Vind de beste stucadoor voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Stucwerk Stukadoor prijzen

Stukadoor prijzen

Minimale kosten
€ 300
Gemiddelde kosten
€ 1.500
Maximale kosten
€ 2.500
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 1.230 - € 1.770

Op zoek naar een stukadoor om jouw muren of plafonds te stucen? Bereid je goed voor. In deze prijsgids vind je informatie over het inhuren van een stukadoor, de bijbehorende stukadoor kosten en lees je (bespaar)tips. Op naar straks perfect gestucte muren en/of plafonds, de basis van je interieur.

Inhoudsopgave

Wat kost een stukadoor?

We starten met de gemiddelde stukadoor kosten. De meeste stukadoors hanteren een prijs per m2 stucwerk, maar het kan ook voorkomen dat een stukadoor een vaste prijs per uur in rekening brengt. Bekijk onderstaand de gemiddelde stukadoor prijzen per m2 en uur.

Dienst stukadoorStukadoor kosten per m2, inclusief stucwerkStukadoor kosten per uur, inclusief stucwerk
Spuitwerk€ 10 – € 15 per m2€ 40 – € 60 per uur
Stucwerk € 12 – € 30 per m2€ 40 – € 60 per uur

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Prijsvoorbeelden

Meest voordelige optie

De meest voordelige optie is het laten aanbrengen van spackspuitwerk. Spack wordt met een spackspuitmachine op de gewenste plek aangebracht. Let op, de wand moet hiervoor wel egaal zijn. Door de machine zit er flink wat snelheid in het werk, wat zorgt voor een lagere stukadoor prijs. Als je 50 m2 aan wanden in de woonkamer van spackspuitwerk laat voorzien, dan betaal je hiervoor gemiddeld € 600.

Meest gekozen optie

De meeste mensen kiezen voor het laten aanbrengen van de sierpleister spachtelputz (lichte korrel in het stucwerk). De stukadoor brengt dit handmatig aan waardoor het stucwerk beter tegen een stootje kan. Als je 50 m2 aan wanden in de woonkamer van spachtelputz laat voorzien, dan betaal je hiervoor gemiddeld € 1.000.

Meest luxe optie

De meeste exclusieve optie is het laten aanbrengen van de stucwerk Tadelakt. Tadelakt is oersterk. Het wordt op een traditionele wijze door een stukadoor aangebracht, daaronder verstaan we onder meer het polijsten met edelstenen. Als je 50 m2 aan wanden in de woonkamer van tadelakt laat voorzien, dan betaal je hiervoor gemiddeld € 7.000.

Invloeden op de stukadoor prijzen

Een goed inzicht in de stukadoor prijzen helpen je aan een goede onderhandelingspositie. Daarom is het goed om je verdiepen in alle factoren die invloed hebben op de prijs. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Type stukadoorsbedrijf
 • Soort stucwerk
 • Locatie stucwerk

Waarom schakel je een stukadoor in?

De eerste vraag aan jou: Waarvoor ga je je een stukadoor inzetten? We geven hieronder een drietal veelvoorkomende antwoorden met een bijpassende manier van stucen. Uiteraard zijn er nog vele andere soorten stucwerk mogelijk.

 • Ik ga mijn muur/plafond laten egaliseren voor verf/behang/sierpleister: behangklaar of sausklaar stucwerk.
  Met sausklaar stucwerk stuct de stukadoor de oppervlakte handmatig volledig strak, waardoor het geschikt is om eroverheen te schilderen. Behangklaar stucwerk is iets goedkoper, omdat het minder tijd kost. De stukadoor hoeft het stucwerk namelijk minder precies aan te brengen. Behangklaar stucwerk is geschikt om behang over te plakken of sierpleister op aan te brengen. Dit type stucwerk is niet geschikt om over te schilderen, de oppervlakte is niet volledig egaal en door de ruwheid hecht verf minder goed.
 • Ik ga mijn al egale muur/plafond laten afwerken: spackspuitwerk.
  Spackspuitwerk brengt een stukadoor machinaal aan, waardoor het de voordeligste manier van stucen is. Spackspuitwerk heeft altijd wit als basiskleur, maar het is ook mogelijk om een andere kleur te kiezen. Dit scheelt een schilderklus en beschadigingen vallen minder op doordat spuitwerk door-en-door gekleurd is. De meeste stukadoors hanteren voor het toevoegen van een kleur een toeslag van € 2 per m2.
 • Ik ga mijn al egale muur/plafond bijzonder afwerken: sierpleisters.
  Met sierpleisters brengt de stukadoor mooie structuren in het stucwerk aan. Er zijn 3 populaire soorten sierpleisters die qua kosten dicht bij elkaar liggen. Voor welke sierpleister je gaat, is vooral een kwestie van smaak. Spachtelputz is de populairste variant met een fijne tot grove korrelstructuur van 1 mm tot 2,5 mm. Rustiekputz is een sierpleister met een fijne korrelstructuur van 1,5 of 1,8 mm en kleine groefjes. Granol is een sierpleister met de meest grove structuur met groeven van 3 mm tot 4 mm.

Spuitwerk vs stucwerk

Ga je bovenstaand voor optie 1 of 3, dan gaat de stukadoor stucen. Kies je voor optie 2, dan gaat de stukadoor aan de slag met spuitwerk. Benieuwd of optie 2, de goedkoopste optie, mogelijk is voor jouw situatie? Onderstaande tabel vergelijkt beide methoden.

Spuitwerk (spuitmachine)Stucwerk (handmatig)
Spuitwerk is een afwerking en daardoor enkel toepasbaar op egale muren. Bij een oneffen muur is eerst stucwerk nodig. Stucwerk is mogelijk op alle soorten muren, inclusief muren met scheuren. Er zijn soorten stucwerk die dienen als onderlaag en soorten stucwerk soorten die je inzet als afwerking.
Spuitwerk is geschikt voor binnenshuis.Stucwerk is geschikt voor zowel binnens- als buitenshuis.
Spuitwerk is een dun laagje op de muur van enkele millimeters, de onderlaag moet de bescherming bieden. Stucwerk is een stevige laag die kan verschillen van millimeters tot centimeters, afhankelijk van de staat van de muur.
Spuitwerk kan in diverse kleuren en korrelstructuren worden aangebracht.Stucwerk kan in diverse kleuren, (korrel)structuren en patronen worden aangebracht.

Wat voor soort stucwerk kies je?

Goed, je weet nu of je voor spuitwerk of stucwerk gaat. De volgende stap is de bepaling van het materiaal dat de stukadoor gaat aanbrengen. Bekijk onderstaand alle stucwerk kosten, inclusief loonkosten van een stukadoor.

Soorten materialenGem. stucwerk prijzen per m2
Spuitwerk – afwerken
Spackspuitwerk€ 10 – € 15 per m2
Stucwerk – egaliseren
Behangklaar of sausklaar stucen€ 12 – € 20 per m2
Pleisterwerk€ 10 – € 15 per m2
Raapwerk€ 15 – € 30 per m2
Stucwerk – afwerken
Sierpleister (spachtelputz, rustiekputz of granol)€ 15 – € 25 per m2
Schuurwerk€ 15 – € 20 per m2
Leemstuc€ 35 – € 65 per m2
Beton ciré€ 100 – € 150 per m2
Microcement en microbeton€ 130 – € 150 per m2
Tadelakt€ 150 – € 180 per m2

Let op, in veel gevallen is het noodzakelijk dat de stukadoor de wand voorstrijkt, zodat het stucwerk beter hecht. Gemiddeld kost voorstrijken € 3 per m2.

Laat je een wand of plafond stucen?

Deze keuze heb je misschien al gemaakt. Toch is het handig om te weten dat er prijsverschil tussen de twee oppervlaktes zit. Een wand is eenvoudiger te stucen dan een plafond. Dit komt doordat de stukadoor boven zijn macht werkt, waardoor het meer tijd kost. Vandaar dat de prijs voor het stucen van het plafond hoger ligt. Het prijsverschil ligt gemiddeld op € 5 per m2. Deze prijsverhoging geldt ook voor lastig bereikbare plekken.

Weet jij niet zo goed hoe groot de ruimte is die je wilt laten stucen? Bekijk dan vooral onderstaand kostenoverzicht. Zie gemiddelde afmetingen voor de woonkamer, keuken, slaapkamer en hal en check de totale kosten.

Ruimte in huisGem. oppervlakte in m2Gem. prijs per m2Gem. totaalprijs
Muren woonkamer52 m2€ 15€ 780
Muren keuken24 m2€ 15€ 360
Muren slaapkamer40 m2€ 15€ 600
Muren hal26 m2€ 15€ 390
Plafond woonkamer20 m2€ 25€ 500
Plafond keuken9 m2€ 25€ 225
Plafond slaapkamer16 m2€ 25€ 400
Plafond hal10 m2€ 25€ 250

Gaat het bij jou alleen om het afwerken van gipsnaden op je wanden of het plafond? Reken dan op een gemiddelde prijs van € 6 per m2.

Gaat het om binnen- of buitenstucwerk?

De gemiddelde prijzen die je in dit artikel leest, zijn gericht op binnen stucwerk. Ben jij op zoek naar stuc prijzen voor buitenmuren, dan ligt de gemiddelde prijs hoger. Dit komt doordat buitenstucwerk bestand moet zijn tegen diverse weersinvloeden. Twee soorten veel gekozen stucwerk voor buitenshuis zijn: schuurwerk en spachtelputz.

BuitenmuurGem. prijs per m2, inclusief stukadoor en stucwerk
Buitenmuur stucen€ 60 per m2

Let op, bovenstaande prijs is exclusief voorstrijken en het aanbrengen van een cementgebonden materiaal om de muren uit te vlakken en af te schuren. In veel gevallen is dit nodig. Vraag dit voor de zekerheid altijd even na bij je stukadoor.

Stukadoor kosten

Hoe kies je een goed stukadoorsbedrijf?

Hoe vind je nu een geschikt stukadoorsbedrijf? Dit is een goede vraag. Om je bij de zoektocht naar de beste stukadoor te helpen, vind je hieronder 3 veelgestelde vragen rondom dit onderwerp met de bijbehorende antwoorden.

Kies je voor een zpp’er of een stukadoorsbedrijf?

Wanneer je stukadoors gaat vergelijken, kom je er snel achter dat je de keuze hebt uit diverse soorten stukadoors: van zzp’ers tot mkb’ers. Iedere vakspecialist hanteert eigen tarieven. Zo heeft een mkb’er vaak meer vaste lasten wat een iets hogere prijs kan opleveren. Dit bedrijf heeft daarentegen wel weer meer mankracht om goede nazorg te verlenen en eventueel grote inkoopdeals af te sluiten.

Vergelijk prijsopgaven om te bepalen bij wie jij je het best geholpen voelt. Daarnaast zijn aantal jaren ervaring en reviews handige maatstaven om de beste stukadoor voor jouw project te vinden.

Wat zijn de prijzen voor een stukadoor die zwart werkt?

Mensen zoeken regelmatig naar de kosten van een stukadoor die zwart werkt. Het gezegde ‘goedkoop is duurkoop’, kan in deze situatie van toepassing zijn. Je hebt namelijk geen zekerheid over kwaliteit en garantie. Valt de ‘stukadoor’ van de trap, dan word je in sommige gevallen zelfs aansprakelijk gehouden. Aangezien je jarenlang van je stucwerk wilt genieten is het aan te raden om met een gediplomeerde en gecertificeerde stukadoor in zee te gaan.

Een betere manier om een goedkope stukadoor te vinden:

Vergelijk meerdere offertes. Door de prijzen van meerdere stukadoors inzichtelijk te hebben, zie je snel zwart op wit welke werkzaamheden wel en niet inbegrepen zijn. Zo kan het zijn dat de goedkoopste stukadoor helemaal niet de goedkoopste is, omdat er nog allemaal kosten bijkomen, zoals btw, voorrijkosten en materiaalkosten.

Kies je voor een stukadoor prijs per m2 of per uur?

De meeste stukadoor prijzen zijn op basis van aantal m2. Wanneer het om een klein oppervlak gaat, minder dan 30 m2, hanteert een stukadoor vaak een vaste prijs per uur. De tijd die de stukadoor nodig heeft, is dan goed in te schatten.

Goed om te weten bij het inschakelen van een stukadoor

Wat is er nog meer belangrijk om te weten wanneer je een stukadoor gaat zoeken?

 • 9% btw op stucwerk: Heb jij een woning die ouder is dan 2 jaar? Fijn, jouw woning valt onder het 9%-tarief op stukadoorswerkzaamheden. Dit geldt ook voor het voorbereiden van het stukadoorswerk, voorbehandelingen en materialen. Gaat het om werkzaamheden die verder afstaan van het stukadoorswerk, zoals het plaatsen van gipswanden en het zetten van tegels, dan geldt het 21%-tarief. Helaas geldt dit tarief ook wanneer je een woning hebt die jonger is dan 2 jaar.
 • Starttarief: Laat je een oppervlakte stucen kleiner dan 30 m2? Dan brengen stukadoors vaak een starttarief in rekening van gemiddeld € 250. Aan te raden is om meerdere stukadoors te vergelijken. Bekijk wat voor starttarief ze vragen en neem deze mee in je onderhandeling. Heb je een stucwerk reparatie, houd dan ook in de gaten of er een starttarief geldt.
 • Bijkomende kosten: Er komen altijd extra kosten bij het inhuren van een stukadoor kijken. Denk bijvoorbeeld aan voorrijkosten. Daarvoor loont het om voor een stukadoor in je buurt te kiezen. Dat zijn niet de enige kosten, denk ook aan kosten voor het afvoeren van het puin. Bekijk bij het vergelijken van stucwerk offertes daarom goed welke werkzaamheden zijn inbegrepen en welke niet.
 • Garantie: Uiteraard ga jij voor kwaliteit, maar hoe herken je een goede stukadoor? Aan keurmerken. Is de stukadoor aangesloten bij de Nederlandse Ondernemingsvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA), de bekendste, dan ben je verzekerd van goede consumentenvoorwaarden. Daarnaast heb je stichting Afbouwkeur, zij richten zich voornamelijk op kwaliteit aan de hand van het nastreven van goede bedrijfsprocedures. Kortom, is een stukadoor aangesloten bij één van deze partijen? Dan kies je voor garantie en kwaliteit.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost een stukadoor gemiddeld?

Stukadoor kosten kunnen per m2 of per uur gerekend worden. Het uurtarief zit gemiddeld op € 40 tot € 60 per uur, of € 10 tot € 30 per m2. Vraag gratis en vrijblijvend een stucwerk offerte aan.

Wat kost stucen per m2?

Stucen per m2 kost gemiddeld € 10 tot € 30 per m2. Het prijsverschil zit in het type stucwerk en of er muren of plafonds gestuct moeten worden, binnenhuis of buitenshuis.

Wat doet een stukadoor?

Een stukadoor brengt een stucwerk aan op muren en plafonds om deze te egaliseren of af te werken. Sommige varianten van stucwerk zijn daarmee direct klaar, anderen kunnen daarna geschilderd of behangen worden.

Homedeal bespaartips

Laat de werkzaamheden in een keer uitvoeren

Ben je van plan om meerdere ruimtes in je woning te laten stucen? Dan is het verstandig om deze werkzaamheden in een keer uit te laten voeren. Hoe meer m2, hoe lager de prijs per m2. Voor een stukadoor is het namelijk een stuk efficiënter om een groot oppervlak te stucen. Extraatje: je hoeft maar een keer voorrijkosten te betalen.

Doe zelf voorbereidend werk

Kies je voor spackspuitwerk, dan moet de ruimte bedekt worden met zeil. Pak dit bijvoorbeeld zelf op, de stukadoor is dan sneller klaar. Vaak heeft de oppervlakte een voorstrijkmiddel nodig. Ga zelf met een roller aan de slag. Zo zijn er vast meer klusjes die je zelf op kunt pakken om op de kosten te besparen. Bespreek met je stukadoor welke projecten jij kunt uitvoeren.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden