Vergelijk stucadoor offertes
Vind dé stucadoor voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Inspiratie Muur glad maken zonder stucen: weg met oneffenheden!

Muur glad maken zonder stucen: weg met oneffenheden!

Wil jij je muren glad maken zonder te stucen? Dat kan! Een gladde muur is de perfecte basis voor een likje verf of nieuw behang. Helaas is niet iedere muur perfect geagaliseerd, vooral niet wanneer je in een ouder pand woont. Het is mogelijk om een muur glad te maken zonder te stucen. Met de juiste materialen geniet jij van een strakke muur, zonder de hoofdprijs te betalen. Ontdek hier hoe een muur glad maken zonder stucen in zijn werk gaat.

Stappenplan: muur glad maken zonder stucen

De makkelijkste manier om een muur te egaliseren is door muurglad te gebruiken. Dit is een speciaal product dat deukjes en andere oneffenheden opvult. Het is makkelijker te gebruiken dan stucmateriaal, dus je hoeft geen professionele stukadoor te zijn. Wil je jouw muren glad maken zonder te stucen? Volg dan dit stappenplan:

Stap 1: Afdekken

Een muur glad maken zonder te stucen kan wat rommelig zijn. Plak je vloer en plinten dus goed af met plastic. Dit zorgt uiteindelijk voor minder werk wanneer je gaat opruimen en garandeert een strakker eindresultaat.

Stap 2: Schakelaars en stopcontacten verwijderen

Een muur egaliseren kan niet zonder alle losse onderdelen van de muur te verwijderen. Schakelaars, stopcontacten en eventueel de thermostaat: haal ze van de muur. Zet voor de zekerheid de schakelaar om in de meterkas om ongelukken te voorkomen.

Stap 3: Reinigen en ontvetten

Je wilt met een schone lei beginnen wanneer je muren glad gaat maken zonder te stucen. Neem de muur af met een vochtig doekje en gebruik daarna een ontvetter. Zo hecht de egaliseerpasta zich beter aan de muur.

Stap 4: Grote oneffenheden verwijderen

Een muur glad maken zonder te stucen kan niet zonder grote oneffenheden te verwijderen. Doe je dat niet, dan zie je de oneffenheden gewoon door de egaliseerpasta heen. Je verwijdert de deuken met een speciale muurvuller die je vervolgens goed laat uitdrogen. Zijn er juist oneffenheden die uitsteken? Verwijder ze met een plamuurmes voordat je de muur gaat egaliseren

Stap 5: Muurglad aanbrengen

Nu is het tijd om de muren glad te maken. Muurglad breng je gewoon met een roller aan, als een soort dikke verflaag. Probeer zo gelijkmatig mogelijk te werken en vergeet natuurlijk de hoeken niet.

Stap 6: Egaliseren

Met muurglad kun je je muren glad maken zonder te stucen, maar je moet de muren nog wel egaliseren. Dat doe je met een speciale strijker. Houd deze recht tegen de muur aan en strijk de muur in verticale banen glad. Probeer constant een gelijke druk uit te oefenen. Doe dit binnen 30 minuten na het aanbrengen van de egaliseerpasta.

Stap 7: Schuren

Opschuren is een belangrijke laatste stap om je muren te egaliseren. Gebruik schuurpapier met een korrelgrootte van 180 en maak zachte ronddraaiende bewegingen. Nu is je muur klaar om te verven of te behangen.

Muur glad maken

Andere manieren om je muur glad te maken zonder stucen

Een muur egaliseren met muurglad is meestal de beste manier wanneer je geen stukadoor wilt inhuren, maar er zijn ook nog een paar andere opties. Deze opties vaak duurder, vergen meer tijd of het is lastiger om een mooi eindresultaat te krijgen. Daarom heeft muurglad meestal de voorkeur. Wil je toch je muur glad maken op een andere manier? Dan zijn dit de beste opties:

  • Renovlies: speciaal behang van glasvezel dat in verschillende diktes verkrijgbaar is.
  • Pleisterspray: een spray die je direct op de muur aanbrengt en vervolgens egaliseert met een strijker.
  • Gipsplaten: platen die je met speciale pluggen op de muur schroeft en vervolgens kunt verven of behangen.

Wanneer is stucen een betere optie om je muur glad te maken?

Het is natuurlijk ideaal wanneer je zelf je muren glad kunt maken zonder te stucen. Toch is het in sommige situaties beter om een vakspecialist in te schakelen. Afhankelijk van het soort stucwerk dat je kiest, zijn dit de belangrijkste voordelen van het inschakelen van een vakspecialist:

  • Je geniet gegarandeerd van een strak eindresultaat
  • Professioneel stucwerk is sterker en dus beter geschikt voor oudere panden of kwetsbare muren
  • Grote oneffenheden zijn beter te herstellen door een stukadoor
  • Met professioneel stucwerk is verven of behangen soms niet meer nodig
  • Een stukadoor werkt vaak sneller dan je zelf zou doen

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes van meerdere stukadoors aan en vergelijk deze op de kwaliteit en de stukadoor kosten.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden