mogelijk kunt voorkomen.

Extra opties

Bij het kopen van goedkope kunststof kozijnen is het ook mogelijk om extra opties toe te voegen. Deze opties maken de totaalprijs wel hoger. Hierbij kun je denken aan een ventilatierooster of een hor. Kijk in onderstaand overzicht om een beeld te krijgen van de extra opties en bijbehorende kosten.

Extra optieGemiddelde prijzenVoordeel
VentilatieroostersKlein - €15
Groot - €60
Droge lucht in huis, verminder kans op schimmels en rot
Hor (60x60 cm)€65 - €90Houd ongewenste insecten buiten

Tips voor het vinden van goedkope kozijnen

Homedeal geeft je een aantal tips om het kopen van goedkope kozijnen met een uitstekende kwaliteit makkelijker te maken. Lees hier waar je op kunt letten om tot een goede beslissing te komen.

Let op de keurmerken

Let bij het aanschaffen van goedkope kozijnen goed op de keurmerken, want deze garanderen kwaliteit. Een aantal keurmerken waar je naar zou kunnen kijken zijn:

  • KOMO-keurmerk: dit keurmerk garandeert dat de kozijnen vakkundig geplaatst worden en van een goede kwaliteit zijn.
  • Politiekeurmerk Veilig Wonen: het kozijn is getest op inbraakwerendheid.
  • VKG keurmerk: dit keurmerk geldt specifiek voor kunststof kozijnen en garandeert dat deze duurzaam en van een goede kwaliteit zijn.

Ga voor kwantumkorting

Zijn meerdere kozijnen in je woning aan vervanging toe? Of hebben je buren ook nieuwe kozijnen nodig? Door meerdere kozijnen tegelijk te laten plaatsen bieden veel vakspecialisten je een aantrekkelijke korting aan. Daarnaast bespaar je op de voorrijkosten als je alles in één keer laat doen of samen met je buren.

Vergelijk kozijnen offertes

Om verzekerd te zijn van goedkope kozijnen raden we je aan om meerdere offertes aan te vragen. Leg de kozijnen offertes van de vakspecialisten naast elkaar en vergelijk de offertes op basis van de prijs, garanties en keurmerken. Kies vervolgens de kozijnen specialist die het beste bij jouw project past.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden