Vergelijk stucadoor offertes
Vind dé stucadoor voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Inspiratie Is je muur toe aan een opfrisbeurt? Met deze stappen kan je granol zelf verwijderen

Is je muur toe aan een opfrisbeurt? Met deze stappen kan je granol zelf verwijderen

In de jaren 70 en 80 was granol heel populair. Tegenwoordig vinden mensen het echter niet altijd even mooi en kiezen ze er vaak voor om het granol te verwijderen. Deze sterke sierpleister met groefjes heeft diverse varianten en heeft meestal een grove structuur. Met granol op de muur zijn beschadigingen minder zichtbaar, wat ervoor zorgt dat muren met deze pleisterlaag vaak lang meegaan. Wat kan je doen met granol, als je je muur een opknapbeurt wil geven en graag strak en glad wil hebben?

Wanneer moet je granol verwijderen?

Het is niet altijd nodig om het granol te verwijderen. Als de laag nog goed vastzit, dan kan je beter een nieuwe laag van een soort stucwerk naar keuze eroverheen laten aanbrengen. Het oppervlak bereid je dan voor met een geschikte primer (voorstrijkmiddel).

Zit het granol los of heeft het beschadigingen, dan is weghalen vaak de beste oplossing. Je kan dit zelf doen, maar het is een tijdrovend project dat voor veel stof en vuil zorgt. Ga je zelf het granol weghalen, dan is het verstandig om eerst een klein stukje uit te proberen. Zo merk je snel of het makkelijk gaat.

Hoe verwijder je granol en wat heb je nodig?

Wil je je granol gaan verwijderen? Dan zijn er drie methoden om uit te kiezen:

  • Met een plamuurmes, afsteekmes of beitel een opening maken in het granol en met je gereedschap onder de pleisterlaag komen, zodat deze in stukken loskomt. Doe dit voorzichtig om geen beschadiging van de ondergrond te veroorzaken.
  • Een deel van de muur met granol vochtig maken met een behangstoommachine. Na een korte inwerkingstijd en nog een keer stomen is het mogelijk om het granol los te steken. Zo werk je deel voor deel de muur met de stoommachine en je plamuurmes af.
  • Het granol met heet water en een spons heel nat maken, waarna je de verweekte laag losmaakt met je plamuurmes.

Het nadeel van deze methoden is dat sommige delen van het granol niet allemaal even makkelijk loskomen. Soms lukt het verwijderen niet, omdat het granol heel goed vastzit. Je moet dan bijvoorbeeld meerdere keren stomen. Een betrouwbaar stukadoorsbedrijf heeft uiteraard de benodigde gereedschappen en ervaring om dit project snel te klaren.

Granol verwijderen

Granol glad maken

Wanneer je zelf granol verwijdert, heb je vaak een minder professioneel resultaat. Bovendien ben je voor de aanschaf van materialen en gereedschappen veel geld kwijt. Komt het granol moeilijk los, dan kan je er ook voor kiezen om je muur te egaliseren. In plaats van je granol te verwijderen, maak je het reliëf glad. De stukadoor kan dit heel netjes voor je doen door de groeven in het granol op te vullen en de muur een gladde afwerking te geven. Hij steekt losse stukken weg, ontvet de muur en stuct de muur glad.

Een tweede methode voor het glad maken van granol is om de muur te schuren. Het nadeel hiervan is dat er veel stof bij vrijkomt. Als je handig bent en de tijd wil nemen, dan is er nog een derde optie: je brengt met een roller muurvuller aan en strijkt het glad met een spaan. Is het resultaat na één keer opvullen niet glad, dan breng je een tweede laag aan. Het voordeel van muurvuller is dat je er heel schoon mee te werk kan gaan en dat er weinig rommel of stof ontstaat.

Tips: om granol te verwijderen op een veilige en gezonde wijze

Houd bij granol verwijderen rekening met de volgende adviezen:

  1. Zorg voor een goede ventilatie van de ruimte.
  2. Gebruik een mond- en neusmasker om geen stof binnen te krijgen.
  3. Gebruik een veiligheidsbril.
  4. Een schuurmachine moet voorzien zijn van afzuiging.
  5. Een stucloper beschermt je vloer tegen het harde granol dat loskomt.

Schakel een vakspecialist in

Granol verwijderen is niet een van de makkelijkste projecten. Het hangt bovendien af van de soort ondergrond of het granol makkelijk loskomt. Ook moet je met bepaalde ondergronden, zoals gips, voorzichtig zijn om beschadiging van de muur te voorkomen. Als je liever over het granol heen wil stucen, dan kan een stukadoorsbedrijf voor het beste resultaat zorgen. De stukadoor kan namelijk de ondergrond goed voorbereiden. Doe-het-zelvers lopen het risico dat er na het stucen over het granol heen stukken onderliggend granol losraken, die alsnog het stucwerk ruïneren.

Na het gladmaken van de muur of de verwijdering van het oude granol is je muur klaar om te schilderen, behangen of met sierpleister te decoreren!

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden