Vergelijk stucadoor offertes
Vind dé stucadoor voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Inspiratie Verf laat los van gestucte muur

Verf laat los van gestucte muur

Help! De verf bladdert af of laat zelfs volledig los van je gestucte muur. Dit is natuurlijk geen gezicht en zonde van al het werk. We leggen je niet alleen uit waarom dit gebeurt, maar geven je ook praktische tips om het in de toekomst te voorkomen. En maak je geen zorgen, we laten je ook zien wat je nú kunt doen om dit op te lossen.

Oorzaak van loslatende verf op een gestucte muur

Helaas is het zo: de verf bladdert af van je gestucte muur. Wellicht ontstaan er scheuren in de stuclaag en laten er zelfs stukjes stucwerk los. Hoe is dit mogelijk? Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen. We zetten ze voor je op een rij:

 • De verf laat los van de gestucte muur, omdat het nieuwe stucwerk nog niet goed opgedroogd was toen je ging schilderen;
 • De verf laat los van je gestucte muur, doordat je bent gaan schilderen zonder de muur voor te behandelen met een voorstrijkmiddel;
 • De verf laat los van een gestucte muur, omdat je hebt gewerkt met verfproducten van een lage kwaliteit.
Verf laat los van gestucte muur

Verf bladdert af van gestucte muur: hoe te voorkomen?

De verf laat niet los van je gestucte muur. Is dat jouw wens? Lees dan gauw verder, want we gaan je vertellen hoe je voorkomt dat de verf op de stuclaag loslaat. 

 1. Wacht tot de muur droog is. Om te beginnen mag je een net gestucte muur nooit meteen gaan schilderen. Vers stucwerk moet goed drogen. Dit betekent dat je tot wel tien dagen moet wachten voordat je met de verfkwast aan de slag mag. 
 2. Reinig en ontvet de stuclaag voordat je deze verft.
 3. Breng een fixeermiddel aan als de stuclaag wit poeder afgeeft. 
 4. Schuur de gestucte muur voordat je begint met verven. 
 5. Breng een voorstrijkmiddel aan voordat je de muur gaat verven. 

Al deze zaken verbeteren de hechting van de muurverf. En dat levert het gewenste resultaat op: de nieuwe verf bladdert niet af van de gestucte muur.

Verf laat los van gestucte muur: wat kun je doen?

De verf laat los van een gestucte muur en je wilt weten wat je er nu nog aan kunt doen? De beste oplossing is de verf helemaal van de muur afschuren en opnieuw beginnen. Je zou alleen de plekjes waar de verf loslaat kunnen behandelen, maar dat geeft waarschijnlijk vlekken. 

We raden je dus aan om al je moed bij elkaar te rapen en de verf compleet te verwijderen. Zorg dat het stucwerk goed droog is, koop verfproducten van hoge kwaliteit en smeer de muur eerst in met voorstrijkmiddel voordat je de muurverf aanbrengt.

Gestucte muur zelf verven

Heb je weinig ervaring en wil je zelf stucwerk schilderen? Dan loop je het volgende risico: de verf laat los van de gestucte muur. Ga dus niet zomaar wat doen, maar bereid je goed voor. 

Raadpleeg diverse bronnen en stappenplannen voordat je begint. Lees je goed in over welke verftechniek past bij het type stucwerk dat je op jouw muur hebt en koop materialen van goede kwaliteit.

Is de laag met voorstrijkmiddel gedroogd? Plak de randen van de muur dan af met schilderstape. Deel de muur op in denkbeeldige vlakken en gebruik voldoende verf om deze te verven. Begin met het schilderen langs de randen van de muur. Dit doe je met een kwast. Voor de rest gebruik je een vachtroller. Laat de vlakken iets overlappen, want daarmee voorkom je baanvorming. Werk steeds vlot door. De schilderstape verwijder je naderhand het beste zo gauw mogelijk.

Tips om stucwerk te schilderen

De aangebrachte verf bladdert niet af van de gestucte muur. Dat wil jij toch ook? Met de volgende tips moet het lukken:

 • Controleer of het nieuwe stucwerk goed droog is. De droogtijd hangt samen met de dikte van de stuclaag, de temperatuur in je woning en de luchtvochtigheid. Gemiddeld genomen moet je rekenen op één dag droogtijd per millimeter. Met een vochtigheidsmeter is het mogelijk om te controleren of het stucwerk goed droog is;
 • Breng fixeermiddel aan om de zuiging van de muur te verminderen;
 • Schuur en strijk de muur voor om de hechting te vergroten;
 • Gebruik kwaliteitsverf;
 • Ga aan de slag bij daglicht. Dit geeft het beste zicht op wat je doet en zo voorkom je dat je stukken overslaat;
 • Werk bij de juiste temperatuur. Deze ligt tussen de tien en vijfentwintig graden;
 • Let op de droogtijden van de verfproducten. Om het drogen te versnellen is het slim om goed te ventileren;
 • Schakel een binnenschilder in om het stucwerk dat jij hebt (opnieuw) te laten verven.

Het verven van stucwerk uitbesteden aan vakspecialist

De verf laat los van je gestucte muur. Wil je het niet nog eens meemaken? Schakel dan een professionele stukadoor of schilder in voor het stucen en schilderen van je muur. Vraag gratis en vrijblijvend een aantal offertes op en vergelijk de prijzen

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden