Vergelijk stucadoor offertes
Vind dé stucadoor voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Stucwerk Marmerstuc

Marmerstuc

Wil jij weten wat marmerstuc, ook bekend als marmorino of marmer stucwerk, precies is? Dan zit je hier goed! In dit uitgebreide artikel duiken we diep in dit luxe type stucwerk. We bespreken niet alleen de kosten, maar ook de voor- en nadelen van marmerstuc. Bovendien leggen we je uit hoe je dit bijzondere stucwerk wordt aangebracht.

Wat is marmerstuc?

Marmerstuc, ook wel marmorino genaamd, is een soort sierpleister voor wanden en plafonds dat lijkt op marmer. De oorsprong van dit type stucwerk ligt in Italië, Venetië om precies te zijn. Om deze reden staat marmer stucwerk tevens bekend als Venetiaans of Italiaans stucwerk.

Het afwerken van de muren in je woning met marmorino zorgt voor een luxe uitstraling. Deze marmerlook is bovendien een stuk voordeliger dan het aanbrengen van echte marmeren platen. Het mooie is verder dat marmerstuc in iedere ruimte in huis toepasbaar is, dus ook in vochtige ruimtes. Dankzij de speciale mix van kalk met gemalen marmer (marmermeel) ontstaat een prachtige, gladde stuclaag die waterdicht en zeer duurzaam is. Een wand met dergelijk stucwerk maak je bovendien eenvoudig schoon. Dit komt bijvoorbeeld goed van pas in badkamers.

Marmer stucwerk is in vele kleuren en designs verkrijgbaar. Iedere wand krijgt hiermee een uniek marmerpatroon dat er zeer realistisch uitziet.

Marmerstuc

Wat kost marmerstuc?

De prijs van marmer stucwerk ligt relatief hoog, omdat het aanbrengen zeer arbeidsintensief is. Gemiddeld gezien tussen de € 70 en € 180 per m2. Dit heeft te maken met de speciale werkwijze waarbij je meerdere lagen stuc aanbrengt en het geheel netjes afwerkt. De gewenste uitstraling en afwerking bepalen mede de kosten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het afwerken met een waterafstotende en glanzende waslaag. Lees meer over de wat stucen kost per m2.

Soorten Italiaans stucwerkGemiddelde prijzen per m² (incl. btw, materiaal- en arbeidskosten)
Venetiaans stucwerk€ 70 - € 100
Marmerstuc€ 70 - € 180
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Voor- en nadelen van marmer stucwerk

Marmer stucwerk kent voornamelijk veel voordelen, maar er zijn ook een aantal nadelen aan dit stucwerk verbonden. Bekijk ze hieronder:

Voordelen

Een overzicht van de voordelen van marmerstuc:

 1. Luxe stucwerk dat op echt marmer lijkt;
 2. Je kiest zelf de kleur en het decor;
 3. Keuze uit varianten met een gladde of een matte afwerking;
 4. Het is goedkoper dan marmer;
 5. Naadloos resultaat;
 6. Geen kans voor schimmelvorming;
 7. Afwerking met waterafstotende laag mogelijk;
 8. Sterk en duurzaam;
 9. Eenvoudig te reinigen.

Nadelen

De nadelen van marmorino op een rij:

 1. Relatief duur ten opzichte van andere soorten stucwerk;
 2. Het aanbrengen is arbeidsintensief;
 3. Het creëren van een mooie realistische look vraagt ervaring.

Hoe wordt marmorino aangebracht?

Voordat je marmer stucwerk aan kan brengen, dient de muur of het plafond sausklaar te zijn. Er moet dus al een laag glad stucwerk op de ondergrond zitten. Marmorino breng je hierop in twee tot drie lagen aan met een speciale Italiaanse stucspaan. Zo’n spaan heeft afgeronde kanten. Met dit gereedschap of met waterschuurpapier polijst je vervolgens de opgedroogde stuclaag. We geven je een stappenplan:

 1. Zorg voor een vlak gestucte ondergrond;
 2. Plak de randen van de muren en plafonds af met schilderstape;
 3. Bescherm een mooie vloer met folie of oude kranten;
 4. Behandel de ondergrond met een voorstrijkmiddel;
 5. Meng de verschillende bestanddelen van het stucmiddel vlak voordat je het aanbrengt;
 6. Breng de eerste laag marmerstuc aan en laat deze volledig drogen;
 7. Breng hierna de tweede laag stucwerk aan en laat deze ook helemaal drogen;
 8. Breng eventueel een derde stuclaag aan;
 9. Als de laatste stuclaag goed droog is, is het tijd om deze te polijsten;
 10. Hierna breng je een waterafstotende waslaag aan;
 11. Verwijder het schilderstape en ruim alle rommel op.

Om een bepaald marmereffect te verkrijgen meng je kleurpigmenten door de stuc. Ook is het mogelijk om delen gekleurd gipsdeeg door het stucmiddel te rollen of met een penseel te werken. Het is zelfs een optie om verschillende stuclagen met elkaar te mengen en voor een speciale structuur te kiezen. Je kan hierbij gebruik maken van diverse hulpmiddelen, zoals een profiel, borstels en een mal. De keuze is afhankelijk van het resultaat dat je wenst. Bij perfect aangebrachte marmerpleister zul je het verschil met echte natuursteen niet of nauwelijks zien.

Soorten marmerpleister

Bij stucmarmer is het mogelijk marmer met of zonder aders na te bootsen.

Stucco Lustro

Een populaire variant is stucco lustro. Met deze techniek geef je stucwerk via het werken met speciale penselen en kwasten een marmerachtige look. Er zijn hiermee diverse effecten te bereiken, zoals een redelijk effen oppervlakte, wolkachtige decoraties en aderen.

Scagliola

Daarnaast is scagliola stucwerk mogelijk als marmerimitatie. Hierbij brengt de stukadoor schilfers, repen of vlokken in de stuclaag aan om een bepaalde marmersoort te imiteren.

De diverse soorten marmer stucwerk pas je op maat toe en combineer je met iedere woonstijl. Ze sluiten aan bij zowel een klassieke woninginrichting als een moderne stijl. Marmorino biedt kortom ontzettend veel mogelijkheden om je interieur een uniek uiterlijk te geven.

Marmerstuc laten aanbrengen door een vakspecialist

Wil jij je de woonkamer, slaapkamer of badkamer van je appartement of huis laten voorzien van marmerpleisterwerk? Dan raden we je aan om een vakspecialist in te schakelen die vakkundig is op dit vlak.

Kies voor iemand die ervaring heeft met Italiaanse stuctechnieken. Dit biedt je de beste garantie dat je straks zult genieten van mooie marmerlook decoratie op je muren of plafonds. Het aanbrengen en afwerken van de marmerstuc is namelijk echt vakwerk. Het vereist veel ervaring en een zeer verfijnde techniek. Als je deze niet onder de knie hebt, is dat vragen om problemen en teleurstellingen. Dit voorkom je door met een professional in zee te gaan.

De vakspecialist zal je graag adviseren over de diverse mogelijkheden, zoals de korrelgrootte van het marmerslijpsel, de kleuren en de decoratieve effecten.

Vraag via Homedeal gratis en vrijblijvend meerdere stukadoor offertes aan om een vergelijking te kunnen maken.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost marmerstuc?

De prijs van marmorino ligt tussen de € 70 en € 180.

Wat kost Italiaans stucwerk?

Twee bekende soorten van Italiaans stucwerk zijn: marmerstuc en Venetiaans stucwerk. De kosten van marmer stucwerk liggen ongeveer tussen de € 70 en € 180 en die van Venetiaans stucwerk tussen de € 80 en € 100.

Hoe weet je of het echt marmer is?

Je herkent marmer aan de aders, de kristalstructuur en de fraaie kleurschakeringen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden