Vergelijk stucadoor offertes
Vind dé stucadoor voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Inspiratie Spachtelputz schoonmaken: 5 effectieve manieren!

Spachtelputz schoonmaken: 5 effectieve manieren!

Iedereen met spachtelputz op plafonds of muren stelt zichzelf op een gegeven moment de vraag: hoe kan ik spachtelputz schoonmaken? Spachtelputz schoonmaken lijkt mogelijk lastig vanwege de aanwezige korrelstructuur, maar is in veel gevallen makkelijker dan je denkt. Daarom lees je op deze pagina vijf manieren om spachtelputz te reinigen.

Manier 1: spachtelputz schoonmaken met heet water

Spachtelputz schoonmaken doe je snel en eenvoudig met heet water. Hiervoor heb je gekookt water, enkele mondreinigingstabletten, een plantenspuit en een afwasborstel nodig. Kook ongeveer 2 liter water en laat hier drie mondreinigingstabletten in oplossen. Mondreinigingstabletten hebben een blekende werking, waardoor spachtelputz weer volledig wit kan worden. Doe het mengsel van water en mondreinigingstabletten in een plantenspuit en spuit op de vuile plekken spachtelputz. Vervolgens kan je met de afwasborstel het vuil voorzichtig schoonboenen.

Let op: heb je de spachtelputz al geruime tijd op de muur of plafond en deze nog nooit schoongemaakt? Wees dan voorzichtig met het plaatselijk schoonmaken van de spachtelputz. Hierdoor kan deze plek er als een bleke vlek gaan uitzien, doordat de rest van de spachtelputz al verkleurd is. Mogelijk zal het dus nodig zijn om de gehele muur in een keer schoon te maken.

Spachtelputz schoonmaken

Manier 2: spachtelputz reinigen met groene zeep

Groene zeep is een mild reinigingsmiddel dat nagenoeg alles schoon krijgt. Groene zeep maakt dan ook een essentieel onderdeel uit van de inhoud van jouw schoonmaakkast. Groene zeep los je, net als het eerdergenoemde mondreinigingstablet, op in een ruime hoeveelheid water. Dit breng je aan op de muur met een plantenspuit. Laat het mengsel ongeveer een halfuur intrekken en verwijder het hierna. Dit verwijderen kan je doen door schoon water in een plantenspuit te doen, maar ook met een spons.

Wil je spachtelputz schoonmaken dat zich op de buitenzijde van je woning bevindt? Dan is deze manier van spachtelputz schoonmaken ook uiterst geschikt. Je kan de buitenmuur met spachtelputz reinigen door een mengsel van water en groene zeep met lage druk op de muur te spuiten. Doe dit in geen geval met hoge druk, grote kans dat de spachtelputz dan beschadigd raakt. Nadat het mengsel van groene zeep en water wederom een halfuur is ingetrokken spuit je de muur af met water en zal je zien dat de muur weer helemaal schoon is.

Manier 3: spachtelputz schoonmaken met tandpasta

Wil je jouw witte muur van spachtelputz schoonmaken dan is tandpasta echt een wondermiddel. Je smeert de tandpasta simpelweg op een vlek, laat dit even intrekken en poetst de vlek vervolgens voorzichtig schoon met een natte spons of vochtige doek. Tandpasta is vanzelfsprekend niet geschikt om een hele muur mee schoon te maken, maar voor kleine vlekken is het echt een uitkomst.

Manier 4: spachtelputz reinigen met sierpleisterreiniger

Bovenstaande manieren gebruiken huis-tuin-en-keukenmiddeltjes zoals mondreinigingstabletten, groene zeep en tandpasta bij het spachtelputz schoonmaken. Daarnaast is er ook sierpleisterreiniger op de markt. De naam zegt het al: met sierpleisterreiniger kan je spachtelputz schoonmaken. Wil je spachtelputz reinigen met sierpleisterreiniger dan heb je een verfroller en een verfrollerbakje nodig. Je giet de sierpleisterreiniger in het verfrollerbakje, waarna je de reiniger gelijkmatig op de spachtelputz aanbrengt. De sierpleisterreiniger moet hierbij gaan schuimen. Zit er op de spachtelputz overtollig schuim? Verwijder dit dan met een vochtige doek. Na drie uur is je muur weer droog en schoon. De muur hoef je dus niet na te spoelen met water.

Manier 5: spachtelputz schoonmaken met spackspray

Sommige vlekken kunnen hardnekkiger blijken dan vooraf gedacht. Heb je bovenstaande opties geprobeerd en is de spachtelputz alsnog niet mooi schoon geworden? Dan resteert altijd nog de laatste optie: het plaatselijk overspuiten van de spachtelputz met een spackspray. Spackspray is niet alleen speciaal ontwikkeld om spachtelputz schoon te maken, het is ook nog eens geschikt als je kleine spachtelputz reparaties hebt moeten uitvoeren met een muurvuller. Door spackspray aan te brengen over de muurvuller zorg je dat de structuur van spachtelputz behouden blijft.

Mochten al deze manieren toch niet werken? Dan is het ook mogelijk om je spachtelputz zelf te verwijderen en eventueel een andere stucsoort aan te brengen.

Of: spachtelputz laten reinigen door een vakspecialist

Zie je het niet zitten om zelf aan de slag te gaan met een of meerdere van bovenstaande schoonmaakmethoden? Weet dan dat het ook een mogelijkheid is om het project uit te besteden aan een vakspecialist.

Een vakspecialist ziet vaak in een oogopslag wat de beste methode is om spachtelputz schoon te maken en voert deze werkzaamheden ook in een korte tijd uit. Hierdoor hoef jij je niet in allerlei bochten te wringen om je spachtelputz schoon te maken en je krijgt ook nog eens het best mogelijke eindresultaat.

Heb je besloten om een vakspecialist in te schakelen voor dit projecy? Dan kan je via Homedeal meerdere offertes bij deskundige vakspecialisten opvragen. Dit is geheel vrijblijvend en gratis.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden