Vergelijk stucadoor offertes
Vind dé stucadoor voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Inspiratie Pleisterwerk herstellen in 7 stappen

Pleisterwerk herstellen in 7 stappen

Bij een beschadiging is het mogelijk om pleisterwerk te herstellen. Dit is maar goed ook: anders zou je de hele muur of plafond opnieuw van pleisterwerk moeten voorzien op het moment dat er ook maar een kleine beschadiging ontstaat. Maar hoe kan je pleisterwerk herstellen? En wat heb je hiervoor nodig? Het antwoord op deze vragen lees je hier. 

Pleisterwerk herstellen: een stappenplan

Vroeg of laat ontstaan er in ieder plafond of muur die voorzien is van pleisterwerk beschadigingen. Deze beschadigingen kunnen bestaan uit scheuren, maar ook uit schroefgaten die niet meer gebruikt worden. Met behulp van onderstaand stappenplan kan jij zelf pleisterwerk herstellen:

 • Stap 1: vulmiddel kopen 

Ga naar de bouwmarkt en koop een vulmiddel. Er zijn veel verschillende soorten vulmiddel: elastisch, kant-en-klaar, hard of in poedervorm.

 • Stap 2: afbladderende verf en kalk verwijderen 

Afbladderende verf en kalk moet je helemaal verwijderen. Dit kan je het beste doen met een verfkrabber. Door het wegkrabben van loslatende kalk ontstaat een oppervlak om het vulmiddel op aan te brengen.

 • Stap 3: ontvetten 

Maak het volledige oppervlak rond de plek waar je het pleisterwerk wilt herstellen vetvrij. Doe dit met een ontvetter die is opgelost in lauwwarm water. Hierdoor zal het vulmiddel beter hechten.

 • Stap 4: gereed maken vulmiddel 

Zet het vulmiddel gereed. Heb je vulmiddel in poedervorm gekocht? Maak dit dan volgens de gebruiksaanwijzing aan met water. Het vulmiddel is gereed op het moment dat het een stevige, gladde pasta is.

 • Stap 5: voorbewerken beschadiging 

Pleisterwerk heeft een hoge zuigende werking. Om te voorkomen dat het vocht uit het vulmiddel direct in het pleisterwerk wordt gezogen, maak je de beschadiging eerst goed nat. Dit kan je met een natte spons of een plantenspuit doen.

 • Stap 6: vulmiddel aanbrengen 

Breng het vulmiddel aan op de beschadigde plek. Dit kan je het beste met een plamuurmes doen. Vulmiddel bestaat voor een groot deel uit water waardoor het zal krimpen tijdens het drogen. Na het drogen zal je daarom vermoedelijk nog enkele keren vulmiddel aan moeten brengen om het beschadigde oppervlak goed strak af te werken. Laat je niet verleiden om in een keer te veel vulmiddel aan te brengen: in dit geval zal het vulmiddel niet goed drogen en zal je pleisterwerk niet mooi herstellen.

 • Stap 7: schuren 

Is de beschadiging volledig weggewerkt met vulmiddel? Schuur de beschadiging en directe omgeving dan op met schuurpapier. Doe dit totdat je geen overgang meer voelt tussen het oorspronkelijke pleisterwerk en het vulmiddel. Kom je toch nog oneffenheden tegen? Dan kan je deze alsnog dichtmaken met vulmiddel.

Pleisterwerk herstellen

Pleisterwerk herstellen: de benodigdheden

Ga je pleisterwerk herstellen dan heb je niet alleen een stappenplan nodig, maar ook een aantal materialen en gereedschappen:

 • Vulmiddel
 • Schone emmer
 • Plantenspuit of spons
 • Water
 • Plamuurmes
 • Keukentrap
 • Verfkrabber
 • Ontvetter
 • Schuurpapier met grove en fijne korrel

Een aantal van deze benodigdheden heb je vermoedelijk al in huis, voor de overige zaken kan je terecht bij een bouwmarkt bij jou in de buurt.

Zelf doen of een vakspecialist inschakelen?

Aan de hand van bovenstaand stappenplan kan een doe-het-zelver met twee rechterhanden prima een kleine beschadiging in het pleisterwerk herstellen. Het inschakelen van een vakspecialist zoals een stukadoor om pleisterwerk te herstellen heeft een aantal belangrijke voordelen:

 • Mooier eindresultaat: het herstellen van pleisterwerk is een vak. Hoe zorgvuldig je ook te werk gaat als je het zelf probeert, je zal in veel gevallen blijven zien dat er een reparatie heeft plaatsgevonden. Een stukadoor is een vakspecialist waarbij de reparatie vaak perfect wordt afgewerkt.
 • Ook complexe reparaties: een kleine scheur is relatief eenvoudig te repareren. Complexere reparaties, zoals op grote oppervlakken, zijn moeilijker om mooi af te werken voor een doe-het-zelver.
 • Tijdsbesparing: een vakspecialist voert het project vaak niet alleen beter uit, maar ook sneller. Je kan dus snel weer genieten van strak pleisterwerk.

Heb je besloten om een stukadoor of andere vakspecialist in te schakelen voor het herstellen van het pleisterwerk of voor een ander soort stucwerk? Dan kan je gratis en vrijblijvend via de website van Homedeal verscheidene offertes opvragen. Deze offertes en de stukadoor kosten kun je vervolgens met elkaar vergelijken, zodat je te maken krijgt met een deskundige en ervaren stukadoor die het project uitvoert tegen de beste prijs.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden