Vind de beste zonnepanelen specialist
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonnepanelen Beste zonnepanelen

Beste zonnepanelen

Ben je op zoek naar de beste zonnepanelen die de meeste energie opwekken? Het verschilt per huis welke zonnepanelen het meest effectief zijn. Om erachter te komen wat de beste zonnepanelen voor jouw dak zijn, is het goed om alle informatie op een rijtje te hebben. Lees in dit artikel alles over de beste zonnepanelen voor jouw dak, de prijzen en handige tips.

Wat kosten zonnepanelen?

De prijs van zonnepanelen is een belangrijke pijler in je zoektocht naar de beste zonnepanelen. De totale prijs is afhankelijk van de verschillende keuzes die je maakt. Denk bijvoorbeeld aan de soort zonnepanelen, maar ook het aantal zonnepanelen is van invloed. Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt is afhankelijk van de grootte van je dak, je budget en de grootte van je huishouden. Bekijk in het onderstaande overzicht de gemiddelde zonnepanelen prijzen.

HuishoudenGemiddeld verbruik per jaar*Aantal zonnepanelen (370 Wp)Gemiddelde kosten (incl. btw en string omvormer)Gemiddelde besparing per jaar**
1 persoon1.800 kWh 6€ 4.200€ 755
2 personen2.810 kWh 9€ 5.800€ 1.132
3 personen3.370 kWh 11€ 6.900€ 1.383
4 personen3.940 kWh 13€ 8.000€ 1.635
5 of meer4.270 kWh 14€ 8.500€ 1.761

* Jaarlijkse verbruikcijfers op basis van Nibud 2022.

** Besparingscijfers op basis van prijspeil januari 2022.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Beste zonnepanelen

Hoe kies je de beste zonnepanelen?

Er zijn veel verschillende soorten en merken zonnepanelen waaruit je kunt kiezen. Om te bepalen wat de beste zonnepanelen zijn kijken we naar onderstaande factoren:

 • Vermogen
 • Rendement
 • Keurmerken en certificaten
 • Lange garantietermijn

Tip 1: Vermogen

Zonnepanelen worden vaak op het aantal Wattpiek geselecteerd. Wattpiek geeft het maximaal mogelijke vermogen aan dat een zonnepaneel kan opwekken. Het gemiddelde vermogen van zonnepanelen ligt tussen de 350 tot 450 Wattpiek. Houd er rekening mee dat zonnepanelen met een hogere Wattpiek vaak duurder zijn. Dit maakt het soms aantrekkelijker om zonnepanelen met een lagere Wattpiek aan te schaffen.

Tip 2: Rendement

Het technisch rendement van zonnepanelen laat zien hoeveel van het opgevangen zonlicht omgezet wordt in bruikbare energie. Het gemiddelde rendement van een zonnepaneel ligt tussen de 14 en 22%. Het rendement is onder andere afhankelijk van de kwaliteit van de zonnepanelen, maar ook de ligging en schaduw zijn van invloed op het rendement. De zonnepanelen van SunPower hebben momenteel het hoogste rendement met 22%.

Tip 3: Keurmerken en certificaten

Voor alle zonnepanelen die worden verkocht geldt dat ze moeten voldoen aan de Europese kwaliteitsnormen. Een aantal belangrijke keurmerken zijn:

 • TÜV, dit is één van de belangrijkste keurmerken die testen of het vermogen ook daadwerkelijk klopt en of het paneel veilig is.
 • Zonnekeur, dit keurmerk is voor zonnepanelen installateurs. Dit keurmerk garandeert dat de vakspecialist kwaliteit levert en alle werkzaamheden veilig uitvoert.
 • RoHS, dit is een keurmerk dat laat zien dat het zonnepaneel aan de wettelijke richtlijnen voldoet en veilig is.

Tip 4: Garantietermijn

Zonnepanelen zijn een grote investering. Het is daarom fijn als je een lange garantietermijn hebt. Er zijn drie soorten garanties waar je mee te maken krijgt bij de aanschaf van zonnepanelen:

 1. Productgarantie
  De productgarantie wordt aangeboden door het merk zelf. De norm is een garantie van 10 jaar, maar er zijn bedrijven die een langere garantietermijn aanbieden.
 2. Installatiegarantie
  De installatiegarantie is van toepassing als iets tijdens de installatie niet goed is gegaan. Deze garantie is minimaal 2 jaar, maar steeds vaker bieden bedrijven een garantie van 5 tot 10 jaar.
 3. Vermogensgarantie
  Zonnepanelen verliezen vermogen naarmate hun gebruik. Dit verlies in vermogen wordt gedekt door de vermogensgarantie. Als de panelen meer vermogen verliezen dan afgesproken in de vermogensgarantie krijg je nieuwe zonnepanelen.

Bij sommige leveranciers krijg je ook nog een systeemgarantie. Die garantie garandeert dat het totale systeem van de zonnepanelen goed werkt. Met de systeemgarantie hoef je niet zelf aan te tonen waar het probleem ligt, maar komt de zonnepanelen installateur bij je langs om het probleem op te lossen.

Daarnaast bieden sommige leveranciers de mogelijkheid om een opbrengstgarantie af te sluiten. Die garantie houdt in dat je systeem ook daadwerkelijk de opbrengst levert die van te voren is afgesproken. Hebben de panelen minder opgebracht dan afgesproken? Dan wordt het verschil vergoed.

zonnepanelen plaatsen

Wat zijn de beste zonnepanelen van 2023?

Om te bepalen wat de beste zonnepanelen zijn van 2023 kijken we naar het beste soort en naar de beste zonnepanelen merken.

Wat zijn de beste zonnepaneel soorten van 2023?

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt. De meest verkochte zonnepanelen zijn mono-, polykristallijn en dunnefilm zonnepanelen. Wat de beste zonnepanelen zijn voor jouw dak is onder andere afhankelijk van je persoonlijke eisen en wensen. Je kunt de zonnepanelen vergelijken met elkaar om zo het beste paneel voor jouw project te vinden.

Monokristallijn zonnepanelen

Monokristallijn zonnepanelen zijn vaak zwart van kleur en zijn te herkennen aan de kleine vierkantjes. Deze zonnepanelen zijn net zoals polykristallijn zonnepanelen gemaakt van kristallijn silicium, een soort zand. Door het verschil in het productieproces hebben mono- en polykristallijn zonnepanelen wel verschillende eigenschappen.

Bij monokristallijn zonnepanelen wordt de grondstof silicium bewerkt na het stollingsproces, waarin de kristallen allemaal in dezelfde richting worden gelegd. Het rendement van monokristallijn zonnepanelen is hierdoor relatief hoog, maar de zonnepanelen zijn ook duurder. Monokristallijn zonnepanelen kiest men vaak bij een klein oppervlak, omdat je een relatief hoog rendement kan behalen uit een klein oppervlak.

Polykristallijn zonnepanelen

Polykristallijn zonnepanelen hebben meestal een blauwe kleur. Bij deze zonnepanelen wordt de grondstof silicium niet bewerkt. Deze zonnepanelen hebben daardoor een lager rendement dan monokristallijn zonnepanelen, maar zijn over het algemeen wel goedkoper. Bij een groot oppervlak kiest men daarom vaak voor polykristallijn zonnepanelen.

Dunnefilm zonnepanelen

Dunnefilm zonnepanelen zijn zwarte, lichte en buigzame zonnepanelen gemaakt van koper, indium en selenide. Deze zonnepanelen hebben een relatief laag rendement, maar zijn goedkoper dan kristallijn zonnepanelen. Ook zijn ze minder temperatuurgevoelig dan kristallijn zonnepanelen.

Monokristallijne zonnepanelenPolykristallijne zonnepanelenDunnefilm zonnepanelenHybride zonnepanelen
Rendement15-23%14-16%6-10%5-10%
ZwaklichtVerlies bij diffuus lichtVerlies bij diffuus lichtWeinig verliesNiet bekend.
ThermischVerlies bij hoge temperaturenVerlies bij hoge temperaturenWeinig verliesWeinig verlies
Gemiddelde kosten€ 175 – € 400 per paneel€ 150 – € 300 per paneel€ 100 – € 220 per paneel€ 8.000 – € 16.000 per paneel
Levensduur25 tot 30 jaar25 tot 30 jaar15 tot 25 jaar25 tot 30 jaar
ProductieMateriaal silicum dat wel bewerkt wordt na stollingsproces. De kristallen worden allemaal nog in dezelfde richting gelegd, wat zorgt voor een hoger rendement.Materiaal silicum dat niet bewerkt wordt na stollingsproces.Koper, indium en selenide.Niet bekend.
GebruikMeest gekozen voor huizen, vooral voor een kleiner oppervlak aan zonnepanelen.Meest gekozen voor huizen, vooral voor een groter oppervlak aan zonnepanelen.Bij huizen alleen interessant als je een groot oppervlak beschikbaar hebt.Meestal gekozen voor huizen met een klein dakoppervlak, die geen plek hebben voor een gescheiden systeem.

Wat zijn de beste zonnepaneel merken van 2023?

Welk merk het beste bij je past is afhankelijk van jouw daksituatie. Om zonnepanelen merken met elkaar te kunnen vergelijken worden ze ingedeeld in het tier systeem. Het tier systeem verdeeld merken onder in tier 1, tier 2 of tier 3, waarvan tier 1 het hoogste segment is. Aan de hand van dit systeem kun je zien over welke kenmerken het zonnepanelen merk beschikt.

Tier 1

Tier 1 merken zijn de bekendste en meest betrouwbare zonnepanelen merken. Slechts 2% van de zonnepaneel merken valt onder Tier 1. De kenmerken van een tier 1 zonnepaneel merk zijn:

 • Het gehele proces wordt uitgevoerd door het eigen bedrijf.
 • Er wordt veel geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling.
 • De productie is volledig geautomatiseerd.
 • Het bedrijf produceert al minimaal 5 jaar zonnepanelen.

Voorbeelden van merken binnen Tier 1 zijn: Sunpower, Hanwa Q Cells, Canadian Solar en Trina Solar.

Tier 2

Ongeveer 8% van de merken vallen onder Tier 2 merken. De kenmerken van een tier 2 zonnepaneel merk zijn:

 • Er wordt niet of weinig geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling.
 • De productie is gedeeltelijk geautomatiseerd.
 • Het bedrijf produceert gemiddeld 2 tot 5 jaar zonnepanelen.

Voorbeelden van merken binnen Tier 2 zijn: ET Solar, CNPV en REC.

Tier 3

Het grootste gedeelte, namelijk 90% van de zonnepanelen merken vallen onder tier 3. De kenmerken van een tier 3 zonnepaneel merk zijn:

 • Er wordt niet geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling.
 • De productie wordt uitbesteed.
 • Maakt gebruik van handmatige processen.
 • Het bedrijf is minder dan 2 jaar actief.

Voorbeelden van merken binnen Tier 3 zijn: Sunrise, Trunsun en Xuyang.

(Bespaar)tips Homedeal

Doe de zonnepanelen check

Met de zonnepanelen check kun je precies zien hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen, wat ze gaan kosten en hoeveel ze gaan opleveren.

Vraag de btw terug

Wanneer je zonnepanelen aanschaft ben je voor de wet een ondernemer. Dit houdt in dat je de belasting over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen mag terugvragen. Bij de aanschaf van zonnepanelen vul je het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders in, waarna je de belasting kunt terugvragen bij de Belastingdienst. Kijk voor de verschillende voorwaarden op de website van de Belastingdienst.

Vergelijk offertes

Vraag zonnepanelen offertes aan om een goed beeld te krijgen van de verschillende mogelijkheden en prijzen. Door deze offertes met elkaar te vergelijken kies je de vakspecialist die het beste bij jou past.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de beste merken zonnepanelen?

Zonnepanelen merken die binnen tier 1 vallen zijn bijvoorbeeld Sunpower, Hanwa Q Cells, Canadian Solar en Trina Solar.

Welke zonnepanelen zijn niet goed?

Alle zonnepanelen die in Nederland mogen worden verkocht, zijn gecertificeerd. Je kunt er daarom vanuit gaan dat er via officiële kanalen geen slechte zonnepanelen geleverd worden. Uiteraard is het ene zonnepaneel wel beter dan het andere, o.a. op basis van rendement en vermogen, maar ook de garantietermijn.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden