Vind de beste zonnepanelen specialist
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonnepanelen Soorten zonnepanelen

Soorten zonnepanelen

Valt het jou ook op dat op steeds meer daken zonnepanelen pronken? Veel mensen kiezen voor zonnepanelen omdat het goed is voor het milieu en ten tweede uiteindelijk ook voor je portemonnee. Wil jij weten welke soorten zonnepanelen er zijn en welke zonnepanelen passen bij jouw huishouden en dak? Lees dan dit handige artikel.

Hoeveel kosten zonnepanelen?

De totale zonnepanelen prijzen zijn natuurlijk afhankelijk van het soort zonnepaneel dat je kiest en het aantal zonnepanelen dat je koopt. Bekijk in onderstaande tabel de gemiddelde kosten van zonnepanelen per huishouden.

HuishoudenGemiddeld verbruik per jaar*Aantal zonnepanelen (370 Wp)Gemiddelde kosten (incl. btw en string omvormer)Gemiddelde besparing per jaar**
1 persoon1.800 kWh 6€ 4.200€ 755
2 personen2.810 kWh 9€ 5.800€ 1.132
3 personen3.370 kWh 11€ 6.900€ 1.383
4 personen3.940 kWh 13€ 8.000€ 1.635
5 of meer4.270 kWh 14€ 8.500€ 1.761
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Soorten zonnepanelen

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Er zijn grofweg 3 soorten zonnepanelen te koop; monokristallijne, polykristallijne en dunne film zonnepanelen. Er bestaan ook hybride zonnepanelen, al worden deze minder vaak aangeschaft. We zetten de drie meest voorkomende op een rijtje.

Dunne film zonnepanelen

Deze zonnepanelen worden ook wel flexibele zonnepanelen genoemd omdat het mogelijk is om deze op verschillende oppervlaktes te monteren. Zo gebruik je de dunne film zonnepanelen het vaakst op je boot of auto. Het rendement van de dunne film zonnepanelen komt steeds dichterbij het rendement van polykristallijne zonnepanelen.

Mono- en polykristallijne zonnepanelen

Mono- en polykristallijne zonnepanelen zie je het meeste terug op de Nederlandse daken. hebben beide zonnecellen gemaakt van silicium en daarom zijn ze hier ook samengevoegd. Er zijn echter ook verschillen tussen beide soorten zonnepanelen, die zijn alsvolgt:

VerschillenMonokristallijne zonnepanelenPolykristallijne zonnepanelen
Vorm van de zonnecelMeestal afgeronde hoekenVierkant
Het rendement17%15 tot 16%
De kleurErg donkere kleurBlauw-paarse kleur
Gevoeligheid lichtGevoeliger voor direct zonlichtGevoeliger voor verspreid zonlicht
De vormgevingEen meer effen vormgevingGevarieerder vormgeving

De monokristallijne zonnepanelen zijn een stuk duurder per zonnepaneel dan de polykristallijne zonnepanelen, maar ze leveren ook meer op. Qua totaalprijs maakt het hier dus niet veel uit, echter hangt het wel af van het oppervlak welke voordeliger uit komt. Een nadeel van de polykristallijne zonnepanelen is dat ze erg goed zichtbaar zijn met de blauw-paarse kleur. Dit is bij de donkere monokristallijne zonnepanelen een stuk minder. In Nederland kiezen ze het vaakst voor de polykristallijne zonnepanelen.

Speciale soorten zonnepanelen

De zonnepanelen markt blijft maar doorgroeien en vernieuwen, dit levert interessant nieuwe mogelijkheid op zoals:

  • Zonnepanelen dakpannen
  • Glazen zonnepanelen

Zonnepanelen dakpannen

De zonnepanelen dakpannen zijn geïntegreerde zonnepanelen die over of tussen bestaande dakpannen worden geplaatst. Je hebt 2 soorten:

  • Ter grootte van 4 dakpannen (bij voorkeur op een donker dak om de zonnepanelen anders erg opvallen)
  • Geïntegreerde zonnedakpannen (wordt gezien als de mooiste variant, valt bijna niet op)

De dakpannen zonnepanelen hebben de volgende voor- en nadelen:

VoordelenNadelen
De uitstralingMeer aansluitingsmateriaal
Panelen zijn kleiner en lichter (geen aanpassingen)Elk paneel heeft eigen connector nodig
Aangesloten worden op reguliere omvormersEr kunnen strepen schaduw ontstaan
Lange levensduur (20-30 jaar)Hogere prijzen (1,5 – 2x zo duur)

Glazen zonnepanelen

Dit zijn de nieuwste zonnepanelen, die bekend staan om de lange levensduur en een hogere opbrengstgarantie. Net als bij de dakpannen zonnepanelen heb je hier ook 2 soorten van:

  • Zonnepanelen met een aluminium frame (lijkt op echte zonnepanelen, alleen achterkant is van glas in plaats van kunststof).
  • Zonnepanelen zonder een aluminium frame (dit is in feite één stuk glas, met aan de achterkant de connectoren, meestal in zwart uitgevoerd.

Glazen zonnepanelen worden het vaakst toegepast op huizen. Ze leveren tussen de 15 en 20% rendement op. Zie ook de voor- en nadelen van de glaspanelen.

VoordelenNadelen
Hoog rendementZwaar
Relatief goedkoopNiet buigbaar
Grote impact op het uiterlijk

Tips voor het kopen van zonnepanelen

Als je hebt bepaald welke soort zonnepanelen jij op je dak wil hebben, is het tijd om de zonnepanelen te kopen. Voordat je dit doet, is het goed om te weten waar je op moet letten bij het aanschaffen van zonnecollectoren en het zoeken naar een zonnepanelen specialist. Lees hier een aantal slimme tips.

  • Vraag verschillende offertes aan

Vraag zonnepanelen offertes op bij verschillende vakspecialisten om zo een goed beeld te krijgen van de verschillende prijzen. De prijzen verschillen niet alleen per soort zonnepaneel maar ook per aanbieder. Door offertes te vergelijken zie je goed wat er bij welke prijs inbegrepen is en welke vakspecialist het best bij je project past.

  • Let op keurmerken

Als je een vakspecialist inschakelt voor het plaatsen van je zonnepanelen, is het verstandig om op keurmerken te letten. Een voorbeeld hiervan is het Zonnekeur keurmerk. Dit keurmerk waarborgt de kwaliteit van materiaal, maar ook de kwaliteit van de zonnepanelen installateurs.

  • Vraag de btw terug

Wist je dat het mogelijk is om de betaalde btw over je zonnepanelen terug te vragen bij de Belastingdienst? Hierdoor krijg je al snel honderden euro’s terug, je betaalt namelijk 21% btw over zonnepanelen. Hierbij maakt het niet uit welk soort zonnepaneel je koopt.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Welke zonnepanelen zijn er?

De meest bekende zonnepanelen zijn monokristallijne, polykristallijne en dunnefilm zonnepanelen. Daarnaast bestaan ook andere varianten, waaronder geïntegreerde zonnepanelen als zonnedakpannen.

Wat is het verschil tussen blauwe en zwarte zonnepanelen?

Polykristallijne zonnepanelen zijn blauw van kleur. De kristallen in dit zonnepaneel liggen kriskas. Monokristallijne zonnepanelen ogen zwart. Bij dit paneel liggen de kristallen allemaal in dezelfde richting. Hierdoor is het rendement hoger, maar zijn ze ook duurder.

Wat zijn de beste type zonnepanelen?

Zwarte monokristallijne zonnepanelen zien er niet alleen stijlvol uit, ze hebben ook nog eens een hoog rendement. De investering ligt weliswaar wat hoger, maar door de hoge opbrengst is de terugverdientijd even lang.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden