Vergelijk stucadoor offertes
Vind dé stucadoor voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Stucwerk Stucwerk schuren

Stucwerk schuren

Met een gestucte muur heb je alle vrijheid om de muur te gaan schilderen of behangen, maar dan moet je het stucwerk wel schuren. Hoe gaat dat in zijn werk en welke materialen heb je nodig? Wij beantwoorden je vragen en vertellen je wat het kost om een vakspecialist in te huren om een muur te schuren na het stucen.

Waarom stucwerk schuren?

Je zou verwachten dat een gestucte muur helemaal af is, dus waarom zou je hem nog schuren? Stucwerk is nooit helemaal egaal. Dat komt deels door de korrels die in het pleisterwerk zitten, maar ook door vuil dat zich aan het natte stucwerk hecht. Dit zie je in eerste instantie niet, maar dat verandert wanneer je gaat schilderen of behangen. Plotseling is iedere oneffenheid zichtbaar, waardoor het eindresultaat minder mooi is. Daarom is het altijd slim om een gestucte muur te schuren, zelfs wanneer je denkt dat dit niet nodig is.

Stucwerk schuren

Stucwerk schuren: stappenplan

Een muur schuren na het stucen is niet moeilijk, maar je moet wel weten waar je moet beginnen. Volg dit stappenplan voor het mooiste resultaat.

Stap 1: Bescherming

Bescherm jezelf en de rest van de ruimte door een paar voorzorgsmaatregelen te nemen. Draag bijvoorbeeld een masker tegen het stof. Bedek de vloer met plastic en plak eventueel een deel van de ruimte af om dwarrelend stof tegen te houden.

Stap 2: Stofvrij maken en repareren

Voordat je begint met schuren is het belangrijk om de muur nog even goed schoon te maken. Stof de muur af en steek grote oneffenheden af met een plamuurmes. Zitten er scheuren in het stucwerk? Dicht deze dan eerst.

Stap 3: Schuren

Nu is het tijd om het stucwerk te schuren. Of je dit nu met de hand doet of een schuurmachine gebruikt: begin eerst met schuurpapier met een korrel van 180. Werk in nette banen, van boven naar onder of van links naar rechts. Heb je de hele muur gehad? Dan herhaal je deze stap, maar dan met schuurpapier met een korrel van 220.

Stap 4: Reinigen

Je bent klaar met het stucwerk schuren, maar vergeet het reinigen niet. Maak de muur stofvrij met een zachte borstel. Vervolgens neem je een vochtige doek waarmee je de muur afdoet. Laat de muur goed drogen voordat je gaat schilderen of behangen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Waarmee kun je een gestucte muur schuren?

Je hebt twee opties wanneer je een gestucte muur gaat schuren.

Optie 1: handmatig

De eerste is door het stucwerk met de hand te schuren. Je neemt dan schuurpapier met de juiste korrel (180 en 220) en wrijft deze in ronddraaiende bewegingen over de muur. Het nadeel van deze methode is dat het heel arbeidsintensief is. Je bent lang bezig én het is zwaar werk. Bovendien is het lastig om constant gelijke druk uit te oefenen. Zo ontstaan er misschien oneffenheden.

Optie 2: een schuurmachine

Wil je het mooiste resultaat krijgen? Schuur een gestucte muur dan met een schuurmachine. Deze doet het zware werk voor je en zorgt voor gelijkmatige druk. Neem een schuurmachine met een lange steel, zodat je ook bij lastig bereikbare stukjes komt. De machine zuigt al het vrijkomende stof meteen op, zodat je achteraf niet meer uitgebreid hoeft schoon te maken. Bovendien werkt een schuurmachine een stuk sneller.

Gestucte muur schuren: waar moet je op letten?

Er zijn een paar dingen waar je op wilt letten wanneer je stucwerk gaat schuren. Dit zijn de belangrijkste tips:

  • Zorg ervoor dat het stucwerk helemaal droog is. Gebruik eventueel een vochtmeter om dit te checken.
  • Werk in banen. Zo weet je zeker dat je alle stukken van de muur schuurt en nergens te lang blijft hangen. Dit zorgt voor een egaal eindresultaat.
  • Houd rekening met het soort stucwerk. Is de muur gestuct met spachtelputz? Dan is deze bedekt in erg grove korrels. Deze maken je schuurpapier in een mum van tijd kapot. Bij dit stucwerk is het dus belangrijk om de grove korrels eerst af te steken voordat je gaat schuren.

Zelf je muur schuren na stucen of uitbesteden?

Stucwerk schuren is een project dat je zelf kunt uitvoeren. Ga je voor het eerst een schuurmachine gebruiken? Zorg er dan wel voor dat je even oefent met de machine. Doe dat op een stukje muur dat minder opvalt, bijvoorbeeld omdat je er meubilair tegenaan gaat zetten. Bespaar bovendien niet op het juiste gereedschap. Een goede schuurmachine en het juiste schuurpapier zorgen voor de mooiste afwerking.

Huur je een stukadoor in om je muren te stucen en houd je van gemak? Dan is het net zo makkelijk om de stukadoor ook het stucwerk te laten schuren. Vakspecialisten zijn vaak sneller en werken netter. Ze hebben bovendien meer ervaring, waardoor een strak eindresultaat gegarandeerd is. Je betaalt hier wel extra voor, maar het bespaart je ook veel tijd en moeite.

Wat kost een muur schuren na stucwerk?

Als je jouw gestucte muur wilt laten schuren door een vakspecialist dan betaal je gemiddeld € 18 per m², afhankelijk van het oppervlak. Bekijk de gemiddelde kosten van stucwerk schuren hieronder. Lees meer over de prijs van stucwerk per m2.

WerkzaamhedenGemiddelde prijzen
Muur schuren€ 15 - € 20 per m²
Plafond schuren€ 17 - € 22 per m²
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Waarmee schuur je stucwerk?

Stucwerk schuren kan zowel met de hand als met een schuurmachine. In beide gevallen gebruik je schuurpapier om het stucwerk egaal te maken.

Kun je stucwerk glad schuren?

Ja, dat kan. Met het juiste gereedschap is het zelfs mogelijk om erg grof stucwerk een gladde finish te geven.

Welke korrel schuurpapier voor stucwerk?

Stucwerk schuren doe je altijd eerst met een korrel van 180. Vervolgens neem je schuurpapier met een korrel van 220 voor de puntjes op de i.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden