Vergelijk stucadoor offertes
Vind dé stucadoor voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Stucwerk Wat is pleisterwerk?

Wat is pleisterwerk?

Op deze pagina staat de vraag “Wat is pleisterwerk?” centraal. Je leest niet alleen over wat pleisterwerk precies is, maar ook over de redenen waarom je het aanbrengt en de voordelen van pleisteren. Veel mensen overwegen namelijk om pleister aan te laten brengen in hun woning. Dus, wil ook jij alles weten over pleisterwerk? Lees dan snel verder!

Wat is pleisterwerk?

Als antwoord op de vraag “Wat is pleisterwerk?” is het goed om te weten dat in het dagelijks taalgebruik de begrippen stucwerk en pleisterwerk door elkaar gebruikt worden. Dit is ook niet vreemd, in de praktijk is pleisteren en stucen vaak nagenoeg hetzelfde. Een belangrijk verschil is echter dat bij pleisterwerk een andere mortel wordt gebruikt dan bij stucwerk. Pleisterwerk wordt vaak ook wel glad stucwerk genoemd, dit vanwege de strakke afwerking.

Het materiaal

Terug naar de vraag “Wat is pleisterwerk?”. Pleisteren is het aanbrengen van een laag mortel op een plafond of muur. Dit kan zowel de binnen- als de buitenkant van een muur zijn. Deze laag mortel is minimaal enkele millimeters dik, maar kan ook enkele centimeters dik zijn. De dikte van de laag pleister is vaak afhankelijk van de ondergrond: als deze zeer beschadigd of zeer oneffen is dan is een dikkere laag pleister nodig. De mortel die aangebracht wordt bestaat uit kalk of gips met water, maar soms worden ook andere materialen zoals zand vermengd door de mortel.

Maar wat als er na verloop van tijd toch beschadigingen optreden? Dan kun je het pleisterwerk eenvoudig zelf herstellen.

Welke soorten zijn er?

Pleisteren is een overkoepelende benaming voor een aantal verschillende soorten stucwerk. Bekijk ze hieronder:

  • Behangklaar stucwerk: hierbij wordt de muur strak genoeg opgeleverd om te behangen;
  • Sausklaar stucwerk: is een soort afwerking waarbij de muur heel egaal wordt opgeleverd, zodat er goed overheen geschilderd kan worden.
  • Sierpleister: hierbij is het niet meer nodig om de muur te behangen of te schilderen, omdat sierpleister de afwerkingslaag is. Lees meer over sierpleister aanbrengen.
  • Raapwerk: is een manier van pleisteren om grove ondergronden strak af te werken. Daarom wordt dit vaak enkele centimeters dik aangebracht.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Pleisterwerk

Wat kost pleisterwerk?

De kosten van pleister hangen af van het soort pleisterwerk dat je kiest. De prijzen liggen ongeveer tussen de € 10 en € 30 per m2. Zo is raapwerk relatief duur vanwege de dikke laag pleister en worden de kosten van sierpleister met name gevormd door de arbeidskosten van de pleisteraar door de mate van afwerking. In deze tabel zijn indicatief de kosten van pleister opgenomen per m2:

Soort pleisterwerkGemiddelde prijzen per m² (incl. btw, materiaal- en arbeidskosten)
Behangklaar stucwerk€ 15 - € 20
Sausklaar stucwerk€ 15 - € 25
Sierpleister€ 15 - € 25
Raapwerk€ 15 - € 30

Wat zijn de voordelen van pleisteren?

Pleister heeft een groot aantal voordelen. De belangrijkste zijn:

  • Strakke afwerking: pleisterwerk zorgt voor een strakke afwerking van je muren en plafonds. Je kijkt niet tegen oneffenheden en beschadigingen aan. Strakke muren zijn optisch het mooiste. Door het aanbrengen van pleister worden wanden ook nog eens stabieler.
  • Verminderen porositeit: veel muren zijn poreus. Een poreuze muur zuigt veel vocht op en is mogelijk ook kwetsbaar voor beschadigingen. Door een laag pleister aan te brengen wordt deze porositeit verminderd. Dit maakt dat het makkelijker is om een muur te schilderen en dat je daarbij ook nog eens een mooier eindresultaat krijgt.
  • Brandveilig: pleister is een materiaal dat niet brandbaar is. Het materiaal werkt dan ook brandvertragend in je woning.
  • Akoestiek: laat je de binnenkanten van de muren in je woning pleisteren, dan heeft dit een positief effect op de akoestiek in je woning. Dit geldt zeker voor nieuwbouwwoningen. Pleisterwerk voorkomt dat er een galm in je woning aanwezig is.
  • Isolerende werking: een goede isolatie zorgt voor een lagere energierekening en een hoger wooncomfort. De isolerende werking van pleister is niet te vergelijken met die van isolatiematerialen zoals glaswol, desalniettemin draagt het aanbrengen van pleister wel degelijk zijn steentje bij aan de isolatie van je woning.

Waar wordt pleisterwerk toegepast?

Pleisteren wordt om een aantal redenen gedaan. De belangrijkste reden van pleisteren is het geven van een strakke en moderne uitstraling aan muren en plafonds. Pleisteren wordt dan ook in elk denkbaar gebouw gedaan. Het gebeurt in nieuwbouwwoningen, waarbij de muren gereed gemaakt worden om behang of verf op aan te brengen.

Pleisteren wordt echter ook in oude gebouwen gedaan. In kerken is massaal pleister aangebracht om oude afbeeldingen te verhullen. In Franse boerderijen wordt pleister aangebracht aan de buitenzijde van de woning om de woning te renoveren en een nieuwe uitstraling te geven. Oftewel, pleister wordt al eeuwen gebruikt bij de renovatie van woningen en andere gebouwen om deze een nieuwe uitstraling te geven. Dit vanwege de vele voordelen van pleister.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat valt onder pleisterwerk?

Pleister is een laag mortel die bestaat uit kalk of gips dat vermengd is met water. Soms wordt er ook zand door vermengd. De pleister kan worden aangebracht op plafonds en gewelven, maar ook op de binnen- en buitenzijde van muren.

Wat is het verschil tussen stucwerk en pleisterwerk?

Pleisteren en stucen is niet exact hetzelfde, al is het wel zeer vergelijkbaar. Pleisteren wordt vaak als vorm van stucen aangemerkt. Het verschil tussen stuc en pleister heeft dan ook geen betrekking op de techniek van aanbrengen maar op de gebruikte mortel. Een andere benaming voor pleisteren is glad stucen.

Hoeveel kost pleisterwerk per m²?

De kosten van pleister hangen met name af van de wijze waarop het pleister wordt aangebracht. Hierbij geldt dat raapwerk en sierpleister in zijn algemeenheid de meeste kosten per m² en behangklaar pleister het goedkoopst is. De kosten van behangklaar pleister beginnen in zijn algemeenheid bij € 8 per m².

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden