Vind de beste stucadoor voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Stucwerk Stucwerk kosten

Stucwerk kosten

Minimale kosten
€ 300
Gemiddelde kosten
€ 1.500
Maximale kosten
€ 5.300
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 1.230 - € 1.770

Stucwerk geeft ruwe wanden en plafonds in je woning een mooie gladde afwerking. Mooi afgewerkte muren zorgen voor de perfecte basis voor elke interieurstijl. Ook voor de buitengevel is stucwerk geschikt. Ben je benieuwd naar de stucwerk kosten, waaronder de kosten van stucen per m2? Alle informatie vind je in dit artikel.

Wat kost stucwerk?

De kosten voor stucwerk variëren van gemiddeld € 10 per m2 tot € 30 per m2 voor binnenstucwerk, met iets hogere kosten voor buitenmuren stucen. De hoogte van de stucwerk kosten is afhankelijk van het type stucwerk dat je kiest en wat je laat stucen: muur of plafond.

Bekijk in onderstaande tabel een indicatie van de kosten van stucen per m2, per type stucwerk.

DienstGemiddelde prijzen per m2
Spackspuitwerk€ 10 – € 15
Behang- of sausklaar stucen€ 12 – € 20
Sierpleister€ 15 – € 25
Plafond stucen€ 15 – € 30

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

stucwerk kosten

Welk type stucwerk wil je laten aanbrengen?

Er zijn veel verschillende soorten stucwerk mogelijk. We lichten de 3 meest gekozen varianten toe:

Spackspuitwerk

De meest voordelige manier van stucwerk is spackspuitwerk. Dit komt doordat spackspuitwerk machinaal op de muur wordt gespoten. De prijzen variëren van € 10 tot € 15 per m2.

Spackspuitwerk komt standaard in wit, maar je kan ook voor een andere kleur kiezen. Kies je voor kleur, dan is het mogelijk om de kleur tijdens het spackspuiten te laten aanbrengen. Zo hoeft de muur niet naderhand nog geverfd te worden. Bovendien is de muur hierdoor door-en-door gekleurd is waardoor eventuele beschadigingen minder opvallen. Stukadoors hanteren een kleurtoeslag van gemiddeld € 2 per m2.

Behangklaar en sausklaar stucwerk

Sausklaar stucwerk is een afwerking waarbij het stucwerk helemaal glad en egaal wordt opgeleverd, zodat het geschikt is om te schilderen. Behangklaar stucwerk is een manier van stucen waarbij de muur grover wordt gestuct, zodat de muur geschikt is om te behangen of om sierpleister overheen te stucen. Een behangklaar gestucte muur is niet geschikt om te schilderen omdat de muur te ruw is, waardoor de verf niet goed hecht. De kosten van dit type stucwerk variëren van € 12 tot € 20 per m2.

Sierpleister

Sierpleister is een populaire manier van stucen, omdat het een bijzondere structuur aan je muur geeft. Sierpleister is stucwerk op basis van kunststof waardoor het stootvast en weerbestendig is, en is daardoor voor zowel binnen als buiten geschikt.

Er zijn verschillende soorten sierpleister te onderscheiden. Het meest gekozen sierpleister van dit moment is spachtelputz, een sierpleister met een korrelstructuur van 1 mm tot 2,5 mm. Je bepaalt zelf of er een fijne of grove structuur ontstaat.

Een andere vorm van sierpleister is rustiekputz, dit wordt ook wel barokpleister genoemd. Rustiekputz heeft een korreldikte van 1,5 mm of 1,8 mm en toont kleine groefjes. Rustiekputz ligt daardoor tussen spachtelputz en granol in.

Granol is de meest grove sierpleister, omdat het diepe groeven heeft die variëren van 3 mm tot 4 mm.

Wat moet er gestuct worden?

De stucen prijs wordt mede bepaald door wat je wilt laten stucen. Gaat het om stucwerk buitenshuis of binnenshuis? Stucwerk voor buitenmuren moet bestand zijn tegen weersomstandigheden en is daardoor over het algemeen prijziger.

Als het gaat om stucwerk binnenshuis is er een verschil tussen het stucen van een plafond of een muur. Een plafond stucen is duurder dan het stucen van een wand omdat een plafond lastiger te bereiken is. Als een stukadoor lastige plekken, zoals plafonds of moeilijke hoekjes moet stucen, gaat voor die plekken de prijs van stucen per m2 omhoog.

stucen per m2

Prijsvoorbeelden

Spackspuitwerk
Heb je een ruimte die je niet heel vaak gebruikt, maar wil je wel dat die mooi gestuct is? Dan is spackspuitwerk een goede optie, dit is namelijk de voordeligste manier van stucen. Heb je een oppervlakte van 100 m2 dat je gestuct wilt hebben? Reken dan op een bedrag van gemiddeld € 1.200 voor het totale project.

Sausklaar stucen
Wil je mooie egale muren die geschikt zijn om te sausen of verven? Dan laat je sausklaar stucwerk aanbrengen. Voor een oppervlakte van 100 m2 betaal je dan gemiddeld € 1.800.

Sierpleister
Sierpleister geeft een bijzonder effect aan je muur door de korrelstructuur. Voor een oppervlakte van 100 m2 betaal je gemiddeld € 2.000.

Stucwerk uitbesteden aan een stukadoor, of zelf doen?

Als je wilt besparen op het stucwerk en je eraan zit te denken om het zelf te doen, is het belangrijk dat je rekening houdt met de volgende zaken:

  1. Stucen is minder eenvoudig dan dat het lijkt en voor goed stucwerk heb je ervaring en kwalitatieve materialen nodig. Als je een stukadoor inhuurt weet je zeker dat hij die kwalitatieve materialen heeft en over de juiste techniek beschikt.
  2. Als je geen ervaring hebt is stucen een tijdrovend project. Doordat je zonder ervaring minder snel en efficiënt werkt, droogt het stucwerk te snel op, waardoor de muur meer oneffenheden krijgt dan wanneer een stukadoor de muur in snel tempo stuukt.
  3. Waar je ook rekening mee moet houden is dat stucen fysiek zwaar werk is.

Wil je er zeker van zijn dat je kwaliteit krijgt, iets wat erg cruciaal is bij de muren van bijvoorbeeld je woonkamer waar je iedere dag tegenaan kijkt, schakel dan een stukadoor in.

Extra opties

Tot slot zijn er nog een aantal extra opties die wellicht gelden voor jouw stucwerk project.

DienstGemiddelde prijs, incl. btwWanneer?
Schuurwerk€ 15 – € 25 per m2Wil je een mooi schaduweffect op bijvoorbeeld je plafond, kies dan voor schuurwerk. De stukadoor werkt met een schuurspons waarmee hij in draaiende bewegingen een zanderig oppervlakte op het plafond aanbrengt.
Raapwerk€ 15 – € 30 per m2Heb je wanden of plafonds die te ruw zijn, laat dan een laag gipsmortel aanbrengen als basis voor andere vormen van stucwerk. Een raapwerk laag is tussen de 5 en 7 mm dik.
Starttarief€ 290 – € 320

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost een stukadoor per m2?

De arbeidskosten van een stukadoor liggen gemiddeld op € 40 tot € 60 per uur. Voor stucwerk betaal je, afhankelijk van het type stucwerk en welk oppervlakte gestuct moet worden, € 25 tot € 70 per m2. Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan.

Wat kost glad stucwerk per m2?

Glad stucwerk waarover je direct kunt sauzen kost gemiddeld € 10 tot € 20 per m2. Gaat het om een plafond stucen? Dan liggen deze kosten enkele euro’s per vierkante meter hoger.

Wat kost 100 m2 stucen?

De kosten van 100 m2 stucen verschillen per type stucwerk. Denk aan prijzen van € 10 tot € 15 per m2 voor spackspuitwerk tot € 15 tot € 30 per m2 voor het stucen van een plafond.

Homedeal bespaartips

Profiteer van een lager btw-tarief

Op het gehele stucwerk project geldt momenteel bij huizen ouder dan 2 jaar een verlaging van het btw-tarief: 9% in plaats van 21%. Dit verlaagde tarief geld voor stucen, maar ook het voorbereiden ervan en de gebruikte materialen.

Tijd is geld

Je bespaart de stukadoor tijd en daardoor jezelf geld door zelf al voorbereidende werkzaamheden te doen. Zet meubels aan de kant en plak vloeren en andere zaken alvast af. Ruim naderhand ook alles zelf op zodat je echt alleen voor het stucwerk betaald en niet voor de zaken die je zelf ook kan doen.

Laat alles in 1 keer doen

Als je van plan bent om meerdere ruimtes in je huis te laten stucen is het verstandig om dit in één keer te laten doen. Zo kun je tot een mooie totaalprijs komen.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden