Vergelijk kozijnen offertes
Vind dé kozijnen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Kozijnen Kozijnen op maat

Kozijnen op maat

Kozijnen bestellen op maat? Elk huis is anders, dit geldt ook voor de kozijnen. Om de kozijnen passend te maken voor jouw woning worden kozijnen op maat gemaakt. Ook in het geval van ongebruikelijke vormen zijn kozijnen op maat een goede uitkomst. In dit artikel lees je alles over de verschillende mogelijkheden en prijzen die erbij komen kijken.

Inhoudsopgave

Wat kost een kozijn op maat?

Kozijnen op maat kosten ongeveer tussen de € 750 en € 1.300 per m², afhankelijk van het materiaal dat je kiest. Daarnaast hebben de afmetingen van het kozijn en het type glas ook invloed op de totale prijs. Bekijk onderstaande tabel voor een indicatie van de kozijnen prijzen per materiaalsoort.

Soort kozijnGemiddelde prijzen per m²
(incl. montage en HR++ glas)
Kunststof kozijn€ 750 – € 1.000 per m²
Houten kozijn€ 850 – € 1.200 m²
Aluminium kozijn€ 850 – € 1.100 m²
Stalen kozijn€ 900 – € 1.300 m²
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Kozijnen op maat

Welke materiaalkeuze heb je bij kozijnen bestellen op maat?

De materialen die je kiest wanneer je jouw kozijnen op maat bestelt, hebben invloed op de prijs, de levensduur en de mate waarin het kozijn isoleert. Je hebt de keuze uit vier verschillende soorten kozijn materialen: kunststof, aluminium, hout of staal.

Kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen zijn de voordeligste kozijnen. Dit komt doordat deze grondstof goedkoper is en het productieproces grotendeels geautomatiseerd is. De kunststof kozijnen prijzen voor het volledig vernieuwen van een rijtjeshuis liggen gemiddeld rond de € 15.000 tot € 20.000.

Kunststof is gemaakt van PVC, een duurzaam en recyclebaar materiaal. Deze kozijnen zijn makkelijk in onderhoud, want eens in de zoveel tijd afnemen met een vochtige doek is voldoende. Daarnaast kun je de kozijnen het uiterlijk geven wat je zelf wilt. Kunststof kozijnen plaatsen kan in bijna alle RAL-kleuren en je kunt ze laten afwerken met een houtnerfstructuur om ze een houtlook te geven.

Aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen zijn net zoals kunststof stevig, makkelijk in onderhoud en duurzaam. Toch kennen ze ook een aantal verschillen. Aluminium is niet elektrostatisch, waardoor het minder vuil aantrekt en heeft een gladder uiterlijk dan kunststof. De aluminium kozijnen prijzen liggen vergeleken met kunststof wat hoger. Gemiddeld gezien ben je voor het volledig vernieuwen van de kozijnen in een rijtjeshuis € 18.000 tot € 22.000 kwijt.

Houten kozijnen

Hou je van een warme authentieke look? Kijk dan eens naar houten kozijnen. Deze kozijnen zijn qua prijs vergelijkbaar met aluminium kozijnen. Het volledig vernieuwen van een rijtjeshuis kost rond de € 17.000 tot € 24.000, afhankelijk van het soort hout.

Bij houten kozijnen heb je de keuze uit hardhout en zachthout. Hardhout is duurder, maar gaat gemiddeld tot wel 75 jaar mee. Zachthout is in vergelijking een stuk goedkoper, maar heeft een gemiddelde levensduur van 20 jaar. Hierbij kun je de afweging maken welk hout het beste past bij jouw project.

Stalen kozijnen

Stalen kozijnen hebben een stoere en industriële uitstraling, maar kunnen ook heel elegant ogen door de slanke en strakke profielen. Het is een sterk materiaal met een lange levensduur. Gemiddeld gezien gaan stalen kozijnen wel meer dan 50 jaar mee. Daarnaast zijn stalen kozijnen onderhoudsvrij, inbraakwerend en in alle RAL-kleuren verkrijgbaar.

Stalen kozijnen zijn duurder dan de andere materialen, omdat er minder vraag naar is en daarom minder geproduceerd wordt. Gemiddeld gezien betaal je € 18.000 tot € 26.000 voor het volledig vernieuwen van een rijtjeshuis.

Kies voor HR++ glas

Om het meeste uit je nieuwe kozijnen te halen is het van belang dat je kiest voor isolerend glas. Onder isolerend glas vallen dubbel glas, HR+, HR++ en triple glas. Het meest gekozen glas in Nederland is HR++ glas. Gemiddeld ben je hiervoor € 140 per m² kwijt, inclusief plaatsing. Deze glassoort isoleert beter dan dubbel glas doordat er tussen de twee glazen platen argon gas zit in plaats van droge lucht. Hiermee kun je tot wel € 250 per jaar besparen op je energiekosten.

Is er subsidie voor isolatieglas?

Wanneer je isolatieglas laat plaatsen, kun je de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) aanvragen bij de Rijksoverheid. Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet het project uitgevoerd worden door een vakspecialist. Je kunt dan tot wel 15% van de kosten als subsidie terugkrijgen. Wanneer je deze maatregel combineert met een tweede maatregel, zoals nieuwe kozijnen, kun je tot wel 30% subsidie ontvangen.

Om hier aanspraak op te maken moet je minimaal 8 m² aan glas vervangen. Het aantal m² glas en kozijnen kun je vervolgens bij elkaar optellen. Voor maximaal 45 m² kun je subsidie ontvangen. Voor de isolatiewaarde van het glas gelden ook enkele voorwaarden. Bij HR++ glas geldt dat de U-waarde niet hoger mag zijn dan 1,2 W/m2K en bij triple glas niet hoger dan 0,7 W/m2K.

Kijk voor de overige voorwaarden op de website van de Rijksoverheid.

Kozijnen op maat kosten

Wat zijn de voordelen van kozijnen op maat?

Kozijnen op maat worden nauwkeurig opgemeten en precies naar jouw wens gemaakt. Kijk hieronder voor alle voordelen die kozijnen op maat met zich meebrengen.

Bepaal zelf de prijs

Bij het aanschaffen van kozijnen op maat kun je zelf bepalen hoe duur je het maakt. De keuze in het materiaal, glas en hang- en sluitwerk heeft invloed op de uiteindelijke prijs. Zo kun je ook kiezen voor renovatie kozijnen als je niet de gehele kozijnen wil vervangen. Als jij graag goedkope kozijnen wil dan kan je kiezen voor de voordeligste opties. Hou er wel rekening mee dat je op zaken zoals isolatie en de levensduur liever niet wilt besparen, aangezien je hier uiteindelijk vaak niet voordeliger mee uitkomt.

Kies de mate van isolatie

Wanneer je kozijnen op maat laat maken zullen de kozijnen naadloos aansluiten op de gevel. Hierdoor zijn er geen naden en kieren en is je huis tochtvrij. Daarnaast bepaal je zelf de mate van isolatie doordat je de materiaalkeuze zelf kan maken. Let hierbij op de isolatiewaarde van het materiaal. Hoe lager de U-waarde, des te beter het materiaal isoleert.

Bepaal zelf de kleur

Met kozijnen op maat heb je volledige controle over de kleurkeuze, waardoor je kunt beslissen of je de kozijnen lichter of donkerder dan de muur wilt hebben. Dit stelt je in staat om een kleur te kiezen die perfect past bij zowel je interieur als exterieur. Bovendien bieden kozijnen op maat de flexibiliteit om het kozijn opnieuw te schilderen wanneer je behoefte hebt aan verandering. Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle materialen dezelfde mogelijkheden bieden. Bij aluminium en kunststof vergt het overschilderen van de kozijnen een ingewikkelder proces, aangezien de verf niet gemakkelijk hecht. In dit geval kun je overwegen om je kozijnen te wrappen voor een vernieuwde uitstraling.

Tips bij het bestellen van kozijnen op maat

Het kopen van kozijnen kan een flinke investering zijn waar je goed over na moet denken. Homedeal geeft je een aantal tips zodat je de beste keuze maakt voor jouw project.

Vraag meerdere offertes aan

Om een goed beeld te krijgen van de prijzen voor jouw project kun je kozijnen offertes aanvragen. Vergelijk de offertes van de verschillende vakspecialisten met elkaar op basis van de prijzen, keurmerken en garanties en vind de kozijnen specialist die het beste bij jouw project past.

Let op keurmerken

Er zijn een aantal keurmerken waar je op kunt letten die de kwaliteit van de vakspecialist waarborgen. Hieronder worden een aantal voorbeelden gegeven van keurmerken waar je op zou kunnen letten.

Het KOMO-keurmerk garandeert dat de kozijnen van een goede kwaliteit zijn en vakkundig geplaatst worden. Met het Politiekeurmerk Veilig Wonen wordt de inbraakwerendheid van het kozijn gecontroleerd. Zo kun je je veilig voelen in je eigen huis.

Ook zijn er een aantal keurmerken die specifiek gelden voor bepaalde materialen, zoals het VKG keurmerk voor kunststof kozijnen die de kwaliteit en duurzaamheid garandeert. Of het FSC-keurmerk voor houten kozijnen. Hiermee weet je zeker dat het hout afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kosten houten kozijnen op maat?

Houten kozijnen op maat kosten rond de € 17.000 tot € 24.000 voor een rijtjeshuis, afhankelijk van het soort hout. Bij houten kozijnen heb je de keuze uit hardhout en zachthout. Hardhout is duurder, maar gaat gemiddeld tot wel 75 jaar mee. Zachthout is in vergelijking een stuk goedkoper, maar heeft een gemiddelde levensduur van 20 jaar.

Wat kosten kunststof kozijnen op maat?

Kunststof kozijnen zijn de goedkoopste kozijnen. Dit komt doordat deze grondstof goedkoper is. De kunststof kozijnen prijzen voor het volledig vernieuwen van een rijtjeshuis liggen rond de € 15.000 tot € 20.000.

Wat kosten aluminium kozijnen op maat?

Aluminium kozijnen prijzen liggen gemiddeld tussen de € 18.000 en € 22.000 voor het volledig vernieuwen van de kozijnen in een rijtjeshuis.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden