Vergelijk zonnepanelen offertes
Vind dé zonnepanelen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonnepanelen Zonnepanelen installateur

Zonnepanelen installateur

Minimale kosten
€ 3.700
Gemiddelde kosten
€ 5.900
Maximale kosten
€ 8.500
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 4.800 - € 7.000

Steeds meer mensen laten zonnepanelen installeren door een zonnepanelen installateur. Door energie op te wekken via zonnepanelen ben namelijk je niet alleen milieubewust bezig, ook is het een waardevolle investering waarmee je bespaart op je energierekening. Lees in dit artikel meer over zonnepanelen bedrijven en hoe een zonnepaneel installateur de installatie bij jou thuis kan doen.

Hoe vind je een goede zonnepanelen installateur?

Ga je op zoek naar een bedrijf dat voor jou zonnepanelen kan komen installeren, dan zul je een enorm aanbod vinden. Hoe weet je zeker dat je de beste zonnepanelen installateur voor jouw project vindt?

Lees reviews van eerdere klanten

Er zijn tal van websites te vinden waarop eerdere klanten hun ervaringen met een bedrijf delen. Hoe hebben eerdere klanten de dienstverlening van de zonnepanelen installateur ervaren? Ging alles goed, of stonden ze wellicht voor nare verrassingen? Recensies geven een eerste beeld van de kwaliteiten van de vakspecialist.

Controleer of zonnepanelen bedrijven keurmerken hebben

Een tweede manier om een goede indruk te krijgen van een zonnepanelen installateur is door te controleren of die over keurmerken beschikt. Bedrijven die keurmerken als Zonnekeur dragen, voldoen aan strikte voorwaarden. Zo weet je zeker dat je met een erkende installateur in zee gaat.

Vergelijk offertes met elkaar

Offertes zullen per zonnepanelen installateur altijd enigszins verschillen. Of dat nou in de gebruikte materialen, de garantie of de inbegrepen werkzaamheden zit. Vergelijk daarom zonnepanelen offertes van meerdere zonnepanelen bedrijven met elkaar. Zo kies je de vakspecialist met de beste prijs kwaliteit verhouding voor jouw project.

Zonnepanelen installateur

Voordelen van het inschakelen van een zonnepanelen installateur

Als je overweegt zonnepanelen te laten installeren, vraag je je misschien af: “Waarom zou ik een professionele zonnepanelen installateur inschakelen?” Een terechte vraag! Bekijk hieronder de talloze voordelen van het kiezen voor een vakspecialist.

  1. Correcte installatie: met een vakspecialist ben je verzekerd van een juiste installatie, waardoor je het maximale rendement uit je zonnepanelen haalt.
  2. Advies over de laatste technieken en trends: professionele zonnepanelen installateurs zijn up-to-date en kunnen je adviseren over wat het beste past bij jouw situatie.
  3. Veiligheid: zonnepanelen installateurs hebben de training en ervaring om zonnepanelen veilig te plaatsen, wat de risico’s minimaliseert.
  4. Garantie en service: mocht er iets misgaan, dan kun je vaak rekenen op garantie en een snelle dienstverlening.

Wat kost een zonnepaneel installateur?

Veel mensen zijn je al voorgegaan met het aanschaffen van zonnepanelen. Omdat er veel komt kijken bij het installeren van zonnepanelen, huurt men hier een zonnepanelen installateur voor in. Wat kosten zonnepanelen eigenlijk? Bekijk in onderstaand overzicht een indicatie van de zonnepanelen prijzen per huishouden.

HuishoudenGemiddeld verbruik per jaar*Aantal zonnepanelen (370 Wp)Gemiddelde kosten (incl. omvormer)Gemiddelde jaarlijkse besparing**
1 persoon2.000 kWh7€ 4.800€ 890
2 personen3.000 kWh10€ 6.500€ 1.260
3 personen3.500 kWh11€ 7.000€ 1.390
4 personen4.000 kWh13€ 8.000€ 1.640
5 of meer4.500 kWh14€ 8.500€ 1.770

* Jaarlijkse verbruikcijfers op basis van Nibud 2023.
** Besparingscijfers op basis van prijspeil januari 2023.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Prijsvoorbeelden

Hieronder lichten we drie prijsvoorbeelden uit de kostentabel toe.

2-persoons huishouden

Het elektriciteitsverbruik in een 2-persoons huishouden is gemiddeld 2.810 kWh per jaar. Om dit zelf op te wekken met zonnepanelen van 370 Wp heb je zo’n 9 zonnepanelen nodig. De kosten hiervoor zijn gemiddeld € 5.800, inclusief installatie en omvormer. Met deze zonnepanelen installatie bespaar je gemiddeld € 1.132 per jaar.

4-persoons huishouden

Het stroomverbruik van een huishouden met vier personen is gemiddeld 3.940 kWh per jaar. Wil je deze stroom opwekken met zonnepanelen, dan heb je zo’n 13 zonnepanelen van 370 Wp nodig. Voor het plaatsen van deze zonnepanelen ligt de prijs gemiddeld rond de € 8.000, inclusief installatie en omvormer. Door deze investering bespaar je gemiddeld € 1.635 per jaar.

5-persoons huishouden

Een gemiddeld 5-persoons huishouden verbruikt circa 4270 kWh per jaar. Je hebt hiervoor 14 zonnepanelen nodig. Het prijskaartje wat hier aan hangt is gemiddeld € 8.500, inclusief installatie en omvormer. Dit zonnepanelensysteem zorgt voor een jaarlijkse besparing op je energierekening van gemiddeld € 1.761.

Prijsopbouw van de zonnepanelen en zonnepanelen installateur

Kostenverdeling Zonnepanelen installateur prijzen

Wat heeft invloed op de zonnepanelen installateur prijzen?

Als je een zonnepanelen installateur inschakelt voor het plaatsen van je zonnepanelen, dan zijn er een aantal factoren die invloed hebben op de uiteindelijke prijs die je betaalt voor je zonnepanelen inclusief plaatsing.

Schuin dak of plat dak?

Niet elke installateur rekent een verschil in kosten bij het installeren van zonnepanelen op een plat dak of schuin dak. Toch kan het wel uit maken. Zo zijn de staanders voor zonnepanelen op een plat dak, afhankelijk van het montagesysteem, soms duurder. Omdat er meer materiaal nodig is, rekenen sommige zonnepanelen bedrijven een kleine meerprijs. Het installeren van zonnepanelen is op een plat dak daarentegen eenvoudiger, wat weer kan schelen in de arbeidskosten.

Soorten zonnepanelen

Er zijn meerdere soorten zonnepanelen op de markt. Ga je voor geïntegreerde zonnepanelen als zonnedakpannen, of de reguliere zonnepanelen? Zonnepaneel dakpannen kunnen een fijne combinatie vormen van dakbedekking en zonnepanelen. Hierdoor vallen de zonnepanelen niet. Reguliere zonnepanelen zijn er in verschillende uitvoeringen. Elk met eigen kenmerken en voor- en nadelen, afhankelijk van jouw situatie.

  • Monokristallijne zonnepanelen
  • Polykristallijne zonnepanelen
  • Dunne film zonnepanelen
  • Hybride zonnepanelen

In het onderstaande overzicht kun je de zonnepanelen vergelijken. Uiteraard is het ook mogelijk om de zonnepanelen installateur om advies te vragen.

Monokristallijne zonnepanelenPolykristallijne zonnepanelenDunnefilm zonnepanelenHybride zonnepanelen
Rendement15-23%14-16%6-10%5-10%
ZwaklichtVerlies bij diffuus lichtVerlies bij diffuus lichtWeinig verliesNiet bekend.
ThermischVerlies bij hoge temperaturenVerlies bij hoge temperaturenWeinig verliesWeinig verlies
Gemiddelde kosten€ 175 – € 400 per paneel€ 150 – € 300 per paneel€ 100 – € 220 per paneel€ 8.000 – € 16.000 per paneel
Levensduur25 tot 30 jaar25 tot 30 jaar15 tot 25 jaar25 tot 30 jaar
ProductieMateriaal silicum dat wel bewerkt wordt na stollingsproces. De kristallen worden allemaal nog in dezelfde richting gelegd, wat zorgt voor een hoger rendement.Materiaal silicum dat niet bewerkt wordt na stollingsproces.Koper, indium en selenide.Niet bekend.
GebruikMeest gekozen voor huizen, vooral voor een kleiner oppervlak aan zonnepanelen.Meest gekozen voor huizen, vooral voor een groter oppervlak aan zonnepanelen.Bij huizen alleen interessant als je een groot oppervlak beschikbaar hebt.Meestal gekozen voor huizen met een klein dakoppervlak, die geen plek hebben voor een gescheiden systeem.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kosten 10 zonnepanelen inclusief installatie?

De kosten van zonnepanelen zijn afhankelijk van het aantal Wattpiek per zonnepanelen, het merk zonnepanelen en de omvormer die je kiest. Een gemiddelde installatie van 10 zonnepanelen inclusief montage begint bij € 6.000.

Hoeveel kost een zonnepanelen installateur?

De kosten voor de zonnepanelen vakspecialist zitten inbegrepen bij de aanschaf van jouw zonnepanelen set. Totale kosten zullen afhangen van jouw energiebehoefte, variërend van € 4.000 tot wel € 10.000. Het gemiddelde uurtarief van een vakspecialist ligt tussen de € 45 en € 70.

Hoe vind ik een goede zonnepanelen vakspecialist?

Om de beste vakspecialist voor jouw project te vinden is het altijd verstandig om offertes van diverse partijen met elkaar te vergelijken. Controleer ook eens of er online reviews te vinden zijn van de bedrijven die je op het oog hebt en check of ze keurmerken hebben die hun vakkennis beamen.

Homedeal (bespaar)tips

Zonnepanelen kopen in een groep

Je hebt zonnepanelen bedrijven die goedkopere prijzen rekenen bij een grotere opdracht. Als je met bijvoorbeeld je buren gezamenlijk zonnepanelen koopt, is het vaak mogelijk voor een groepsprijs zonnepanelen te laten installeren. Vraag dus je buren of zij ook zonnepanelen aan willen schaffen en bespaar op de totale kosten.

Installateur inhuren voor onderhoud

Liggen de zonnepanelen op je dak, dan heb je er weinig onderhoud aan. Regen spoelt veel van het vuil van je zonnepanelen weg, maar niet alles. Het is goed eens in de zoveel tijd een zonnepanelen installateur te vragen een onderhoudsbeurt te doen. Vuile zonnepanelen kunnen tot wel 3% rendementsverlies opleveren. Ook kan de omvormer onderhoud nodig hebben. Naast onderhoud heb je na gemiddeld 10 tot 12 jaar ook een nieuwe omvormer nodig.

Vraag de btw terug

De overheid maakt de investering in zonnepanelen aantrekkelijker door je de btw over je aankoop terug te betalen. Dit geldt alleen nog voor aankopen in 2022, want sinds 1 januari 2023 is het btw tarief verlaagd naar 0%.

Deze btw moet je binnen 6 maanden na het jaar van de investering teruggevraagd hebben. Hiervoor meld je je aan als ondernemer met behulp van het Opgaaf zonnepaneelhouders. Met enkele stappen heb je zo die 21% btw terugverdiend. Bekijk de website van de Belastingdienst voor alle voorwaarden en het stappenplan.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden