Vergelijk stucadoor offertes
Vind dé stucadoor voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Stucwerk Voorstrijk stucwerk

Voorstrijk stucwerk

Een voorstrijk bij stucwerk, wat is dat eigenlijk precies en is het wel nodig? Zo ja, hoe gaat dit dan in zijn werk en wat zijn de kosten ervan? Op deze en nog meer vragen krijg je hier jouw antwoord.

Wat is voorstrijk voor stucwerk?

Een voorstrijk behoort tot de voorbereidende werkzaamheden van het eigenlijke stucwerk. Je brengt dus eerst een voorstrijk aan op de muur of het plafond. Dit kan nodig zijn om de zuigende werking van de ondergrond tegen te gaan. Het stucwerk moet langzaam kunnen drogen en dat gaat het beste op een ondergrond die geen vocht opneemt. Ook als je een gestucte muur wilt verven of er behang op gaat doen, is het verstandig om nog een voorstrijk aan te brengen.

Voorstrijk stucwerk

Waarom breng je voorstrijk aan?

De twee voornaamste redenen waarom je voorstrijk aanbrengt worden hieronder toegelicht:

Beter hechten door voorstrijk

Door eerst een voorstrijk aan te brengen, zal het stucwerk zich beter hechten aan de wand of het plafond. Zo voorkom je ook dat er stukjes afbrokkelen en het uiteindelijke stucwerk niet mooi egaal is. Dat zou namelijk weer problemen opleveren als je de muur wilt schilderen of behangen.

Ruwere ondergrond

Met behulp van een voorstrijk stucwerk zorg je ook voor een ruwere ondergrond. Dat is vooral belangrijk wanneer het oppervlak (te) glad is. Het is dan ook lastiger voor het stucwerk om zich te hechten. Bovendien kun je zo voorkomen dat de ruwe ondergrond niet overal gelijk is, waardoor er op sommige plekken meer zuiging kan ontstaan. Dankzij de voorstrijk kan het stucwerk overal gelijkmatig drogen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Moet ik voorstrijken? Doe de test!

Het is belangrijk om te weten of de ondergrond een zuigende werking heeft. Dat is namelijk niet altijd het geval. Of je voorstrijken moet toepassen hangt af van verschillende factoren, zoals het type stucwerk, de ondergrond en het specifieke project. Nieuwbouwwoningen worden bijvoorbeeld vaak al behangklaar opgeleverd. Dit betekent dat er meestal al een voorstrijk heeft plaatsgevonden. Toch weet je dat pas zeker als je het hebt getest.

Je kunt dit vrij eenvoudig te weten komen door een sponstest te doen. Hierbij druk je een natte spons tegen de muur en kijk je of het water wordt opgenomen. Is dit niet het geval en blijft het water na een minuut of vijf nog steeds op de muur zitten, dan weet je dat de ondergrond niet zuigend is. Zie je juist dat het water geheel of gedeeltelijk in de muur is opgenomen, dan is er wel sprake van een zuigende werking. Een voorstrijk stucwerk is in dat geval zeker aan te raden.

Stappenplan: stucwerk voorstrijken

  1. Bekijk de staat van je muur. Hoe ziet je muur er nu uit? Kom je oneffenheden tegen, dan kun je die gelijk wegwerken door de muur goed te schuren.
  2. Oppervlak schoonmaken. De ondergrond moet helemaal schoon en stofvrij zijn, zodat dit zich niet kan mengen met de voorstrijk. Gebruik hiervoor een zachte borstel.
  3. Muur ontvetten. In deze stap ga je met warm water en ammoniak aan de slag om je muur vetvrij te maken. Ook zijn er speciale ontvetters verkrijgbaar waarmee je dit kunt doen.
  4. Voorstrijk aanbrengen. Volg de instructies die op de verpakking staan. Het is belangrijk dat je voorkomt dat er overlappingen ontstaan. Op die manier zit er overal dezelfde laag op de muur of het plafond.
  5. Laat voorstrijk helemaal drogen. Je kunt pas gaan stucen als de voorstrijk helemaal is opgedroogd. Dit kan per product verschillen en zal wel 2 tot 12 uur duren. Op de verpakking staat meestal wel aangegeven wat de droogtijd van voorstrijk is. Vraag het anders aan een verkoper als je de voorstrijk aanschaft.

Wat zijn de kosten van voorstrijk stucwerk?

De kosten hangen af van verschillende factoren, zoals de omvang van het project. Je kunt uitgaan van een gemiddelde prijs die van € 5 per m². Ook de staat van de muur of het plafond dat een voorstrijk gaat krijgen, speelt een rol. Bekijk hieronder de gemiddelde prijzen van het voorstrijken van stucwerk.

WerkzaamhedenGemiddelde kosten (incl. btw, arbeid en materiaal)
Voorstrijken€ 5 per m²

Voorstrijk op tegels

Niet alleen de zuigende werking speelt een rol. Wil je bijvoorbeeld gaan stucen op tegels, dan is er weliswaar weinig sprake van een zuigende werking, maar het is ook een ondergrond waarop stucwerk zich lastig kan hechten. Ook in dat geval kun je dus beter voor een voorstrijk stucwerk kiezen.

Hou er wel rekening mee dat je hiervoor een ander soort voorstrijk gebruikt dan bij een zuigende ondergrond. Het kan dan ook geen kwaad om je van tevoren goed te laten voorlichten welk soort voorstrijk voor jouw project het beste geschikt is.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Is voorstrijk nodig voor stucen?

Ja, in de meeste gevallen is dat nodig. Dat geldt zowel voor een zuigende ondergrond als een gladde ondergrond. In het eerste geval ga je de zuigende werking tegen en in het andere geval zorg je juist voor een ruwer oppervlak, zodat het stucwerk goed kan hechten.

Welke voorstrijk op stucwerk?

Je kunt kiezen uit een voorstrijk die roze van kleur is en een die geel van kleur is. De roze is geschikt voor een niet zuigende ondergrond terwijl de gele juist wel goed is voor een zuigende ondergrond.

Wat is een goede voorstrijk voor gestucte muur?

Ook bij een gestucte muur kan er sprake zijn van een zuigende werking. Daar moet je dus ook een voorstrijk voor gebruiken. Een goede voorstrijk is Alabastine. Hiermee kun je schimmelvorming en vochtplekken voorkomen. Na het aanbrengen van de voorstrijk kun je de muur verven met latex of behangen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden