Vergelijk stucadoor offertes
Vind dé stucadoor voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Stucwerk Plafond stucen

Plafond stucen

Minimale kosten
€ 350
Gemiddelde kosten
€ 800
Maximale kosten
€ 1.700
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 655 - € 945

Is je plafond aan een opknapbeurt toe en wil je het plafond stucen? Een vakkundig gestuct plafond geeft een mooie uitstraling aan je woning. Lees hier alles over de plafond stucen kosten en de diverse mogelijkheden die er zijn.


Wat is plafond stucen?

Plafond stucen is het proces waarbij een laag pleister of gips wordt aangebracht op het plafond om een gladde en egale afwerking te creëren. Dit wordt gedaan om oneffenheden, zoals scheuren, gaten of andere imperfecties, te bedekken en het plafond voor te bereiden op verdere afwerking, zoals schilderen of behangen. Het stucen van een plafond kan ook esthetische redenen hebben, bijvoorbeeld om een bepaalde sfeer of uitstraling in een ruimte te creëren.

Wat zijn de plafond stucen kosten?

De plafond stucen kosten liggen ongeveer rond de € 800. Uiteraard heeft het oppervlakte van je plafond een grote invloed op de prijs en het type stucwerk dat je kost. Spackspuitwerk heb je bijvoorbeeld al voor € 8 per m2 op je plafond. Bekijk onderstaand prijzenoverzicht voor alle gemiddelde prijzen per m2. Lees meer over de kosten van stucen per m2.

DienstGemiddelde prijzen per m² (incl. materiaal, arbeid en btw)
Spackspuitwerk plafond€ 8 – € 15
Behangklaar plafond€ 15 – € 20
Sausklaar plafond€ 15 – € 25
Sierpleister plafond€ 20 – € 28
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Plafond stucen

Prijsvoorbeelden

Bekijk hieronder een aantal prijsvoorbeelden van de plafond stucen kosten van populaire projecten.

Meest voordelige optie

De meest voordelige optie voor het stucen van je plafond is spackspuitwerk. Heb je een plafond oppervlakte van 50 m2, dan betaal je gemiddeld € 400.

Gemiddelde optie

Heb je een onderlaag nodig waar later nog een andere bewerking overheen komt? Dan is een behangklaar stucwerk geschikt. Voor een plafond van 50 m2 betaal je dan gemiddeld € 700.

Meest luxe optie

Wil je van je plafond een echte eyecatcher maken? Kies er dan voor om sierpleister op je plafond te laten aanbrengen. Voor een plafond van 50 m2 betaal je gemiddeld € 950.

Hoe ziet de prijsopbouw van het stucen van je plafond eruit?

Kostenoverzicht plafond stucen prijs

Welke keuzes bepalen de plafond stucen prijs?

De hoogte van de plafond stucen zijn onder andere afhankelijk van de onderstaande 3 keuzes.

Keuze 1: Wat voor soort pleister kies je?

Er zijn verschillende varianten van stucwerk die je kan laten aanbrengen. Elk soort stucwerk komt met een andere prijs. Bekijk de veelvoorkomende opties en de bijbehorende prijzen hieronder.

Spackspuitwerk

Dit is de meest voordeligste vorm van stucwerk voor je plafond, dit komt doordat het machinaal op het plafond gespoten wordt. De basiskleur van spackspuitwerk is wit, maar je kan het in iedere gewenste kleur laten aanbrengen. De meeste stukadoors hanteren voor spackspuitwerk in een andere kleur een toeslag van € 2 per m2. Voor spackspuitwerk in wit betaal je gemiddeld tussen de € 8 en € 15 per m2 en voor spackspuitwerk in een andere kleur betaal je gemiddeld tussen de € 10 en € 17 per m2.

Behangklaar en sausklaar stucwerk

Wanneer jouw plafond een onderlaag nodig heeft voor een volgende bewerking, kies je voor behangklaar of sausklaar stucwerk. Een sausklaar plafond is iets duurder dan een behangklaar plafond, omdat een sausklaar plafond helemaal strak en egaal is en een behangklaar plafond een stuk ruwer is, wat minder tijd kost. Een sausklaar plafond is geschikt om te sausen of verven, een behangklaar plafond niet omdat de verf aan een ruw plafond niet goed hecht. Je laat een plafond behangklaar stucen als je er later bijvoorbeeld sierpleister overheen wilt laten aanbrengen.

Sierpleister

Een populaire vorm van stucwerk op het plafond is sierpleister. De meest gekozen sierpleisters zijn rustiekputz en spachtelputz. Beide soorten pleister zijn op basis van kunststof en hebben een korrelstructuur. Rustiekputz heeft een korreldikte van 1,5 mm of 1,8 mm en kleine groefjes. Door de kleine korrel geeft rustiekputz een fijne en rustige structuur aan het plafond. Een andere vorm van sierpleister is spachtelputz. De korrel van spachtelputz varieert van 1 mm tot 2,5 mm waardoor je met spachtelputz zelf bepaald hoe grof de structuur van je plafond is. Er zit bij deze 2 soorten van sierpleister geen verschil in prijs.

Keuze 2: Zelf het plafond stucen of uitbesteden?

Een plafond netjes stucen is zonder ervaring een lastig project en niet zo fijn voor je nek. Daarnaast is het ook belangrijk dat je goede materialen hebt om het stucwerk uitstekend aan te brengen, je kijkt er tenslotte iedere dag tegenaan. Als je besluit om een stukadoor je plafond te laten stucen dan weet je zeker dat je perfect werk opgeleverd krijgt. Stukadoors hebben genoeg ervaring opgedaan en hebben goede materialen tot hun beschikking om het stucwerk precies naar jouw wens te maken. Vraag een stucwerk offerte aan.

Keuze 3: Extra opties

De volgende opties zijn extra en daardoor dus niet voor iedere project noodzakelijk.

DienstGemiddelde prijs, incl. btwWanneer?
Schuurwerk€ 15 – € 25 per m2Wil je een mooi schaduweffect op bijvoorbeeld je plafond, kies dan voor schuurwerk. De stukadoor werkt met een schuurspons waarmee hij in draaiende bewegingen een zanderig oppervlakte op het plafond aanbrengt.
Starttarief€ 290 – € 320Als het oppervlakte dat gestuct moet worden erg klein is wordt er vaak een starttarief ingesteld. Een starttarief wordt meestal gerekend bij oppervlaktes onder de 30 m2. De prijs is exclusief materiaal.

Hoe wordt een plafond gestuct?

Het stuken van een plafond is een secuur werkje dat meestal door een professionele stukadoor wordt uitgevoerd om een glad en strak resultaat te verkrijgen. Hier volgt een algemeen overzicht van het proces:

Voorbereiding

  1. Ruimte voorbereiden: Verwijder meubels uit de ruimte of dek ze goed af met folie of stucloper om ze tegen stof en stucspetters te beschermen.
  2. Ondergrond inspecteren: Controleer het plafond op beschadigingen, scheuren, of loszittend oud stucwerk en verwijder dit indien nodig. Zorg ervoor dat het oppervlak schoon, droog en vetvrij is.
  3. Voorstrijkmiddel aanbrengen: Om een goede hechting van het stucwerk te garanderen, wordt vaak een voorstrijkmiddel aangebracht. Dit middel verbetert de hechting en vermindert de zuiging van de ondergrond.

Het Stucen

  1. Stucmateriaal voorbereiden: Meng het stucmateriaal volgens de instructies van de fabrikant tot een gladde, smeerbare substantie.
  2. Aanbrengen van het stucmateriaal: Begin met het aanbrengen van het stucmateriaal aan de randen en werk in banen naar het midden toe. Gebruik een stucspaan of troffel om het materiaal op het plafond aan te brengen. Het is belangrijk om snel te werken omdat het stucmateriaal na het aanmaken begint uit te harden.
  3. Glad maken: Na het aanbrengen van het stucmateriaal, gebruik je een reilat (een lange, rechte lat) om het oppervlak te egaliseren. Beweeg de reilat in een zigzaggende beweging over het plafond om een vlak oppervlak te creëren. Hierna kan met een pleisterspaan het oppervlak verder gladgestreken worden.
  4. Afwerking: Afhankelijk van de gewenste afwerking, kan het plafond na het gladstrijken nog bewerkt worden voor een bepaalde structuur of patroon.

Na het Stucen

  1. Drogen: Laat het stucwerk voldoende tijd drogen. De droogtijd is afhankelijk van het type stucwerk, de dikte van de aangebrachte laag en de omstandigheden in de ruimte, zoals temperatuur en luchtvochtigheid.
  2. Nabehandeling: Afhankelijk van het type stucwerk kan het nodig zijn om het plafond na het drogen nog te schuren voor een extra glad resultaat of om een specifieke afwerking aan te brengen, zoals schilderen of behangen.

Het is raadzaam om voor specifieke projecten en materialen de aanwijzingen van de fabrikant en het advies van de professionele stukadoor te volgen. Een goed uitgevoerd stucwerk draagt bij aan de esthetiek van de ruimte en de duurzaamheid van het plafond.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost een plafond stucen?

Een plafond stucen kost ongeveer rond de € 800. Het oppervlak van je plafond heeft een grote invloed op de prijs. Daarnaast speelt ook het type stucwerk dat je kiest mee.

Hoe kun je een plafond stucen?

Bereid het plafond voor door het schoon te maken, eventuele scheuren te repareren en een voorstrijkmiddel aan te brengen voor betere hechting. Breng vervolgens een laag stucmateriaal aan met een troffel of spaan, en verdeel dit gelijkmatig over het plafond. Strijk het stucwerk glad met een pleisterspaan of reilat voor een egaal en glad oppervlak, waarna het kan drogen en verder afgewerkt worden.

Homedeal bespaartips

Laat alles in één keer stucen

Een stukadoor werkt efficiënter als hij grotere oppervlaktes in één keer kan stucen, daarom daalt de prijs per m². Als je overweegt om meerdere plafonds te laten stucen is het daarom slim om al het stucwerk in één keer te laten doen.

Doe voorbereidend werk

Een makkelijke manier om te besparen op je stucwerk is door zelf alvast wat voorbereidend werk te doen. Je kan op deze manier tot wel € 2 per m² besparen op het stucen van het plafond. Heb je bijvoorbeeld een project van 30 m², dan bespaar je al € 60. Onder voorbereidend werk wordt bijvoorbeeld het afplakken van muren en andere zaken en naderhand het opruimen van alle rommel verstaan.

Verlaagd btw-tarief

Is jouw huis ouder dan 2 jaar? Dan kom jij in aanmerking voor de btw-verlaging van 21% naar 6 % over het project. Stel je laat je plafond van 50 m² van sierpleister voorzien dan betaal je over de € 950 geen € 200 aan btw maar € 57.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden