Vergelijk stucadoor offertes
Vind dé stucadoor voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Stucwerk Soorten stucwerk

Soorten stucwerk

Ben je benieuwd uit welke verschillende soorten stucwerk je kan kiezen en welke ruimtes te stucen zijn? In dit artikel komen de meest voorkomende soorten stucwerk aan bod en vertellen we je waar je stucwerk kan toepassen. Ook gaan we in op de kosten van de diverse stucwerk soorten.

Welke soorten stucwerk zijn er?

Er bestaat een groot aantal soorten stucwerk, zoals spackspuitwerk en sierpleister. Welke soort stucwerk voor jou de beste keuze is, hangt af van je budget en je wensen. Wil je bijvoorbeeld gladde muren als basis voor nieuw behang of een likje verf? Of droom je van muren met een stijlvolle structuur? We vertellen je graag meer over de diverse soorten stucwerk. We gaan in op de kenmerken van iedere soort stucwerk en behandelen de verschillen. Zo zitten de belangrijkste verschillen in de samenstelling en de structuur van de stuclaag.

Voor elke stucsoort bevelen we aan de ondergrond voor te strijken. Dankzij het aanbrengen van een laag voorstrijkmiddel zal de stuclaag namelijk beter en mooier hechten. Houd wel rekening met de droogtijd van voorstrijkmiddel. Je zult gemiddeld gezien 8 uur moeten wachten voordat je kunt beginnen met stucen.

Heb je een kleiner budget? Dan is het ook mogelijk om je muren zelf glad te maken zonder te stucen. Echter kun je voor het mooiste eindresultaat er toch beter voor kiezen om je muren te laten stucen door een professionele stukadoor.

Glad stucwerk

Glad stucwerk, ook wel pleisterwerk genoemd, is momenteel een van de meest gewilde soorten stucwerk. Je ziet dat pleisterwerk veelal wordt aangebracht op de muren en plafonds van nieuwbouwwoningen. Glad stucwerk is ideaal als je graag een moderne uitstraling aan het interieur van je huis of appartement wilt geven. Dit soort stucwerk is, in iets ruwere vorm, ook ideaal als je graag een mooie vlakke ondergrond wilt hebben voor behang.

Een ander voordeel is dat je in het geval van beschadigingen het pleisterwerk gemakkelijk zelf kunt herstellen.

Als je stuc wilt aanbrengen die geschikt is voor muurverf, moet het echter net iets egaler worden afgewerkt dan stucwerk waarover je behang aanbrengt. Houd er rekening mee dat je het stucwerk goed laat drogen voordat je de verf aanbrengt.Doe je dit niet? Dan loop je het risico dat de verf gaat afbladderen van de gestucte muur.

Soorten stucwerk

Spackspuitwerk

Onder spackspuitwerk vallen alle soorten stucwerk die de stukadoor met een spuitmachine aanbrengt. Ook dit soort stucwerk zie je vaak in nieuwbouwwoningen. Spackspuitwerk kent verschillende voor- en nadelen. Spackspuitwerk heeft een dunne stuclaag die meestal een fijne of grove korrelstructuur heeft. De basiskleur is wit, maar het is ook mogelijk om spackspuitwerk meteen in een andere kleur aan te brengen.

Sierpleister

Sierpleister, ook wel bekend als korrelpleister, is een prachtige manier om je muren een unieke uitstraling te geven. Er zijn verschillende soorten sierpleister die je kunt aanbrengen, elk met hun eigen karakteristieke structuur. De meest voorkomende soorten zijn:

  1. Spachtelputz
  2. Granol
  3. Rustiekputz

Spachtelputz

Spachtelputz is een een kunststofgebonden stucwerk verrijkt met marmerkorrels. Het is verkrijgbaar in verschillende korrelgroottes en is niet alleen mooi, maar ook duurzaam.

Maar zoals met alles, kan er soms schade optreden. Gelukkig is een spachtelputz reparatie vaak goed te doen. Kleine beschadigingen kunnen met de juiste technieken en materialen vakkundig hersteld worden, zodat je muur er weer als nieuw uitziet.

Maar wat als je een compleet nieuwe look wilt? Dan kun je overwegen om spachtelputz te verwijderen. Dit is een project die wat meer inspanning vergt, maar met geduld en de juiste gereedschappen is het zeker haalbaar.

En dan het onderhoud: spachtelputz schoonmaken is essentieel om je muren fris en in topconditie te houden. Regelmatig afnemen met een licht vochtige doek en het gebruik van milde reinigingsmiddelen kan wonderen doen.

Granol

Granol is een sierpleister met een grove structuur vol groeven en putjes. Het geeft een robuuste uitstraling en is perfect voor wie houdt van een meer rustieke look.

Ook granol kun je verwijderen, mocht je op een gegeven moment toch toe zijn aan iets anders. Het verwijderen kan wel een uitdagend project zijn door de grove structuur en sterke hechting van dit stucwerk. Met de juiste voorbereidingen en gereedschappen is het mogelijk om dit zelf te doen. Het is hierbij wel van belang dat je rustig te werk gaat zodat je de onderliggende muur niet beschadigd.

Rustiekputz

Dit is een rustiek stucwerk met een structuur van kleine groeven, ideaal voor als je een subtiele, maar toch opvallende muur wilt.

Cementgebonden stucwerk

Het bindmateriaal van cementgebonden stucwerk, ook wel cementpleister genaamd, is cement. Bij de voorgaande soorten stucwerk gaat het eigenlijk altijd om stucwerk op basis van gips. Cementgebonden stucwerk is waterafstotend en daarom perfect voor toepassing in vochtige ruimtes, zoals je badkamer en je keuken.

Beton cire

Beton ciré, oftewel gepolijst beton, is een oersterke cementgebonden stucsoort die in vele kleuren en hardheden verkrijgbaar is. Microcement en pandomo zijn voorbeelden van varianten van beton ciré. Je creëert er een hele gave betonlook mee. Beton cire kun je bijvoorbeeld gebruiken in de badkamer of je kunt beton cire op de vloer aanbrengen.

Leemstuc

Leemstuc bestaat uit de natuurlijke materialen zand en leem. Het reguleert vocht, absorbeert geluid en houdt warmte vast. Dit type stucwerk zorgt voor een gezond binnenklimaat en verbetert de akoestiek in een ruimte.

Decoratief stucwerk

Wil jij iets bijzonders op je wanden en plafonds? Ga dan voor decoratief stucwerk. Voorbeelden van een aantal populaire soorten decoratief stucwerk zijn:

  • Italiaans stucwerk: Italiaans stucwerk zoals Marmerstuc of Venetiaans stucwerk heeft een schitterend marmereffect. Je hebt de keuze uit verschillende stijlen en kleurencombinaties. Dit levert een unieke luxe look op;
  • Crocostuc: lederlook stucwerk, ook wel crocodile stuc genaamd, met een structuur die aan de huid van een krokodil doet denken. Met een speciale roller brengt de stukadoor het gewenste patroon aan;
  • Metalstuc: stucwerk met metaal, bijvoorbeeld met opvallende effecten die ontstaan door brons, roest of koper in de stuc te verwerken;
  • Tadelakt: is een traditioneel Marokkaans kalkstucwerk dat zeer sterk en waterdicht is. Tadelakt is ideaal voor in de badkamer. Het is verkrijgbaar in diverse kleuren en heeft een unieke uitstraling met een licht golvende structuur. Dit is te danken aan het polijsten van de stuclaag met een halfedelsteen.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Soort stucwerk

In welke soort ruimtes kun je stucwerk aanbrengen?

Met stucwerk kun je zowel je plafond stucen als je muur stucen, waardoor elke ruimte in je huis een prachtige afwerking krijgt. Zo is het stucen van wanden in een woonkamer, een studeerkamer of een slaapkamer een goed idee, maar het is daarnaast ook mogelijk om vochtige ruimtes zoals een toilet of badkamer te stucen.

Stucwerk is zowel binnen als buiten de woning aan te brengen. Hou er echter wel rekening mee dat niet iedere soort stucwerk geschikt is voor elke ruimte. Voor binnenmuren in droge ruimtes zijn stucsoorten op basis van gips uitstekend. Wil je een natte ruimte of een buitenmuur stucen? Kies dan voor stucwerk op cementbasis. 

Voor advies en het uitvoeren van het project kun je terecht bij een stukadoor. Het inschakelen van een stukadoor biedt de beste garantie voor een optimaal resultaat. Via Homedeal vind je snel en eenvoudig de beste vakspecialist bij jou in de buurt.

Soorten stucwerk: wat zijn de kosten?

Elk soort stucwerk heeft een andere prijs. De kosten van stucen per m2 starten bij € 5 per m2, maar kunnen oplopen tot € 200 per m2. Het aanbrengen van de ene soort is namelijk bewerkelijker dan de andere. Eenvoudig stucwerk, zoals een vlakke basislaag om te kunnen behangen, is dus goedkoper dan bijvoorbeeld decoratief stucwerk. Vergelijk de prijzen van de verschillende soorten stucwerk per materiaal en ruimte in onderstaand overzicht. Voor een exacte prijsindicatie voor jouw situatie, vraag je gratis en vrijblijvend offertes voor stukadoors aan.

Soort stucwerkGemiddelde kosten per m² (incl. btw, arbeids- en materiaalkosten)Toelichting
Voorstrijken€ 3 - € 5
Soort stuc
Spackspuitwerk€ 8 - € 12
Behangklare stuclaag€ 15 - € 20
Sausklare stuclaag€ 10 - € 25
Pleisterwerk € 15- € 25Ook wel glad stucwerk genoemd
Sierpleister € 15 - € 25Bijv. spachtelputz, granol of rustiekputz
Cementgebonden stucwerk€ 25 - € 35
Leemstuc€ 35 - € 40
Decoratief stucwerk€ 60 - € 160
Italiaans stucwerk€ 70 - € 180Bijv. Venetiaans stucwerk of marmerstuc
Beton Cir造100 - € 160
Tadelakt€ 140 - € 200
Soort ruimte/plek
Muur stucen€ 10 - € 20
Plafond stucen€ 15 - € 25
Woonkamer stucen€ 10 - € 30
Badkamer stucen€ 55 - € 135
Buitenmuur stucen€ 20 - € 30
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Welk materiaal is stucwerk?

Stuc maak je door een mengsel van water met gips, leem, zand, cement en/of andere toevoegingen.

Wat is de beste stuc?

Dit hangt af van de gewenste eigenschappen, zoals de structuur, de kosten en de dikte. Microcement is bijvoorbeeld een van de sterkste soorten stucwerk.

Hoe heet grof stucwerk?

Spachtelputz heeft een grove korrelige structuur.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden