Vergelijk stucadoor offertes
Vind dé stucadoor voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Stucwerk Muur stucen

Muur stucen

Een muur stucen zorgt voor een aantal voordelen. De muren krijgen deze een gladde uitstraling. Hierdoor kan je deze hierna prima behangen of schilderen. Het stucen van een muur draagt daarnaast ook bij aan de akoestiek en isolatie van een ruimte. Maar hoe kan je eigenlijk een muur stucen? En kan je dit het beste zelf doen of moet je altijd een vakspecialist inschakelen? Op deze pagina lees je alles over muren stucen en de muren stucen kosten.

Wat zijn de muren stucen kosten?

Bij muren stucen zijn de kosten afhankelijk van een aantal factoren. Vaak liggen de kosten tussen de € 10 en € 30 per m2, afhankelijk van het soort stucwerk en de eventuele kosten van het inschakelen van een stukadoor. Hieronder staan de gemiddelde muren stucen kosten.

Soorten stucwerkGemiddelde kosten
per m² (incl. btw en arbeidskosten)
Spackspuitwerk€ 8 - € 12
Behangklaar stucwerk€ 15 - € 20
Sausklaar stucwerk€ 15 - € 25
Sierpleister€ 15 - € 25
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Muur stucen

Muur stucen: een stappenplan

Kies je er voor om zelf je muur te stucen dan kan het handig zijn om onderstaand stappenplan te doorlopen:

 1. Voorbereiding: koop het juiste stucmiddel in de bouwmarkt. Welk stucmiddel het beste is, hangt onder meer af van de ondergrond van het stucwerk. Plak randen vervolgens af met tape en breng stucloper aan op de vloer.
 2. Schoonmaken: maak de muur schoon met bijvoorbeeld een zachte borstel.
 3. Muur voorbehandelen: breng voorstrijk aan indien de muur een niet-zuigende ondergrond is. Breng een primer aan op zuigende ondergronden zoals cellenbeton.
 4. Hoekbeschermers: plaats hoekbeschermers op de hoeken van de muur.
 5. Stucmiddel aanmaken: maak in een speciekuip het stucmiddel aan.
 6. Muur stucen: schep stuc op het raapbord. Breng de stuc zo gelijk mogelijk op de ondergrond aan. In deze fase hoeft het stucwerk nog niet perfect glad te zijn.
 7. Reien: door te reien met een reilat haal je overtollig stucmiddel weg en maak je de muur glad. Op plekken waar de stuclaag te dun is, breng je extra stucmiddel aan.
 8. Spacken: meestal moet je de muur twee keer reien. Hierna kan je de muur spacken. Dit doe je van boven naar beneden, waarbij je alle resterende gaatjes dicht maakt en oneffenheden glad maakt.
 9. Sponzen: maak een spons nat. Maak draaiende bewegingen en schuur op deze wijze de stuclaag licht op.
 10. Afpleisteren: trek de sliblaag die is ontstaan door het sponzen glad. Dit doe je met een spackmes. Vervolgens maak je het stucwerk vochtig met een plantenspuit en maak je het stucwerk nog een keer glad met een spackmes.
 11. Drogen: laat de muur lang genoeg drogen. Vuistregel is dat stucwerk 1 millimeter per dag droogt.

Hoe zijn de muren stucen kosten opgebouwd?

Bij een muur stucen is de hoogte van de totale kosten met name afhankelijk van het tarief van de stukadoor. Ga je zelf een muur stucen, dan betaal je uitsluitend materiaalkosten. Deze bedragen, inclusief gereedschap, kosten zo’n € 3 per m2. Schakel je een stukadoor in, dan betaal je tussen de € 9 en € 19 per m2. Dit betekent dat een stukadoor tussen de € 6 en € 16 per m2 in rekening brengt.

Verschillende stukadoors rekenen vanzelfsprekend verschillende tarieven. Maar welk soort stucwerk je kiest, de mate van afwerking en de kwaliteit van de muur bepalen met name de kosten. Het kost een stukadoor meer tijd om een lastige muur sausklaar op te leveren, daarom zijn de kosten hiervan ook het hoogst.

Stucen: zelf doen of uitbesteden?

Aan de hand van bovenstaand stappenplan kan je zelf je muur stucen. Het is dan van belang om nauwkeurig te werk te gaan en geen stappen over te slaan. Het is echter belangrijk om je te beseffen dat je als doe-het-zelver vermoedelijk niet zo’n strak eindresultaat zal realiseren als een professionele stukadoor. Bovenstaande stappen lijken misschien eenvoudig, maar een muur glad afwerken is lastig. Bovendien moet je er vanwege de kwaliteit van het stucwerk goed opletten dat je het stucwerk niet te dun of dik aanbrengt. Wil je een zo strak mogelijk eindresultaat dan is dus aan te bevelen om een stukadoor in te huren.

Kies je voor het inschakelen van een professionele vakspecialist? Dan kan je via Homedeal gratis en vrijblijvend offertes opvragen. Door meerdere stukadoor offertes op te vragen kan je deze goed met elkaar vergelijken. De tarieven die stukadoors in rekening brengen voor projecten wisselen namelijk sterk.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Kan je zelf een muur stucen?

Het is mogelijk om zelf te stucen en een muur op deze wijze glad af te werken. Hierbij is het wel belangrijk om in je achterhoofd te houden dat muren stucen echt een vak apart is. Als handige doe-het-zelver zal je daarom vermoedelijk niet zo’n strak eindresultaat realiseren als een professionele stukadoor. Wil je een perfect afgewerkte muur? Dan doe je er goed aan een stukadoor in te schakelen voor dit project.

Hoeveel kost 1 muur stucen?

De kosten zijn onder meer afhankelijk van het oppervlak dat glad gestreken moet worden. Daarnaast is behangklaar stucwerk goedkoper dan sausklaar stucwerk. In zijn algemeenheid moet je er rekening mee houden dat muren stucen minimaal € 9 per m² kost.

Wat heb je nodig om een muur te stucen?

Voor het stucen heb je in ieder geval nodig: water, stucmiddel, mortelmixer, speciekuip, pleisterspaan, stukadoorstroffel, raapbord, rijlat, spons, spackmes en een plantenspuit.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden