Vergelijk stucadoor offertes
Vind dé stucadoor voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Stucwerk Stucen over tegels

Stucen over tegels

Is jouw oude muur toe aan vernieuwing, maar wil je de renovatie goedkoop houden? Overweeg dan eens om in je toilet of badkamer te stucen over tegels. Deze methode is niet alleen voordeliger, maar over tegels stucen biedt ook andere aantrekkelijke voordelen. In dit artikel ontdek je alle kosten en tips om goed voorbereid aan dit project te beginnen.

Waarom wil je stucen over tegels?

Over tegels stucen is vaak niet de eerste keuze bij het opknappen van een ruimte. Deze optie is vooral fijn in de volgende situaties:

 • Je zoekt een snelle, goedkope manier om een ruimte op te knappen
 • Je woont in een oud pand waar het risico op scheurvorming groot is wanneer je de tegels gaat slopen
 • Je wilt zelf een ruimte opknappen en dus geen vakspecialist inhuren
Stucen over tegels

De voordelen van stucen over tegels

Waarom zou je gaan stucen over tegels wanneer er ook andere manieren zijn om je muren op te knappen? Deze methode biedt een paar voordelen:

 • Geen sloopwerk: je bent niet dagenlang bezig met het verwijderen van tegels. Dat maakt het risico op beschadigingen kleiner en zorgt voor minder rommel.
 • Sneller: bij het stucen over tegels sla je eigenlijk een hele stap over. Hierdoor ben je vaak al binnen een dag klaar met het project, waarna je alleen hoeft te wachten tot het stucwerk droogt.
 • Goedkoper: laat je iemand anders je muren opknappen? Dan betaal je minder aan arbeidskosten. Je hoeft bovendien niet te betalen voor het afvoeren van de gesloopte tegels.
 • Bescherming: ga je in de badkamer stucen over tegels? Dan is het belangrijk dat de muren bestand zijn tegen water. Goed stucwerk gaat schimmelvorming tegen en beschermt dus je muren.
 • Strakke finish: door over tegels te stucen, ontstaat er een strak resultaat. De ruimte ziet er meteen moderner uit, zonder een ingrijpende verbouwing.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

De nadelen van over tegels heen stucen

Natuurlijk kleven er ook een paar nadelen aan stucen over tegels. Dit zijn de belangrijkste om rekening mee te houden:

 • Minder ruimte: tegels zijn al gauw bijna een centimeter dik. Breng je hier stucwerk over aan? Dan neemt de muurbedekking nog meer ruimte in beslag. Vooral bij erg kleine ruimtes is dit een nadeel, zoals het toilet. In de keuken of badkamer is stucen over tegels over het algemeen niet zo erg.
 • Kans op oneffenheden: vormen tegels de onderlaag voor je stucwerk? Dan begin je al met een oneven ondergrond. Dat maakt het risico op oneffenheden net wat groter.

Kun je in de badkamer stucen over tegels?

Tegels vind je vooral terug in de badkamer. Het is dus niet gek om te overwegen om in de badkamer te stucen over tegels. Maar kan dit ook? Met het juiste stucwerk is het mogelijk. Kies bijvoorbeeld voor beton ciré of tadelakt. Deze soorten stucwerk zijn beter bestand tegen vocht en blijven dus jarenlang mooi. Wil je in de badkamer stucen over tegels met sierpleister? Dit materiaal is veel kwetsbaarder en gaat na verloop van tijd scheuren of afbrokkelen in vochtige ruimtes. Dat voorkom je door nog een beschermende sealer over het pleisterwerk aan te brengen, maar dit kost ook meer geld. Lees meer over badkamer stucen.

Zelf doen of uitbesteden?

Over tegels stucen biedt een aantal voordelen. Het is goedkoop, snel en het eindresultaat is mooi. Maar kun je dit ook zelf? Dat is helemaal afhankelijk van jouw ervaring met stucen. Heb je al vaker stucwerk aangebracht en ging dat goed? Dan lukt het misschien wel om een mooie stuclaag aan te brengen over je tegels. Het is wel een uitdaging om een strak eindresultaat te krijgen. Daarom is het vrijwel altijd beter om een vakspecialist in te schakelen. Deze vakspecialisten beschikken niet alleen over het juiste materiaal, maar hebben ook de ervaring om het stucwerk strak af te werken. Zo gaat het stucwerk langer mee.

Wat kost over tegels stucen?

Over tegels stucen is een goedkopere manier om een ruimte af te werken. Maar wat kost dit nou precies? Gemiddeld gezien liggen de prijzen tussen de € 15 en € 200 per m², afhankelijk van het soort stucwerk en de stukadoor kosten. Bekijk hieronder de gemiddeld prijzen per type stuc.

Soort stucGemiddelde kosten per m²
Sierpleister€ 15 - € 25
Beton cire€ 80 - € 180
Tadelakt€ 135 - € 200

* Soms zijn er meerdere lagen nodig om je hele muur netjes af te werken. Wil je dus op het meest nauwkeurige bedrag uitkomen? Meet dan de vierkante meters op en vermenigvuldig dit met twee of drie, afhankelijk van de hoeveelheid lagen die je nodig hebt.

Over tegels stucen: tips

Wil je gaan stucen over je tegels? Deze tips maken het makkelijker en zorgen voor het beste resultaat.

 • Controleer altijd de kwaliteit van de tegels. Zijn het oude tegels die makkelijk afbrokkelen? Dan is het beter om ze te verwijderen voor het stucen.
 • Doe het juiste voorwerk. Ontvet de tegels goed en ruw ze eventueel wat op met schuurpapier. Zo hecht het stucwerk beter aan de tegels.
 • Ga je het stucwerk uitbesteden aan een stukadoor? Laat dan meteen alle andere ruimtes doen die gestuct moeten worden. Dit is uiteindelijk goedkoper dan steeds opnieuw een stukadoor inhuren.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Kun je over tegels heen stucen?

Ja, dat kan. Met de juiste voorbereiding is het sneller en goedkoper om over tegels te stucen. Laat dit bij voorkeur door een stukadoor doen voor het mooiste resultaat. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes van stukadoren aan voor een nauwkeurige prijsindicatie.

Wat kost stucen over tegels?

De kosten van stucen over tegels zijn afhankelijk van de afwerking die je kiest. Houd rekening met € 15 tot € 200 per m². Sierpleister is de goedkoopste optie, terwijl tadelakt juist de duurste afwerking is.

Kan betonstuc over tegels?

Ja, ook betonstuc is geschikt om over je tegels aan te brengen. Hier is wel altijd een egaliserende laag voor nodig. Je moet dus minstens twee lagen aanbrengen, waardoor deze optie duurder is dan gewoon pleisterwerk.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden