Vergelijk stucadoor offertes
Vind dé stucadoor voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Stucwerk Italiaans stucwerk

Italiaans stucwerk

Italiaans stucwerk is een zeer decoratieve manier om je muren of plafonds af te werken. Het verandert een saaie wand in no-time in de eyecatcher van je woning. Heb jij interesse in deze unieke manier van wand- en plafondafwerking? Lees dan snel verder! Je krijgt op deze pagina namelijk niet alleen inzicht in de kosten van Italiaans stuc, je leest ook wat het precies is en wat de voor- en nadelen van Italiaans stucwerk zijn.

Wat is Italiaans stucwerk?

Italiaans stuc is een techniek die al eeuwen wordt toegepast. Net als bij andere soorten stucwerk is het een manier om plafonds en muren af te werken met pleister of mortel. Kenmerkend voor Italiaans stuc is het eindresultaat: het stucwerk wordt niet zozeer aangebracht om een muur glad af te werken waarna behang of sauswerk aangebracht kan worden, Italiaans stuc is gelijk ook de afwerking.

Het stucwerk heeft dan ook vaak een hoge decoratieve waarde waar verschillende motieven in verwerkt zijn. Vaak heeft Italiaans stuc de uitstraling van marmer. Dit is echter niet per definitie het geval. Italiaans stuc kan je aanbrengen met verschillende technieken, waardoor het ook verschillende uitstralingen kan hebben. Hierdoor kan het toegepast worden in iedere ruimte in huis.

De uitstraling van bijvoorbeeld marmer wordt gecreëerd door de techniek waarmee het stucwerk wordt aangebracht: het wordt altijd in meerdere lagen en met de hand aangebracht. Hierdoor is ieder stucwerk die met deze techniek aangebracht wordt uniek.

Welke soorten zijn er?

Italiaans stucwerk kan aangebracht worden met verschillende technieken. Veelgebruikte technieken zijn:

  • Venetiaans stucwerk: dit stucwerk kenmerkt zich door een hoge decoratieve waarde. Het is echt het middelpunt van de ruimte waar direct alle aandacht naartoe gaat. Venetiaans stucwerk is goed bestand tegen vocht en makkelijk te reinigen.
  • Marmerstuc: ook van marmerstuc wordt gezegd dat het oorspronkelijk uit Venetië komt. Het is een sierpleister op basis van gips waar gemalen marmer aan is toegevoegd. Hierdoor heeft je wand dus ook echt de uitstraling van een wand van marmer.
Italiaans stucwerk

Wat kost Italiaans stucwerk?

De kosten van Italiaans stuc bestaan hoofdzakelijk uit arbeidskosten. De prijs ligt ongeveer tussen de € 70 en € 180 per m2. De materiaalkosten van het stucwerk, bestaande uit kalk, kleurpigment en gemalen marmer, zijn per m2 relatief bescheiden. Het aanbrengen van Italiaans stuc is echter arbeidsintensief, wat ook blijkt uit de hoogte van de prijs per m2. Lees meer over wat stucen kost per m2.

Soorten Italiaans stucwerkGemiddelde prijzen per m² (incl. btw, materiaal- en arbeidskosten)
Venetiaans stucwerk€ 70 - € 100
Marmerstuc€ 70 - € 180
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat zijn de voor- en nadelen van Italiaans stuc?

Aan Italiaans stuc zijn vanzelfsprekend enkele voor- en nadelen verbonden:

Voordelen

  1. Uniek: Italiaans stucwerk wordt altijd met de hand aangebracht in meerdere lagen. Dit is echt vakwerk en is arbeidsintensief. Het mortel wordt met de hand gemixt, waarbij het gruis van marmer in verschillende hoeveelheden toegevoegd kan worden. Hierdoor is Italiaans stuc altijd uniek.
  2. Gemakkelijk schoon te maken: door het gebruikte materiaal is het stucwerk gemakkelijk schoon te maken. Vlekken zijn dus geen onoverkomelijk probleem.
  3. Zowel glans als mat: in het pleisterwerk kunnen verschillende materialen gemixt worden. Dit heeft invloed op de uitstraling van het stucwerk, waardoor het zowel glanzend of mat kan zijn.
  4. Goedkoper dan echt marmer: Italiaans stuc heeft de uitstraling van marmer, maar is geen marmer. Voordeel hiervan is de lagere kosten ten opzichte van echter marmer.
  5. Verschillende uitstralingen mogelijk: het stucwerk en de mortel wordt op maat gemaakt. Hierdoor is het stucwerk maatwerk en kan de uitstraling van het stucwerk afgestemd worden op jouw woning.
  6. Goed bestand tegen vocht: het stucwerk is goed bestand tegen vocht en vormt een beschermende laag van je muren en plafonds tegen ditzelfde vocht. Tegelijkertijd hoopt het vocht niet op in het stucwerk.

Nadelen

  1. Prijs: het plaatsen van Italiaans stuc is zeer arbeidsintensief. Het stucwerk wordt altijd in meerdere lagen geplaatst. Dit maakt Italiaans stuc duurder dan regulier stucwerk.
  2. Vakwerk: slechts weinigen kunnen het stucwerk mooi aanbrengen. Het kan dus lastig zijn om een vakspecialist te vinden die Italiaans stuc kan maken dat naar jouw wens is. De vakspecialisten die Italiaans stuc kunnen aanbrengen zijn bovendien vaak duurder dan reguliere stukadoors.

Waar kan Italiaans stucwerk worden toegepast?

Je hebt al zes voordelen van Italiaans stuc gelezen. Maar het belangrijkste voordeel is misschien wel dat je het in iedere denkbare ruimte kan toepassen.

Italiaans stuc kan je aan de buitenzijde van de woning gebruiken, maar de belangrijkste toepassing is het decoreren van diverse binnenruimtes. Denk hierbij aan badkamers, woonkamers en hallen. Door het gebruikte materiaal en het gegeven dat het stucwerk afgestemd kan worden op de functie en sfeer van de ruimte, kan je Italiaans stuc ook in slaapkamers of keukens aanbrengen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat is Italiaans stucwerk?

Italiaans stucwerk is een techniek waarmee plafonds en muren worden afgewerkt met mortel of pleister. Kenmerkend voor Italiaans stucwerk is de structuur die hierdoor in de muur ontstaat: het stucwerk krijgt het uiterlijk van marmer.

Wat is Venetiaans stucwerk?

Venetiaans stucwerk is een speciale techniek binnen de categorie Italiaans stucwerk. Zoals de naam al zegt is Venetiaans stucwerk afkomstig uit de stad Venetië. Kenmerkend voor Venetiaans stucwerk is het gebruik van natuurlijke elementen en de grote decoratieve waarde van het stucwerk.

Wat is raapwerk stucen?

Raapwerk stucen is het aanbrengen van stucwerk op een grove ondergrond. Denk hierbij aan het aanbrengen van stucwerk op een gemetselde muur. Raapwerk stucen wordt ook, of eigenlijk met name, aan de buitenzijde van woningen gedaan. Raapwerk zorgt dat een woning een moderne en strakke uitstraling krijgt.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden