Vergelijk kozijnen offertes
Vind dé kozijnen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Kozijnen Houten kozijnen vervangen

Houten kozijnen vervangen

Houten kozijnen vervangen kan jouw huis niet alleen een nieuwe uitstraling geven, maar verbetert ook de isolatie en veiligheid. Of het nu gaat om veroudering, schade door het weer of een verlangen naar een energiezuiniger huis, het vervangen van jouw kozijnen biedt tal van voordelen. In dit artikel ontdek je wanneer het tijd is voor nieuwe kozijnen, hoe dit proces in zijn werk gaat, en wat je kunt verwachten qua kosten en voordelen van het vervangen van houten kozijnen.

Wanneer is het tijd om houten kozijnen te vervangen?

Twijfel je of het tijd is om je houten kozijnen te vervangen? In deze sectie bespreken we de belangrijkste signalen die aangeven wanneer je kozijnen aan vervanging toe zijn.

Slijtage

Het tijdig herkennen van slijtage aan jouw houten kozijnen is cruciaal om grotere problemen te voorkomen. Enkele duidelijke signalen dat jouw kozijnen aan vervanging toe zijn, omvatten:

 1. Verrotting van het hout: dit duidt op vochtproblemen en kan de structuur van jouw huis aantasten.
 2. Barsten en scheuren in het hout: deze kunnen ontstaan door weersinvloeden en verminderen de isolatiewaarde van de kozijnen.
 3. Problemen met openen en sluiten: als kozijnen niet meer goed sluiten of openen, kan dit duiden op vervorming van het hout. 

Deze slijtagesignalen tonen aan dat je kozijnen hun beste tijd gehad hebben. Ze bieden mogelijk niet meer de isolatie en veiligheid van moderne kozijnen. In dat geval is het vaak beter om de kozijnen te vervangen, omdat een houten kozijn reparatie niet meer volstaat.

De levensduur van de kozijnen is aangetast 

Weersomstandigheden kunnen een grote invloed hebben op de levensduur van houten kozijnen. Let op de volgende factoren:

 • Schade door vocht en regen: langdurige blootstelling aan vocht kan leiden tot houtrot en schimmelvorming.
 • Uitzetting en krimping door temperatuurverschillen: extreme temperatuurschommelingen kunnen ervoor zorgen dat het hout uitzet of krimpt, wat de pasvorm en functionaliteit van je kozijnen beïnvloedt.

Deze effecten kunnen de structurele integriteit van je kozijnen aantasten, waardoor vervanging noodzakelijk wordt om verdere schade aan je woning te voorkomen.

Verbeteren van de energie-efficiëntie 

Energie-efficiëntie is een belangrijke overweging bij het bepalen of jouw houten kozijnen aan vervanging toe zijn. Oude of beschadigde kozijnen kunnen leiden tot:

 • Tocht door kieren en naden: dit verhoogt de energiekosten doordat je meer moet verwarmen of koelen om een comfortabele temperatuur in huis te behouden.
 • Enkel glas vervangen door dubbel glas: het vervangen van enkel glas door dubbel glas in nieuwe kozijnen kan de isolatiewaarde aanzienlijk verbeteren. Dit leidt tot lagere energiekosten en een comfortabeler binnenklimaat.

Het upgraden van jouw kozijnen naar meer energie-efficiënte modellen kan op de lange termijn een kosteneffectieve investering zijn, dankzij de besparing op jouw energierekening.

De vakspecialist vervangt een oud raam en houten kozijn

De voordelen van kozijnen vervangen

Het vervangen van jouw kozijnen biedt tal van voordelen die zowel de esthetiek als het comfort van je woning aanzienlijk verbeteren. In deze sectie duiken we dieper in de positieve impact die nieuwe kozijnen kunnen hebben op energie-efficiëntie, woningwaarde en veiligheid.

Verbetering van de energie-efficiëntie

Een van de grootste voordelen van houten kozijnen vervangen is de verbetering van de energie-efficiëntie van je woning. Nieuwe kozijnen met dubbel of zelfs driedubbel glas houden de warmte beter binnen tijdens de winter en buiten tijdens de zomer. Dit leidt tot:

 • Vermindering van energieverlies: goed geïsoleerde kozijnen verminderen de hoeveelheid energie die nodig is om jouw huis te verwarmen of te koelen. Wat resulteert in een directe besparing op je energierekening.
 • Bijdrage aan een lagere energierekening: door de verbeterde isolatie hoef je minder te stoken of te koelen. Hierdoor bespaar je op de lange termijn op je energiekosten.

Esthetische verbetering

Het vervangen van jouw houten kozijnen biedt ook een uitgelezen kans om de esthetiek van je woning een boost te geven. Deze kozijnen kunnen zorgen voor:

 • Modernisering van het uiterlijk van de woning: kies uit een breed scala aan stijlen en afwerkingen om jouw huis een moderne of klassieke uitstraling te geven.
 • Verhoging van de waarde van het onroerend goed: een esthetische upgrade kan de marktwaarde van je woning verhogen, mocht je overwegen om deze in de toekomst te verkopen.

Verhoging van de veiligheid

Nieuwe kozijnen kunnen ook de veiligheid van je woning aanzienlijk verbeteren door:

 • Sterker en duurzamer materiaal: moderne kozijnen zijn vervaardigd uit materialen die beter bestand zijn tegen inbraakpogingen. Kunststof kozijnen, aluminium kozijnen en stalen kozijnen zijn vaak beter bestand tegen inbraakpogingen dan houten kozijnen. 
 • Verbeterde sloten en beveiligingsopties: veel nieuwe kozijnen zijn uitgerust met geavanceerde slotmechanismen die jouw huis beter beveiligen tegen ongewenste gasten.

Kozijnen vervangen biedt dus niet alleen een esthetische en energiebesparende upgrade, maar verhoogt ook de veiligheid en waarde van je woning.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat zijn de kosten van houten kozijnen vervangen?

Het vervangen van houten kozijnen varieert gemiddeld tussen de € 850 en € 1.200 per m2, inclusief montage en glas. Dit is afhankelijk van materiaal, afmetingen en extra opties zoals dubbel glas. Om de kosten van het vervangen van te verlagen, zijn er financieringsopties en mogelijk subsidies beschikbaar. Het loont om offertes te vergelijken en te informeren naar subsidies om deze waardevolle investering in je woning te realiseren.

Hoe gaat kozijnen vervangen in z’n werk?

Ben je benieuwd hoe het proces van kozijnen vervangen precies in zijn werk gaat? In deze sectie nemen we je stap voor stap mee door: de voorbereiding, het verwijderen van oude kozijnen, de installatie van nieuwe, en het belang van nazorg en onderhoud.

Voorbereiding

Het proces van houten kozijnen vervangen begint met een goede voorbereiding. Dit omvat:

 1. Keuze van het materiaal en de stijl van de nieuwe kozijnen: afhankelijk van je wensen en de stijl van je huis, kun je kiezen uit verschillende materialen zoals houten kozijnen, kunststof kozijnen, of aluminium kozijnen, en uit diverse stijlen en afwerkingen.
 2. Inmeten van de kozijnen: een nauwkeurige meting is essentieel om ervoor te zorgen dat de kozijnen perfect passen. Dit is vaak een taak voor de vakspecialist, om meetfouten en daarmee extra kosten of vertragingen te voorkomen.

Deze voorbereidingsfase is cruciaal voor het succes van het project. Een zorgvuldige selectie en meting zorgen voor een soepel vervangingsproces en een eindresultaat dat aan al je verwachtingen voldoet.

De oude kozijnen vervangen

Het verwijderen van de oude kozijnen moet zorgvuldig gebeuren om schade aan de omliggende muren en constructie te voorkomen. De stappen omvatten:

 1. Stappen voor het veilig verwijderen: de vakspecialist zal het oude kozijn voorzichtig demonteren, rekening houdend met de veiligheid en het voorkomen van onnodige schade aan je woning.
 2. Afvoeren van het oude materiaal: na het verwijderen zorgt de kozijnspecialist ervoor dat het oude materiaal op de juiste manier wordt afgevoerd, in overeenstemming met milieunormen en -regelgeving.

Installatie van nieuwe kozijnen

De installatie van de nieuwe kozijnen is een precieze taak die ervaring en kennis vereist:

 1. Stappen voor de installatie: de kozijnen worden zorgvuldig op hun plaats gezet en vastgemaakt. Hierbij wordt speciale aandacht besteed aan de afdichting en isolatie om tocht en energieverlies te voorkomen.
 2. Afwerking en afdichting voor optimale isolatie: na installatie worden de kozijnen netjes afgewerkt en grondig afgedicht. Dit zorgt voor een mooie uitstraling en maximaliseert de energie-efficiëntie van je woning.

Nazorg en onderhoud

Na de installatie van je nieuwe kozijnen is goed onderhoud belangrijk om ze in topconditie te houden:

 1. Tips voor het onderhouden van kozijnen: regelmatig schoonmaken en inspecteren van de kozijnen kan de levensduur verlengen. Daarnaast brengt het eventuele problemen vaak vroegtijdig aan het licht, waardoor je tijdig actie kan ondernemen.
 2. Garantie en service na verkoop: kies voor een vakspecialist met een goede garantie en service na verkoop. Zo ben je verzekerd van ondersteuning bij eventuele problemen.

Het vervangen van houten kozijnen is een proces dat zorg en aandacht vereist, maar met een professionele aanpak leidt tot een prachtig en duurzaam resultaat voor je woning.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost het vervangen van houten kozijnen?

De kosten voor houten kozijnen vervangen liggen gemiddeld tussen de € 850 en € 1.200 per m2, inclusief montage en glas. Dit is afhankelijk van de gekozen materialen, de afmetingen, en eventuele extra’s zoals dubbel glas of speciale afwerkingen. Deze prijsrange biedt een indicatie, maar voor een nauwkeurige offerte is het raadzaam om direct contact op te nemen met vakspecialisten.

Wat kosten houten kozijnen inclusief plaatsen?

De totale kosten voor houten kozijnen inclusief plaatsing liggen hoger dan alleen de aanschafprijs, vanwege de arbeidskosten. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit van de installatie en de tijd die nodig is om de oude kozijnen te verwijderen en de nieuwe te plaatsen.

Wat kost een nieuw houten kozijn met HR++ glas?

Een nieuw houten kozijn met HR++ glas kost gemiddeld tussen de € 1.000 en € 2.800. De exacte prijs hangt af van de grootte van het kozijn en eventuele extra opties die je kiest. HR++ glas biedt een uitstekende isolatiewaarde, wat kan bijdragen aan een lagere energierekening en een comfortabeler binnenklimaat.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden