Vergelijk stucadoor offertes
Vind dé stucadoor voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Stucwerk Stukadoor

Stukadoor

Je hebt vast al eens gehoord van het begrip stukadoor. Maar wat doet een stukadoor eigenlijk? Hoe gaat een stukadoor te werk? En waarom zou jij als woningeigenaar deze vakspecialist inhuren? Op deze pagina krijg je antwoord op al deze vragen.

Wat is een stukadoor?

Een stukadoor is een vakspecialist die stucwerk aanbrengt op plafonds, muren, gevels en wanden. Aan de binnenzijde van je woning heeft stucwerk vaak voornamelijk een esthetische functie. Stucwerk is de afwerklaag die maakt dat je plafonds en wanden strak zijn afgewerkt. Vervolgens kan over het stucwerk behang of verf worden aangebracht. Naast de esthetische functie van stucwerk kan de vakspecialist ook stucwerk in je woning aanbrengen vanwege de akoestische functie. Akoestisch stucwerk kan de holle klank uit een ruimte verwijderen waardoor de spraakverstaanbaarheid in de betreffende ruimte toeneemt. Lees meer over wat een stukadoor doet.

Een stukadoor kan ook de buitenzijde van je woning stukadoren. Hierdoor krijgt je woning een moderne en frisse uitstraling. Daarnaast kan stucwerk op de buitenwanden van je woning bijdragen aan een betere isolatie en het beschermen van je muur tegen diverse weersinvloeden.

Stukadoor

Hoe gaat een stukadoor te werk? 

Als een stukadoor gaat stucen dan volgt deze vakspecialist grofweg onderstaand stappenplan. Ben je een handige doe-het-zelver die zelf wil gaan stukadoren? Ook dan kan je onderstaand stappenplan volgen:

 1. Afplakken en stucloper aanbrengen: bereid de ruimte voor. Breng stucloper aan op de vloer en plak alle plekken waar je geen stucwerk wilt af.
 2. Aanbrengen van voorstrijk: breng met een brede roller voorstrijk aan op de muur. Dit om de zuigende werking van de muur te verminderen.
 3. Bevestigen stuclijst: breng de stuclijsten aan op de hoeken. Doe dit loodrecht en waterpas.
 4. Aanbrengen primer: afhankelijk van de specifieke eigenschappen van je muur is het verstandig om een laag primer aan te brengen als grondlaag. Primer zorgt dat het stucwerk beter hecht.
 5. Stuc maken: maak het stuc door dit te mixen met gips en water.
 6. Stukadoren: breng het stucwerk aan met de stucspaan. Smeer het stucwerk over elkaar in lagen. Breng het stucwerk gelijkmatig en snel aan.
 7. Reien: haal oneffenheden weg met een reilat. Doe dit door de lat tegen de muur te zetten. Zo verwijder je eenvoudig overtollig stucmiddel.
 8. Afreien: als het stucwerk voldoende droog is, kan je gaan afreien. Met een spackmes kan je nieuw stucwerk plaatsen op de plekken waar dit nodig is.
 9. Spacken: maak de muur glad met een spackmes.
 10. Sponzen: schuur de muur op met een natte spons. Doe dit van boven naar beneden.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Voordelen van het inhuren van een vakspecialist

Ben je een handige doe-het-zelver dan kies je er mogelijk voor om zelf stucwerk aan te brengen. Als je dit nog nooit hebt gedaan is het echter in veel gevallen niet aan te raden om zelf te stukadoren. Bekijk hieronder waarom het handig kan zijn om een stukadoor te zoeken voor jouw project.

 • Vakwerk: het aanbrengen van stucwerk is echt vakwerk. Het ziet er misschien makkelijk uit en bovenstaand stappenplan lijkt eenvoudig te doorlopen, maar de praktijk is weerbarstiger. Het is niet alleen moeilijk om stucwerk mooi glad aan te brengen op je wand, je moet dit ook nog eens niet te dik doen. Stucwerk dat te dik is aangebracht kan geel uitslaan of moeilijk drogen. Dit gaat dus ten koste van het eindresultaat. Voor het beste eindresultaat huur je dus een stukadoor in.
 • Het bespaart tijd: een stukadoor werkt veel sneller dan jij als doe-het-zelver kan. Je bespaart dus veel tijd door een vakspecialist in te huren.
 • Garantie: een stukadoor, zeker de vakspecialisten die een keurmerk voeren, geven vaak garantie op het stucwerk. Is de kwaliteit niet zoals verwacht of afgesproken? Dan wordt dit vaak kosteloos verholpen.

Door verschillende stukadoors met elkaar te vergelijken kun je kijken welke vakspecialist het beste bij jouw wensen en budget past. De stukadoor prijzen kunnen best uiteenlopen. Als je op zoek bent naar een goedkope stukadoor kan het lonen om offertes met elkaar te vergelijken Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan.

Wat kost stukadoren?

De kosten van een stukadoor bestaan niet alleen uit materiaalkosten maar ook uit arbeidskosten. Het uurloon van een stukadoor ligt rond de € 45 per uur. Arbeidskosten vormen zelfs het grootste deel van de totale kosten. Hoe hoog de prijs van stukadoren is, hangt met name af van de mate van afwerking:

WerkzaamhedenGemiddelde prijzen per m²Toelichting
Spackspuiten€ 8 - € 12
Behangklaar stucwerk€ 15 - € 20
Sausklaar stucwerk€ 15 - € 25
Sierpleister€ 15 - € 25Bijv. spachtelputz, rustiekputz of granol
Plafond stucen€ 15 - € 25
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat doet een stukadoor?

Deze vakspecialist brengt stuc aan op plafonds, muren, gevels en wanden. Stucwerk is pleister dat als afwerklaag fungeert. Vaak heeft stucwerk zowel een esthetische als praktische functie.

Wat kost 100 m² stukadoren?

Wat 100 m² stukadoren kost hangt af van het soort stucwerk. Behangklaar stucwerk is goedkoper dan sausklaar, sierpleister of stucwerk op het plafond. Behangklaar stucwerk kost minimaal zo’n € 800 voor 100 m²

Wat kost een goede stukadoor per m²?

De kosten per m² van stucwerk hangen af van een aantal factoren. Denk aan het totale oppervlak, de aard van het stucwerk en de arbeidskosten van de vakspecialist. In zijn algemeenheid is het uitgangspunt dat de kosten van stucwerk beginnen bij € 8 m²

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden