Vergelijk stucadoor offertes
Vind dé stucadoor voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Stucwerk Tadelakt badkamer

Tadelakt badkamer

Je droomt van een badkamer met een rustiek uiterlijk. Dan ligt een tadelakt badkamer voor de hand. Deze prachtige techniek laat je badkamer meteen stralen en is ook nog eens helemaal natuurlijk. Maar wat kost het precies en heeft een tadelakt badkamer nadelen waar je rekening mee wilt houden? Je ontdekt het hier.

Wat is tadelakt?

Tadelakt is een oorspronkelijk Marokkaans materiaal. Het bestaat uit een mix van pleister, marmerpoeder en water. De techniek werd meer dan duizend jaar geleden ontwikkeld door de Berbers in Marokko, die het materiaal vooral gebruikten voor het stucen van badhuizen.

Tegenwoordig zie je tadelakt nog steeds terug in vochtige ruimtes. Zo is een tadelakt badkamer helemaal in.

Tadelakt badkamer

Wat kost een tadelakt badkamer?

Heb je interesse in een tadelakt badkamer? De kosten liggen ongeveer tussen de € 140 en € 200 per m2 voor het aanbrengen van tadelakt. Daarnaast zijn er nog extra opties. Zo is het mogelijk om voor schuurwerk te kiezen. Hierbij creëert de stukadoor een mooi schaduweffect in de stuclaag. Raapwerk zorgt ervoor dat de ondergrond egaal is, waardoor de tadelakt zich beter hecht.

Soorten werkzaamhedenGemiddelde prijzen (incl. btw, arbeid en materiaal)
Schuren€ 15 - € 25 per m²
Raapwerk aanbrengen€ 15 - € 30 per m²
Tadelakt aanbrengen€ 140 - € 200 per m²
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

De voordelen van tadelakt in de badkamer

Overweeg je om een tadelakt badkamer te laten maken? Dat is niet gek, want dit materiaal biedt allerlei voordelen:

 • Rustieke en warme uitstraling;
 • Moderne en trendy matglans look;
 • Duurzame en natuurlijke materialen;
 • Goed bestand tegen water;
 • Keuze uit allerlei verschillende kleuren.

De nadelen van tadelakt in de badkamer

Heeft een tadelakt badkamer nadelen? Ja, er kleven ook wat minpunten aan dit materiaal. Het is dus goed om te weten waar je aan begint wanneer je voor een tadelakt badkamer kiest. Dit zijn de bekendste tadelakt badkamer nadelen:

 • De prijs: het aanbrengen van tadelakt kost meer tijd en is dus ook duurder dan normaal stucwerk of betegeling.
 • Het onderhoud: je wilt een tadelakt badkamer iedere twee maanden opnieuw inzepen om het materiaal tegen vocht te beschermen.
 • Alleen mogelijk op een effen ondergrond: kapot tegelwerk moet je dus verwijderen en de ondergrond egaliseren.

Hoe wordt tadelakt in de badkamer aangebracht?

Het aanbrengen van tadelakt in de badkamer wordt over het algemeen in drie stappen gedaan. Bekijk ze hieronder:

 1. Aanbrengen: tadelakt wordt net als ander stucwerk aangebracht met een spaan. De stukadoor gebruikt deze spaan om een egale laag op de muur te creëren. Het is gebruikelijk om minstens twee lagen aan te brengen.
 2. Polijsten: na de tweede laag gebruikt de stukadoor een edelsteen om het materiaal te polijsten. Dit zorgt voor een gladde finish.
 3. Inzepen: een speciale zeep op basis van olijfolie zorgt voor een beschermende laag over de tadelakt. Dit maakt het materiaal meteen waterdicht, waardoor je het met een gerust hart in de badkamer gebruikt.

Zijn er verschillende soorten tadelakt?

Traditionele tadelakt bestaat altijd uit een mix van pleister, marmerpoeder en water. Door dit mengsel te polijsten met een edelsteen ontstaat er een prachtige finish. Dit is alleen een duur en tijdrovend proces. Daarom kiezen sommige stukadoors ervoor om met polyurethaan te werken.

Dit is aanzienlijk goedkoper én sneller, maar de uitstraling van de tadelakt is ook minder indrukwekkend. Vind je dus een vakspecialist die bijzonder goedkoop tadelakt stucwerk aanbiedt? Houd er dan rekening mee dat diegene dan met polyurethaan werkt en geen traditionele methode gebruikt.

Kun je zelf tadelakt aanbrengen?

Het aanbrengen van tadelakt is erg tijdrovend. Daarom betaal je relatief veel arbeidskosten voor dit type stucwerk. Het ligt misschien voor de hand om het stucwerk zelf uit te voeren, maar is dat wel verstandig?

Tadelakt vraagt om het oog en de ervaring van een vakspecialist. Het is zwaar om het materiaal aan te brengen. Werk je niet snel genoeg? Dan ontstaan er makkelijk oneffenheden. Daarom is het vrijwel altijd beter om tadelakt door een ervaren stukadoor aan te laten brengen.

Tips voor tadelakt badkamers

Heb je interesse in een tadelakt badkamer, maar zoek je ook naar manieren om te besparen? Wij geven je de belangrijkste tips.

 • Wacht bij nieuwbouwhuizen twee jaar voordat je tadelakt laat aanbrengen. Je betaalt dan 6% btw in plaats van 21%. Bij oudere huizen betaal je altijd dit lagere tarief.
 • Egaliseer zelf de ondergrond. Het egaliseren van een grovere muur is niet moeilijk en bespaart je veel extra arbeidsuren.
 • Laat meteen meerdere ruimtes stucen. Tadelakt is niet alleen geschikt voor de badkamer, maar ook voor de keuken. Het is meestal goedkoper om direct één groot project uit te laten voeren dan om de paar jaar een klein project.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Is tadelakt waterdicht?

Ja, tadelakt is een waterafstotend materiaal. Dat komt voornamelijk door de zeep waarmee het pleisterwerk behandeld is. Een tadelakt badkamer is dus een uitstekende keuze, want het materiaal kan goed tegen water.

Hoe onderhoud je tadelakt?

Zolang je de juiste producten gebruikt, is het onderhouden van tadelakt niet lastig. Het enige wat je hoeft te doen is het materiaal om de twee maanden inzepen met speciale zeep op olijfbasis. Gebruik geen zure producten of chloor om de muur te reinigen, want dit beschadigt het materiaal. Meer dan water en zeep heb je niet nodig.

Welke ondergrond heb je nodig voor tadelakt?

Het is belangrijk om een egale ondergrond te gebruiken voor tadelakt. Je kunt wel kiezen uit verschillende soorten ondergronden, zoals: cement, beton, mortel, tegels met primer, gipsplaten en bakstenen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden