Vergelijk kozijnen offertes
Vind dé kozijnen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Inspiratie Ontdek de verschillende soorten kozijnen voor jouw woning: een complete gids

Ontdek de verschillende soorten kozijnen voor jouw woning: een complete gids

Op zoek naar nieuwe kozijnen voor je woning om je energiekosten te verlagen, de woningwaarde te verhogen of de uitstraling te verbeteren? Dan kom je voor de keuze te staan tussen verschillende soorten kozijnen, waaronder kunststof kozijnen en houten kozijnen. Met zoveel opties, kan het lastig zijn om de juiste keuze te maken. In dit artikel geven we je meer informatie over de verschillende soorten kozijnen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen voor de juiste kozijnen voor jouw huis.

Welke materialen zijn er?

Kozijnen kunnen op verschillende manieren worden gecategoriseerd, wat het kiezen van de juiste optie soms overweldigend kan maken. Een belangrijke beslissing bij het zoeken naar kozijnen is het materiaal dat je verkiest. Daarbij is het ook belangrijk om alvast te overwegen welke kleur kozijnen je zowel binnen als buiten wilt hebben en of je de kozijnen lichter of donkerder dan de muur wenst. Niet alle materialen zijn namelijk beschikbaar in alle kleuren en afwerkingen. De meest voorkomende materialen voor kozijnen zijn: 

 • Kunststof
 • Hout
 • Aluminium
 • Staal

Kunststof kozijnen

Er zijn verschillende soorten kunststof kozijnen. Het is niet verrassend dat dit materiaal het populairst is. Kunststof kozijnen bieden woningeigenaren namelijk aardig wat voordelen:

 • Onderhoudsarm
 • Kleur-, kras- en stootvast
 • Relatief goedkoop
 • Isoleert goed; In combinatie met HR++- of HR+++-ramen kunnen kunststof kozijnen de isolatiewaarde van je woning dus significant verhogen.
 • Lange levensduur 

Het enige minpunt van dit materiaal is dat het niet eenvoudig over te schilderen is. Wel kun je de verschillende soorten kunststof kozijnen wrappen. Zo vernieuw je je kozijnen zonder ze volledig te vervangen.

Houten kozijnen

Hoewel kunststof kozijnen ontzettend veel voordelen bieden, zijn er nog steeds veel woningeigenaren die de verschillende soorten houten kozijnen prefereren. Hout heeft namelijk iets te bieden dat kunststof niet heeft: een authentieke houtlook. Uiteraard kan kunststof met behulp van een houtlookafwerking wel op hout lijken, maar voor sommigen is namaak gewoon geen optie. Houten kozijnen zijn verkrijgbaar in verschillende houtsoorten, zoals eikenhout, meranti, grenen en mahonie, elk met hun eigen unieke eigenschappen. Hout biedt warmte en karakter zoals geen enkel ander materiaal dat kan. Overigens hebben houten kozijnen ook andere voordelen. Zo biedt hout zowel op thermisch als akoestisch gebied geweldige isolatie. Hout gaat lang mee en als je wat vernieuwing wilt, schilder je het eenvoudig over.

Het nadeel van hout is dat regelmatig onderhoud van de kozijnen een noodzaak is om ervoor te zorgen dat ze lang meegaan en je een kozijn reparatie zoveel mogelijk kunt voorkomen.

Soorten houten kozijnen

Aluminium kozijnen

Aluminium is een krachtig materiaal dat ook nog eens heel licht is. Voor grote raampartijen is dit materiaal dan ook een uitstekende keuze. Aluminium is onderhoudsarm en roestvast. Het heeft een minder goede isolatiewaarde dan hout, maar als je deze kozijnen laat plaatsen in combinatie met dubbel of triple glas hou je je huis toch eenvoudig warm in de winter. Aluminium is ook duurder dan hout of kunststof, maar als je een ruim budget hebt en houdt van de look die aluminium kozijnen je te bieden hebben, is het alsnog een uitstekende keuze.

Stalen kozijnen

Ben jij fan van de stoere, industriële exterieurs? Dan zijn stalen kozijnen een geweldige optie. Staal is een zeer sterk materiaal dat bestand is tegen brand, inbraak en extreme weersomstandigheden. Daarnaast is staal sterker dan aluminium en gaat het langer mee. Door zijn kracht is het geschikt voor grote raampartijen. Staal is brandveilig en het vraagt om weinig onderhoud. Stalen kozijnen hebben veel voordelen, maar hou er rekening mee dat het wel de duurste optie is. 

De kozijnen prijzen van de verschillende soorten kozijnen kunnen erg uiteenlopen, afhankelijk van het materiaal en de afmeting. We raden je aan om voorafgaand aan je keuze de afmeting en kosten van de kozijnen te berekenen. Zodat je dit mee kunt nemen in je afweging. Daarnaast is het ook mogelijk om gratis en vrijblijvend een kozijn offerte aan te vragen, zodat je gelijk ziet hoeveel alles gaat kosten. 

De verschillende soorten kozijnmodellen

Bij het vergelijken van verschillende soorten kozijnen is het belangrijk om niet alleen naar het materiaal, maar ook naar het model te kijken. Als je op zoek bent naar raamkozijnen, heb je verschillende opties waaruit je kunt kiezen. Het mooie aan raamkozijnen is dat kozijnen vaak op maat gemaakt kunnen worden, zodat ze perfect passen bij jouw specifieke wensen en behoeften.

Vaste kozijnen

Van alle verschillende soorten kunststof, houten, aluminium of stalen kozijnen zijn vaste kozijnen de goedkoopste kozijnen. Een vast kozijn is eenvoudig te plaatsen en het heeft geen scharnieren. Het is niet te openen en je combineert het dan ook het beste met een ander type kozijn.

Valkozijnen

Ben je op zoek naar soorten houten kozijnen of kunststof kozijnen die geschikt zijn voor de badkamer? Overweeg dan valkozijnen. Een valkozijn kiept naar binnen open op een kier. Zo krijg je frisse lucht binnen en behoud je toch veel privacy.

Draaikiep kozijnen

Draaikiep kozijnen kun je kiepen als valkozijnen, maar je kunt ze ook volledig openen, zoals een deur. Draaikiep kozijnen zijn populair, omdat ze je meerdere opties bieden. Zet draaikiep kozijnen op frisse zomerochtenden wijd tegenover elkaar open om je huis door te laten luchten en snel af te laten koelen.

Welke soorten kozijnen kies je?

Welke soorten kunststof, houten, aluminium of stalen kozijnen je kiest, is afhankelijk van verschillende factoren. Overweeg bij het kopen van kozijnen de volgende zaken:

 • De isolatiewaarde
 • Je budget
 • De levensduur
 • Het onderhoud
 • De grootte van je raampartijen
 • Jouw voorkeur

Heb je je keuze kunnen maken? Vind dan eenvoudig een vakspecialist via Homedeal die jou helpt je nieuwe kozijnen te monteren. Vraag hier gratis en vrijblijvend een offerte aan

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden