Vergelijk stucadoor offertes
Vind dé stucadoor voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Stucwerk Stucwerk repareren

Stucwerk repareren

Minimale kosten
€ 250
Gemiddelde kosten
€ 699
Maximale kosten
€ 1.500
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 570 - € 830

Wil jij je stucwerk repareren? Elke stukadoor kan je vertellen dat stucwerk na verloop van tijd verkleurd, vervuild en dat er scheuren gaan ontstaan door zettingen. Scheuren in stucwerk repareren is mogelijk zodat je niet meer tegen de scheur aan hoeft te kijken. Meer weten over professionele stucwerk reparatie en de bijbehorende prijzen? Lees dan vooral verder.

Stucwerk repareren: methodes

Om scheuren in je stucwerk te laten repareren wordt er gebruik gemaakt van verschillende methodes. Voor elk soort stucwerk is een andere methode nodig die hieronder wordt toegelicht:

 • Glad stucwerk: dit wordt gerepareerd met roodband. De stukadoor maakt de oppervlakte schoon en bewerkt het met een voorstrijkmiddel voor stucwerk zodat het nieuw aangebrachte gips goed hecht.
 • Schuurwerk: wordt meestal gerepareerd met geelband. Dit wordt op dezelfde manier aangebracht als bij glad stucwerk.
 • Terugkomende scheuren: worden vaak gerepareerd met glasvezelband. Op deze manier wordt het werken van muren en plafonds opgevangen zodat de kans klein is dat het stucwerk gaat scheuren. Bij de scheuren wordt gips geplaatst met de glasvezelband, daarna wordt eroverheen gestuct zodat er niets meer van te zien is.

Stappenplan: kleine scheuren in stucwerk zelf repareren

Met onderstaande stappenplannen kun je kleine scheuren in stucwerk zelf repareren.

 1. Inspectie: identificeer eerst de haarscheurtjes of oppervlaktescheuren die je wilt repareren.
 2. Voorbereiding: zorg dat het gebied rond de scheur schoon en stofvrij is.
 3. Materiaalkeuze: kies een geschikte reparatiemortel uit.
 4. Aanbrengen: Gebruik een plamuurmes om de reparatiemortel zorgvuldig in de scheur aan te brengen.
 5. Afwerking: strijk het oppervlak glad met het plamuurmes en laat het drogen.
 6. Schuren: gebruik schuurpapier om eventuele oneffenheden weg te werken.

Met deze stappen kun je kleine scheuren in je stucwerk zelf repareren en je muur weer als nieuw maken.

Stucwerk repareren
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Benodigdheden: scheuren in je stucwerk repareren

Voor het repareren van stucwerk heb je een aantal gereedschappen en materialen nodig. Bekijk hieronder wat de stukadoor gebruikt om stucwerk te repareren en wat je moet aanschaffen als je dit zelf wilt doen.

Gereedschappen om scheuren in je stucwerk te repareren

Om stucwerk effectief te repareren, heb je een aantal specifieke gereedschappen nodig:

 • Spatel: helpt je bij het aanbrengen van de reparatiemortel;
 • Plamuurmes: is ideaal voor het gladstrijken van het oppervlak;
 • Schuurpapier: komt van pas om eventuele oneffenheden weg te werken

Materialen

Naast gereedschap zijn er ook materialen die je nodig hebt voor het repareren van een scheur in stucwerk. De belangrijkste materialen zijn:

 • Reparatiemortel: wordt gebruikt om de scheur op te vullen en te zorgen voor een stevige hechting met het bestaande stucwerk;
 • Verf: kan vervolgens worden gebruikt om de gerepareerde plekken af te werken zodat ze naadloos opgaan in de rest van de muur;

Door te investeren in hoogwaardige materialen, zorg je ervoor dat je niet binnenkort weer dezelfde scheur in je stucwerk hoeft te repareren.

Oorzaken van scheuren

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van scheuren in je stucwerk. Bekijk hieronder de twee meest voorkomende:

Natuurlijke slijtage

Je hebt nu een idee van hoe je scheuren in stucwerk kunt repareren, maar het is ook belangrijk om te begrijpen waarom deze scheuren in de eerste plaats ontstaan. Een van de meest voorkomende oorzaken is natuurlijke slijtage. Na verloop van tijd kunnen muren en plafonds tekenen van slijtage vertonen door factoren zoals tijd en weersomstandigheden. Temperatuurschommelingen kunnen bijvoorbeeld leiden tot het uitzetten en krimpen van het materiaal, wat uiteindelijk tot scheurvorming kan leiden.

Het is dus volkomen normaal dat er na verloop van tijd kleine scheurtjes in je stucwerk verschijnen, maar het is belangrijk om deze tijdig te repareren om verdere schade te voorkomen.

Structurele problemen

Naast natuurlijke slijtage zijn er ook andere, meer ernstige oorzaken van scheuren in stucwerk. Structurele problemen kunnen een grote rol spelen. Dit kan variëren van problemen met de fundering tot slechte bouwmaterialen.

Bijvoorbeeld, als de fundering van je huis zich settelt of verschuift, kan dit leiden tot grote scheuren in je stucwerk. Ook het gebruik van inferieure bouwmaterialen kan de integriteit van je stucwerk aantasten.

Als je te maken hebt met dergelijke structurele problemen, is het cruciaal om niet alleen de scheur te repareren maar ook de onderliggende oorzaak aan te pakken.

Scheuren in stucwerk repareren

Hoe kun je stucwerk reparaties zoveel mogelijk voorkomen?

Nu je weet hoe je scheuren in stucwerk kunt repareren, is de volgende logische vraag: hoe kun je deze reparaties in de toekomst voorkomen? Er zijn verschillende preventieve maatregelen die je kunt nemen om de levensduur van je stucwerk te verlengen:

 • Versteviging laten aanbrengen: de vakspecialist doet dit door gaas aan te brengen dat ingebed wordt tussen twee lagen stucwerk. Op deze manier zal het gaas de lagen bij elkaar houden wanneer er spanning op het stucwerk komt te staan.
 • Regelmatige inspectie: Houd je muren en plafonds goed in de gaten om vroege tekenen van slijtage te herkennen.
 • Gebruik van kwaliteitsmaterialen: Als je zelf gaat stucen of stucwerk laat aanbrengen, zorg dan voor hoogwaardige materialen.
 • Goede ventilatie: Een goede luchtstroom kan vochtproblemen voorkomen, wat een veelvoorkomende oorzaak is van scheuren in stucwerk.
 • Onderhoud: Eenvoudige onderhoudstaken zoals het schoonmaken en opnieuw schilderen van je muren kunnen een groot verschil maken.
 • Professioneel advies: Overweeg een periodieke inspectie door een professionele stukadoor om potentiële problemen vroegtijdig te herkennen.

Zelf stucwerk repareren of door een stukadoor?

Een belangrijke beslissing die je moet nemen als je scheuren in stucwerk wilt repareren, is of je het zelf gaat doen of dat je een professionele stukadoor inschakelt. Er zijn verschillende voordelen aan het inschakelen van een vakspecialist:

 • Deskundigheid: Een professionele stukadoor heeft de kennis en ervaring om het werk correct en efficiënt uit te voeren.
 • Duurzaamheid: Professioneel uitgevoerd stucwerk is vaak duurzamer en kan toekomstige reparaties verminderen.
 • Tijdsbesparing: Hoewel je misschien wat geld kunt besparen door het zelf te doen, bespaart het inschakelen van een vakspecialist je veel tijd.
 • Garantie: Veel professionele stukadoors bieden een garantie op hun werk, wat extra gemoedsrust biedt.
 • Esthetische afwerking: Een vakspecialist kan zorgen voor een afwerking die naadloos aansluit bij de rest van je interieur.

Wat kost stucwerk repareren?

Wil je de scheuren in je stucwerk repareren? Gemiddeld gezien kost het inschakelen van een stukadoor € 45 per uur. Een stukadoor zoekt samen met jou naar de perfecte oplossing en beantwoord al jouw vragen. De kosten van stucwerk repareren zijn afhankelijk van de schade, of dit nu gaat om stucwerk binnenshuis of het stucwerk op de buitenmuren. Om je toch een indicatie te geven, zie je hieronder de prijzen van diverse soorten stucwerk.

Type stucwerkGemiddelde prijzen per m², incl. materiaal, arbeidskosten en btw
Spackspuitwerk€ 8 – € 12
Sausklaar stucen€ 11 – € 20
Behangklaar stucen€ 9 – € 18
Sierpleister€ 18 – € 22
Plafond stucen€ 15 – € 22
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Homedeal bespaartips

Laag btw-tarief

Voor woningen ouder dan 2 jaar geldt het lage btw-tarief van 6% op de reparatie van stucwerk. Wanneer je kan besparen is dat natuurlijk altijd mooi meegenomen. Bij een oppervlakte van 50 m2 van sierpleister stucwerk, betaal je in plaats van € 180 maar € 51 aan btw.

Bekijk goed per ruimte wat je ermee wilt doen

Als de stukadoor toch langskomt om het stucwerk te repareren, denk dan goed van te voren wat je met elke ruimte in je huis wilt doen. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is elk stucwerk weer anders qua prijs. Het is zonde wanneer je ervoor kiest om alleen het stukje van de scheur te repareren, terwijl je een half jaar later alles sausklaar wilt laten stucen in plaats van behangklaar.

Laat de werkzaamheden in één keer uitvoeren

Zitten er een aantal scheuren in de muren van de woonkamer, maar ook in de slaapkamer? Ben je van plan om eerst de woonkamer te laten stucen, zodat je de kosten op kan delen? Dat is geen slim idee, omdat je namelijk veel kan besparen wanneer je de projecten in één keer uit laat voeren. Laat de stukadoor komen voor de woonkamer én de slaapkamer zodat er efficiënter gewerkt wordt. Vraag meer informatie bij de stukadoor.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden