Vergelijk stucadoor offertes
Vind dé stucadoor voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Stucwerk Btw stucwerk

Btw stucwerk

Wil je een stukadoor inhuren en ben je benieuwd naar de totale kosten? Dan is het goed om te weten dat je bij een stukadoor ook altijd btw op stucwerk betaalt. In dit artikel lees je meer over de btw op stucwerk in 2023. Zo lees je precies welke btw-tarieven stukadoors rekenen en welk tarief je in welke situatie betaalt. Handig om te weten als je binnenkort je huis wilt laten stucen.

Wat is btw op stucwerk?

De afkorting btw staat voor ‘belasting op de toegevoegde waarde’. Dit is een belasting die je verplicht bent te betalen in Nederland. Btw wordt geheven op producten, maar ook op diensten. Dit betekent dat je ook btw op stucwerk moet betalen als je een stukadoor inhuurt.

Koop je een product, dan krijg je vrijwel altijd direct de prijs met btw te zien. Ga je bijvoorbeeld naar de supermarkt, dan zie je direct de totaalprijs van een appel. Hier hoef je het btw-tarief dus niet meer bij op te tellen. Bij een dienst is dit niet altijd het geval. Soms wordt de prijs met btw vermeld, soms zonder. Op offertes staan doorgaans beide prijzen vermeld: inclusief btw en exclusief btw. Het is goed om hier extra op te letten als je een dienst af wil nemen, bijvoorbeeld bij een stukadoor.

Btw stucwerk
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Twee tarieven btw stucwerk

In Nederland hebben we meerdere btw-tarieven. De meeste producten hebben altijd hetzelfde btw-tarief. Denk hierbij aan kleding: als je een kledingstuk koopt, betaal je hier altijd 21 procent btw op. Bij de btw op stucwerk ligt dit iets anders. In Nederland kennen we namelijk twee tarieven btw stucwerk 2023. Bekijk hieronder de verschillende tarieven:

Btw op stucwerk nieuwbouwwoning (jonger dan 2 jaar)

Is jouw huis jonger dan 2 jaar en wil je een stukadoor inhuren? Dan betaal je 21% btw stucwerk in 2023. Kost het stucwerk zonder btw bijvoorbeeld € 2.000, dan betaal je onder de streep uiteindelijk € 2.420. Dit betekent dat je dus relatief veel btw betaalt als je een stukadoor aan het werk zet in je nieuwbouwwoning.

Btw op stucwerk bestaande woning (ouder dan 2 jaar)

Is jouw huis ouder dan 2 jaar? Dan heb je geluk, want dan betaal je relatief minder voor een stukadoor. Op woningen van 2 jaar en ouder wordt namelijk een tarief btw stucwerk in 2023 van 9% gerekend. Dit betekent dat je voor dezelfde verbouwing niet € 2.420 kwijt bent, maar € 2.180.

Let op: er is wel een uitzondering op deze regel. Werkzaamheden die te ver van het standaard stukadoorswerk af vallen, hebben namelijk ook een hoger btw-tarief. Denk hierbij aan het plaatsen van gipswanden, het betegelen van wanden of het leggen van vloeren. Ook als deze werkzaamheden door een stukadoor worden uitgevoerd in een woning die ouder is dan 2 jaar, betaal je hier 21% btw op.

Lees hier alles over het btw-tarief van stukadoren op de website van de belastingdienst.

Hoeveel btw stucwerk 2023 betaal jij?

Voor je een stukadoor inhuurt om je woning eens goed onder handen te nemen, wil je natuurlijk weten wat deze investering je gaat kosten. Dit doe je door je de gemiddelde kosten van de werkzaamheden te achterhalen, exclusief btw. Vervolgens bepaal je welk btw-tarief voor jou van toepassing is.

  • Is je woning jonger dan 2 jaar? Dan betaal je 21% btw stucwerk 2023.
  • Is je woning ouder dan 2 jaar? Dan betaal je 9% btw stucwerk 2023.
  • Laat je de stukadoor niet alleen stucen, maar ook andere werkzaamheden verrichten? Dan betaal je over deze andere werkzaamheden (dus niet het stucen zelf) ook 21% btw op stucwerk.

Benieuwd naar de exacte kosten inclusief btw stucwerk? Vraag dan een offerte aan bij een stukadoorsbedrijf. Nu krijg je precies de totale kosten van de verbouwing te zien, exclusief en inclusief btw stucwerk. De beste deal vinden? Vraag dan offertes aan bij meerdere stukadoorsbedrijven, zodat je de kosten met elkaar kunt vergelijken. Zo vind je gemakkelijk en snel een vakspecialist die jouw project voor een goede prijs kan oppakken.

Betaalt iedereen btw op stucwerk?

Ja, in Nederland betaalt iedereen btw op stucwerk. In enkele gevallen mag je het betaalde bedrag wel terugvragen aan de Belastingdienst. Dit is echter alleen het geval als je een stukadoor hebt ingehuurd voor je onderneming. Daarnaast zijn er nog enkele belangrijke voorwaarden waar je aan moet voldoen voor het terugvragen van btw stucwerk. De voorwaarden van btw terugvragen vind je op de website van de Belastingdienst.

De kosten van stucwerk

Wat stucen kost per m² is afhankelijk van verschillende factoren zoals het soort stucwerk, de kosten van de stukadoor en eventuele extra opties. Gemiddeld gezien ligt de prijs tussen de € 10 en € 30 per m². Bekijk onderstaande tabel de gemiddelde kosten per type stucwerk.

DienstGemiddelde prijzen per m2
Spackspuitwerk€ 8 - € 12
Behang- of sausklaar stucen€ 15 - € 25
Sierpleister€ 15 - € 25
Plafond stucen€ 15 - € 25
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Geld besparen op je stucwerk

Het is niet mogelijk om geld te besparen op je stucwerk door af te dingen op het btw-tarief dat de stukadoor rekent. Dit is simpelweg wettelijk vastgelegd in Nederland: de stukadoor is verplicht om je 9 of 21% aan btw stucwerk te vragen.

Wel kunnen wij je enkele andere tips geven om geld te besparen op je stucwerk:

  • Vraag offertes op bij meerdere stukadoors en vergelijk de prijzen met elkaar. Zoals al eerder vermeld, vind je zo vanzelf de stukadoor met de beste prijs.
  • Onderhandel over de prijs exclusief btw stucwerk.
  • Laat al het stucwerk in één keer uitvoeren. Hoe hoger de offerte, des te meer korting je wellicht kunt krijgen.
  • Doe een deel van de werkzaamheden zelf. Ook als je niet zo handig bent, kan je misschien bepaalde werkzaamheden zelf uitvoeren. Denk hierbij aan het verwijderen van oude tegels, het verwijderen van behang en ga zo maar door.
  • Kies voor goedkopere materialen. Spackspuiten is bijvoorbeeld goedkoper dan traditioneel stucen, dus dit kan een interessante optie zijn als je geld wil besparen.

Je kunt een stukadoor vragen om rekening te houden met een lager budget bij het opstellen van een offerte. Zo kan de stukadoor je wellicht ook nog enkele opties bieden die jouw stucwerk goedkoper maken en deze meenemen op de offerte!

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden