Vergelijk stucadoor offertes
Vind dé stucadoor voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Inspiratie De ultieme gids voor spachtelputz verwijderen: Methoden, stappenplannen en tips

De ultieme gids voor spachtelputz verwijderen: Methoden, stappenplannen en tips

Zit je eraan te denken om spachtelputz te verwijderen van je muur of plafond? Of het nu gaat om een stijlverandering of het herstellen van beschadigingen, wij leggen uit welke methodes er zijn en geven je een stappenplan. Of je nu spachtelputz gaat verwijderen met stoom, een schuurmachine of afsteekmes, we leiden je door het hele proces.

Wanneer wil je spachtelputz verwijderen?

Er zijn een aantal veelvoorkomende redenen waarom je spachtelputz zou willen verwijderen.

 1. Als de spachtelputz op diverse plekken los laat of beschadigingen heeft opgelopen;
 2. Wanneer je oude leidingen of stroomkabels in de muur moet vervangen;
 3. Het stucwerk past niet (meer) bij jouw smaak en woonstijl.

Als de spachtelputz nog goed vast zit, is het overigens vaak slimmer om er overheen te stucen. Een laag spachtelputz verwijderen vergt namelijk veel tijd en inspanning.

Methoden voor verwijdering spachtelputz

Er zijn drie methodes waarmee je spachtelputz verwijdert:

 1. Afsteken met een plamuurmes of afsteekmes;
 2. Schuren met een schuurmachine;
 3. Stomen.
Spachtelputz verwijderen

Stappenplan voor de verschillende methodes

Bovenstaande methodes vereisen allemaal een ander stappenplan. Bekijk hieronder welke stappen je moet doorlopen per methode en kies welke het beste bij jou past.

1. Spachtelputz verwijderen door afsteken

Het afsteken of weghakken van spachtelputz is een tijdrovende klus. Hou er rekening mee dat je er flink wat spierkracht en doorzettingsvermogen voor nodig hebt. Je gaat hierbij als volgt te werk:

 • Bescherm jezelf en de omgeving: er komt bij dit project veel stof vrij, dus zorg voor voldoende ventilatie en bescherm je luchtwegen met een mondmasker en je ogen met een veiligheidsbril. Ook raden we je aan om meubels en dergelijke af te dekken;
 • Ga voorzichtig te werk: voorkom dat je de ondergrond beschadigt door het afsteekmes steeds vlak op de spachtelputz te zetten. Gebruik eventueel een hamer om meer kracht te kunnen zetten;
 • Verwijder de resten: naderhand verwijder je met een schuurmachine de laatste resten stucwerk.

2. Spachtelputz verwijderen met een schuurmachine

Ook bij het wegschuren van spachtelputz ontstaat veel stof. Dus ook bij deze manier om spachtelputz te verwijderen dien je goed te ventileren en jezelf te beschermen met een mondkapje en een veiligheidsbril.

Maak het jezelf gemakkelijk door een elektrische schuurmachine te gebruiken met afzuiging. Hiermee heb je minder hinder van ronddwarrelend stof.

Schuur eerst met schuurpapier dat een grove korrel heeft en eindig met fijn schuurpapier. Zorg voor een goede voorraad schuurpapier, want je zult het vaak moeten vernieuwen.

3. Spachtelputz verwijderen met stoom

Het is ook mogelijk om spachtelputz te verwijderen met stoom. Hierbij gebruik je een vlak afstoomapparaat.

Als je spachtelputz gaat verwijderen met stoom maak je het stucwerk zacht en dit maakt het eenvoudiger om het van de muur af te steken.

Spachtelputz verwijderen met stoom is echter niet voor elke ondergrond geschikt. Het is bijvoorbeeld af te raden bij stucwerk op gipswanden. Je loopt dan namelijk het risico dat je de muur zelf ook zacht maakt en beschadigt.

Andere mogelijkheden

In plaats van spachtelputz te verwijderen zijn er nog een aantal andere opties:

 1. Over spachtelputz heen stucen: hierbij laat je de oude spachtelputz zitten en breng je daaroverheen een nieuwe laag stucwerk aan. Deze methode is perfect als je plafonds en muren met spachtelputz glad wilt maken of een andere structuur wilt geven.
 2. Beschadigde spachtelputz repareren: hiervoor moet je eerst de loszittende stukken verwijderen. Vervolgens breng je alleen plaatselijk nieuwe spachtelputz aan en kleine beschadigingen werk je weg met muurvuller.
 3. Een nieuwe laag verf aanbrengen: het overschilderen van spachtelputz, bijvoorbeeld met witte muurverf, is een populaire oplossing vanwege de lage kosten.
 4. Spachtelputz schoonmaken: als er vlekken op je stucwerk zijn gekomen kun je dit ondanks de korrelige structuur wel schoonmaken. Er zijn een aantal manieren om spachtelputz te reinigen.

Hoe kun je over spachtelputz heen stucen?

Heb jij spachtelputz en wil je liever gladde muren of droom je van een ander soort stucwerk op je plafonds? Kies dan voor het glad maken, opvullen of stucen van de oude spachtelputz.

Nieuw stucwerk aanbrengen over spachtelputz is vrijwel altijd mogelijk. Je dient vooraf echter wel te controleren of het bestaande stucwerk goed vast zit. Loszittende delen dien je weg te steken. Vervolgens is het een must om de stuclaag te reinigen. Hierbij maak je hem vrij van vuil, stof en vet. Daarna breng je een voorstrijkmiddel aan om de hechting van het nieuwe stucwerk te verbeteren.

Wil je een muur met spachtelputz op een eenvoudige wijze vlak maken? In plaats van stucen met gipspleister is het ook mogelijk om kant-en-klare muurvuller te gebruiken om de structuur van de spachtelputz op te vullen.

Schakel een vakspecialist in voor een goed resultaat

Wil jij een mooi resultaat bereiken als je spachtelputz gaat verwijderen? Doe je voordeel met de volgende tip: huur een vakspecialist in om het project uit te voeren. De verwijdering van spachtelputz is namelijk een enorm project. Ervaring en expertise komen hierbij goed van pas. Laat je adviseren en vraag via Homedeal gratis en vrijblijvend bij diverse stukadoor bedrijven een offerte aan.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden