Vergelijk stucadoor offertes
Vind dé stucadoor voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Stucwerk Wat kost stucen per m2?

Wat kost stucen per m2?

Minimale kosten
€ 300
Gemiddelde kosten
€ 1.500
Maximale kosten
€ 5.300
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 1.230 - € 1.770

“Wat kost stucen per m2?” Een veelgestelde vraag door iedereen die overweegt om te gaan stucen. Stucwerk geeft ruwe wanden en plafonds in je woning een mooie gladde afwerking. Mooi afgewerkte muren zorgen voor de perfecte basis voor elke interieurstijl. Ook voor de buitengevel is stucwerk geschikt. Ben je benieuwd naar de stucen prijs, waaronder de kosten van stucen per m2? Lees het hier.

Wat zijn de kosten van stucen per m2?

De kosten voor stucwerk variëren van gemiddeld € 10 per m² tot € 30 per m² voor binnenstucwerk, met iets hogere kosten voor buitenmuren stucen. De hoogte van de stucwerk kosten is afhankelijk van het type stucwerk dat je kiest en wat je laat stucen: muur of plafond.

Bekijk in onderstaande tabel een indicatie van de kosten van stucen per m2, per type stucwerk.

DienstGemiddelde prijzen per m2
Spackspuitwerk€ 8 – € 12
Behang- of sausklaar stucen€ 15 – € 25
Sierpleister€ 15 – € 25
Plafond stucen€ 15 – € 25
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Vakspecialist bezig met het stucen van een muur

Type stucwerk: wat kost stucen per m2?

Wanneer je overweegt om je huis te laten stucen zijn er verschillende soorten stucwerk mogelijk. Je vraagt je waarschijnlijk af: “wat kost stucen per m2 voor deze verschillende soorten?”. We lichten de 3 meest gekozen varianten toe en geven je een prijsindactie van de kosten van stucen per m2:

Spackspuitwerk

De meest voordelige manier van stucwerk is spackspuitwerk. Dit komt doordat spackspuitwerk machinaal op de muur wordt gespoten. De prijzen variëren van € 8 tot € 12 per m2.

Spackspuitwerk komt standaard in wit, maar je kan ook voor een andere kleur kiezen. Kies je voor kleur, dan is het mogelijk om de kleur tijdens het spackspuiten te laten aanbrengen. Zo hoeft de muur niet naderhand nog geverfd te worden. Bovendien is de muur hierdoor door-en-door gekleurd is waardoor eventuele beschadigingen minder opvallen. Stukadoors hanteren een kleurtoeslag van gemiddeld € 2 per m2.

Behangklaar en sausklaar stucwerk

Sausklaar stucwerk is een afwerking waarbij het stucwerk helemaal glad en egaal wordt opgeleverd, zodat het geschikt is om te schilderen. Behangklaar stucwerk is een manier van stucen waarbij de muur grover wordt gestuct, zodat de muur geschikt is om te behangen of om sierpleister overheen te stucen. Een behangklaar gestucte muur is niet geschikt om te schilderen omdat de muur te ruw is, waardoor de verf niet goed hecht.

Wat kost stucen per m2 als je kiest voor behangklaar of sausklaar stucwerk? De kosten van dit type stucwerk variëren van € 15 tot € 25 per m2.

Sierpleister

Sierpleister is een populaire manier van stucen, omdat het een bijzondere structuur aan je muur geeft. Sierpleister is stucwerk op basis van kunststof waardoor het stootvast en weerbestendig is, en is daardoor voor zowel binnen als buiten geschikt.

Er zijn verschillende soorten sierpleister te onderscheiden. Het meest gekozen sierpleister van dit moment is spachtelputz, een sierpleister met een korrelstructuur van 1 mm tot 2,5 mm. Je bepaalt zelf of er een fijne of grove structuur ontstaat.

Een andere vorm van sierpleister is rustiekputz, dit wordt ook wel barokpleister genoemd. Rustiekputz heeft een korreldikte van 1,5 mm of 1,8 mm en toont kleine groefjes. Rustiekputz ligt daardoor tussen spachtelputz en granol in.

Granol is de meest grove sierpleister, omdat het diepe groeven heeft die variëren van 3 mm tot 4 mm.

Ben je benieuwd wat stucen kost per m2 als je kiest voor sierpleister? Gemiddeld gezien ligt de stucen prijs tussen de € 15 en € 25 per m2.

Soort ruimte: wat kost stucen per m2?

Wat stucen kost per m2 wordt mede bepaald door wat je wilt laten stucen. Bekijk hieronder de stucen prijs van stucwerk buitenshuis en het stucen van een plafond.

Wat kost stucen per m2 buitenshuis?

Gaat het om stucwerk buitenshuis of binnenshuis? Stucwerk voor buitenmuren moet bestand zijn tegen weersomstandigheden en is daardoor over het algemeen prijziger. Gemiddeld gezien liggen de prijzen tussen de € 20 en € 30 per m2.

Wat kost stucen per m2 voor een plafond?

Als het gaat om stucwerk binnenshuis is er een verschil tussen het stucen van een plafond of een muur. Een plafond stucen is duurder dan het stucen van een wand omdat een plafond lastiger te bereiken is. Bovendien is de afwerking van een plafond vaak complexer vanwege de aanwezigheid van verlichting of ornamenten, wat extra tijd en precisie vereist. Als een stukadoor lastige plekken, zoals plafonds of moeilijke hoekjes moet stucen, gaat voor die plekken de prijs van stucen per m2 ongeveer met € 5 per m2 omhoog.

Wat kost stucen per m2 voor muren?

Het stuken van muren is over het algemeen goedkoper dan het stuken van een plafond. Dit komt doordat het minder fysiek zwaard en tijdrovend is dan het stuken van een plafond, wat leidt tot minder arbeidskosten.

gestucte buitenmuur met een boom ervoor

Prijsvoorbeelden

Eerder heb je al antwoord gekregen op de vraag: “wat kost stucen per m2?”. De totale stucen prijs kan variëren afhankelijk van het aantal m2. Bekijk hieronder een aantal prijsvoorbeelden van veelvoorkomende projecten.

Spackspuitwerk

Heb je een ruimte die je niet heel vaak gebruikt, maar wil je wel dat die mooi gestuct is? Dan is spackspuitwerk een goede optie, dit is namelijk de voordeligste manier van stucen. Bij een oppervlakte van 100 m2 kun je rekenenen op een bedrag van ongeveer € 1.200 voor het totale project.

Sausklaar stucen

Wil je mooie egale muren die geschikt zijn om te sausen of verven? Dan laat je sausklaar stucwerk aanbrengen. Voor een oppervlakte van 100 m2 betaal je dan gemiddeld € 1.800.

Sierpleister

Sierpleister geeft een bijzonder effect aan je muur door de korrelstructuur. “Wat kost stucen per m2 als je kiest voor sierpleister?” Voor een oppervlakte van 100 m2 betaal je gemiddeld € 2.000.

Extra opties

Tot slot zijn er nog een aantal extra opties die wellicht gelden voor jouw stucwerk project.

DienstGemiddelde prijs, incl. btwWanneer?
Schuurwerk€ 15 – € 25 per m2Wil je een mooi schaduweffect op bijvoorbeeld je plafond, kies dan voor schuurwerk. De stukadoor werkt met een schuurspons waarmee hij in draaiende bewegingen een zanderig oppervlakte op het plafond aanbrengt.
Raapwerk€ 15 – € 30 per m2Heb je wanden of plafonds die te ruw zijn, laat dan een laag gipsmortel aanbrengen als basis voor andere vormen van stucwerk. Een raapwerk laag is tussen de 5 en 7 mm dik.
Starttarief€ 290 – € 320

Waarom zoveel verschil in prijzen van stucwerk?

Het verschil in prijzen van stucwerk kan worden toegeschreven aan een verscheidenheid aan factoren. Deze factoren kunnen de uiteindelijke kosten van het stucwerk aanzienlijk beïnvloeden, afhankelijk van de specifieke vereisten van het project, de keuzes van de huiseigenaar, en de complexiteit van het werk. Hier zijn enkele van de belangrijkste redenen voor de variatie in stucwerkprijzen:

 1. Type stucwerk: Zoals eerder genoemd, varieert de prijs afhankelijk van het soort stucwerk dat wordt gekozen. Basis stucwerk zoals behangklaar stucwerk is goedkoper dan meer gespecialiseerde afwerkingen zoals sausklaar stucwerk of sierpleisters. Elke afwerking vereist een andere techniek en hoeveelheid materiaal, wat de kosten beïnvloedt.
 2. Voorbereiding van de ondergrond: De staat van de ondergrond kan aanzienlijk bijdragen aan de kosten. Muren die veel voorbereidend werk nodig hebben, zoals het repareren van scheuren, het verwijderen van oud stucwerk of het egaliseren van onregelmatigheden, zullen de arbeidskosten verhogen.
 3. Complexiteit van het werk: De moeilijkheidsgraad en toegankelijkheid van de te stuken oppervlakken kunnen ook de prijs beïnvloeden. Hoge plafonds, smalle ruimtes of het vereisen van speciale afwerkingen rondom raamkozijnen of deuren kunnen het werk ingewikkelder en tijdrovender maken.
 4. Grootte van het project: De totale oppervlakte die gestuct moet worden speelt een grote rol. Hoewel grotere projecten meer kosten in absolute zin, kan de prijs per vierkante meter dalen bij grotere oppervlaktes vanwege efficiëntie in arbeid en materiaalgebruik.
 5. Regio: Afhankelijk van waar je woont, kunnen de arbeidskosten variëren. In sommige regio’s of landen zijn de arbeidskosten hoger, wat direct invloed heeft op de prijs van stucwerk.
 6. Materiaalkosten: De prijs van het stucmateriaal kan variëren afhankelijk van de kwaliteit en het type. Speciale toevoegingen of milieuvriendelijke materialen kunnen de kosten bijvoorbeeld verhogen.
 7. Ervaring en specialisatie van de stukadoor: Vakmensen met veel ervaring of een bijzondere specialisatie kunnen hogere tarieven vragen. Hun expertise kan echter ook zorgen voor een betere afwerking en duurzaamheid, wat op lange termijn kostenbesparend kan zijn.
 8. Seizoen: In bepaalde seizoenen kan er meer vraag zijn naar stucwerk, wat de prijzen kan opdrijven. Tijdens de lente of zomer bijvoorbeeld, wanneer veel renovatieprojecten plaatsvinden, kunnen de prijzen hoger liggen.

Stucwerk uitbesteden aan een stukadoor, of zelf doen?

Als je wilt besparen op het stucwerk en je eraan zit te denken om het zelf te doen, is het belangrijk dat je rekening houdt met de volgende zaken:

 1. Stucen is minder eenvoudig dan dat het lijkt en voor goed stucwerk heb je ervaring en kwalitatieve materialen nodig. Als je een stukadoor inhuurt weet je zeker dat hij die kwalitatieve materialen heeft en over de juiste techniek beschikt.
 2. Als je geen ervaring hebt is stucen een tijdrovend project. Doordat je zonder ervaring minder snel en efficiënt werkt, droogt het stucwerk te snel op, waardoor de muur meer oneffenheden krijgt dan wanneer een stukadoor de muur in snel tempo stuukt.
 3. Waar je ook rekening mee moet houden is dat stucen fysiek zwaar werk is.

Wil je er zeker van zijn dat je kwaliteit krijgt, iets wat erg cruciaal is bij de muren van bijvoorbeeld je woonkamer waar je iedere dag tegenaan kijkt, schakel dan een stukadoor in.

Vergelijk stukadoor offertes

Om een goed beeld te krijgen van de kosten van stucen voor jouw situatie is het een goed idee om verschillende offertes met elkaar te vergelijken. Zo krijg je een goed beeld van de kosten en mogelijkheden en kies je de beste vakspecialist uit. Via Homedeal vergelijk je gratis en vrijblijvend stukadoors bij jou in de buurt. Vraag direct offertes aan.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost een stukadoor per m2?

De arbeidskosten van een stukadoor liggen gemiddeld op € 35 tot € 50 per uur. Voor stucwerk betaal je, afhankelijk van het type stucwerk en welk oppervlakte gestuct moet worden, € 25 tot € 70 per m2. Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan.

Wat kost glad stucwerk per m2?

Glad stucwerk waarover je direct kunt sauzen kost gemiddeld € 10 tot € 20 per m2. Gaat het om een plafond stucen? Dan liggen deze kosten enkele euro’s per vierkante meter hoger.

Wat kost 100 m2 stucen?

De kosten van 100 m2 stucen verschillen per type stucwerk. Denk aan prijzen van € 8 tot € 12 per m2 voor spackspuitwerk en € 15 tot € 25 per m2 voor het stucen van een plafond.

Homedeal bespaartips

Profiteer van een lager btw-tarief

Op het gehele stucwerk project geldt momenteel bij huizen ouder dan 2 jaar een verlaging van het btw-tarief: 9% in plaats van 21%. Dit verlaagde tarief geld voor stucen, maar ook het voorbereiden ervan en de gebruikte materialen.

Tijd is geld

Je bespaart de stukadoor tijd en daardoor jezelf geld door zelf al voorbereidende werkzaamheden te doen. Zet meubels aan de kant en plak vloeren en andere zaken alvast af. Ruim naderhand ook alles zelf op zodat je echt alleen voor het stucwerk betaald en niet voor de zaken die je zelf ook kan doen.

Laat alles in 1 keer doen

Als je van plan bent om meerdere ruimtes in je huis te laten stucen is het verstandig om dit in één keer te laten doen. Zo kun je tot een mooie totaalprijs komen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden