Vergelijk kozijnen offertes
Vind dé kozijnen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Inspiratie Kunststof kozijnen schoonmaken: tips voor een stralend en langdurig resultaat

Kunststof kozijnen schoonmaken: tips voor een stralend en langdurig resultaat

Raamkozijnen van kunststof zijn een duurzame en mooie toevoeging aan je woning. Maar om ervoor te zorgen dat ze hun uitstraling behouden, moet je wel geregeld je kunststof kozijnen schoonmaken. Laat je dit op zijn beloop, dan verkleurt het materiaal en slaan met name witte buitenkozijnen geel, grijs of zelfs zwart uit. Gelukkig zijn kozijnen van kunststof een stuk onderhoudsvriendelijker dan houten kozijnen, zodat het reinigen ervan niet al te lastig, kostbaar en tijdrovend is. In dit artikel vind je informatie en tips voor het schoonmaken van kunststof kozijnen.

Waardoor worden kunststof raamkozijnen vuil?

Of je nu in een stad, dorp, buitengebied of op het platteland woont, je ontkomt er niet aan dat je soms je kunststof kozijnen moet schoonmaken. Aanslag en vuiligheid vallen vooral op bij raamkozijnen met een lichte kleur, zoals wit of beige. Er zijn meerdere redenen waarom het kunststof vuil wordt. Bekijk een aantal veelvoorkomende oorzaken hieronder: 

 • Uitlaatgassen
 • Roetuitstoot van barbecues, open haarden, houtkachels en vuurkorven
 • Meegevoerd stof, zand en industrieel fijn stof
 • Regen en sneeuw
 • Insecten en spinnen

Hoe vaak moet je kunststof kozijnen schoonmaken?

Na het plaatsen van de kunststof kozijnen moet je ze regelmatig reinigen. Het is aan te raden om dit minstens tweemaal per jaar te doen, maar de frequentie is afhankelijk van waar je woont. In een verstedelijkt gebied of bij een huis in de buurt van een drukke weg is het schoonmaken van de kozijnen bijvoorbeeld vaker nodig. Anderzijds heb je ook in een heel bosrijke omgeving een grotere kans dat het kunststof sneller vuil wordt. Het is overigens altijd een goed idee om bij het zemen van de ramen meteen de kozijnen mee te nemen. Vaak gaat dit natuurlijk in één handeling door.

Kunststof kozijnen schoonmaken: eenvoudig zelf doen

Een voordeel van kunststof is dat het zeer onderhoudsvriendelijk is. Je hoeft bij het schoonmaken van raamkozijnen van kunststof dan ook geen bijzondere voorbereidingen te treffen en hebt er weinig werk aan. Gebruik voor het reinigen warm water voorzien van een mild reinigingsproduct. Voorafgaand aan de poetsbeurt is het verstandig om de kozijnen af te spoelen met water. Hiermee verwijder je de grofste vuildeeltjes en voorkom je dat er bij het boenen krassen op het kunststof ontstaan. Desgewenst zet je na het schoonmaken je kunststof kozijnen in de was, zodat vuil en stof minder kans krijgen zich op het materiaal vast te zetten. Er bestaan speciale waxproducten voor kozijnen die gemaakt zijn van kunststof.

Vergeet niet om ook de binnenzijde schoon te maken

Behalve aan de buitenzijde moet je ook af en toe je kunststof kozijnen binnen schoonmaken. De binnenkant is vanzelfsprekend minder gevoelig voor vuil, maar een goede schoonmaakbeurt op zijn tijd is geen overbodige luxe. De belangrijkste oorzaken dat binnenkozijnen vies worden zijn koken en roken. Afgezien daarvan zorgen ramen en roosters die openstaan ervoor dat van buiten komend stof binnen op vensterbanken en kozijnen terechtkomt.

Hardnekkige vlekken verwijderen

De kans is altijd aanwezig dat je bij het schoonmaken van je kunststof kozijnen niet alle vlekken in één keer weg krijgt. Deze verwijder je dan het best met een onverdund mild schoonmaakmiddel en een zachte, vochtige doek. Neem de plek vervolgens nog even af met water en een spons.

De beste middelen om kunststof kozijnen te reinigen

Er zijn verschillende manieren om je kunststof kozijnen te reinigen. Ontdek hieronder wat de meest gebruikte reinigingsmethoden zijn. 

Afwasmiddel of allesreiniger

In principe zijn standaard schoonmaakproducten effectief genoeg voor het onderhoud van kunststof raamkozijnen. Je kunt dus gewoon een afwasmiddel of allesreiniger uit je keukenkastje gebruiken. Afhankelijk van de hoeveelheid vuil en aanslag op het kunststof is een schoonmaakmiddel van een huismerk meestal voldoende. Een glasreiniger geeft eveneens een goed resultaat.

Hogedrukspuit

Kunststof kozijnen schoonmaken met een hogedrukspuit en water met een reinigingsmiddel is in principe mogelijk. Omdat je hiermee niet het fijnere vuil weghaalt, moet je daarna nog wel met een doek of spons aan de slag. Hou er rekening mee dat een te krachtige straal het kunststof mogelijk beschadigt of reeds aanwezige schade verergert.

Milieuvriendelijk reinigingsmiddel

Ook milde allesreinigers zijn niet goed voor je bloemen, planten, bomen, struiken, gazon en tuin bodem. Als je je raamkozijnen op een milieuvriendelijke manier wilt reinigen kun je beter een natuurproduct gebruiken. Een van de betere natuurlijke middelen is groene zeep.

Kunststof kozijnen schoonmaken: producten die je beter vermijdt

De lijst met middelen en accessoires die je beter niet gebruikt voor raamkozijnen van kunststof is behoorlijk uitgebreid. En dat is niet zomaar, want sommige producten zijn nu eenmaal te agressief of maken de buitenboel te grondig schoon. Dat is bijvoorbeeld het geval met schurende, bijtende of zure middelen. Gebruik daarom nooit: 

 • Aceton
 • Ammoniak
 • Bleekloog
 • Chloor
 • Ethanol
 • Schoonmaakazijn
 • Spiritus
 • Wasbenzine 
 • Of een vergelijkbaar product

Tot de ondersteunende reinigingsaccessoires die niet geschikt zijn voor toepassingen op kunststof kozijnen behoren borstels, schuursponzen en sponsjes van staaldraad. Ook het schoonmaken van kunststof kozijnen met een stoomreiniger is geen goed idee. Stoom veroorzaakt op kunststof namelijk gemakkelijk wit uitgeslagen plekken en deze zijn naderhand niet te verwijderen.

Kozijncontrole laten uitvoeren door een vakspecialist

Om er zeker van te zijn dat je raamkozijnen het juiste onderhoud krijgen en dat je de juiste schoonmaakproducten gebruikt, kan je het kunststof eventueel periodiek laten controleren door een vakspecialist. Deze bekijkt of er verkleuringen, scheurtjes, barstjes of andere beschadigingen aan het kunststof zijn en treft dan de gewenste maatregelen om een en ander te repareren. Zo blijven je kunststof kozijnen jarenlang als nieuw. 

Wat vraagt een vakspecialist voor kunststof kozijnen schoonmaken?

Het is natuurlijk altijd mogelijk om de reiniging van je kunststof kozijnen uit te besteden. Zo kan je erop vertrouwen dat het onderhoud van je kunststof kozijnen in goede handen is en dat dit op een professionele manier gebeurt. Je kunt hiervoor gratis en vrijblijvend een offerte van kunststof kozijnen opvragen als je de exacte kosten van kunststof kozijnen schoonmaken wilt weten. Gemiddeld gezien kun je rekening houden met onderstaande prijzen: 

Type onderhoudGemiddelde kosten per uur
Schoonmaker/ glazenwasser€ 35
Periodieke controle vakspecialist€ 45

Vergelijk de verschillende kunststof kozijnen prijzen en mogelijkheden per vakspecialist door gratis en vrijblijvend kunststof kozijnen offertes aan te vragen via Homedeal. Zo kies je de vakspecialist die bij jouw budget en project past. Houd er ook rekening mee dat als je kunststof kozijnen aanschaft en deze combineert met isolatieglas je in aanmerking kan komen voor subsidie.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden