Vergelijk stucadoor offertes
Vind dé stucadoor voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Inspiratie Voorstrijk aanbrengen: de sleutel tot een vlekkeloze afwerking bij stuc- en schilderwerk

Voorstrijk aanbrengen: de sleutel tot een vlekkeloze afwerking bij stuc- en schilderwerk

Bij het voorbereiden van een stuc- of schilderproject is er één cruciale stap die vaak over het hoofd wordt gezien maar die het verschil kan maken tussen een geweldige afwerking en teleurstelling namelijk: voorstrijk aanbrengen. Voorstrijk stucwerk aanbrengen kun je zelf doen met bijvoorbeeld een roller of plantenspuit. Lees hier met welke stappen je een duurzaam en professioneel resultaat behaalt.

Waarom voorstrijk aanbrengen?

Voorstrijk aanbrengen op een muur of een ander oppervlak is veelal een goed idee. Dit doe je voordat je bijvoorbeeld een wand of een plafond gaat schilderen of stucen.

Middels voorstrijken bereid je de ondergrond voor met een voorstrijkmiddel, ook wel grondverf of primer genaamd. Het doel hiervan is de zuigende werking van de ondergrond verminderen en de hechting van de verf of een stuclaag verbeteren. Voorstrijken is met name aan te bevelen als voorbehandeling van muren die je wilt gaan schilderen of stucen.

Wil je testen of je de ondergrond moet voorstrijken? Maak dan de ondergrond nat met een doekje of spons en let op hoe snel de ondergrond het vocht opzuigt. Gaat dit vlug? Dan is voorstrijken het advies. Daarnaast is voorstrijk op stucwerk aanbrengen bijvoorbeeld een must als je dit wilt overschilderen.

Voorstrijk aanbrengen

Welk voorstrijkmiddel heb ik nodig?

Er zijn verschillende soorten voorstrijkmiddel. Zo heb je dekkende en transparante soorten.

Een dekkend voorstrijkmiddel in de kleur wit is bijvoorbeeld handig als je op een donkere ondergrond een lichtgekleurde verf aan wilt brengen. De verf zal dan al na een of twee lagen goed dekken. De transparante variant kun je gebruiken als de kleur van de ondergrond niet bedekt hoeft te worden.

Verder dien je bij het uitkiezen van een voorstrijkmiddel rekening te houden met het soort oppervlak en het soort stucwerk dat je wilt gaan schilderen of stucen. Er zijn namelijk speciale primers voor onder meer steen, beton, staal en hout. Ook als je voorstrijk op stucwerk gaat aanbrengen, heb je een speciaal middel nodig.

Wat heb je nodig om voorstrijk aan te brengen?

Wat je nodig hebt voor het voorstrijken, is afhankelijk van hoe je de voorstrijk gaat aanbrengen, de hoeveelheid werk en je persoonlijke voorkeur. In ieder geval dien je de volgende benodigdheden in huis te hebben:

 • Voorstrijkmiddel;
 • Schilderstape;
 • Blokkwast;
 • Verfbak;
 • Roller.

Daarnaast heb je wellicht vulmiddel, schuurpapier, afdekfolie, werkhandschoenen, een veiligheidsbril, een huishoudtrap, een rolsteiger en een telescoopsteel nodig.

De telescoopsteel is handig als je op grote vlakken voorstrijk gaat aanbrengen. Je bevestigt daarop de verfroller en hiermee is het mogelijk snel te werken, ook de hoogte in. Voor uitgebreide projecten waarbij je op grotere hoogte moet werken en voor het bewerken van plafonds kan een rolsteiger erg fijn zijn.

Stappenplan om zelf voorstrijk aan te brengen

Vraag jij je af hoe je voorstrijk moet aanbrengen? Volg de volgende stappen als je zelf wilt voorstrijken:

 1. Reinig de ondergrond. Verwijder stof, vet en ander vuil;
 2. Vul gaten en scheuren op met een vulmiddel;
 3. Maak het oppervlak glad en gelijkmatig door oneffenheden weg te schuren;
 4. Plak de randen van het oppervlak af met schilderstape en bedek zaken waar je geen verfspetters op wilt hebben;
 5. Breng het voorstrijkmiddel aan met een roller en/of kwast;
 6. Laat de boel naderhand goed drogen. De droogtijd van voorstrijk staat op de verpakking.

Voorstrijk aanbrengen met roller

Meestal werkt voorstrijk aanbrengen met een roller het beste. Dit kun je als volgt doen:

 1. Giet de voorstrijk in een verfbak, rol de roller heen en weer en zorg dat de gehele roller het voorstrijkmiddel opzuigt.
 2. Begin met voorstrijk aanbrengen langs de randen van het oppervlak. Dit doe je met een kleine roller.
 3. Vervolgens ga je verder met grote roller. Zet hem op een telescoopsteel om de grote vlakken te doen. Breng deze roller onder op de muur aan en rol langzaam naar boven en weer naar beneden. Duw de roller regelmatig weer in de verfbak en breng het mooi gelijkmatig aan.

Voorstrijk aanbrengen met een roller is ook aan te bevelen als je stucwerk wilt schilderen. Een gestuct oppervlak zuigt namelijk nog steeds veel vocht op.

Voorstrijk aanbrengen met plantenspuit

Ook voorstrijk aanbrengen met een plantenspuit is een optie. We raden voorstrijk aanbrengen met een plantenspuit echter af. Voorstrijk aanbrengen met een plantenspuit is namelijk een tijdrovend project en de kans is groot dat je niet overal voldoende aanbrengt.

Voorstrijk aanbrengen: zelf doen of vakspecialist inhuren?

Wil je zelf voorstrijk aanbrengen of is het inschakelen van een vakspecialist beter? Dit hangt af van je budget, je handigheid, de hoeveelheid werk, de moeilijkheidsgraad van het project en de beschikbare tijd. Denk goed na over de verschillende aspecten en neem een vakspecialist in de arm als je verzekerd wilt zijn van het beste resultaat. Via Homedeal kun je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen en stukadoors vergelijken.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden