Vergelijk stucadoor offertes
Vind dé stucadoor voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Stucwerk Buitenmuur stucen

Buitenmuur stucen

Minimale kosten
€ 250
Gemiddelde kosten
€ 1.200
Maximale kosten
€ 3.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 980 - € 1.420

Je buitenmuur stucen een goede optie om de buitenkant van je huis een nieuwe uitstraling te geven. Voor elk type woning is er een geschikte afwerking; verschillende kleuren en soorten buiten stucwerk. Ben jij benieuwd naar de buitenmuur stucwerk prijs per m2 en de voor- en nadelen van een buitenmuur stucen? Lees dan vooral verder.


Wanneer kies je voor een gestucte buitenmuur?

Een gestucte buitenmuur kan zowel esthetische als praktische voordelen bieden. Veel mensen kiezen ervoor om hun buitenmuur te laten stucen in de volgende situaties:

 1. Verbetering van het uiterlijk: Als je de buitenkant van je woning een frisse, moderne uitstraling wilt geven, kan stucwerk een uniform en strak oppervlak creëren.
 2. Renovatie en onderhoud: Bij het renoveren van oudere huizen of het repareren van beschadigde buitenmuren biedt stucwerk een effectieve manier om oneffenheden en scheuren te bedekken en de muur te versterken.
 3. Isolatie en vochtbescherming: Sommige soorten stucwerk kunnen helpen bij het verbeteren van de thermische isolatie en het bieden van extra bescherming tegen vocht, wat leidt tot een betere energie-efficiëntie en minder vochtproblemen in de woning.
 4. Waardevermeerdering van de woning: Een goed onderhouden en esthetisch aantrekkelijk exterieur kan de marktwaarde van een woning verhogen. Stucwerk kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren door een hoogwaardige afwerking te bieden.
 5. Persoonlijke voorkeur en stijl: De keuze voor stucwerk kan ook simpelweg gebaseerd zijn op persoonlijke voorkeur of de gewenste stijl van de woning. Stucwerk biedt veelzijdige afwerkingsopties in termen van textuur en kleur.

Buitenmuur stucen prijs per m2

Buitenstucwerk kost gemiddeld € 25 tot € 80 per m2. De kosten van een buitenmuur stucen verschillen en zijn afhankelijk van jouw wensen en de te stucen oppervlakte. De kosten van buiten stucwerk ligt bij het stucen van de buitenmuur hoger dan het stucen van de binnenmuren vanwege hogere kwaliteitseisen. Als je de buitengevel laat stucen, dan moet de stuclaag waterbestendig of waterafstotend zijn.

Dienst stukadoorGemiddelde prijzen (incl. btw, arbeid en materiaal)
Sierpleister (spachtelputz, rustiekputz of granol)€ 12 – € 25 per m²
Schuurwerk€ 15 – € 25 per m²
Gepleisterde plintPrijsindicatie mogelijk bij het aanvragen van een offerte
Kosten stukadoor€ 35 – € 50 per uur
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Voorbeeld van een gestucte buitenmuur van een huis

Soorten buiten stucwerk

Bij het stucen van de buitenmuur wordt er meestal een keuze gemaakt uit 3 stucsoorten:

 • Fijn schuurwerk
 • Spachtelputz
 • Pleisterwerk

Fijn schuurwerk

Kies je voor een afwerking die in één keer klaar is? Kies dan voor fijn schuurwerk. Deze techniek resulteert in een subtiel, zandachtig oppervlak dat varieert van 3 mm tot aan 1 cm dik. Na het aanbrengen van de laag wordt deze zorgvuldig afgeschuurd met een sponsje, waardoor een karakteristiek, fijnkorrelig effect ontstaat. Naast de esthetische waarde biedt fijn schuurwerk een uitstekende waterafstotende functie, wat het bijzonder geschikt maakt voor buitengebruik. De techniek zorgt voor een natuurlijke en duurzame uitstraling die goed past bij verschillende architectuurstijlen.

Spachtelputz

Spachtelputz is een veelzijdige stucsoort die zowel binnen als buiten toegepast kan worden. Voor buitenwerkzaamheden is het cruciaal om te kiezen voor een variant die speciaal ontwikkeld is voor buitengebruik, zodat de afwerking bestand is tegen de weersomstandigheden. Spachtelputz staat bekend om zijn kras- en stootvastheid, waardoor het een lange levensduur heeft en onderhoudsarm is. Deze stucsoort is verkrijgbaar in diverse korrelgroottes en kan in elke gewenste kleur worden gemengd, waardoor je een persoonlijke touch aan je woning kunt geven. Het reinigen van spachtelputz gevels is eenvoudig met een hogedrukreiniger, waardoor je gevel er door de jaren heen fris en mooi uit blijft zien.

Pleisterwerk

Pleisterwerk voor buitenmuren is een mengsel van cement en fijne zandkorrels, wat een gladde of licht gestructureerde afwerking mogelijk maakt. Dit type stucwerk is bijzonder geschikt voor buitentoepassingen vanwege het vermogen van cement om vocht te weerstaan. Eenmaal aangebracht en uitgehard, biedt pleisterwerk een sterke, duurzame laag die je woning beschermt tegen diverse weersinvloeden. Om de duurzaamheid en waterdichtheid verder te vergroten, kan de pleisterlaag worden afgedicht met een speciale buitenmuurverf. Dit niet alleen verhoogt de esthetische aantrekkelijkheid van het gebouw, maar draagt ook bij aan de bescherming tegen UV-straling, vuil en vocht, waardoor de gevel zijn uitstraling en integriteit langer behoudt.

Prijsvoorbeelden van een buitenmuur stucen

Bekijk onderstaand 3 prijsvoorbeelden zodat je een betere inschatting kan maken wat de kosten zijn voor het stucen van je buitenmuren.

Spachtelputz

Het meest gekozen werk is het stucen met spachtelputz. Spachtelputz is namelijk bestand tegen alle weersomstandigheden en qua uitstraling is er van alles mogelijk. Denk bij buitenmuren met een oppervlakte van in totaal 150 m2 aan een prijs van gemiddeld € 2.400 voor het hele project, inclusief materiaal, loonkosten en btw.

Schuurwerk

Wil je een unieke uitstraling aan jouw woning geven? Maak dan gebruik van schuurwerk. Schuurwerk is een pleistersoort die alleen gebruikt kan worden wanneer de ondergrond goed voorbehandeld is. Voor een oppervlakte van 150 m2 kom je op een gemiddelde prijs van € 3.000 uit, inclusief materiaal, loonkosten en btw.

Projecten combineren

Kies je voor spachtelputz bij het stucen van jouw huis en laat je tegelijkertijd meer stucwerk projecten uitvoeren door de stukadoor? Dan kan dat schelen in de kosten per m2. Denk hierbij aan de goedkoopste kosten in de tabel. Voor een oppervlakte van 250 m2 betaal je gemiddeld € 3.000, inclusief materiaal, loonkosten en btw.

Buiten stucwerk met een plant

Buitenmuur stucen: voor en nadelen

Denk je erover om je buitengevel te stucen? Dat is een grote stap! Het kan je huis mooier maken, maar er zijn ook dingen waar je op moet letten. We hebben alle voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet. Zo kun je makkelijker beslissen of stucwerk op je buitenmuur iets voor jou is.

Buitenmuur stucen voordelen

Als je denkt aan stucwerk op je buitenmuur, zijn er een paar belangrijke voordelen die je zeker moet overwegen:

 • Esthetische waarde: stucwerk kan de uitstraling van je huis aanzienlijk verbeteren. Het biedt een strakke, afgewerkte look die de algehele esthetiek van je woning kan verhogen.
 • Bescherming tegen weersinvloeden: een goed aangebrachte stuclaag biedt een extra beschermingslaag tegen regen, wind en zelfs temperatuurschommelingen.
 • Energie-efficiëntie:geloof het of niet, stucwerk kan ook bijdragen aan de isolatie van je huis, wat kan resulteren in lagere energierekeningen op de lange termijn.

Buitenmuur stucen nadelen

Maar voordat je de beslissing neemt, zijn er ook enkele nadelen van een buitenmuur stucen die je in overweging moet nemen:

 • Kosten: hoogwaardig stucwerk kan een flinke investering zijn. De kosten kunnen oplopen, afhankelijk van de complexiteit van het werk en het gekozen materiaal.
 • Onderhoud: stucwerk kan gevoelig zijn voor scheuren en beschadigingen, vooral in gebieden met veel temperatuurschommelingen. Regelmatig onderhoud is vereist om het er goed uit te laten zien.
 • Professionele Installatie: dit is meestal geen doe-het-zelf project. Voor het beste resultaat is het aan te raden om een vakspecialist in te huren om je buitengevel te stucen, wat extra kosten met zich meebrengt.

Neem deze overwegingen mee bij een buitenmuur stucen

Ga je jouw buitengevel laten stucen? Bekijk enkele punten om mee te nemen tijdens dit project. Zo zorg je voor het beste resultaat.

Versteviging tegen scheuren

Ondanks dat buiten stucwerk een betere kwaliteit heeft dan het stucen van een binnenmuur, is er kans op scheuren. Een vakspecialist herstelt dergelijke scheuren door gaas aan te brengen, ingebed tussen twee lagen stucwerk. Het gaas houdt de lagen bij elkaar wanneer er spanning op het stucwerk komt te staan. Voorkom scheuren door direct deze versteviging toe te passen bij het stucen.

Gevelisolatie

Het isoleren van de gevel scheelt niet alleen op de energiekosten, maar het geluid van buiten wordt ook gedempt. Bij gevelisolatie aan de buitenzijde wordt de gevel van isolatiemateriaal voorzien en daarna bedekt met afwerkingsmateriaal, bijvoorbeeld stucwerk. Bij een woning waar spouwmuurisolatie geen mogelijkheid is, is dit een goede optie om te overwegen.

Hieronder is een prijsindicatie te vinden van de kosten voor buitengevelisolatie.

WoningtypeGemiddelde kosten
Appartement (25 m2)€ 2.500 – € 3.250
Tussenwoning (50 m2)€ 5.000 – € 6.500
Hoekwoning / 2-onder-1-kap (100 m2)€ 10.000 – € 13.000
Vrijstaande woning (180 m2)€ 18.000 – € 23.400

Vergunning voor buitenmuur stucen

Vergeet niet om te informeren bij de gemeente voor een vergunning wanneer je de buitengevel wilt laten stucen. Wanneer je de gevel in oude staat terug wilt brengen, hoef je geen vergunning aan te vragen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost een buitenmuur stucen?

Gemiddeld kost stucwerk op je buitenmuur € 25 tot € 80 per m2. Voor een prijsindicatie voor jouw specifieke situatie vraag je gratis en vrijblijvend een offerte op.

Kun je een bakstenen muur stucen?

Stukadoors hebben ervaring met het stucen van allerlei soorten buitenmuren. Ook bakstenen muren kunnen met stucwerk een glad uiterlijk krijgen.

Is buiten stucwerk waterdicht?

Voor buiten stucwerk gebruiken vakspecialisten bij het stucen een specifiek materiaal dat bestand is tegen water. Zo is jouw buitenmuur na het stucen bestand tegen regenval.

Homedeal bespaartips

Laag btw-tarief

Voor woningen ouder dan 2 jaar geldt het lage btw-tarief van 9%. Op het stucwerk project bespaar je zo vele kosten waardoor je een lekker zakcentje overhoudt.

Help zelf mee

Ben jij handig en vind je het leuk om de stukadoor een handje te helpen? Dat is erg verstandig omdat je hierdoor kosten bespaart. Zo kan je bijvoorbeeld aan de slag gaan met het afplakken van de meubels en het schoonmaken van de muren. Dit scheelt werk voor de stukadoor en die uren hoeft hij niet mee te rekenen in de kosten. Overleg wel van te voren wat je zelf op je kunt nemen.

Voer werkzaamheden in één keer uit

Wanneer de stukadoor bezig is met het stucen van de buitenmuur en je wilt over een tijdje ook de binnenmuur laten stucen, dan is het slim om dit project tegelijk uit te laten voeren. Mogelijk kun je een mooie totaalprijs onderhandelen. De stukadoor is immers verzekerd van werk en omdat er een groot oppervlak gestuct moet worden, is het efficiënter werken.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden